Agalenora pisze:PcimOlki pisze:Agalenora pisze:....
Gdy mimo leczenia poprawy nie ma, jest żólty płyn, raczej nie ma co się łudzić![]()
Trudniej zdiagnozować postać niewysiękową.
FIP praktycznie jest diagnozowalny jedynie przez wykluczenie wszystkiego innego. Powyższe objawy wywołuje wiele chorób, np. hemobartonelloza.
.
Owszem. Dlatego konieczne jest badanie krwi.
Do wykluczenia hemobartonellozy - codzienne, przez cały cykl rozwojowy pasożyta. Bodajże 3 tyg.
Agalenora pisze:Ponadto, doczytałam, że przy hemobartonellozie występuje silna anemia. I działają antybiotyki, leczy się antybiotykiem. Przy FIPie nie ma reakcji na antybiotyk i leki przeciwgorączkowe. Leczenie sterydami przynosi poprawę samopoczucia zwierzaka, ale tak naprawdę, to leczenie paliatywne.
Teoretycznie. Może, jeśli mają wytarczającą ilość czasu.
Agalenora pisze:Piszę z punktu widzenia kogoś, kto ma szczęście, że trafił na naprawdę doświadczonych wetow - wetów, do których ma zaufanie. I dlatego łatwiej bylo mi sie pogodzić z wyrokiem. W Warszawie, dużych miastach - jest nam łatwiej trafic na fachowców. Na pewno nie miałabym takiego zaufania do przypadkowego weta.
Ja, oprócz słuchania wetów, poczytałem zachodnie publikacje w necie. Niektóre z nich twierdzą, że FIP-a, w praktyce, nie spotyka się. Zresztą, może mi się już nieco pozajączkowało. Mineło parę miesięcy, teraz nie mam motywacji aby do tego wracać.
Agalenora pisze:Podejrzewam jednak (opis sytuacji podany przez annskr) że wielu wetów, maskując swój brak wiedzy, nieudolność i próbując wytłumaczyć i usprawiedliwić nieskuteczność leczenia zbyt szybko i niewłaściwie feruje wyrok - FIP.
Testy na FIP są zdecydowanie niemiarodajne (nosicielstwo koronawirusa nie oznacza przecież choroby!).
U mnie w lecznicy nawet nie sugerowano tego typu testow.
Testy na FIP są zdecydowanie miarodajne. Brak koronawirusa oznacza wykluczenie FIP, natomiast jego obecność nie jest równoznaczna z FIP.
Gdzie tu jest niemiarodajnść?
FIP można wykluczyć, a nie można potwierdzić i tyle.
W przypadku mojego tymczasa, tylko dzięki testom (i wykluczeniu FIP) udało się zdiagnozować hemobartonellozę i podjąć leczenia. Niestety zbyt późno.