Ostrzezenie !!! Gonia nie nadaje sie na DT ani DS

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lut 01, 2008 23:08

8O :?

nie pojmuje...

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Pt lut 01, 2008 23:53

:twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted: :twisted:

barbipersik7

Od: Pt lut 01, 2008 21:50

Post » Sob lut 02, 2008 0:10

Podrzucę na dobranoc
Obrazek

dzidzia

Od: Śro sty 10, 2007 15:15

Post » Sob lut 02, 2008 0:19

Proponuję podwiesić na jakiś czas temat, żeby był ostrzeżeniem :roll:
Do moderatorów prośba duża..
Niech nikt znowu nie da się nabrać na domek dla kotów dla tej dziewczyny :roll:
Anna i tylko cztery koty :(

anna57

Od: Wto kwi 27, 2004 10:24

Post » Sob lut 02, 2008 1:28

smutne :(

MaybeXX

Od: Pon sie 13, 2007 17:18

Post » Sob lut 02, 2008 11:49

Jeżeli macie wystarczajacą ilość dowodów na to iż zostało popełnione przestępstwo to idźcie z tym do sądu lub powiadomcie organizację prozwierzecą, że dochodzilo do aktów okrucieństwa wobec zwierząt. Obojętnie czy osoba ta jest normalna czy nie sąd mogłby wydac zakaz posiadania przez nią jakichkolwiek zwierzat domowych o ile ustawa przewiduje taki rodzaj kary lub nałozyć karę grzywny. Tutaj jednak muszą byc zebrane mocne dowody w sprawie inaczej nic sie nie da zrobic.

yv73

Od: Pt gru 31, 2004 18:30

Post » Sob lut 02, 2008 21:53

Gdzieś przeczytalam o propozycji stworzenia tzw czarnej listy. To dobry pomysł.
Obrazek

dzidzia

Od: Śro sty 10, 2007 15:15

Post » Sob lut 02, 2008 22:23

Tak jak pisała Anuk, Gonia może mieć jakieś zaburzenia.
A wtedy sąd może wysłałby ją do jakiegoś ośrodka na terapie i tyle...i jeśli by jej to nie pomogło to sytuacja znów by mogła się powtórzyć.
Ale tutaj aż słów nie ma na to, co ten kociak musiał przechodzić.
Ta sprawa powinna się jak najszybciej wyjaśnić.

Czasami myślę sobie, że to może jakaś pomyłka...że kot jest cały i zdrowy i np. Gonia oddała go do koleżanki czy coś w tym stylu.

Martusia;*

Od: Wto gru 25, 2007 22:02

Post » Nie lut 03, 2008 0:41

dzidzia pisze:Gdzieś przeczytalam o propozycji stworzenia tzw czarnej listy. To dobry pomysł.

Na dogomanii jest podklejony temat "Czarne kwiatki". Chyba nikt nie będzie miał za złe jeśli pomysł podchwyci i miau, pod innym tytułem oczywiście.

Lemoniada

Od: Pon maja 29, 2006 18:56

Post » Nie lut 03, 2008 7:46

Martusia;* pisze:A wtedy sąd może wysłałby ją do jakiegoś ośrodka na terapie i tyle...i jeśli by jej to nie pomogło to sytuacja znów by mogła się powtórzyć.

Przede wszystkim ta osoba powinna mieć całkowity zakaz trzymania zwierząt domowych, jednak to nie jest takei proste, bo nie znajdując kolejnych ofiar na forach lub w schroniskach zwróci się bezpośrednio do innych osób ktore nie mają żadnych zastrzeżeń lub chcą się jak najszybciej pozbyć kolejnego miotu, więc umieszczenie jej na "czarnej liście" nie przyniesie rezultatu, wiele osób nie wchodzi na tego typu strony.
Inna sprawa, że nie wolno, jeżeli nie ma się wystarczajacych dowodów pomawiac kogoś o zaburzenia psychiczne, bo to stwierdzić moze tylko biegły.
Jezeli chcecie coś zrobić to najlepszym rozwiazaniem byloby załozenie sprawy, ale konieczne są mocne dowody i świadkowie, że przez zaniedbanie kot nie otrzymał nalezytej pomocy czego konsekwencją była smierć w męczarniach.
Innego pomysłu nie mam.

yv73

Post » Nie lut 03, 2008 9:50

yv73 pisze:
Martusia;* pisze:A wtedy sąd może wysłałby ją do jakiegoś ośrodka na terapie i tyle...i jeśli by jej to nie pomogło to sytuacja znów by mogła się powtórzyć.

