^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lis 13, 2009 8:57 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

Jedna z czarnych Klusek nie zyje ,zabil ja samochod pod blokiem .Nigdy tu nie przychodzila,zawsze trzymala sie ogrodkow, a tym razem cos ja podkusilo.Nie wiem,moze przyszla za Menelem lub innym kotem? Jest mi smutno,bo bardzo polubilam ja .Byla odwazna,miziala sie do mnie ,dwa razy mialam juz ja na kolanach . Myslalam ze jeszcze z tydzien i sprobuje jej szukac domu .Jak sobie pomysle,ze wlasnie tak wiekszosc z tych kotow skonczy to odechciewa mi sie wszystkiego . :(

Reddie gdzie mam przyslac wszystko co potrzebne do zrobienia ogloszenia Menelowi? Nie chce zeby tak skonczyl jak Kluska:(

kya

Od: Śro mar 14, 2007 17:09

Post » Pt lis 13, 2009 16:35 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

Istna pisze:Niestety Usagi - weterynarz z którym byliśmy umówieni dzisiaj odwołał badanie - z przyczyn natury wyższej że sie tak wyrazę 8) ale raz kozie smierc jade z mala w poniedzialek pociagiem - i wracam tego samego dnia. To najblizszy wolny termin a ja ani juz nie dostane drugi raz wolnego w weekend w pracy ani nie moge juz po prostu dluzej wisiec w tej beznadziejnej niepewnosci. Jade i juz :) Ludzi chyba wiele nie bedzie w takim wczesno-przedswito-porannym pociagu moze dam rade wydobyc Puki z klatki zeby kopytka na siedzeniu sobie rozprostowala... Z powrotem bedzie po narkozie oszolomiona moze juz nie bedzie sie tak stresowala... :roll:

No nie doczytałam. Jakiś dziwny ten tydzień, Avie badanie serducha też się upiekło, lekarz grypuje i nie przyjeżdża.
A mnie nagle dorwała praca - dużo pracy, chaotycznie się zrobiło.
Jutro znów cały dzień na uczelni od 9 do 19 :/

Usagi_pl

Od: Śro wrz 05, 2007 9:18

Post » Pt lis 13, 2009 18:44 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

kya tak mi przykro - z jaką prędkością debil musiał jechać pod blokiem żeby zabił kota :evil:
Mam alergie na "kocie anioły" !
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek

agiis-s

Od: Pon sty 29, 2007 14:18

Post » Pt lis 13, 2009 19:20 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

kya pisze:Reddie gdzie mam przyslac wszystko co potrzebne do zrobienia ogloszenia Menelowi? Nie chce zeby tak skonczyl jak Kluska:(

Na pierwszej stronie jest informacja co i jak:
reddie pisze:Uwaga! Możemy pomóc ogłaszać koty w internecie. Jeśli chcecie, aby ogłoszono kota na stronie Kociej Doliny/adopcje.org/ale.gratce/allegro/adopcje.miau.pl skorzystajcie z formularza zgłoszeniowego i wyślijcie nam na maila ogloszenia@kociadolina.pl

:arrow: Tutaj cała procedura jest opisana: http://www.kociadolina.schronisko.net/page55.html (na dole formularz zgłoszeniowy do pobrania).

W tytule maila należy wpisać: "Oferta adopcyjna kota/kotki [imię]" i w załączniku dodać wypełniony formularz. Jeśli nie chcecie, żeby na jakiejś stronie ogłoszenie się pojawiało, bo sami już tam je wstawicie, to napiszcie proszę w mailu odpowiednią informację. Nie dotyczy to adopcje.org, bo jeśli dodamy ofertę na stronie fundacji to automatycznie wyświetli się ono na adopcje.org.

