Dieta niskobiałkowa - proszę o rady, linki.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 07, 2008 9:52

pixie65 pisze:
Prakseda pisze:Pixie poproszę. Skonsultuję z wetką.
Wg niej zalecana jest dieta podobna do nerkowej, więc spróbujemy.

Po południu albo wieczorem podeślę (mam w innym kompie).

A czy ja też mogłabym poprosić?
...

CoToMa

Od: Pon sie 21, 2006 14:34

Post » Pon lip 07, 2008 9:52

pixie65 pisze:
Prakseda pisze:Pixie poproszę. Skonsultuję z wetką.
Wg niej zalecana jest dieta podobna do nerkowej, więc spróbujemy.

Po południu albo wieczorem podeślę (mam w innym kompie).

Dziękuję bardzo.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.
(Biblia, Księga Koheleta 3/19)

Prakseda

Od: Czw cze 16, 2005 10:35

Post » Pon lip 07, 2008 10:13

Ja tez musze poszukac. Pixie ja tez porposze, pewnie mam te same ale niekoniecznie.
Mocznik jest koncowym produktem przemian azotowych, jest syntetyzowany w watrobie. Hyperamonemia moze ale nie musi wspolwystepowac z niewydolnoscia nerek, przy CRF niewydolne nerki nie spelniaja swojej funcji wydalniczej i dlatego jest mocznica, u Was raczej watroba nie spelnia swoich funkcji metabolicznch dlatego jest hyperamonemia. To w duzym uproszczeniu, to nie jest to samo co CRF.
Jak watroba wyglada, jest stluszczenie, marskosc?
Dopytaj o laktuloze- moze trzeba poprobowac z dawka, jej rola w terapii encefalopatii jest niezastapiona...
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Pon lip 07, 2008 10:37

Prkseda, nan - tutaj jest linka do strony z domowymi przepisami dla nerkowców:
http://users.ameritech.net/critterz/crf_recipes.htm

Może się przydadzą, na pewno trzeba skonsultować z wetką.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Pon lip 07, 2008 11:09

Tez mam te przepisy, w domu zobacze czy cos jeszcze. Moj kot jednak jest zdeklarowanym puszkowcem, nic co domowe nie nadaje sie wg niego do jedzenia :/
Ale poprobowac mozna, wiele kotow ponoc woli jednak gotowane, a jednak to zdrowsze i pewniejsze niz te wszystkie renale :roll:
Z moich doswiadczen- czy problemach jelitowych trzeba poprobowac z iloscia weglowodanow, zarowno za duzo jak i za malo potrafi powodowac problemy, nawet zwykle wlokno.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Sa dwie Mamy i jedno Slonce/chociaz kazda inaczej kocha/Marta ma podrapane od "zabawy" rece, Ania- mruczacego na kolanach kota.

nan

Od: Śro lis 12, 2003 19:54

Post » Pon lip 07, 2008 13:57

Wklejam dwa linki, może się przydadzą w komponowaniu diety. Co prawda w pierwszym mowa o ludziach, ale zasada podobna. W drugim można znaleźć tabele z wartościami odżywczymi większości produktów.
Z tego, co wiem, najwartościowszym i najlepiej przyswajalnym białkiem jest białko jaja (ale nie żółtko!).

http://www.przeszczep.pl/?a=tekst&id=51
http://www.jedzdobrze.pl/tabele/index.p ... rch_query=
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pon lip 07, 2008 15:10

Obrazek
Obrazek

ruru

Od: Sob gru 29, 2007 20:10

Post » Pon lip 07, 2008 15:16

Przy schorzeniach tego typu powinno się unikać białka roślinnego, bo jest mniej wartościowe - trzeba dawać mało białka, ale najwyższej jakości.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro lip 16, 2008 9:12

Nieśmialo przypominam sie.
Dziękuję za linki juz otrzymane.
Ale mialam jeszcze obiecane przepisy na domowe, kocie posiłki.
Przepraszam, że namolna jestem. Kici się pogorszyło. Muszę drastycznie zaostrzyć dietę.
Z góry dziękuję.
Los bowiem synów ludzkich jest ten sam, co i los zwierząt; los ich jest jeden: jaka śmierć jednego, taka śmierć drugiego, i oddech życia ten sam. W niczym więc człowiek nie przewyższa zwierząt.

