Alergia u kota! Intensywne drapanie!!!

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Pt sty 12, 2007 12:14

No właśnie jeśli to alergia? :roll: Zobaczymy jutro. Po proszę o te badania krwi. A czy kotom robią testy alergiczne?

maggia

Od: Sob gru 02, 2006 12:13

Post » Pt sty 12, 2007 12:30

I tak i nie. Ja się już długo nad tym zastanawiam i pytam wetów. Zostałam skierowana przez Zenka wetkę do innej, która robi testy alergiczne (skórne). Tamta powiedziała mi, że kotu nie zrobi, bo to dla niego za duży stres i są niemiarodajne. Inna wetka powiedziała mi, że testy z krwi sa niemiarodajne. Znalazłam jednak lecznice gdzie robia testy skórne również kotom ale doszłam do wniosku, że co mi to da jak się dowiem, że Zenek jest uczulony na kurz albo roztocza a cena była lekko powalająca (200 zł). Jesli chodzi o nietolerancje pokarmowe to wcześniej czy później dowiesz się co mu szkodzi metodą prób i błędów. Grunt to monodieta (min 6 tygodni) i po ustabilizowaniu stanu kota wprowadzanie innych pokarmów (choć tu trzeba ostrożnie). Biorezonansu nie polecam a nawet stanowczo odradzam, bo to "czary mary" i naciąganie (choć niektórzy stosowali). Grunt to sprawdzić na starcie czy nie ma pasożytów i zbadać krew (koniecznie z rozmazem, bo poziom eozynofili może dać informacje o ewentualnej alergii).

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Pt sty 12, 2007 12:36

Moja Kuleczka też miewa takie objawy, zostało zdiagnozowane jako atopowe zapalenie skóry. Je Hypoallergenic (Sensitivity pluła), czasem dostaje steryd - i jest ok.
Pozdrawiamy
Psot, InkaPigulinka, Kulka i ich Pańcia

MaryLux

Od: Pon paź 16, 2006 14:21

Post » Pt sty 12, 2007 12:36

Dziękuje Ci Sylwio bardzo za te informacje. Widze, że bardzo dobrze już jesteś obeznana w temacie. Wszystko sobie zapisuje. Mam nadzieje, że wetka nie będzie zła jak coś będę sugerować.

maggia

Post » Pt sty 12, 2007 12:40

Maria Lewowska pisze:Moja Kuleczka też miewa takie objawy, zostało zdiagnozowane jako atopowe zapalenie skóry. Je Hypoallergenic (Sensitivity pluła), czasem dostaje steryd - i jest ok.
Pozdrawiamy
Psot, InkaPigulinka, Kulka i ich Pańcia

Nie dzwię się Kuldze, że pluła! Śmierdzi ta karma jak skuns. :D Ciupulka je nie miała wyjścia.

maggia

Post » Pt sty 12, 2007 12:45 Re: Alergia u kota! Intensywne drapanie!!!

maggia pisze:Witam wszystkich!
3 dni temu zaczeła się znowu drapać. Wydrapała sobie ranę na karku. Wczoraj wyszudrała futro i ta rana zrobiła się jeszcze większa. :( Zasypałam jej to taką żółtą zasypka Dermatol chyba? Żeby ta rana wyschła. Dziś rano poczułam pod palcami nowe strupki na szyi. :(

Hej,
ja się niby nie za bardzo znam, ale z tego co opisujesz, to weterynarz nie wziął chyba pod uwagę opcji że to NIE MUSI być alergia? Może to grzybica albo inna choroba skórna?
Moja miała grzybice, i takie właśnie "strupki" tyle, że sie nie drapała...

Zuu

Od: Czw sty 04, 2007 12:28

Post » Pt sty 12, 2007 12:58 Re: Alergia u kota! Intensywne drapanie!!!

