biegunka w Fundacji :( / potrzebna RC intestinal s 2 !!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie maja 13, 2007 20:16

Zrobiłabym na początek wyrywkowe badanie kału, na obecność pasożytów - w tym koniecznie pierwotniaków (nie wszystkie lab. robią badanie w kierunku pierwotniaków - a ważne, żeby sprawdzić ewentualną obecność isospora felis - trzeba dopytać w labach koniecznie czy robią).

Natomiast dopóki sie nie dowiesz, co jest przyczyną, to bez problemu możesz:
- podawać im z niewielka ilością wody Trilac, 2 razy dziennie, po kapsułce, przez kilka dni, powinny to bardzo ładnie pić (lub tańsza wersja - Enteroferment od weta)
- jak już ktoś napisał, możesz im dawać siemię lniane (ja kupuję mielone i parzę mieszając - działa rewelacyjnie i większości kotów smakuje bardzo!)

Przy takich grupowych biegunkach zawsze przechodzimy wyłącznie na Intestinal - suchy (bo mokry wychodzi koszmarnie drogo). To jest dieta lecznicza, jeśli biegunka jest pokarmowa lub z powodu niewłaściwej flory bakteryjnej, to problem najprawdopodobniej zniknie (tylko stosować trzeba wyłącznie tą karmę, przez minimum tydzień).
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Pon maja 14, 2007 6:53

Rysiu - badanie kału mamy umówione na ten tydzień [materiał badawczy do jakiejś pracy, więc nie będzie nas to kosztowało]. Intestinal też udało nam się dostać karton próbek [nie starczy na długo, ale mamy od czego zacząć].

Mam nadzieje, że uda sie to opanować.
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Pon maja 14, 2007 8:44

ja sie martwie o koty :( Wczoraj 4 nie chcialy nawet jesc :(
Dzis zabiearm 2 do weta bo jeszcze maja cos z oczkami, dziwnie powychodzila im siersc :?
Poprosze o jakies badania krwi...

No tak jak to zwykle bywa klopoty chodza parami- najwieksze wydatki sa gdy nie ma kasy :cry:
Obrazek
Obrazek

lidiya

Od: Sob cze 08, 2002 0:05

Post » Wto maja 15, 2007 12:32

Zamiast jakiejkowliek poprawy jest gorzej...

2 koty juz sie odwodnily wiec nawadnialam je podskornie.
kapie im z duper juz zamiast kupy sluz z krwia, a petyt u niektorych tez pozostawia wiele do zyczenia.
leczyc stado kotow z takim czyms to makabra!!!

Wydatki na leczenie tez nas wykoncza.... Dlaczego teraz akurat ta biegunka? :(

Chcialam zapytac - moze ktos z Was ma i nie potrzebuje....

PILNIE potrzebujemy suchej RC INTESTINAL!!! U nas w lecznicy 3 kg kosztuje 120 zl.... Moze komus zostalo po leczeniu albo ma zbedna paczuszke???
Obrazek
Obrazek

lidiya

Post » Wto maja 15, 2007 12:58

Lidiya...skontaktuj się może z jul-kotem, on ma ciekawe doświadczenia w leczeniu biegunek...
OUT OF ORDER Obrazek

pixie65

Od: Czw paź 20, 2005 9:53

Post » Wto maja 15, 2007 13:14

Uważam, że trzeba koniecznie ustalić przyczynę tych biegunek.
Wydaje się, że kotki zarażają się wzajemnie. Koniecznie badanie kału - na pierwotniaki (np.lamblie). Jeśli qupki są bardzo śmierdzące i nieuformowane - to może być to.
Krew podobno pojawia się przy kokcydiach - straszne pioruństwo

Czy Beżyk i Nieśmiałek są w tej chorej grupie?
Ostatnio edytowano Wto maja 15, 2007 14:49 przez -Anula-, łącznie edytowano 1 raz

-Anula-

Od: Pt kwi 20, 2007 14:58

Post » Wto maja 15, 2007 13:54

anula- Bezyk nie wyglada za ciekawie :( Niesmailek lepiej- ale one przy mnie NIGDY! nie robia kupy. te koty tak mnie nie lubia, ze nawet nie wychodza zza kanapy gdy ja jestem tzn Bezyk nie, a Niesmialek to zalezy jak ma ochote.
Niestety to ja zawsze podaje im zastrzyki itp... i od ostatniego odrobaczania sa na mnie smiertlenie obrazeni....

