Chore Serduszka - One też bardzo chcą żyć !!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 04, 2008 19:01

raczej nie jest głośny , jest szybki i " podskakuje" cały brzuszek
Pusia [*] Bonus [*]

ko_da1

Od: Nie sie 13, 2006 13:48

Post » Pon sie 04, 2008 19:07

Kiedys byl bardzo dobry preparat Rossovet Recovery, odkad go wycofano podaje aminokwasy 'na piechote" tzn. kazdy kupuje osobno i podaje wg zalecen. Ja mam dosc dokladna mala wage na ktorej to odmierzam, bez niej dawalam tak "na ostrzu noza". Q10 podaje w twardych tabletkach bo tez wycofano mi preparat na oliwie z oliwek a olej sojowy nie jest dobry dla kotow.
Jesli chodzi o objawy- sa niespecyficzne, czesto dlugo nie ma ich w ogole, zanim nie zamanifestuje sie niewydolnosc krazenia. Dlatego kotom predysponowanym np. rasowo czy genetycznie (historia chorob serca w rodzinie), starszym, z chorobami towarzyszacymi dobrze jest zrobic echo serca. Podobnie jesli wet wyslucha szmery (co zdarza sie dosc czesto u zdrowych kardiologicznie kotow, ale jest to sygnal aby przeprowadzic badanie), w przypadku utrzymujacego sie kaszlu, objawow infekcji drog oddechowych, nadmiernego meczenia sie kota np. po zabawie.
U mlodych kotow z genetycznymi wadami dosc czesto pierwsza manifestacja jest wodobrzusze i/lub plyn w klatce piersiowej mylnie diagnozowane jako FIP.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Pon sie 04, 2008 19:10

Dziewczyny, moze wykorzystacie szanse pojscia do dr Niziolka

Terminy i lokalizacje najbliższych badań i konsultacji w:

DĄBROWIE GÓRNICZEJ - w dniach 09-10.08.2008 w Centrum Zdrowia Małych Zwierząt (www.czmz.com.pl) ul.Legionów Polskich 79. W sprawie badań proszę kontaktować sie z dr.Radkiem Klorygą - tel 0 600 41 33 53

to ze strony doktora
http://www.niziolek.com.pl/badania_wyjazdowe.html

Przy okazji - ja szukam kogos kto sie zna na zacmie u kotow. Kubus to ma i bedzie dostawal catalin. W tej chwili wlasciwie nie widzi, chociaz wrzod rogowki bardzo ladnie sie cofa

Lidka

Od: Wto lut 03, 2004 8:57

Post » Pon sie 04, 2008 19:15

nan widze masz dużą wiedze dzięki że sie dzielisz , naprawde cieżko jest czegokoliwek sie dowiedzieć o chorobach serca :(
Bonika ten brzusio generalnie pojawił sie pod koniec całkiem , ponieważ on całe swoje roczne życie chorował a wtedy miał akurat wielki apetyt cieszyłam sie że nareszcie troszke przybrał :( nie był to jakiś olbrzymi brzuch,nawet dziewczynom pokazywałam wtedy ze wkońcu sie lekko zaokrąglił , nikomu nie podpadał że jest jakiś nienaturalny, jak analizowałam poźniej po śmierci to wszytko wciąż na nowo i na nowo to doszłam do wniosku że to jego przytycie chyba jednak nie było takie naturalne :(
wiem że generalnie o sercu i jego chorobach nie wiem nic , chciałabym to zmienić by móc pomóc DJ-kowi i nie tylko
Ostatnio edytowano Pon sie 04, 2008 19:32 przez ko_da1, łącznie edytowano 1 raz
Pusia [*] Bonus [*]

ko_da1

Post » Pon sie 04, 2008 19:15

Ja dlatego zadaję pytania, bo mam kota, ktory własnie tak dziwnie dyszy (ale nie brzuchem), po zabawie i w trakcie, z półotwartym pyszczkiem, i juz dawno byłabym z nim w klinice, tylko jak go zbadać? On dostaje szału ze strachu u weta, to jest koszmar, przy pobieraniu krwi na nosicielstwo bialaczki o malo nie stracił prztomności, a pobierała tą krew wetka, która robi to doskonale, większość kotów prawie tego 'nie zauważa'.
Boję się tych badań, żeby mu nie zaszkodzic przy tym, nie wiem, co lepsze.
Obrazek Obrazek

