uprzejmie donoszê na ¿wirek

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 12, 2002 20:40

bardzo doceniam wasz± "pracê z kuwet±" i naprawdê podziwiam codzienne, albo wielokrotne w ci±gu dnia jej sprz±tanie, ale my¶lê, ¿e to fajnie, ¿e kto¶ wymy¶li³ ¿wirek, którego nie trzeba zmieniaæ ani codziennie ani nawet raz na tydzieñ. Dla mnie to wymarzona sytuacja /kiedy¶, dawno temu maj±c innego kota u¿ywa³am cat's best i oczywi¶cie da³o siê.../ ale teraz delektujê siê s³odkim lenistwem i ani my¶lê codziennie walczyæ z kuwet± - bo po prostu nie ma takiej potrzeby! taki ¿wirek /nie wiem, ile wa¿y/ wystracza na 3-4 tygodnie. To dlaczego mêczyæ siê z czym¶ innym?

cynamon

Od: Śro lut 06, 2002 23:14

Post » Wto lut 12, 2002 20:44

Nie widzę po prostu potrzeby zmiany dobrego na lepsze. Falkoty zaakceptowały taki żwirek. A sprzątanie kuwety nie jest jakimś specjalnie trudnym zadaniem. Tobie odpowiada takie rozwiązanie, a mnie odpowiada inne :D

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Wto lut 12, 2002 21:18

a ja nie mam pojecia na ile mi starcza :roll:

Uzywamy Benka. Sypie na grubo, bo Samuel nie lubi jak cokolwiek widac ;)
Myje kuwete raz na tydzien, czasem dluzej.
Az sprawdze i jka zacznie sie nowa torba to zaznacze w kalendarzu :lol:

Ofelia

Od: Wto lut 05, 2002 17:16

Post » Wto lut 12, 2002 21:27

Tez uzywam Cat's best eco plus i po prostu nie wyobrazam sobie zeby Niunka kopala mi w zwirku, ktory jest zasiusiany, a potem spala ze mna na jednej poduszce :-)
Kiedys kupilam inne zwirki, bo eco plus nie bylo i nie bylam zadowolona.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Wto lut 12, 2002 21:33

A dlaczego zasiusiany , te brylki sie wywala i jest czysto. (Uniwersal sie rozklada na trociny)
Obrazek

lrafal

Od: Czw sty 31, 2002 15:24

Post » Wto lut 12, 2002 22:11

A Eco Plus? Co się z nim dzieje po zabrudzeniu? I czy można go też spuszczać do kanalizacji?
A Zuza właśnie po to używa Eco Plus, żeby łapki nie grzebały w zasikanym :D

Bo zmiana na Eco Plus byłaby dla Falkotów do przyjęcia - on chyba zapachowo i dotykowo niewiele się różni od Universalu

Falka

Od: Pon lut 04, 2002 17:01

Post » Wto lut 12, 2002 22:43

Witam. Eco Plus można wywalać do toalety bez większego problemu. Zbryla się, ale tak trochę nie do końca, małe kawałki zostają, więc niewykluczone, że kicia czasem grzebnie w zasikanym, chyba że wybierzesz wszystko z chirurgiczną precyzją. No i moja Mysz wynosiła go na łapkach dość daleko.
Ostatnio przerzuciłam się na taki, co to mokre wchłania, twarde się z niego wyrzuca, a całość zmienia raz na jakiś czas (Catsan się nazywa) - wyjeżdżałam i Tymczasowy Sprzątacz Kuwety na pewno nie sprzątałby jej tak często jak ja. Nie miałam przekonania, ale w sumie nie jest źle. Siuśki wchłaniają się całkowicie, żwirek jest po paru minutach całkiem suchy i niczym go nie czuć.
(Tu chciałam dać jakąś buźkę, ale nieee uuumieeem!)

Kesi

Od: Wto lut 12, 2002 17:36

Post » Wto lut 12, 2002 23:56

Ja nieco podobnie do Falki, mam trzy koty w tym duzego 4 letniego reproduktora!! Uzywam Pigwy, sypie tylko zaktywajac dno, wyrzucam rano i wieczorem albo kiedy trzeba, lopatka do muszli zuzyta czesc, jak cala jest nieswieza, wyrzucam wszystko (raz na 1-2 dni) myje cala kuwete. Przez 5 lat nie mam w kuwecie zadnego kamienia ani zapachu. Cena Pigwy 10 zl wystarcza mi na ok. 3 tyg. Jedyny minus, troche sie roznosi na lapkach kolo kuwety.

Eva

Od: Wto lut 05, 2002 17:24

Post » Śro lut 13, 2002 9:57

Jak nie bylo Eco Plusa to kupilam 1 Universala i drugie - hm, nie wiem co to bylo, biale, male, w niebieskim opakowaniu z bialym kotem.

No i Ten universal mi sie wlasnie roztrocinowal jak ona zrobila siusiu i wywalilam pol kuwety, bo mi sie tak rozpadalo :-) Sabi musi miec duzo, bo tak lubi, inaczej grzebie lapa i mialczy i czeka przed kuweta na dosypanie....

A to drugie to juz byla calkowita porazka - w ogole sie nie dawalo ustalic, ktore zasiusiane - to znaczy widac bylo po kolorze tych kulek, ale musialabym je wyjmowac z chirurgiczna precyzja...