Przede wszystkim ta osoba powinna mieć całkowity zakaz trzymania zwierząt domowych, jednak to nie jest takei proste, bo nie znajdując kolejnych ofiar na forach lub w schroniskach zwróci się bezpośrednio do innych osób ktore nie mają żadnych zastrzeżeń lub chcą się jak najszybciej pozbyć kolejnego miotu, więc umieszczenie jej na "czarnej liście" nie przyniesie rezultatu, wiele osób nie wchodzi na tego typu strony.
Inna sprawa, że nie wolno, jeżeli nie ma się wystarczajacych dowodów pomawiac kogoś o zaburzenia psychiczne, bo to stwierdzić moze tylko biegły.
Jezeli chcecie coś zrobić to najlepszym rozwiazaniem byloby załozenie sprawy, ale konieczne są mocne dowody i świadkowie, że przez zaniedbanie kot nie otrzymał nalezytej pomocy czego konsekwencją była smierć w męczarniach.
Innego pomysłu nie mam.

Takie krótkie wyjaśnienie, tak na prawdę nie wiem co się stało i nie chcę nikogo posądzać, że ma jakieś problemy na podłożu psychicznym.
Po prostu próbuję analizować wszystkie możliwości...
Moim zdaniem jeśli Gonia nie pokaże nam wystarczających dowodów na to, że jest nie winna. Lub w ogóle nie będzie chciała tego udowodnić, jakimś dowodem a nie zwykłymi słowami.
Sprawa powinna jak najszybciej zostać doniesiona na policję.

Gonia ciągle mówi, że jak chcemy donosić na nią to możemy, i mówi że nie ma sobie nic do zarzucenia.
No więc dlaczego nie może zrobić parę zdjęć czy skanów...
To wysiłek straszny nie jest.
A skoro rzekomo była u weterynarza, to co weterynarz by kłamał, że Gonii u nich nie było?

Martusia;*

Od: Wto gru 25, 2007 22:02

Post » Nie lut 03, 2008 11:35

Obawiam się, ze w tej sprawie niewiele można zrobić, chyba, że wet u którego miała rzekomo leczyć kota zechce wystąpić w roli świadka. Nie ma ani dokumentacji ani zdjeć, a to wszystko stanowi dowód dla sądu. Przypuszczam, ze w takiej sytuacji sprawa zostanie umorzona lub nawet moze zostac nie przyjęta.
Nie jest wcale łatwo oskarzyć kogoś o znęcanie się nad zwierzęciem. Trzeba mieć dowody, a sama zainteresowana raczej na siebie dowodów nie przedstawi.
Poza tym ta kobieta może zmienić dane lub poprosić kogoś znajomego i kontynuowac swój proceder. Tak czy inaczej dobrze by bylo spróbować zgłosić, moze się chociaż przestraszy.
Moze ktoś kto ją zna powinien mieć ją na oku czy nie bierze kolejnego kota?

yv73

Post » Nie lut 03, 2008 12:51

yv73, jaką dokumentację i zdjęcia masz na myśli?

Saszka8

Od: Czw lis 01, 2007 9:49

Post » Nie lut 03, 2008 13:03

niefajnie
jestem za tym aby sprawdzac przed i w trakcie dt i ds
i w umowach adopcyjnych wpisywac dane lekarza weterynarii
i przyznawac prawo przekazującemu do wykonanai telefonow i informowania sie o stanie zdrowia kota

ja w umowie przekazania mi na dt kotki wpisalam dane mojej lekarki
i ją poinformowalam o tym ze moze otrzymac telefon
pokazalam jej takze umowy jakie podpisalam -przejecia zwierzecia

a tak poza tym to w glowie mi sie TO WSZYSTKO NIE MIESCI
Moje koty
Zdjęcia krakowskich schroniskowców
Jest tylko jeden sukces- być w stanie spędzić życie na swój własny sposób - Christopher Morley
Haters gonna hate

BarbAnn

Od: Wto sie 01, 2006 8:35

Post » Nie lut 03, 2008 13:08

Saszka8 pisze:yv73, jaką dokumentację i zdjęcia masz na myśli?

Zdjecia ukazujące faktyczny stan zdrowia kota, dokumentację weterynaryjną, że kot cierpiał na schorzenia wymagajace leczenia i był przez własciciela zaniedbywany.
Czy wam się wydaje, ze zakładajac sprawę wystarczy tylko doniesienie o popełnieniu przestępstwa nie poparte żadnymi dowodami?
Mozecie próbować, ale jak znam zycie to ta kobieta nie poniesie zadnych konsekwencji, malo tego, za jakiś czas znowu adoptuje zwierzę i być może znowu historia się powtórzy.
Na takich ludzi i przy takim podejściu nie ma co liczyć na sprawiedliwość.

yv73

[poprzednia][następna]