Brucek alergik - mamy wyniki badan

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 25, 2003 11:27

Jak bylam w zoologiku to przyszla babeczka z Westi ktory mial alergie skorna, szukala karmy dla psiaka bo RC i inne sie nie sprawdzaly i wlasnie babka polecila Jej Nutre. Tez sie pytalam dlaczego, bo szczegolnych roznic nie stwierdzilam w skladzie, a Ona powiedziala ze sie poprostu sprawdzila juz w wielu przypadkach i to moze miec cos wspolnego z procesem technologicznym przy wyrobie tej karmy a nie skladem.
Obrazek

Pink

Od: Pon mar 04, 2002 18:47

Post » Wto lut 25, 2003 12:55

A widzisz, Pink!
Jak Ty coś napiszesz to już napiszesz!
Aż sie warto pytać :lol:

Nie wpadłabym na to...ale rzeczywiście, to JAK robią może być równie ważne, jak to z czego robią...

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Wto lut 25, 2003 14:24

Kazia pisze:
Jest jeszcze dla kastratów, chudsza. moje koty jej nie lubą, i nie tylko moje,

Maxio tez jej nie lubi - smieje sie ze sie chlopak geometrii uczy, tak sprytnie te kawdraciki omijal jak mial :lol:
Lora oraz
Lucilla Obrazek & Maximus Obrazek "Czas upływa... Z róż opadają płatki, ale nie ciernie."

Lora

Od: Wto lut 05, 2002 10:35

Post » Wto lut 25, 2003 20:10

przepraszam, ze pytam ale tez mam alergikow w domu :( czy wiesz na co konkretnie jest uczulony twoj Brucek ? bo przeciez nie na cala karme tylko na skladnik jej ? nie zapomnij ze uczulenia powstaja w roznym wieku i teraz moze byc uczulony takze na nutre....musisz z diety wyeliminowac alergen , nie ma znaczenia w tym przypadku firma ...jezeli to jest np. kurczak to nutra tez go zawiera a hill's z rybka juz nie ....

tonia

Od: Pon wrz 02, 2002 17:38

Post » Wto lut 25, 2003 20:25

Hmm, toniu zaczelam sie zastanawiac, ale na razie nie znam odpowiedzi na Twoje watpliwosci.
Jest tak pani wet jest naprawde dobra i skuteczny (lakshmi i jenny pewnie potwierdza), a ja jestem bardzo zdyscyplinowanym opiekunem swojego Trio. Skro pani Ula kazala odstawic Hillsa nie pytajac o sklad, a zazadala scislej 8 tyg. diety poprzednia karma tj. Nutra to tak zrobilismy natychmiast. Zadzwonie jutro do niej do lecznicy i zapytam dlaczego tak wlasnie jest, bo jestem rowniez ciekawa. Faktem jest, ze minely dwa dni, a Bruckowi zchodzi opuchlizna z warg, noska, sluzowki i pyszczka, oraz powoli zanika krosta, ktora wykwitla na lysinie pod broda :!: :lol: Przestal tez lysiec na pyszczku, czyli widac golym okiem postepy.
Poza tym Brucek wydaje mi sie szeeeroko 8) usmiechniety, chyba jest zachwycony ze Ci jego glupi ludzi zrozumieli, ze skoro kot "wyrywa" sobie wlosy z glowy, to znak ze zada zmiany zarcia :wink: To oczywiscie taki maly zart :P
Obrazek

Pirackie czarne Trio: Brucek (2001-2015), Hrupka (2001-2016), Rysio (2002-2018)
Wiórka (2016-2018)
Neska (2018–2023)
Pirat-PirKa (2017-2025)

Anja

Od: Śro lis 06, 2002 9:01

Post » Wto lut 25, 2003 21:43

to nie sa watpliwosci pod adresem p.Uli , lecz takie bardziej uogolnione , bo jak wspomnialam , sama mam alergikow i wszystko , co dotyczy tego tematu , zywo mnie interesuje ! jezeli zrozumialas inaczej , to przepraszam :oops: wielokrotnie moj styl pisania wywolywal pewne nieporozumienia ....jestem ciekawa ,co jest przyczyna alergii ,bo moje wstreciuchy maja cala litanie alergenow , przy czym wcale nie pokrywa sie ona u poszczegolnych kotow :evil: mam tysiace dylematow zwiazanych z karmieniem , bo musialabym w zasadzie kazdego izolowac i dawac inna karme...staram sie jak moge , ale czasem nie starcza mi juz sil....tym bardziej ,ze moje dwie ksiezniczki jadaja tylko polgebkiem i ciezko trafic w to, na co akurat dzisisj moga miec ochote... :cry: natomiast hill'sa jadaja i zyja do dzis -znaczy ze moze im az tak nie szkodzi.... :wink: nutre tez owszem , ostatnio nawet dosc chetnie , ale mnie nutra kojarzy sie z karma nieco ponizej gornej polki....