BTW, kochani od 1 grudnia nie będzie już można dodawać żadnych ogłoszeń na stronie Kociej Doliny :( Strona zostanie zawieszona (nie będzie dostępu do panelu administracyjnego), bo jak sie dowiedzieliśmy dwa dni temu, od 1 grudnia strony wykonane w projekcie schronisko.net będą płatne, a nas na to nie stać. Chyba od 15 grudnia strona zniknie całkowicie. Najszybciej jak się tylko da będzie zrobiona nowa strona (jednak musimy znaleźć pieniądze na zakup szablonu do wykonania tej strony, jest to koszt 60 dolarów czyli około 130 zł, mam nadzieję, że skądś taka kasę uzbieramy, jakimś cudem).

Tak Was wszystkich uprzedzam tylko, że jakby co, to może być przez pewien czas brak możliwości dodawania ofert kotów na stronie. Nie dotyczy to ogłoszeń na pozostałych stronach ogłoszeniowych oczywiście - tam bez zmian.
Ostatnio edytowano Pt lis 13, 2009 19:27 przez reddie, łącznie edytowano 1 raz

reddie

Od: Śro lip 19, 2006 15:35

Post » Pt lis 13, 2009 19:25 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

Jestem dzisiaj do niczego ... Zatachalam malucha i pochowalam w lesie .Byla jeszcze taka mlodziusia .Jeszcze jak teraz szlam nakarmic koty po cichu w duchu liczylam ,ze Kluska pojawi sie. Glupio sie teraz karmi jak jej nie ma . Nikt nie wpycha mordki pod pache i nie szarpie mi sznurowek . Do dupy to wszystko :(
Nie wiem co zrobic z Menelem . Jesli znajdzie sie jakis nawiedzony amator to jak go wtloczyc do transportera? Zechce ktos takiego wariata co jak ma zly humor potrafi strzelic z pazura albo zlapac za reke?

kya

Post » Pt lis 13, 2009 19:33 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

Kya, ja wierzę, że się ktoś znajdzie, kto zechce Menela. Czasem ludzie podejmują takie decyzje co do adopcji, że wiesz. Niektórzy chcą tylko niepełnosprawnego i żadnego innego, inni tylko bezogoniastego, jeszcze inni trudnego i mało adopcyjnego. Mi się zdarzało wyadoptować takie kompletne megadzikusy, które teraz są miziakami i śpią w łóżku :) A ja je chciałam wypuszczać na wolność na początku ;)

reddie

Post » Pt lis 13, 2009 20:05 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

Kya, przykro mi bardzo. Fatalny ten miesiąc, tyle kociaków odchodzi...

Edit: Reddie masz priv.

Usagi_pl

Post » Pt lis 13, 2009 21:03 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

Reddie mam problem .Po prostu NIE POTRAFIE napisac o Menelu w kilku zdaniach .O nim nie daje sie krótko napisac .Wyszlo mi normalnie opowiadanie prawie :placz: Moze byc przydlugawe?

kya

Post » Pt lis 13, 2009 23:12 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

reddie pisze:BTW, kochani od 1 grudnia nie będzie już można dodawać żadnych ogłoszeń na stronie Kociej Doliny :( Strona zostanie zawieszona (nie będzie dostępu do panelu administracyjnego), bo jak sie dowiedzieliśmy dwa dni temu, od 1 grudnia strony wykonane w projekcie schronisko.net będą płatne, a nas na to nie stać. Chyba od 15 grudnia strona zniknie całkowicie. Najszybciej jak się tylko da będzie zrobiona nowa strona (jednak musimy znaleźć pieniądze na zakup szablonu do wykonania tej strony, jest to koszt 60 dolarów czyli około 130 zł, mam nadzieję, że skądś taka kasę uzbieramy, jakimś cudem).

to dziwne... macie reklamy google na stronach, więc schronisko.net stąd bierze kasę, czemu za szablon musicie płacić? skoro macie dostęp do ftp'a czy admina to bierzecie swoje zabawki na inny serwer, źle mówię? ile cała strona ma mb, ile zjada transferu i z ilu baz mysql korzystacie? są gdzieś darmowe cms'y, można się podpiąć pod jakiś, kupić serwer, który może kosztować z 60 zł za rok i dalej mieć stronę. nie rozumiem problemu... o.O

