Dlaczego taka rasa?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 28, 2003 10:33

Żegluga po sieci doprowadziła mnie do nieuleczalnego zakochania w kotach półdługowłosych. Na pierwszy ogień poszły NFO - tu niewątpliwie zasługa webmasterów, którzy tworząc stronki hodowli, potrafili pokazać piękno tych kotów. Bo jeśli chodzi o sybiraczki...szkoda gadać. Dopiero bliskie spotkanie "twarzą w pyszczek" pozwoliło mi się przekonać, ze to naprawdę piękne koty.
Teraz marzy mi się dokocenie Kitka takim kudłatym przyjacielem - jednym z przedstawicieli tych dwóch ras. Nie wiem jeszcze którym (nie widziałam NFO na żywo).
Właściciele (czy może lepiej: współmieszkańcy) sybiraczków chwalą pod niebiosa ich słodki charakter. A jak to jest z Norwegami? Czy są bardziej dynamiczne, potrzebują więcej przestrzeni itd?

Podobają mi się też kotki o hipnotycznie niebieskim spojrzeniu - tu wcieleniem mojego ideału pewnie byłaby nevka :)

Sigrid

Od: Śro lip 30, 2003 16:54

Post » Czw sie 28, 2003 10:35

Hmmm, ja tu nowa - Korniszka, jaka to rasa? :oops:
vena & Mila Obrazek & Marley Obrazek

Vena

Od: Pon sie 11, 2003 12:16

Post » Czw sie 28, 2003 10:39

A NFO i MCO. Sprki za zawracanie głowy , ale ja lubie wiedzieć, "kto pyta nie błądzi" :oops: 8)

Vena

Post » Czw sie 28, 2003 10:39

kinus pisze:Izabela - Grazyna ma jedno znalezione kocie wlasnie w Gdansku chyba.

Kinus moj maluch czeka na mnie w Wawie :D Codziennie na dobranoc mam relacje od Macdy co nowego u maluszka :lol:
Na czwartego kitucha moj TZ chyba by sie nie zgodzil :D

Izabela

Od: Nie cze 08, 2003 20:33

Post » Czw sie 28, 2003 10:45

Vena:

NFO => Norwegian FOrest => norweski lesny
MCO => Maine COon => maine coon :)
Korniszka to pewni Cornish Rex, IMHO moge sie mylic ;)
Ewelina i...
Obrazek

Kiara

Od: Nie mar 02, 2003 13:18

Post » Czw sie 28, 2003 10:45

Widzialam piekne norwegi na zywo :) sa cudowne i maja w sobie taki luz.

Vena - NFO i norweski to to samo.
MCO - prawdopodobnie podobna cena.

Vena - Ty szukasz kota rasowego, robisz cennik czy masz jakis typ?
Toffie, Bajek, Bździągwa, Julian

kinus

Od: Pon mar 03, 2003 23:22

Post » Czw sie 28, 2003 10:49

Veno....NFO to koty Norweskie Leśne, pełne gracji i uroku koty, koty o pieknym futrze, wspaniałym ogonem, pędzelkami na końcach uszu, po prostu cudowne...charakter zależy od osobnika, ale sa towarzyskie i bardzo energiczne.Natomiast MCO, to koty rasy Maine Coon, największe z kotów domowych, mocno zbudowane, o innym wyglądzie jak poprzednie, ale równie piękne. Charakter cudowny, można powiedzieć, że to taki "kot-pies"....
Osobiście mam trzy rasy, właśnie wymienione oraz persy , wszystkie polecam z uwagi na ich piękno.

Ananke

Od: Nie sie 18, 2002 14:13

Post » Czw sie 28, 2003 10:49

Ja po prostu jestem dość nowa w temacie kotów rasowych przede wszystkim, a ponadto marzy mi sie kot rasowy a typów mam kilka. Norwegi, Main Coony, i koty Orientalne- wczesnie napisłam egzotyczne- pomyłka :oops: wynikając z niedokształcenia w temacie ras. Ale juz wiem .
pzdrv.dzięki.

Vena

Post » Czw sie 28, 2003 10:51

Jakie są norwegi? Cudowne :D
Hacker i Jankes pochodzą z tej samej hodowli, ale są po innych rodzicach. Hacker jest ostrożny, wręcz płochliwy - to indywidualista, który musi mieć ochotę na mizianie, ale jak ją już ma, to zakochałby swojego człowieka na śmierć. Pieszczot domaga sie donośnym mraukaniem. Jest z niego klasyczny "kiciuś pańci": drapie w drzwi łazienki, kiedy biorę kąpiel, tęskni, gdy mnie nie ma.
Jankes to miziak zawołany, niezmordowany eksplorator i łobuziak. Wszędzie go pełno, musi zajrzeć w kazdy kątek: "pomaga" nam przy zmywaniu, robi spidermana na siatce na balkonie (Hackerowi to w ogóle do głowy by nie przyszło).
W sumie to zupełnie normalne róznice charakterologiczne, niezależne od rasy.
Owszem, oba uwielbiają przesiadywac na balkonie (im zimniej, tym lepiej), ganiać się i wspinac po drapaku. Ale jakiś szczególnych wymagań co do przestrzeni nie zauważyłam, niezbyt duże mieszkanie im wystarcza.
Chłopaki różnią się tez wyglądem: Hacker jest potężniejszy, bardziej masywny, ma łagodne, "słodkie" spojrzenie. Jankes z kolei to szczuplaczek, a w oczach ma diabła :D
Kochane są obydwa :D

