Korek - łyse plamy - cóż to jest??

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 22, 2003 8:14

Jeszcze raz dziękuję za wszystkie odpowiedzi.
Będę obserwować Korka i dzieciaki, a weta zmienię na pewno (chociaż tego mi polecało kilka osób, ale widać, że nie jest zbyt dokładny :? )
Skoro jesteście takie mądre kobietki, to powiedzcie mi jeszcze, skąd mu to się wzięło.
Czy to jest zaraźliwe, czy takie ma skłonności, itd. (Korek, nie wet, rzecz jasna)
Rysiu - ta szczepionka, to chyba już za późno?

sara

Od: Pt lip 18, 2003 20:33

Post » Śro paź 22, 2003 8:34

Na szczepionkę nie jest za poźno.
Szczepionki przeciwgrzybiczne dzialają również leczniczo, tylko wtedy trzeba powtarzać 3-krotnie. Jeśli po pierwszym szcepieniu nastąpi wysyp grzybka, po tym sie poznaje, że jednak jest grzybica, i wtedy jeszcze 2 razy sie powtarza, w odstepach 3-tygodniowych (lub jak zaleca producent szczepionki, bo one są rożne, co najmniej 4 rodzaje znam).

Ja bym na wszelki wypadek wykąpala kotka w Nizoralu, to taki szampon z ketokonazolem, kupuje sie w aptece bez recepty.
Wykąpalabym 2-3 krotnie w odstepach 3-4 dniowych. Po kapieli trzeba kociaka bardzo dokladnie wysuszyć, jak sie da to suszarka do wossów, jak nie pozwoli, to w recznikach, do zupelnie suchego, bo może sie przeziebić.

Grzybica jest zaraźliwa, mogła sie wziac zewsząd albo juz mial i dopiero sie ujawnila.

Ale to nie musi być grzybica.

Co do alergii, wlaśnie bylam na wykladzie na temat chorob skornych u kotow, i zrozumialam, że ujawnienie sie uczulenia musi zostać czymś zaindukowane, jakimś czynnikiem. Kot może być alergikiem cale życie i nigdy nie będzie miala żadnych objawow. Dopiero jak sie zetknie z czynnikiem inspirujacym reakcję alergiczna, to uczulenie sie ujawni. Z tego by wynikalo, że raczej dopiero w starszym wieku wystepuje jawna alergia...ale to juz dokladnie należaloby ze specjalistą porozmawiać.

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Śro paź 22, 2003 9:21

Kazia napisała już wszystko.
Gdybyście mieli kłopot (oczywiście jeżeli w ogóle będziecie go szczepić) ze sprowadzeniem szczepionki, to moja wetka na pewno może ją zamówić.
Szczepionka jest skuteczna, tylko droga jest - 50 zł. x 3.
Sama chcę zaszczpić Rysię i Azę jak już będę bogata ;)

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

[poprzednia]