Capriccio

Od: Sob lut 17, 2007 22:29

Post » Pt lis 13, 2009 23:32 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

Capriccio, chyba źle zrozumiałaś - my sie właśnie zwinęliśmy na inny serwer :) I robimy sobie stronę od nowa, samemu (mam to szczęście, że TZ zna sie dobrze na programowaniu). Za szablon musimy zapłacić, bo ten, który jest optymalny jest płatny (tzn. nie musimy oczywiście, ale akurat przejrzysta, funkcjonalna strona to coś, w co warto zainwestować moim zdaniem - wiadomo, że taką stronę ludzie będą chętniej odwiedzać, a jakie są tego plusy każdy wie). Darmowe szablony - hm, no nie są za ciekawe. Ale chwilowo problem powiedzmy, że zażegnany. Kupiłam ten szablon za swoją kasę.

Kya, jak dla mnie przydługawe może być, chętnie poczytam, bo lubię Menelka, ale z doświadczenia wiem, że ludziom się nie chce czytać długich opisów (i jak wchodzą na stronę z ogłoszeniem i widzą dużo tekstu, to mogą podświadomie nawet z tej strony wyjść). Osobiście sugerowałabym taki nie za długi tekst, ale treściwy. Takie teksty są skuteczniejsze chyba. Ale zrób jak uważasz, bo jak mówię - dla mnie nie robi to różnicy.

reddie

Post » Pt lis 13, 2009 23:51 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

O mamusku.Jak ma byc krotko to wyjdzie ,ze kot wredny,agresywny i z wymaganiami jak hrabia . Spojrz na to i powiedz co wyciac :
Menel nie od razu został Menelem. Przyszedł któregoś dnia pod blok wielki, bury ,zielonooki i już został . Walczył dzielnie o teren odganiając wszystkie inne koty . Ludzie jak to ludzie burczeli ,że kocur, że śmierdzi,że wydziera się nocami więc został wykastrowany . Jego dni były podobne do siebie .Rano siedział przy poręczy i witał wszystkich mieszkańców .Miał w tym swój interes, bo zawsze wpadło coś na śniadanko .Potem drzemka na ławce lub pojemniku z piaskiem . Przyszła zima . Menel dostał styropianową budkę, ale nie spodobała mu się .Spał pod samochodami, a czasami przprószony śniegiem na ławeczce niczym prawdziwy menel . I tak dorobił się swojego imienia . Idzie kolejna zima .Menel dostał nową ,piękną budkę .O dziwo spodobała mu się . Życzliwi mu ludzie zaglądali i cieszyli się ,że kot w końcu ma jakiś dach nad głową i nie marznie .Po dwóch dniach jakiś człowiek wywiózł Menelowi budę . Druga buda w innym już miejscu (by nie spotkał jej los pierwszej) nie przypadła Menelowi do gustu .I znowu drzemie na ławeczce ,nawet w czasie niedużego deszczu lub kuli się koło klatki schodowej . Menela nie czeka nic dobrego . Albo zginie w zębach jakiegoś psa (już raz był pogryziony),których tu wiele albo pod kołami samochodu . Menel może liczyć tylko ,że miska nie będzie pusta a zima mroźna. Nie miał i nie ma lekkiego życia, a tym samym ma niełatwy charakter . Są dni kiedy na widok człowieka wywija radośnie koziołki ,łasi się i przymila . Zazwyczaj kiedy mokro i zimno diabeł wstępuje w niego. Robi się rozdrażniony ,potrafi strzelić pazurami po ręce karmiciela a nawet ugryźć. Trzeba być czujnym głaszcząc go by w porę wycofać rękę .On chyba po prostu nikomu do końca jeszcze nie zaufał ,nie ma poczucia bezpieczeństwa . Boi się utraty rangi przyklatkowego kota a tym samym odgania rywali . Czy już zawsze tak będzie ? Samotny ,skulony na ławce, mokry od deszczu? Czy znajdzie się gdzieś ten jeden, jedyny, jego człowiek ,który pokocha go z jego wadami i zaletami ? Nikt nie jest w stanie przewidzieć jaki będzie Menel mając dom i swojego prawdziwego opiekuna .Może zamieni się w miłego , miniastego grubaska? A może zostanie w nim już na zawsze ta nuta niepewności i nieufności .Jedno jest pewne , Menel potrzebuje człowieka o wielkim sercu , mądrości i odpowiedzialności bo nie ma opcji by później miał wrócić pod blok . Prawdopodobnie miał kiedyś dom,który stracił i drugi raz nie może to się wydarzyć w jego życiu . Najlepszym domem dla niego byłby dom z ogrodem w bezpiecznej okolicy ,ławeczka na której mógłby wylegiwać się do woli i dobry człowiek, który zagadałby do niego ,pogłaskał . Byłby wspaniałym towarzyszem dla osoby samotnej , lub bezdzietnej rodziny ,bez innych
zwierząt . Rozpisałam się, ale Menel jest kotem wyjątkowym i nie da się o nim napisać w kilku zdaniach .