Oberhexe

Od: Nie sie 18, 2002 21:34

Post » Czw sie 28, 2003 12:36

ze względu na alergię TZta braliśmy pod uwagę raczej rasy krótkowłose (podobnie jak u Olivii) :wink:

kupiliśmy kocią książkę i oboje zakochaliśmy się w devon rexach :1luvu:
namierzyliśmy hodowlę i pojechaliśmy zobaczyć je 'na żywo'

w progu przywitał nas 6-miesięczny owczarek niemiecki, z którym już po minucie tarzałam się po podłodze :twisted: - więc już byłam naprawdę szczęśliwa
i nagle moim oczom ukazały się 3 najcudowniejsze kotuki na świecie :love:
a jak wpakowały mi się we trzy na kolana to prawie popłakałam się ze szczęścia :wink:

wiedziałam, że tylko devony i żadne inne 8)

mają dosyć 'niecodzienną' urodę
wspaniały charakter
i są cudownie cieplusie :P
Obrazek Obrazek

drotka

Od: Wto kwi 22, 2003 11:49

Post » Czw sie 28, 2003 12:43

Chciałam rasowca. Najpierw myślałam, że podobają mi się brytyjskie. Ale się myliłam ;)
Poszłam na wystawę. Zobaczyłam tonki, dostałam jednego na ręce i padłam. Tydzień później pojechałam do hodowli, koty władowały nam (mnie i byłemu TŻ) na kolana i byliśmy ugotowani 8)
Samuel jest moim kocim ideałem jeśli chodzi o wygląda i charakter. Nie sądziłam co prawda, że będę miała taką jazdę z jego zdrowiem, ale teraz to nie ma znaczenia.

Drugą rasą, która zrobiła na mnie takie wrażenie są somalijskie. Może kiedyś 8)

Ofelia

Od: Wto lut 05, 2002 17:16

Post » Czw sie 28, 2003 13:27

Ja nie wybierałam sobie rasy, ani jaki kot ma być z charakteru itd. Po prostu jak zobaczyłam Ramzesa to już był mój, a właściwie ja jego ;) Teraz przekonuję się jaki kotek ma przecudowny charakter, jaki jest puchaty i piękny. Po prostu spełnienie moich marzeń :D
ObrazekObrazekObrazek

Agness

Od: Czw lip 17, 2003 13:55

Post » Czw sie 28, 2003 13:34

Wybrałam persy..jakby zawsze "kocie dzieci", ufne i lagodne..nie narzucające się, ale cieplutkie i kochane..majestatyczne, piękne o wzruszającym spojrzeniu "żabich" oczek. :)

Eva

Od: Wto lut 05, 2002 17:24

Post » Czw sie 28, 2003 13:36

Ja jestem szczęśliwa podwładną maine coona. Cudowny zwierzak. Zachowuje sie jak psiak, chodzi za mną wszędzie. I gada. Wiecznie coś opowiada i zagaja.
A dlaczego ta rasa? Ja zawsze byłam zakochana w brytyjczykach i tylko takiego chciałam. Jedyny problem to jednak mój TŻ. On nie chciał mieć kota. Pewnego dnia zabrałam go na wystawę kotów, aby pokazac mu jak piekne sa BRI, a tam niestety on doznał objawienia, że jeżeli kot to tylko coś tak dużego jak tygrys którego zobaczył. Jak sie potem okazało to był Maine Coon. W ten sposób jestem szczęśliwą współspaczką kotki psotki, która nie jest niestety Bri, ale okazała się cudowna istotą. Nie jest to tym przytulaka i wielbiciela miziania, ale jak ma na to ochotę od czasu do czasu to wtedy wchodzi człowiekowi na głowę, albo wtula się pod pachę. Gorąco polecam.
Jeżeli chodzi o cenę to udało mi się kupić bardzo okazyjnie w hodowli z Wawy (namiary mogę podać na priv) za jedyne 900 zł.Zaznaczam, że z rodowodem. Kotka była szczepiona, odrobaczona i nauczona doskonałego kontaktu z człowiekiem. Od pierwszej chwili w domu zachowywała się bez zarzutu. Dzięki temu prwdopodobnie wszyscy tak ja kochają.
Aga
& Lorka Obrazek & Oldi Obrazek

Aga

Od: Śro lut 05, 2003 17:34

Post » Czw sie 28, 2003 13:36

Agness pisze:Ja nie wybierałam sobie rasy, ani jaki kot ma być z charakteru itd. Po prostu jak zobaczyłam Ramzesa to już był mój, a właściwie ja jego ;) Teraz przekonuję się jaki kotek ma przecudowny charakter, jaki jest puchaty i piękny. Po prostu spełnienie moich marzeń :D

Agness, jakiej rasy jest Ramzes?

Sigrid

Od: Śro lip 30, 2003 16:54

[poprzednia][następna]