anita5

Od: Sob cze 18, 2005 16:48

Post » Pon sie 04, 2008 19:17

Lidka pisze:Dziewczyny, moze wykorzystacie szanse pojscia do dr Niziolka

DĄBROWIE GÓRNICZEJ - w dniach 09-10.08.2008 w Centrum Zdrowia Małych Zwierząt (www.czmz.com.pl) ul.Legionów Polskich 79. W sprawie badań proszę kontaktować sie z dr.Radkiem Klorygą - tel 0 600 41 33 53

to ze strony doktora
http://www.niziolek.com.pl/badania_wyjazdowe.html

Przy okazji - ja szukam kogos kto sie zna na zacmie u kotow. Kubus to ma i bedzie dostawal catalin. W tej chwili wlasciwie nie widzi, chociaz wrzod rogowki bardzo ladnie sie cofa

wielkie dzięki 8O :lol: postaramy sie tam dopchać i umówić mam nadzieje że nam sie uda :roll:
nie znam dobrego okulisty :(
Pusia [*] Bonus [*]

ko_da1

Post » Pon sie 04, 2008 19:20

anita5 pisze:Ja dlatego zadaję pytania, bo mam kota, ktory własnie tak dziwnie dyszy (ale nie brzuchem), po zabawie i w trakcie, z półotwartym pyszczkiem, i juz dawno byłabym z nim w klinice, tylko jak go zbadać? On dostaje szału ze strachu u weta, to jest koszmar, przy pobieraniu krwi na nosicielstwo bialaczki o malo nie stracił prztomności, a pobierała tą krew wetka, która robi to doskonale, większość kotów prawie tego 'nie zauważa'.
Boję się tych badań, żeby mu nie zaszkodzic przy tym, nie wiem, co lepsze.

cięzko mi powiedzieć bo ja chorego na serce widziałam Bonika i DJ-a :? u nas oddychali głównie całym brzuszkiem ale to pewnie nie koniecznie musi tak być , a może on ma astme ?
Ostatnio edytowano Pon sie 04, 2008 20:53 przez ko_da1, łącznie edytowano 4 razy
Pusia [*] Bonus [*]

ko_da1

Post » Pon sie 04, 2008 19:23

dubel :oops:
Ostatnio edytowano Pon sie 04, 2008 19:25 przez ko_da1, łącznie edytowano 2 razy
Pusia [*] Bonus [*]

ko_da1

Post » Pon sie 04, 2008 19:24

dubel :evil:
Ostatnio edytowano Pon sie 04, 2008 19:25 przez ko_da1, łącznie edytowano 1 raz
Pusia [*] Bonus [*]

ko_da1

Post » Pon sie 04, 2008 19:24

ale smutna wiadomość :cry:
D'Jku kocie hip-hopowy :ok:
Obrazek

Lola_

Od: Śro gru 12, 2007 19:45

Post » Pon sie 04, 2008 19:46

Oddychanie tlocznia brzuszna jest juz zaawansowanym objawem, wczesniej spotyka sie takie wlasnie dyszenie, ziajanie po zabawie, siedzenie z otwartym pysiem itp. U kota b.reaktywnego a takim jest pewnie maly strachulec moze to nie byc objaw nieprawidlowosci, tym niemniej nalezaloby to sprawdzic.
Czasem USG jest niezle znoszone nawet przez walczace koty (vide moj Lunek), to takie mizianie w sumie ;) Wazne jest bardzo badanie kliniczne, osluchiwanie serca, ogladanie sluzowek, czas kapilarny.
Jesli jest uzasadnione podejrzenie choroby serca a kot nie daje sie bezpiecznie dla siebie zbadac moze nalezaloby go zsedowac i wowczas wykonac konieczne badania diagnostyczne.
Oczywiscie narkoza jest bardziej ryzykowna przy chorobie serca ale prawidlowo przeprowadzona nie powinna wiazac sie z zadnymi komplikacjami. Po prostu nalezaloby kota potraktowac jako potencjalnego sercowca i tak dobrac znieczulenie, majac mozliwosc monitoringu, podania tlenu itp. Sedacja takich kotow jest czesto postepowaniem rutynowym przy badaniach diagnostycznych i czynnosciach leczniczych bo potencjalne ryzyko narkozy i tak jest mniejsze niz zagrozen zwiazanych ze stresem.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Pon sie 04, 2008 19:57

