Wroc Problemy działk. kotów- zbieramy na karmę, pomożecie?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro wrz 20, 2006 9:53

Pewnie są tacy, którzy by odmówili. Wet dostaje za taki zabieg 60 zł, a nie, jak normalnie, 150. Z sumy tej, po odjęciu kosztów środka usypiającego, nici, antybiotyku, niewiele pewnie zostaje. Tak więc wet pracuje chyba praktycznie za darmo (nie wiem dokładnie, ale tak podejrzewam, może niech napisze ktoś, kto jest zorientowany w cenach).

Moja pani weterynarz zgodziła się wstępnie przeprowadzić całą akcję. Mówi, że jeśli będzie stół i dobre oświetlenie, to nie trzeba będzie kotów wozić do lecznicy, tylko będzie można to zrobić na miejscu. Będę na pewno potrzebowała pomocy w łapaniu i klatki łapki. Zabiorę Bijou (jeśli się zgodzi), żeby fociła całą akcję.

Czy ktoś będzie mógł pomóc łapać (najlepiej ktoś z doświadczeniem w tym względzie)? Bardzo to będzie potrzebne, bo nie chciałabym żeby to, co już zostało tak fajnie załatwione, zostało zepsute przez nieudolnych łapaczy (czyli mnie). Dobrze, żeby nas było kilka osób.

Skąd klatkę łapkę? Wiem, że z TOZu można pożyczyć. Może dwie by się przydały? (kotów jest 11)

Poradzę się Was jeszcze w sobotę, podczas spotkania, chyba że nie-Wrocławianie mają jakieś wskazówki.

Przypominam, że czekamy teraz na poprawę stanu zdrowia pani M.
Obrazek

Colas

Od: Śro lip 20, 2005 8:24

Post » Śro wrz 20, 2006 21:37

Bijou oczywiscie zgodzi się focić akcję :)
Bijou i Coco
Kot nie przyjdzie na zawołanie... On odbierze wiadomość i skontaktuje się w wolnej chwili. (Wilfred P. Lampton)
ObrazekObrazek

Bijou

Od: Wto wrz 12, 2006 11:26

Post » Czw wrz 21, 2006 11:06

Dostałam dziś wiadomość od pani M. Dzwoniła do TOZu i talonów na razie nie dostanie, bo jest kolejka... Może się zgłosić w... listopadzie. Otóż i roźdżwięk, między tym, co się mówi publicznie i prywatnie. Pani z TOZu zaproponowała jednak, żeby wet zrobił zabiegi teraz, a w listopadzie dostanie talony...

Co Wy na to? Bo ja nie mogę uwierzyć.

Szukamy z panią M. innego rozwiązania.
Dowiedziałam się też , że Pani M. ma się nieco lepiej, ale trudności w poruszaniu nadal są, mówiła, że ma problem, żeby podejść po puszki dla kotów do Carrefoura, a mieszka nieopodal. Myślę więc, że nasza zbiorka będzie dla niej dużą pomocą. W niedzielę wszystko, co uda nam się zebrać zawiozę jej do domu.[/url]
Obrazek

Colas

Post » Czw wrz 21, 2006 17:13

Koty trzeba wysterylizować póki jeszcze jest w miare ciepło, żeby potem nie zostawiać je po zabiegach na chłodzie. A i tak przez minimum 3-4 dni trzeba przynajmniej kotki przetrzymać w domach ( wymuszając szwy rozpuszczalne).

A boję się, czy nawet w listopadzie uda się te talony dostać. One si e jakoś dziwnie szybko rozchodzą.

Kto przydziela je TOZ-owi i schronisku? Może tam wyżej uderzyć?
Może ktoś ma znajomości na wyższych szczeblach decyzyjnych...

Wima

Od: Pon sty 17, 2005 12:50

Post » Czw wrz 21, 2006 17:22

Wima pisze:Kto przydziela je TOZ-owi i schronisku? Może tam wyżej uderzyć?
Może ktoś ma znajomości na wyższych szczeblach decyzyjnych...

Dobrze by było... Niestety w tej kwestii nijak nie moge pomóc. Ale może na spotkaniu coś uradzimy sensownego :)

kothka

Od: Wto lis 09, 2004 12:50

Post » Wto wrz 26, 2006 16:45

Colas, co u pani M.?
A przede wszystkim, co u kotów?
Zawiozłaś karmę?
Ja mam jeszcze 30 zł od Frankie za rezerwacje miejsc, nie zdążyłam dać ci tego.
Pisałaś, ze nie chcesz kasy.
Co mam kupić? Leki? Puszki? Suchą u żabcirybci?

Wima

Post » Wto wrz 26, 2006 22:30

Przypominam, że u mnie czeka jeszcze 2 kg acany.

Daj sygnał, kiedy chciałabyś odebrac.

żabciarybcia

Od: Sob mar 12, 2005 17:28

Post » Śro wrz 27, 2006 0:27

Przepraszam, że się nie odzywałam, weekendowy wyjazd, a potem niesprawny komp.

