Buka i Bazyl. Rudo-czarno-biało

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw maja 22, 2008 13:50

GreenEvil pisze:ja osobisce bym sie za tresure kota nie brala :) wole je takie jakie sa :D a nie przerobione na koty cyrkowe.

To tak jak ja. W kotach urzeka mnie midzy innymi niezależność i wcale bym nie chciała żeby mój kot podawał łapę bo ja tak chcę.

espana

Od: Pon sie 28, 2006 14:29

Post » Czw maja 22, 2008 14:24

Nie wiem, na czym polega ta metoda szkolenia, ale myślę, że dla niektórych kotów mogłaby być bardzo dobra. Nie mówiąc już o właścicielach (vide moja Mama), którzy mają często wrażenie, że ich zachowanie nie ma wpływu na zachowanie kota ;).

starchurka

Od: Nie sie 26, 2007 0:09

Post » Czw maja 22, 2008 14:32

espana pisze:
GreenEvil pisze:ja osobisce bym sie za tresure kota nie brala :) wole je takie jakie sa :D a nie przerobione na koty cyrkowe.

To tak jak ja. W kotach urzeka mnie midzy innymi niezależność i wcale bym nie chciała żeby mój kot podawał łapę bo ja tak chcę.

tylko mój jest sfrustrowany i znudzony do granic mozliwości.
I uwielbia kombinowac, wiec mysle, ze szkolenie dobrze by jej zrobiło.
jak była mała, zdespreowana jej niewyczerpana energia, nauczyłam ja komend 'siad' i 'podaj łape' :lol:
Nie mam pojecia czy jeszcze pamieta
Obrazek

tangerine1

Od: Nie lis 14, 2004 20:59

Post » Czw maja 22, 2008 14:40

tangerine1 pisze:
espana pisze:

moje nie maja na to szansy ;) za duzo sie dzieje i zawsze trzeba nos wsciubic :twisted: wiecie jakie to plnowanie duzych jest meczace? A ganianie za innym kotem? :twisted: A latanie za zabawka? No potem to juz mozna tylko spac cala noc ;)

pzdr
GreenEvil

GreenEvil

Od: Pon mar 27, 2006 8:33

Post » Czw maja 22, 2008 14:43

pzdr
GreenEvil

A gdzie Ty tu widzisz koty cyrkowe 8O
Wiesz jaki wydzwiek ma to slowo, kojarzy sie z udreczonymi, czesto torturowanymi zwierzetami.
Buka najwyrazniej lubi pracowac, lubi cwiczyc mozdzek i miesnie i jeszcze ma wymierne korzysci :wink:
Gdyby nie lubila pracowac, zadna sila nie zmusilaby jej do skakania, kliker ma to do siebie ze zwierzak robi to co lubi i co mu przynosi nagrode.
Jej wybor albo nie dosc ze zabawa to jeszcze nagrody albo moze isc spac i podjac decyzje ze nagrody jej nie interesuja.
Sa takie koty bardziej nastawione na kontakt z czlowiekiem i mniej.
Jak psy.
Ja osobiscie gratuluje sukcesow w szkoleniu 8O
Ja nie mam nawet tyle cierpliwosci zeby pracowac z psem :crying:
Obrazek

lorraine

Od: Pt lis 14, 2003 16:33

Post » Czw maja 22, 2008 14:47

starchurka pisze:Nie wiem, na czym polega ta metoda szkolenia, ale myślę, że dla niektórych kotów mogłaby być bardzo dobra. Nie mówiąc już o właścicielach (vide moja Mama), którzy mają często wrażenie, że ich zachowanie nie ma wpływu na zachowanie kota ;).

Metoda w duzym skrocie polega na wykozystaniu wrodzonego lakomstwa i sprytu zwierzakow.
Przykladowo: chce nauczyc psa podawania lapy. Najpierw ucze go, ze klikniecie klikera = nagroda. Potem czekam, az lape podniesie. Klikam, daje smaka. Po kilku sesjach (zaczzyna sie najczesciej od nauki targetowania, zeby zwierzak zalapal o co chodzi w zabawie) pies zaczyna w czasie sesji oferowac mi pelan wachlarz swoich zachowan, zeby dostac nagrode. Wybieramy te, o ktore nam chodzi i rozwijamy.
Cala filozofia ;)

A i tak wole swoje "gluche" koty :D, tudziez koty "a walsnie, ze mnie tu wcale nie ma", kiedy przychodzi czas na krople :D

pzdr
GreenEvil

GreenEvil

Post » Czw maja 22, 2008 14:48

GreenEvil pisze:
tangerine1 pisze:
espana pisze:

moje nie maja na to szansy ;) za duzo sie dzieje i zawsze trzeba nos wsciubic :twisted: wiecie jakie to plnowanie duzych jest meczace? A ganianie za innym kotem? :twisted: A latanie za zabawka? No potem to juz mozna tylko spac cala noc ;)

pzdr
GreenEvil

hehe
drugi kot jest nudny
tymczasów nie lubi
kazda zabawka zaczyna byc nudna po kilku minutach zabawy
Obrazek

tangerine1

Od: Nie lis 14, 2004 20:59

Post » Czw maja 22, 2008 14:49

Czyli wiesz o co chodzi.
Tym bardziej nie wiem gdzie widzisz "cyrkowe" koty :roll:
Obrazek

lorraine

Post » Czw maja 22, 2008 14:49

Nie wiem jakie są różnice pomiedzy szkoleniem kota, a psa, ponieważ z psem nie pracowalam używajac klikera. Ale myślę, że sesje muszą być krótsze, moje trwały ok. 2-3 min.
A to że zna kilka komend nie odbiera jej przecież niezależności. Nie zmieniło jej charakteru. I nie uczyniło z niej maszynki pracującej tylko na polecenia. Chociaż np. podawanie łapy bardzo ułatwiło obcinanie pazurów, a chodzenie za targetem umożliwia wpakowanie kota do transportera.
A zaczynałam z myślą o tym, żeby jej jakoś czas urozmaicić, bo nudziła się strasznie, gdy pies nie miał już ochoty ganiać się z nią. Spodobało jej się, szczególnie bieganie za targetem i skakanie, i dobrze, zawsze to jakaś dodatkowa aktywność ruchowa.