Prakseda

Post » Śro lip 16, 2008 9:21

nan pisze: Dopytaj o laktuloze- moze trzeba poprobowac z dawka, jej rola w terapii encefalopatii jest niezastapiona...

To jest ważna sprawa. Chodzi o częste wypróżnienia i pozbywanie się nadmiaru amoniaku.
Marcelibu

Post » Śro lip 16, 2008 9:36

Prakseda pisze:A co laktulozy, to chyba przeciwwskazaniem jest tu to zaplenie jelit, objawiające się m. in. wodnistą kupą, często z krwią.

Prakseda, konsultowałaś tę laktulozę? Bo ona faktycznie pomaga wiązać amoniak.
Co do przepisów domowych - to ten link, który podałam wcześniej, niestety nic więcej nie mam.
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Śro lip 16, 2008 9:36

Marcelibu pisze:
nan pisze: Dopytaj o laktuloze- moze trzeba poprobowac z dawka, jej rola w terapii encefalopatii jest niezastapiona...

To jest ważna sprawa. Chodzi o częste wypróżnienia i pozbywanie się nadmiaru amoniaku.

O Lactulozie porozmawiam z moją wetką jak wróci z urlopu.
A wypróżnienia to Kicia ma nader częste. Ostatnio leci jej z dupiny bezwiednie nawet.

Prakseda

Post » Śro lip 16, 2008 9:38

z psem jest o tyle łatwiej że na ogół chętnie jedzą ,Malta ma bardzo wysoki amoniak :cry:
jest od paru miesięcy na Hepaticu,Renalu ,ew. ugotuje ryż na kleik i dam skrawek piersi z kuraka ,taki jak paznokieć,rozetre ,zje...kot pewnie tego nie zje...może równiez dostawć troche jogurtu.
Teraz wypłukujemy amoniak kroplówkami.

Koty niestety są bardzo wybredne :cry:
współczuje Agnieszko bo to ciężka praca ...
Obrazek

dorcia44

Od: Pt maja 19, 2006 20:20

Post » Śro lip 16, 2008 9:50

dorcia44 pisze:z psem jest o tyle łatwiej że na ogół chętnie jedzą ,Malta ma bardzo wysoki amoniak :cry:
jest od paru miesięcy na Hepaticu,Renalu ,ew. ugotuje ryż na kleik i dam skrawek piersi z kuraka ,taki jak paznokieć,rozetre ,zje...kot pewnie tego nie zje...może równiez dostawć troche jogurtu.
Teraz wypłukujemy amoniak kroplówkami.

Koty niestety są bardzo wybredne :cry:
współczuje Agnieszko bo to ciężka praca ...

Ot tak Dorciu ciężka praca, tymbardziej, że mam aktualnie 3 koty "kroplówkowe" . Kawał czasu mi to zajmuje, by dwa razy dziennie wszystkie nawodnić.

Prakseda

Post » Śro lip 16, 2008 9:59 Re: Dieta niskobiałkowa - proszę o rady, linki.

Prakseda pisze:Kicia nie tyka żadnej suchej karmy od dzieciństwa, a z saszetek Renala RC zje najwyżej kilka kawałeczków. Apetyt jednak ma, ale na mięsko oczywiście.

Nie czytałam jeszcze całego watku, to może sie za kims powtórzę :oops: , ale u mnie jest tak, że NP i BŁ dostaja od czasu do czasu przemrożona wołowinę.
BŁ zje wsio co jej pod nos podsunę, ale NP ma fochy.
Nie chciał za bardzo jeść Renala RC wołowego i kurczakowego. Ale jest jeszcze saszetka o smaku tńczyka! I o to NP sie zabija. Poza tym bardzo mu zasmakowała mokra karma Katovit dla nerkowców.
Ale i tak u mnie koty sa pasione głównie sucha karmą.
Obrazek

marcjannakape

Od: Pon cze 18, 2007 9:26

[poprzednia][następna]