kya

Post » Sob lis 14, 2009 0:11 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

Kya, kurcze, nie wiem co wyciąć z tego. Jak chcesz, może tak zostać. Gdybym ja pisała to możliwe, że jego przeszłość opisałabym tylko skrótowo, żeby było wiadomo, że ma on podstawy, żeby mieć wymagania i być kotem nie do końca ufnym i miziastym. To od "Menela nie czeka nic dobrego" powinno zostać, jest świetnie napisane. Ale jeśli chcesz, to całość wrzucę, bo faktycznie ciężko tu coś wyciąć, żeby nie zatracić istoty rzeczy :)

reddie

Post » Sob lis 14, 2009 0:18 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

Capriccio pisze:to dziwne... macie reklamy google na stronach, więc schronisko.net stąd bierze kasę, czemu za szablon musicie płacić? skoro macie dostęp do ftp'a czy admina to bierzecie swoje zabawki na inny serwer, źle mówię? ile cała strona ma mb, ile zjada transferu i z ilu baz mysql korzystacie? są gdzieś darmowe cms'y, można się podpiąć pod jakiś, kupić serwer, który może kosztować z 60 zł za rok i dalej mieć stronę. nie rozumiem problemu... o.O

Capriccio, schronisko.net widocznie postanowiło mieć tej kasy więcej. To stara praktyka - najpierw dajesz stronę za darmo, wszyscy z niej korzystają i są szczęśliwi. Przyzwyczajają się. Następnie wprowadzasz opłaty - mało kto się zwinie, choćby dlatego, że łatwiej zapłacić. Poza tym system znany, brak dodatkowych kłopotów. W dodatku webmaster kosztuje, nie każdy potrafi zrobić sobie stronę, już nie wspominając o jakims jej profesjonalnym wykonaniu.

Dodatkowo schronisko.net, vetopedia.pl i adopcje.org - należą do tego samego właściciela, dlatego istnieją między nimi połączenia i np. adopcje ze schronisko.net od razu trafiają na adopcje.org, itd... Ciekawe, kiedy i za te ogłoszenia trzeba będzie płacić...
Szczerze? gdybym miała trochę wolnego czasu tez bym coś takiego napisała. I też bym spróbowała na tym zarobić, ile się da.

Usagi_pl

Post » Sob lis 14, 2009 14:22 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

Usagi dzięki za wstawienie Maupek - odezwał się sensowny domek dla Gandzi...mam nadzieję że przy bliższym poznaniu też będzie ok...

agiis-s

Post » Sob lis 14, 2009 14:51 Re: ^^ KocI SzczEciN~~ /część 3

agiis-s pisze:Usagi dzięki za wstawienie Maupek - odezwał się sensowny domek dla Gandzi...mam nadzieję że przy bliższym poznaniu też będzie ok...

nie będzie...no nic szukamy dalej

agiis-s

[poprzednia][następna]