Bedziemy robic badania kalu.
Obrazek
Obrazek

lidiya

Post » Wto maja 15, 2007 14:08

Zbadałabym qupkę ostatniego nabytku, jaki do Was zawitał, bo pewnie przyszedł z "bogatym życiem wewnętrznym" :( - jak mój ostatni rezydent.

Trzymam kciuki za Wasze kociaki, w szczególności za Beżyka i Nieśmiałka - przymierzałam się do adopcji jednego z nich.

-Anula-

Post » Wto maja 15, 2007 14:51

Anulo to milo- trzymaj mocno kciukasy!
Obrazek
Obrazek

lidiya

Post » Śro maja 16, 2007 7:08

Podniosę i przy okazji poinformuję.
Dziś pojadą próbki kału do badania. Jutro będą wyniki.

Koty dostają wszystko, co - w tej sytuacji - można im podać. Czekamy aż leczenie zadziała.

Jeszcze raz proszę o pomoc w sprawie intestinala...
Kocie Hospicjum -1% - KRS 0000408882

'Pijcie swe niezaznane szczęście
chcąc nie być tym, kim jesteście'

Agn

Od: Pt paź 21, 2005 14:01

Post » Śro maja 16, 2007 9:21

To jeszcze może być to: ZATRUTA KARMA.
Tu jest wątek na ten temat:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=57643&highlight=
Może część tej zatrutej karmy trafiła do Polski i akurat do Was.
Bardzo się martwię o Wasze kotki...
Dłuższe niejedzenie może się źle skończyć.:catmilk:
Tu jest bardzo ciekawy wątek o kupce ze śluzem i krwią, zwłaszcza str.2:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=29363&postdays=0&postorder=asc&start=0

-Anula-

Post » Śro maja 16, 2007 9:24

-Anula- pisze:To jeszcze może być to: ZATRUTA KARMA.
Tu jest wątek na ten temat:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=57643&highlight=
Może część tej zatrutej karmy trafiła do Polski i akurat do Was.

To bardzo mało prawdopodobne (raczej nieprawdopodobne). Do tego melamina i kwas cyjanurowy zawarty w wymienianych karmach nie powodują biegunki a uszkadzają nerki.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Śro maja 16, 2007 9:39

lidiya pisze:
PILNIE potrzebujemy suchej RC INTESTINAL!!! U nas w lecznicy 3 kg kosztuje 120 zl.... Moze komus zostalo po leczeniu albo ma zbedna paczuszke???

W krakvecie 119 zlotych kosztuje paczka 4,5 kilowa. Tez mam kotke z biegunka, wydaje mi się, że po tej karmie jest troszke lepiej, rzadziej robi kupki.
Dzisiaj ide do weta, on sprzedaje mi z duzymi upustami, zapytam sie po ile moglby mi sprzedac intestinala i w jakich workach jest dostepny. Tylko tak moge pomoc.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi

nataleczka

Od: Pt gru 30, 2005 11:21

Post » Śro maja 16, 2007 14:33

Sylwka, nie czytałam wątku o tej zatrutej karmie dokładnie, tylko spis marek, by sprawdzić, czy tego nie daję swojemu.
Jeśli piszesz, że ona uszkadza nerki, to pewnie masz rację.
Kamień z serca mi spadł, że to nie to.

Znalazłam wątek - prośba o wsparcie dla Fundacji KOT:
http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=59393
Dzisiaj coś wyślemy na leczenie Beżyka, Nieśmiałka i pozostałych...

-Anula-

Post » Śro maja 16, 2007 14:41

-Anula- pisze:Sylwka, nie czytałam wątku o tej zatrutej karmie dokładnie, tylko spis marek, by sprawdzić, czy tego nie daję swojemu.
Jeśli piszesz, że ona uszkadza nerki, to pewnie masz rację.
Kamień z serca mi spadł, że to nie to.

Liczy się czujność :wink: . Z drugiej strony w wymienianych objawach, na które trzeba zwracać uwagę, jest też biegunka. Jak do tej pory chyba nikt z forum (w Polsce) nie miał karmy z "wadliwych" serii, więc dalej myślę, że to mało prawdopodobne. Na wszelki wypadek sprawdźcie czy nie dawaliście czegoś z listy http://www.avma.org/aa/petfoodrecall/products.asp

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

[poprzednia][następna]