Wrocław. Zamarzające koty - bardzo potrzebne choć dwie budki

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lis 29, 2007 23:10

Instrukcja wykonania domków dla kotów (sprawdzone, w tarnowie na kilku osiedlach koty zimują w tych domkach)
Koszt - zależnie od użytych materiałów np. plandeki, jakosci folii 30-35 zł (w koszt wliczony zakupiony styropian)

http://www.fundacjazmienmyswiat.tarnow.pl/prezentacje/domkidlakotow.pps

Do środka wkładamy słomę

thor

Od: Czw paź 28, 2004 20:51

Post » Pt lis 30, 2007 13:33

Te styropianowe, o których wiem od Lidki, to:
pudła o których mowa to używane opakowania styropianowe z pokrywką; wymiary 39,5/29,5/34 cm grubość ścianki 3,5 cm
Czyli tak jak transporter.
I co ty na to mamuciku?
Obrazek

marcjannakape

Od: Pon cze 18, 2007 9:26

Post » Pt lis 30, 2007 14:15

Gdybyśmy sami chcieli robić budki, to tu człowiek ma do oddania za darmo odpady styropianowe, więc może by się nadawały:
http://allegro.pl/item275597648_oddam_n ... opian.html

Marcjanno, masz może link do allegro z tymi pudełkami? Nie mogę znaleźć, a nie chce mi się przekopywać wątku katowickiego :wink:
Obrazek Obrazek Obrazek
Moja mała Lolunia 07.03.2009 [']

Monisek

Od: Śro gru 27, 2006 13:15

Post » Pt lis 30, 2007 14:20

Dostałam samego maila do sprzedawcy tych pudełek.
Obrazek

marcjannakape

Post » Pt lis 30, 2007 14:24

a no to super, to nawet lepiej niż allegro.
Obrazek Obrazek Obrazek
Moja mała Lolunia 07.03.2009 [']

Monisek

Od: Śro gru 27, 2006 13:15

Post » Pt lis 30, 2007 14:26

Koszt jednej budki to 4,99 plus koszt wysyłki (do4sztuk) równy 9,50zł. Czyli nie tragicznie, a zawsze coś.
Obrazek

marcjannakape

Post » Pt lis 30, 2007 14:51

Kochani, znów mamy szpital w domu, więc nie wiem, czy dam rade uśiaść wieczorem i coś więcej skrobnąć. A tak chciałabym jeszcze w sieci poumieszcxzać Azę, -psa, który za parę dni nie bedzie miał się gdzie podziać. Tu admin wyrzucił go na kocie-łapci, tam zapewne nikt sie nim nie zainteresauje.
Marcjanno zamów prosze takie jedno pudło, zobaczę co to jest. Ja mam w piwnicy styropian, niestety nie jestem talentem technicznym . Na razie zobaczmy, co z tego wyjdzie, tym bardziej, że jak czytam - zgłosiła się złota rączka chętna do pomocy.
Buziaki - teraz choć chwilę poświęcę Azie - trzymajcie proszę kciuki za psinkę, ma takie smutne oczy.
Jestem dla ciebie tylko lisem, podobnym do stu tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie(...) Mały Książe

http://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=111621

mamucik

Od: Wto kwi 20, 2004 12:27

Post » Pt lis 30, 2007 14:54

oj, ja być może też będę potrzebować takie budki dla moich bezdomniaczków z Polnej. jutro idę na zwiad terenowy to się dokładnie dowiem co i jak.