Zawieźliśmy wszystko pani M. w niedzielę rano, strasznie się ucieszyła. Jej stan niestety pogorszył się, bo - jak opowiadała - nie miała juz puszek dla kotów, wzięła więc wózeczek i podjechała do Carefoura po 20 sztuk. To ją ponownie rozłożyło. Zaoferowaliśmy pomoc przy następnych zakupach, tyle możemy zrobić póki co.

Wimo, myślę, że możesz kupić puszki, bo suchego dużo się uzbierało.

Żabciurybciu, wysyłam Ci PW.

Rozmawiałam dłużej z panią M. o kotach działkowych (prócz nich państwo M. mają trzy własne, w tym dwudziestodwuletniego kota seniora, oraz psa). Pani na działki nie jeździ, bo tak jest niepewny grunt i boi się po tym chodzić. Jeździ więc mąż. Kotki są oswojone, nie będzie problemów z ich złapaniem, pan M. bierze je na ręce (klatka łapka chyba niepotrzebna będzie). Kotki nie są chore.

Pani M. dzwoniła jeszcze do Urzędu Miasta w sprawie talonów, mają coś wymyślić, alei tak trzeba czekać do października.
Obrazek

Colas

Post » Śro wrz 27, 2006 9:29

Ja moglabym postarac sie zalatwic klatke lapke(jezeli bedzie potrzebna)- kobieta ma mi dac odpowiedz na dniach czy jest ona "wolna".

Nie wiem do czego doszliscie w sprawie weta, wiem ze Molenda wykonuje takie zabiegi na talony i napewno tazke zrobi je "na kreske". Jak rozwiazaliscie problem przetrzymania kotek po sterylizacji przez te 3-5 dni?

Niech kazdy 2.10 pojdzie do schroniska z rana i wezmie jak najwiecej talonow sie uda, zawsze bedzie cos do przodu w tej sprawie.
Wszyscy wiedzą, że czegoś nie da się zrobić, i przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da, i on właśnie to robi

nataleczka

Od: Pt gru 30, 2005 11:21

Post » Śro wrz 27, 2006 11:05

Colas, ja mieszkam blisko, Wikulec i w razie potrzeby możemy (mam nadzieje, że Wikulec się nie obrazi, że wypowiadam się w jej imieniu) robić zakupy i przynosić jej.

Wima

Post » Śro wrz 27, 2006 11:13

Pewnie, że się nie obrażę. :) Wima, pomysł jest bardzo dobry i jeśli Pani M. także się spodoba, to jestem do dyspozycji.

Wikulec

Od: Śro sie 16, 2006 15:49

Post » Śro wrz 27, 2006 11:35

Nataleczko, co do weta, to mój zgodził się przyjechać i zrobić całą rzecz na miejscu, żebyśmy nie musieli kotów wozić. Potem przechowamy je w altance, pani M. ma przygotować jakieś materiały na posłania. Jeśli chodzi o talony, to pani M. chce się wybrać z koleżankami w poniedziałek do schroniska i wziąć, ile się uda. Nie wiem tylko, czy do tego czasu dojdzie do siebie. Zadzwonię w sobotę i się zorientuję, jeśli nie, trzeba będzie zorganizować jakąś akcję. Poczekajmy jednak na decyzję pani M., która mimo, że jest starszą osobą, to bardzo energczną, potrafiącą dopiąć swego.
Pisałam wyżej, że według pani M. koty są oswojone, dają się nawet brać na ręce panu M. Nie wiem już jednak sama, czy nie wziąć klatki na wszelki wypadek. Czy Ty będziesz mogłą przyjechać na całą "akcję"?

Wimo i Wikulcu, bardzo fajnie, cieszę się, że kolejna osoba jest chętna do pomocy. Pani M. ma do mnie dzwonić, jak będzie potrzebować zakupów, obiecała, że nie będzie się krępować. Wtedy dam Wam znać, ok?
Obrazek

Colas

Post » Śro wrz 27, 2006 11:41

Mogę też poszukać jakichś ręczników.. przydadzą się?
Obrazek

Drażetka

Od: Śro kwi 12, 2006 21:14

Post » Śro wrz 27, 2006 11:44

Na pewno, na tym będzie można położyć kociaki po zabiegu.
Mam nadzieję, że wszystko uda się sprawnie przeprowadzić...
Obrazek

Colas

Post » Sob wrz 30, 2006 16:41

Pani M. jest już w nieco lepszej kondycji. W poniedziałek rano udaje się do schroniska po talony. Ja, niestety, wyjeżdżam na ten czas. Jeśli ktoś może podejść w poniedziałek do schroniska i zdobyć jakieś talony, byłoby fajnie.

Żabcia Rybcia przekazała mi 2 kg Acany dla "działkowiczów". Dziękuję.
Obrazek

Colas

[poprzednia][następna]