tonia

Post » Wto lut 25, 2003 21:45

toniu hill`s z rybka jak najbardziej zawiera kurczaka, ryba jest jako dodatek a nie podstawowy skladnik. Podstawowym skladnikiem jest wlasnie kurczak.
Obrazek

Pink

Post » Wto lut 25, 2003 21:53

Anju, cieszę się, ze Bruckowi wraca dobry humor :)
Będzie dobrze :!: E&D.
Obrazek

Ella

Od: Czw mar 07, 2002 13:22

Post » Wto lut 25, 2003 21:53

To sie nazywa "dieta wykluczajaca" czy jakos tak podobnie. Jedynym psosbem upewnienia sie czy okreslony skladnik diety wywoluje reakcje alergiczne jest wykluczenie go na 8/12 tygodni z jadlospisu i sprawdzenie czy nastapi poprawa. W tym czasie nie mozna podawac ABSOLUTNIE niczego innego, zadnych witaminek, smakolykow, itd.
Poniewaz wykazal uczulenie na Hillsa a na Nutrze bylo OK, to wracacie na Nutre zeby zobaczyc, czy reakcja zniknie. Jak tak - nie wiadomo ktory skladnik, ale mozna do niego dojsc dodajac poejdynczo po jednym skladniku. Jesli nie - trzeba pewnie przejsc na karme dla alergikow, znowu 8 tygodni, i wtedy dalej probowac ktory skladnik nowy moze uczulac. Albo jakos podobnie :? . Strasznie dlugo to trwa, ale przez taki proces kiedys przeszlam.

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Wto lut 25, 2003 22:00

patrz, a moim draniom nie szkodzi 8O sorry , nie sprawdzilam na biezaco skladu , no tak faktycznie zawiera :oops: ale moze za to sladowe ilosci ? bo takze zawiera indyka , wiec moze ten indyk przewaza?
nutra takoz go zawiera (kurczaka, oczywiscie ) , chyba jako podstawe ....nie mam akurat opakowania , bo nam sie skonczyl ...

tonia

Post » Wto lut 25, 2003 22:07

w naszym przypadku dieta wykluczajaca trwalaby do ...usmiechnietej smierci :( Tina jest uczulona na makrele (!) zoltko kurze ,kukurydze...Tonia na bialko i kurczaka , reszta roznie ale alergeny sie nie pokrywaja ... :evil: gdybym chciala wprowadzic diete eliminacyjna dla wszystkich naraz musialabym karmic je sianem... :(

tonia

Post » Wto lut 25, 2003 22:09

tonia bo to jest takie "drobne" standardowe oszustwo produkcyjne, czyli wszystkie karmy maja podstawowy skladnik maczke drobiowa a reszte to dodatki. I z tego co wiem to Hills rybny jest na takiej samej zasadzie. Nie moge sie dogrzebac do firmowej strony Hills-a :?
Obrazek

Pink

Post » Wto lut 25, 2003 22:11

Przy alergicznej nadwrażliwości przewodu pokarmowego częstym czynnikiem uczulającym są chemiczne środki dodawane do żywności. I wcale nie musi to oznaczać nadmiaru złej chemi, ale np. konieczne przeciwutleniacze. W takiej sytuacji znaczenie będzie mieć to o czym pisała Pink: czyli stosowany przez daną firmę proces technologiczny i kombinacje dodatków.
Warto też zwrócic uwagę na główne żródło węglowodanów w karmie. np. u Hillsa to śruta i mączka kukurydziana. Inne firmy mogą preferować np. mączkę ryżową lub pulpę buraczaną
To wszystko może mieć wpływ na fakt, że kotuchom jedna firma "służy" a inna nie. Niezależnie od półki :wink:

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

Post » Wto lut 25, 2003 22:12

tonia a Tina jest tylko na makrele uczulona czy wogole na ryby ??? bo ten niby rybny Hills w dodatku rybnym na Thunfischa czyli tunczyka nie makrele.
Obrazek

Pink

Post » Wto lut 25, 2003 22:16

Skład Hills z tuńczykiem "Feline Growth":
(min 9% tuńczyka), śruta kukurydziana, mączka drobiowa, tłuszcz zwierzęcy (nie podają jaki konkretnie), kukurydziana maczka glutenowa, mączka z tuńczyka, podroby drobiowe, jaja w proszku, chlorek potasu, /i jeszcze kilka aminokwasów/

To chyba nie jest "oszustwo produkcyjne" :wink: karma nazywa się "z tuńczykiem" a nie " z tuńczyka". :lol: :lol:

BTW. swego czasu lrafal pracowicie wprowadził informacje dotyczące wielu karm na:
http://koty.rokcafe.pl/karmy/
Ostatnio edytowano Wto lut 25, 2003 22:22 przez ana, łącznie edytowano 1 raz

ana

Od: Śro lut 20, 2002 21:56

[poprzednia][następna]