W necie można znaleźć wiele stron, na których bardzo ładnie są opisane zasady szkolenia. O wiele przejrzyściej i czytelniej, niż gdybym ja zabrała się za opisywanie :)
o kocim szkoleniu jest np. tu:
http://www.szkoleniepsow.fora.pl/szkole ... 49-15.html
Ostatnio edytowano Czw maja 22, 2008 19:24 przez AKowiec, łącznie edytowano 1 raz
Obrazek
"Jeśli powiedzą nam – chcecie za wiele –
jasne, że tak, chcemy za wiele, chcemy więcej, chcemy osiągnąć wszystko"

AKowiec

Od: Wto cze 26, 2007 9:41

Post » Czw maja 22, 2008 14:55

lorraine pisze:

pzdr
GreenEvil

A gdzie Ty tu widzisz koty cyrkowe 8O
Wiesz jaki wydzwiek ma to slowo, kojarzy sie z udreczonymi, czesto torturowanymi zwierzetami.

Absolutnie nie o to mi chodzi ;)
Nigdy nie twierdzilam, ze praca ze zwierzeciem metodami pozytywnymi jest dla niego jakakolwiek udreka :)
Moj pies tez umie sztuczki cyrkowe, nota bene tez jest naumiany metodami klikerowymi lub pozytywnymi. Ale inaczej, to ja bym sobie rady z nim na spacerach nie dala. Ot takie moje czyste wygodnictwo.
Bardziej chodzi mi o to, ze wole wybiorcza gluchote i mile lenistwo kota na moich kolanach, a kombinowanie na innych kotach, niz to, zeby moj kot podawal mi lape :)

pzdr
GreenEvil

GreenEvil

Post » Czw maja 22, 2008 14:59

super kotek jestem pod wrażeniem! :)
ja ostatnio dostałam klikera wraz z zestawem ,,dla szczeniaczków'' od eukanuby chyba(wysyłają ksiązeczke, troszke karmy i klikerka właśnie)
zaraz go wygrzebię ale moje koty sa chyba nienauczalne :oops:
gratuluję, proszę o więcej zdjęć
a co w nagrodę dajesz?no nie moge się napatrzeć na te zdjęcia :lol:

KaasiakN

Od: Pt mar 09, 2007 19:36

Post » Czw maja 22, 2008 15:02

GreenEvil pisze:mile lenistwo kota na moich kolanach

A Buka nie jest kotem, który mógłby całe dnie wylegiwać się na kolanach. Chodziła i chodziła stękając, ze ona chce coś robić, to jej znalazłam zajęcie :)

Jako nagrody najczęściej wykorzystuję kawałki szynki. Czasem także kocie kabanosy.
Obrazek
"Jeśli powiedzą nam – chcecie za wiele –
jasne, że tak, chcemy za wiele, chcemy więcej, chcemy osiągnąć wszystko"

AKowiec

Od: Wto cze 26, 2007 9:41

Post » Czw maja 22, 2008 15:09

Z zazdrosci normalnie zaraz wygrzebie kliker i zrobie target 8)
Chcialabym zeby suczysko umialo np wskazac Pana albo kotka :wink:
Obrazek

lorraine

Post » Czw maja 22, 2008 15:11

tangerine1 pisze:
hehe
drugi kot jest nudny
tymczasów nie lubi
kazda zabawka zaczyna byc nudna po kilku minutach zabawy

Hm. Zabawki typu myszka schowana w pudelku z dziura, albo kongo tez?
U mnie polowa kotow wariuje jak wyciagam pudelko a druga jak widza, ze napelniam kongo ;)
Mam je z glowy wtedy na jakies 15 minut :) potem trzeba "naprawic" zabawke ;)
A jesli jest tak jak piszesz- to faktycznie polecam probe pracy z kotem :)
AKowiec pisze:A Buka nie jest kotem, który mógłby całe dnie wylegiwać się na kolanach. Chodziła i chodziła stękając, ze ona chce coś robić, to jej znalazłam zajęcie

No wlasnie u mie pewnikiem jest ta roznica, ze moje koty nie maja czasu na stekanie, ze cos by popsuly. Doskonale zajmuja sie same soba. A mi zostaje to co najlepsze :D - dlatego pisze, ze wole kota wylegujacego sie na kolanach a kombinujacego z innymi kotami :)

pzdr
GreenEvil

GreenEvil

Post » Czw maja 22, 2008 15:19

A sobie wrzucilam w youtube wyszukiwanie :D no padne:
nauka targetowania u kota (jak widac on ma swoje zdanie na temat tego debilizmu) ;)
http://pl.youtube.com/watch?v=25eO738GySA
i dla porownania pies:
http://pl.youtube.com/watch?v=R2lHKFcdI5M

a to jest to co mozna zrobic z takim szkoleniem (efekt)
http://pl.youtube.com/watch?v=sk3jQAHW_8Q

trzymam kciuki za tych, kotrym sie chce lub potrzebuja :D

pzdr
GreenEvil

GreenEvil

[poprzednia][następna]