Koty trzustkowe. Lipemia.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro gru 17, 2008 11:44

Mam hillsa mokre i daje mu ale jeszcze wymiotuje wiec niewiele zostaje w zoladku. O watrobie wet nic nie mowil.
Kreon? nie dostal. Podobno leczymy stan zapalny. Tylko tyle wiem :(

Izabela

Od: Nie cze 08, 2003 20:33

Post » Śro gru 17, 2008 11:46

Edit:
Karmiona jest tym, co w ogóle raczy zjeść. Tak naprawdę w okresie poprawy - latem wszystkie moje koty były karmione Acaną. Jeśli nawet nie pomogła jej ta karma, to wtedy na pewno nie szkodziła.

Zachowuje się normalnie, o ile serce jej na to pozwala. Teraz jeszcze to zagłodzenie. Ale jest kontaktowa. Bawi się [bawiła, bo nie ma teraz sił].
Nie miała jeszcze rui...
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Śro gru 17, 2008 11:52

Aga a pobierzcie jej krew na profil podstawowy do laboklinu, co?
Kiedy mi sie taki uparty trzustkowiec trafil to jeszcze robilam wymazy i posiewy. I u nas jest od niedawna glowica do usg, dzieki ktorej mozna sobei ta trzustke calkiem dobrze obejrzec.
Kreon i deita bardzo pomagaly, bardzo. Lakcid tez dawalam.

Na forum Olinka ma kotke, ktora chciala oddac ducha tylkiem - Bambi (mam nadzieje, ze dobrze pamietam). Poczytaj jej watek.
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Śro gru 17, 2008 12:01

Liwia pisze:Aga a pobierzcie jej krew na profil podstawowy do laboklinu, co?

A czym profil podstawowy w Labokinie różni się od badan, które są ogólnie dostępne?

BTW - nie wiem czym Mim chce oddać ducha, ale wygląda tak, jakby chciała spełnić moje marzenie o sfinksie... albo jakby chciała się składać z samych oczu - wielkich i okrągłych.

Ona nie ma jakiejś strasznej biegunki - i właściwie nigdy nie miała. tylko ta kupa jakaś taka `nieuformowana` no i zapaszek... nie dość, że powalający, to jeszcze taki... hmmm... inny jakiś.

Agn

Post » Śro gru 17, 2008 12:05

http://www.laboklin.de/frame.php?lang=pl
wejdzcie na oferte badan, hematologia: tam jest plik pdf. Profil diagnostyczny: cala masa badan.
A czym sie rozni? Ceną. U mnei za to zaplacilabym dwa razy wiecej (a fruktozaminy za zadne pieniadze nikt mi nie zrobi na miejscu): cena badan to 85 zl (nie pamietam, czy dodatkowo placi sie za morfologie czy jest w cenie).
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Śro gru 17, 2008 12:09

jeszcze dieta. Bogatobialkowa, wysokoenergetyczna, niskotluszczowa. U nas (mam trzech) zawsze dostwalalismy enzymy trzustkowe doustnie (kreon, pancreatyne).
Obrazek

Liwia

Post » Śro gru 17, 2008 12:15

Dziekuje.
Zaczelam czytac watek Bambi.
Nie wiem jak ma sie karma wysokobialkowa do struwitow.

Izabela

Post » Śro gru 17, 2008 12:18

Izabela pisze:Dziekuje.
Zaczelam czytac watek Bambi.
Nie wiem jak ma sie karma wysokobialkowa do struwitow.

Iza a to nei moze byc jakas alergia, nietolerancja pokarmowa?
Łysy brzuch, sraczka - pasowaloby.
Jaka ta glukoza i w ile po jedzeniu byly robione badania?
Obrazek

Liwia

Post » Śro gru 17, 2008 12:23

To nie alergia.
Jego po po prostu boli od jakiegos czasu. Nie dawal sobie dotykac brzucha, byl poddenerwowany i z dnia na dzien tracil na wadze. Pozniej wracal do wagi, zachowywal sie normalnie. Karma ta sama albo royal albo purina.
Badania byly robione po 24h scislej diecie- bez jedzenia i picia. Wymiotowal nawet woda.
Glukoza 163 a norma to 100-130

Izabela

Post » Śro gru 17, 2008 12:31

co do struwitow - bo zacytowalam wyzej idiotycznie :oops: Struwity..coz, zalezy od ich przyczyny. U nas poszly sobie precz po zrezygnowaniu z suchej karmy: powodem byla niedostateczna ilosc picia przez moje koty. Teraz sa nwlasnei na wysokobialkowej i jest ok.
Niemniej u Korka tak czy siak najlepiej sprawdzila sie dieta hillsa, zadne chude meiso nie dalo tak dobrego rezultatu.
A cukier - biorac pod uwage koci stres - nie jest zly. Koniecznie przydalaby sie lipaza bo amylaza nie jest specyficznym dla trzustki oznaczeniem: trzeba zawsze oznaczac minimum lipaze lub lipaze i amylaze lacznie. Sa tez testy kliszowe z kupy ale nei wiem, jak sie to ma do tak ostrego stanu jak jest teraz u Was :(
Obrazek

Liwia

Post » Śro gru 17, 2008 12:40

Bodzio to dziecko chrupkowe :( Tak go nauczylam i pozostale koty, ze teraz nie potrafie sobie wybaczyc tego wygodnictwa :oops:
Bodzio w okresach dobrej formy to duzy 7kg kocur. Apetyt sredni, za to zawsze malo pil wody :( Mokrego nie chce ruszyc :(
Waga Bodzia nie jest od tluszczu bo grubasem nie jest. Jest za to mocnej budowy, kosci ma grube. To polpers z krotka sierscia z mezaliansu kotki domowej i kocura podworkowego. Przywiozlam go z Warszawy od naszej forumowej Macdy.
No nic, bede szukala jeszcze info o trzustce. Na pewno odwiedze innego weta zeby skonsultowac wyniki i zrobic jeszcze raz USG.
Dziekuje Liwio :)

Izabela

Post » Śro gru 17, 2008 12:58

Iza, konieczne pełne badania krwi, bez tego ani rusz. Jesli watroba jest ok to pewnie powinien dostac "na wspomożenie" dodatkowe enzymy trzustkowe.
Powodzenia!
Obrazek

Liwia

Post » Śro gru 17, 2008 17:26

Trzustki Mim na USG nie było widać. Wcale a wcale. Ani troszku.
Tylko jedną wielką wątrobę.

Myślimy o biopsji.
Na razie Heparegen, Pankratyna i dieta Hillsa.

Agn

Post » Śro gru 17, 2008 17:27

I jeszcze pytanie - Hills i/d czy h/d?

Agn

Post » Śro gru 17, 2008 18:50

Ja mojej Biri robiłam test z krwi - Specific Pancreatic Lipase.

Badanie wykonywane przez Idexx Laboratories, próbka wysyłana do zagranicznego laboratorium. Koszt niestety dosyć wysoki - 158 zł.

Edit: koszt badania - 180 zł
Ostatnio edytowano Pon gru 22, 2008 20:05 przez Edyta i Sebastian, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
Obrazek

Edyta i Sebastian

Od: Sob paź 28, 2006 21:36

[poprzednia][następna]