Hej,
ja się niby nie za bardzo znam, ale z tego co opisujesz, to weterynarz nie wziął chyba pod uwagę opcji że to NIE MUSI być alergia? Może to grzybica albo inna choroba skórna?
Moja miała grzybice, i takie właśnie "strupki" tyle, że sie nie drapała...[/quote]

To były 2 wetki i dokładnie kotke obejrzały Pytały się co jada. Stwierdziły, że alergia. Dały steryd no i w sumie to pomógł na 2 tygodnie tylko. :(

maggia

Post » Pt sty 12, 2007 13:03 Re: Alergia u kota! Intensywne drapanie!!!

[quote="maggia"]
To były 2 wetki i dokładnie kotke obejrzały Pytały się co jada. Stwierdziły, że alergia. Dały steryd no i w sumie to pomógł na 2 tygodnie tylko. :([/quoate]

szkoda, z dwojga złego grzybicę łatwiej zaleczyć. :roll:

Trzymam kciuki za kociaka :ok:

Zuu

Post » Pt sty 12, 2007 13:06 Re: Alergia u kota! Intensywne drapanie!!!

Zuu pisze:
maggia pisze:
Trzymam kciuki za kociaka :ok:

Dziękuje! :D

maggia

Post » Pt sty 12, 2007 13:18

Tylko, że ani grzybicy ani alergii nie diagnozuje się w 100% na oko. W przypadku grzybicy trzeba chociaż popatrzeć na skórę w ultrafiolecie a już ideałem byłoby oddanie zeskrobin do badania. Rzeczywiście najcześciej przy świądzie zwierzak dostaje steryd w zastrzyku aby szybko przerwać ten koczmar (i to ma jakieś uzasadnienie) ale potem trzeba też coś zbadać i ewentualnie wdrożyć dłuższe leczenie. Alergia to nie jest choroba uleczalna po pierwszej dawce ale niejako przewlekła a monodieta na początku nie zdziała sama cudów.
Warto by było aby tą krew do badania pobrali zanim kicia znowu dostanie zastrzyk sterydowy, bo on generalnie obniża ilość leukocytów i wyniki mogą być lekko przekłamane.

Sylwka

Od: Pt lut 11, 2005 10:52

Post » Pt sty 12, 2007 14:23

Mój kocurek ma podobnie.
Wet wykluczył grzybicę, powiedział, że drapanie i nadmierne lizanie może być na tle alergicznym
Całe życie kocur je surowe mięso- wołowinę - i suche odkłaczające.
Ale problemy skórne ma:(
W najbliższym czasie wybieram się do weta ponownie (za pierwszym razem kot dostał zastrzyk przeciwalergiczny i przykaz żeby wykąpać go w Nizoralu) żadnych konkretnych leków ani rad :(
http://www.afn.pl/... zajrzyj....

Tulula

Od: Pt paź 06, 2006 9:56

Post » Pt sty 12, 2007 14:35

Kota w nizoralu wykąpać? 8O Pierwsze słysze ale ja się może nie znam.

maggia

Post » Pt sty 12, 2007 14:35

Ja bym radziła zrobić zeskrobiny. U mojego kota jeden wet stwierdzil ze to alergia pokarmowa, ale mimo zmienionej diety nie przechodziło, drugi pobrał zeskrobiny i okazało sie że ma gronkowca.

Pastelka

Od: Śro lis 22, 2006 10:04

Post » Pt sty 12, 2007 14:38

Pastelka pisze:Ja bym radziła zrobić zeskrobiny. U mojego kota jeden wet stwierdzil ze to alergia pokarmowa, ale mimo zmienionej diety nie przechodziło, drugi pobrał zeskrobiny i okazało sie że ma gronkowca.

Zapytam o to również. Boje się, że ta wetka to sie wścieknie jak tak będe jej sugerować. :roll: :)
Ostatnio edytowano Pt sty 12, 2007 14:38 przez maggia, łącznie edytowano 1 raz

maggia

Post » Pt sty 12, 2007 14:38

maggia pisze:Kota w nizoralu wykąpać? 8O Pierwsze słysze ale ja się może nie znam.

mój tez to swego czasu zalecił. Nie wiem czy pomogło, ale nie zaszkodziło.

Zuu

[poprzednia][następna]