szkoda że u Boniego nie było tych wczesniejszych objawów , pierwsze co sie pojawiło to właśnie oddychanie całym brzusiem :( wczesniej miał mnóstwo badań na bierząco , bardzo często morfologie , jego wyniki były konsultowane przez wielu lekarzy bo on był nietypowym przypadkiem od początku , miał nawet moment że pojawiła sie u niego nadkrwistość i nikt nie wiedział dlaczego , ech.....
czy jak u DJ-a pojawiły sie takie kłopoty z serduchem można go zaszczepić ?? i co powinien jeść a czego nie ? :roll:
narazie mały dostał Gimpet w tabletkach z tauryną i szukamy dobrego specyfiku z karnityną ,w środe ma zapaść decyzja na temat podawana leków i ich dawek , miał mieć wdrożony furosemid ale narazie decyzja wstrzymana , cieżko sie poruszać w nieznanym nam zupełnie jeszcze temacie :roll:

nan pisze:W przypadku chorob serca oprocz echa i RTG w dwoch, a najlepiej w 3 projekcjach, wykonuje sie tez EKG w przypadku podejrzenia zaburzen rytmu. Istotnym badaniem jest tez koagulogram tj. profil krzepniecia, gdyz w wielu przypadkach wzrasta ryzyko zakrzepow mogacych byc bezposrednia przyczyna smierci.

czy jemu powinno sie wykonać już takie badanie ? jaki wynik jest dobry a jaki niepokojący lub zły :?
Ostatnio edytowano Pon sie 04, 2008 20:30 przez ko_da1, łącznie edytowano 1 raz
Pusia [*] Bonus [*]

ko_da1

Post » Pon sie 04, 2008 20:23

Nan, dziękuję.
A co z tymi sluzówkami?
Obrazek Obrazek

anita5

Od: Sob cze 18, 2005 16:48

Post » Pon sie 04, 2008 20:41

śluzówki sprawdza sie w worku spojówkowym oraz w pyszczku dziąsła i języczek , DJ miał w worku spojówkowym dosyć blade :roll: ale za to języczek i dziąsełka był ładnie różowe

anita5 w jakim wieku jest Twój kociak?
Pusia [*] Bonus [*]

ko_da1

Post » Pon sie 04, 2008 22:37

Wlasnie troszke zdziwily mnie te bledsze sluzowki D'ja, bo nosek ma bardzo rozowy i podusie tez. Zmeczenia po nim w ogole nie widac, zadnego oddychania pysiem. Ale wczoraj wybadalam, ze po zabawie ma wilgotne poduszki. Oczywiscie w tej chwili robi to co kocha najbardziej - szaleje jak wariatex.
Dieta D'ja powinna wyeliminowac sol. Nie wiem jak z puszkami. On lubi sobie pojesc mokre. Nigdzie w skladzie nie ma soli, wiec jak rozumiem one sa bezsolne. Ale nie wiem co z jego ulubiona animonda ze sledziem. Chlopak az powarkuje jak ja je, tak mu smakuje... ale sledz jest z morza, a morze jest slone :( Czy moze jesc sledzika?
Wciaz zastanawiam sie dlaczego go wyrzucono z domu :( moze byly opiekun wiedzial, ze kotek jest chory na serce, wiec pozbyl sie klopotu :(

Lidka pisze:Dziewczyny, moze wykorzystacie szanse pojscia do dr Niziolka

Pojdziemy koniecznie! zadzwonie raniutko do dr Klorygi.

a moze przyjada z maszyneria do echa? byloby cudnie

karee

Od: Pon lip 02, 2007 10:40

[poprzednia][następna]