amyszka pisze:Maciupulinka takaDobrze że ma przyszywaną mamkę i Was
![]()
słodki mały jakby tak nie wrzeszczał

Matkę opiekuńczą bardzo ma chodź właśnie chciała się z nim pobawić, on jednak nie miał na to 'nastroju'

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
amyszka pisze:Maciupulinka takaDobrze że ma przyszywaną mamkę i Was
![]()
*anika* pisze:O, jakie małe masz futrzaste miauczące!
Kciuki za malucha!
Amika6 pisze:Paulaaa, jeśli nie masz kociej buteleczki ze smoczkiem to postaraj się zdobyć wentylek (taki czerwony cieniutki wężyk). Po wygotowaniu nałóż na końcówkę strzykawki. Będzie Ci łatwiej karmić i bezpieczniej, bo maluszek będzie go ssał jak cycusia kotki.
Końcówka wentylka (ta część poza strzykawką) nie może być zbyt długa (ok. 1 cm)
Gosiaczek27 pisze:ja wzięłam 4 dniowego kociaka,16 miesięcy temu i teraz jest wielkim i dorodnym facetem waży 6,5 kg.A jak było na początku?? Trudno,bo płakał bardzo i szukał dydka,karmiliśmy go butelką ze smoczkiem normalnie jak małe dzidzi,jak zassał dyda to był koniec co 2 godz wstawanie w nocy i karmienie bo sie darł.Żeby był spokojony to dawałam mu swój palec i myślał że to Dyduś mamy i dydkał chociaż nie leciało mleko.Stąd jego jakże piękne imię DYDUŚ
.Niestety ma chorobe sierocą z której nie wyrośnie,ale nie ma tragedii tylko dydka palucha jak zasypia albo jak sie przebudzi ok 3-4 nd ranem.Od 16 miesięcy nie przespałam całej nocy,ale warto bo to kochane moje szczęście.
Życzę powodzenia i wytrwałości bo warto.
Avian pisze:Masz szczęście, że ma mamkę, która go ogrzeje i wymasuje brzuszek. To 3/4 sukcesu. Ty tylko dolewaj do brzuszka
Za tydzień, góra dwa, możesz mu powoli pokazywać stałe jedzonko - gerberek, kaszka, serek.
Powodzenia
Borysek pisze:MLEKA ZASTĘPCZE (w przypadku braku specjalistycznego mleka w proszku dla kociąt):
120 ml mleka skondensowanego niesłodzonego + 120 ml przegotowanej wody + 1 łyżeczka glukozy + 1 żółtko
200 ml mleka krowiego + 50 ml słodkiej śmietanki 12% + 1 żółtko + 2g mączki kostnej + 1g kwasku cytrynowego
80 ml mleka krowiego + 1/2 żółtka + 2 g oliwy z oliwek + 3,6 g kazeiny + 0,5 g mieszanki Min-Vit
500 g mleka krowiego + 500 g mleka skondensowanego + 1 żółtko + 1 g fosforanu wapnia + 1 kropla wit.D3 + 3 kryształki kwasku cytrynowego
Mleko dla dzieci początkowe w 1,5 raza większym stężeniu niż w przepisie ( 1,5 miarki na 30 ml wody)
1 litr pełnego mleka + 4 żółtka + 1 łyżeczka oleju słonecznikowego lub oliwy z oliwek
KARMIENIE:
W pierwszym tygodniu życia co 2 godziny (12 razy na dobę).
W drugim tygodniu życia co 2-3 godziny (8-9 razy na dobe).
W trzecim tygodniu życia 7 razy na dobę z 4-6 godzinną przerwą nocną, ok. 21-go dnia życia zacząć wprowadzać skrobane mięso.
Od 28 dnia życia podawać pokramy stałe mięsno-nabiałowo-węglowodanowe 5-6 razy dziennie.
Jarek pisze:spróbuj wykonać melko zgodnie z przepisami i dołożyć do jego spożywanej porcji parę kropel lakcidu. Wypadającą śluzówkę smaruj nawet najzwyklejszą lanoliną aby nie obsychała a jak tylko możesz to zakup pełnoporcjowane mleko dla kociąt. Jeśli kociaki kończą drugi tydzień można próbować podawać in zmiksowanego mięsa drobiowego , ale małymi porcjami.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Blue, Luiza411 i 104 gości