puss

Od: Czw lis 09, 2006 13:24

Post » Pt lis 30, 2007 19:44

Ja zrobiłam taką z pudła tekturowego obciągniętego workiem na śmieci 120.litrowym. Na podłodze jest styropian, boki i dach ocieplone czymsiędało (przewaznie taka otulina, w której przychodzi sprzęt AGD-RTV). Wykładałam również lekko zmiętymi gazetami, ale kocisko wszystko powyciągał i woli takie "gołe" wnętrze. Mam obiecany koc polarowy ze szmateksu, to w mrozy mu wyścielę.
Obrazek
Obrazek

graszka-gn

Od: Wto maja 29, 2007 19:04

Post » Pon gru 03, 2007 12:45

Budki ze styropianu - dzięki marcjannie - już jadą :)
Jak tylko zaparkują, zobaczymy czego jeszcze potrzebują, żeby mieć tak chociaż ze trzy gwiazdki :wink:
Dzięki wszystkim za podpowiedzi :), będę zdawać relację z placu budowy :)
( po ostatnich moich wyczynach majsterkowiczowskich, kiedy to, jak dziecko, obie ręce skleiłam sobie klejem "kropelką", po czym przykleiłam je do własnego sweterka - mój syn na mnie spojrzał i powiedział - wiesz, mamo, jestem za młody, żeby być ojcem 8O :wink: )
Jestem dla ciebie tylko lisem, podobnym do stu tysięcy innych lisów. Lecz jeśli mnie oswoisz, będziemy się nawzajem potrzebować. Będziesz dla mnie jedyny na świecie. I ja będę dla Ciebie jedyny na świecie(...) Mały Książe

mamucik

Post » Pon gru 03, 2007 13:59

graszka_gn pisze:Ja zrobiłam taką z pudła tekturowego obciągniętego workiem na śmieci 120.litrowym. Na podłodze jest styropian, boki i dach ocieplone czymsiędało (przewaznie taka otulina, w której przychodzi sprzęt AGD-RTV). Wykładałam również lekko zmiętymi gazetami, ale kocisko wszystko powyciągał i woli takie "gołe" wnętrze. Mam obiecany koc polarowy ze szmateksu, to w mrozy mu wyścielę.
Obrazek

Bardzo fajne rozwiązanie!
:ok:
Obrazek

marcjannakape

Post » Pon gru 17, 2007 12:44

Budki dojechały w sobotę, dzięki Marcysiu, są dwie. Kosztowały 14,50 i tu

przekazuję od moich Ogonków śliczne dzięki, gdyż dzięki Wani i Agatce

będzie i na plandeki do otulenia. Takie prawdziwe. I na jeszcze inne miłe rzeczy do budki. Bo z tych dwóch zrobię jedną. W pojedyńczym pudle dorosły kot się nie zmieści, ale jeśli je połączę, wybijając ściankę w srodku, to będzie naprawdę wygodnie.
W niedzielę nie dałam rady tego zrobić, muszę dzisiaj się sprężyć, przede wszystkim zakupić tzw materiały, na miejscu w sklepie zobaczę, co byłoby najlepsze.

Myślę, że w ogóle byłoby swietnie i pięknie, gdyby animalsi, czy kocie życie, jako znane strony, budzące zaufanie na zewnątrz - zorganizowały coś w rodzaju sos budkowego. Jest naprawdę dużo kotów na ulicach potrzebujących tego typu pomocy. A o działkach nie wspomnę. Tam po prostu koty zamarzają, szczególnie te nie znające zimy. Jest żle choćby na działkach na Reja, przy Kochanowskiego, przy szpitalach, gdzie koty są a nie mogą być wpuszczane do środka z uwagi na sanepid.
A psy - ot - przy Szczecińskiej kilkanasvcie wygłodniałych psów stało w błocie po prostu poprzywiazywanych do drzew. Zdaje się, że TOZ coś próbował tam robić, ale nie wiem, czym się to skończyło.

Ale wracajac do moich Ogonków - jak ta budka się sprawdzi bedziemy budować drugą :) A jak się rozhulamy, to i trzecią :), a co :)

Jeszcze raz bardzo dziękuję za pomoc :)

mamucik

Post » Pon gru 17, 2007 14:03

faktycznie pojedyncze pudło jest dość małe, ale dorosły kot się zmieści, mamuciku - sprawdzone na moich futrach :ok: ;)

puss

Od: Czw lis 09, 2006 13:24

Post » Wto gru 18, 2007 13:32

Kasiu, ja sprawdzałam na moich w domu, ale ja mam chyba faktycznie wielkoludy :)

mamucik

[poprzednia]