Eco plus mi sie zbryla bardzo przyzwoicie - tyle, ze trzeba troche poczekac. Najlepiej jest zbrylone jak ona w nocy zrobi siusiu a ja rano sprzatam. Jakos sie nauczylam, wyciagam po prostu troche wiecej i kuwete myje raz na 2 tygodnie, no czesciej mylam jak byla nawadniana.
Ale wychodzi mi tego zwirku duzo dosc...
Mozna go wywalac do wc, ale ja nie wywalam, bo mam za daleko od kuwety.
Wlasciwie to moglabym stestowac jakis inny zbrylajacy, ale tam gdzie robie zakupy nie ma nic o czym piszecie, wiec nie testuje.
Rzeczywiscie okolice lazienki czesto obmiatam ze zwirku, ale to juz trudno...

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Śro lut 13, 2002 10:23

Zuza ja mam podobne doswiadczenia z Eko Plus i wczoraj kolezanka polecila mi jakis zwirek drobniutenki co to sie osypuje z lopatki i tylko ta kula mokra do wywalenia jest, 5 kl kosztuje 14 zl. Podobno dobry i wydajny (tez sie zbryla), no zobaczymy bo wieczorem go wsypalam, uwielbiam Eko Plus ale przy dwoch :cry: strasznie duzo i drogo to wychodzi. A kotki ga wachaly przez godzine chyba.

Mijo

Od: Wto lut 05, 2002 9:48

Post » Śro lut 13, 2002 10:31

Elizo ja mam na pewno Cats Best Eko Plus i sie dobrze zbryla, dwa razy dziennie zmieniam i dosypywac musze po trochu co dwa dni wiec po tygodniu juz prawie torba swieci pustkami, widocznie wyrzucam go za duzo. Sam Eko Plus jest w ogole swietny i mi odpowiada. Teraz ten drugi przetestuje jak bedzie do niczego do wroce do Plusa i moze po prostu jakos inaczej zaczne sie rządzić, bo jak wy mozecie to kurcze znaczy ze mozna i sprobuje. :wink:

Mijo

Od: Wto lut 05, 2002 9:48

Post » Śro lut 13, 2002 20:40

drodzy moi!
a kto tu mówi o wybieraniu z chirurgiczn± precyzj± kuleczek? to mo¿na od razu na ga³êzi siê powiesiæ. ¿wirek z kuleczkami/które ju¿ sa kamyczkami/ wymaga tylko usuwania na bie¿±co spraw potê¿niejszej wagi. przysiêgam, ¿e gdyby kot kopa³ i ³azi³ po zasikanym to bym tego nie znios³a!!! rzecz w tym, ¿e to "poch³ania", bo wartstwa jest gruba - s³owo: ja do obrzydliwych raczej nale¿ê i takiej maniany bym nie pu¶ci³a. to nie ma po prostu nic wspólnego z dotychczasowymi ¿wirkami. wsypujesz wszystko, co w worku i cze¶æ pracy. napiszcie, czy kto¶ siê skusi³, czy nikt. a je¶li tak - jakie wyniki. pozdrawiam

cynamon

Od: Śro lut 06, 2002 23:14

Post » Śro lut 13, 2002 23:59

Nie wiem jak Wy to robicie, ale dla moich dwóch kotów torba (10kg) żwirku wystarcza na jakieś 8-10 dni, niezależnie od tego czy używam Benka, Cat's Best Eco Plus czy Amigo fioletowego. Mam dwie kuwety, ale może za duże? :wink:
A te kamyczki którymi się wszyscy zachwycają muszę spróbować...

Kasia

Od: Pon lut 04, 2002 23:15

Post » Pt cze 07, 2002 9:59

Pozwolę sobie powrócić do tematu:) Używałam ostatnio Benka i jakiegoś żwirku z Geanta, ale nie zbrylają sie do końca i nie jestem zadowolona. Wyczytałam w poprzednich postach, że Cats Best Eco.. jest OK. Chyba spróbuje, ale może polecicie mi jakieś inne żwirki, które dobrze sie zbrylają? Zależy mi na tym, bo wtedy mogłabym rzadziej cały żwirek wymieniać.. :oops:
ronja& futrzaki: Obrazek Obrazek

ronja

Od: Pon lut 04, 2002 19:20

Post » Pt cze 07, 2002 10:15

Ja używałam przez jakiś czas Benka żółtego, ale nie byłam zbyt zadowolona, bo nie zbrylał się zbyt dobrze. Raczej rozmakał i stawał się wstrętną gliniastą breją, którą trudno było usunąć z kuwety. Od ok 3 tygodni kupuję Mruczusia. Raz kupiłam przypadkem, bo nie było Benka, i się do Mruczusia przekonalam. Cenowo-podobnie jak Benek, ok. 7 zł. za 5 kg. Przy dwóch kopiących kotach, zużywam 3 -4 worki na m-c. czyli ok 20-30 zł. Staram się usuwać zbrylony żwirek 1-2x dziennie. Ogólne sprzątanie kuwety raz na tydzień.

Agni

Od: Wto mar 19, 2002 15:13

[poprzednia][następna]