Ile ważą Wasze koty?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 25, 2006 9:06

wg wagi łazienkowej moja kota (wysterylizowana) waży 4 kg
a kot (kastrat) ma 8 mcy i waży też 4 kg.

O dziwo kot wyglada na zachudzonego a kotka na przypakowaną.. ale nie grubą :wink: niestety ze wzgledów zdrowotnych nie moge jej odchudzać.. :?

iskra666

Od: Wto sty 10, 2006 12:13

Post » Wto kwi 25, 2006 9:06 Re: Ile ważą Wasze koty?

livy pisze:Moja Fiona ma ok. 10 miesięcy, jest po sterylizacji i waży (wg łazienkowej wagi) 4 kg. Wydaje mi się, że to jest za dużo, zaczęłam ją karmić Biomillem Light, oprócz tego zjada 1 saszetkę 100g na dzień (Miamor, Animondy, Schumsky, itp.). Czy powinnam poważnie zabrać się już za odchudzanie Fiony? Jaka jest prawidłowa waga kota?

Mowa o kocie na zdjęciu? Jeśli tak to nie rozumiem co chcesz odchudzać i dlaczego młody kociak je lighta... :roll:

Po 1 Twoja waga łazienkowa może być ten teges. Po 2 nie patrz na wagę, tylko na budowę kota (fałdy na brzuchu, gruszkowata budowa). Po 3 lighty nie są dla młodych kotów.
A na figurkę polecam ruch i zabawy z kotuchem. Wagę proponuję zachować dla siebie. :)

kropka75

Od: Śro lut 09, 2005 11:15

Post » Wto kwi 25, 2006 9:21

Kropka ma racje... ona nie wyglada na gruba...
Łacia jest w podobnym wieku tez wazy 4 kilo...
dpouki nie ma na zebrach kilgrama tluszczu (a nie ma ) to jest ok...
zreszta Łacia byla u weta. wet mowi ze Łacia jest po prostu DUŻA
nie gruba, duza... taka jej uroda i tyle...

co do Lightow, to z tego co mi mowil wet po kastracji mozna je jak najbardziej podawac...
Łacia od kastracji je Adulta pol na pol z Lightem... i to tylko dlatego ze inaczej Lulek jej wyjadal...

Mysle ze z Fiona jest podobnie... ni odchudzaj kota niepotrzebnie...
Nie robię już drapaków.
Sprzedaję chusty do noszenia dzieci

covu

Od: Nie sty 09, 2005 9:56

Post » Wto kwi 25, 2006 9:25

Baks lat 7 wazy według wagi kuchennej 4,2kg
tylko czasem zastanawiam sie ile z tego to same futro,bo jak go sie głaszcze to kosteczki, a suche dwa rodzaje w mieczce 24 godziny na dobe i saczetki,surowe miesko,,,widocznie tak ma :roll:ale i tak w porwnaniu z tym jak go wziełam 4 lata temu ( wazył 2kg)to roznica jest

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Wto kwi 25, 2006 9:27

Waga Pazurka wachała się zawsze około 4 kg...

Kattys

Od: Pon lut 07, 2005 16:11

Post » Wto kwi 25, 2006 9:30

Benito ma dziewiec miesiecy.Tak plus minus :)
Miesiac temu wazył 3,8kg. Jest juz wykastrowany.
Dalej wcina kittena.Tylko teraz juz dawkuje mu jedzenie,nie ma ciagłego dostepu do suchego. Ciagły dostep do suchego powodował ciagłe zarcie :)
Nie wiem ile teraz wazy,ale chyba wiecej. Trzeba bedzie sprawdzic.
Nie jest gruby,jest duzy. I chyba jeszcze rosnie.

kassia

Od: Pt mar 18, 2005 14:22

Post » Wto kwi 25, 2006 9:43 Re: Ile ważą Wasze koty?

[color=black]
kropka75 pisze:
livy pisze:Moja Fiona ma ok. 10 miesięcy, jest po sterylizacji i waży (wg łazienkowej wagi) 4 kg. Wydaje mi się, że to jest za dużo, zaczęłam ją karmić Biomillem Light, oprócz tego zjada 1 saszetkę 100g na dzień (Miamor, Animondy, Schumsky, itp.). Czy powinnam poważnie zabrać się już za odchudzanie Fiony? Jaka jest prawidłowa waga kota?

Mowa o kocie na zdjęciu? Jeśli tak to nie rozumiem co chcesz odchudzać i dlaczego młody kociak je lighta... :roll:

Po 1 Twoja waga łazienkowa może być ten teges. Po 2 nie patrz na wagę, tylko na budowę kota (fałdy na brzuchu, gruszkowata budowa). Po 3 lighty nie są dla młodych kotów.
A na figurkę polecam ruch i zabawy z kotuchem. Wagę proponuję zachować dla siebie. :)

Tak to jest kotka z podpisu ale zdjęcie ze stycznia (jeszcze przed sterylką), muszę uaktualnić podpis :oops:
Brzuszek ma taki troszkę wiszący, wetka po sterylce mi mówiła, że trochę tłuszczyku widziała przy zabiegu.

Biomill Light na opakowaniu ma informację "Biomill Cat Light - pełnowartościowa karma dla kotów w wieku od 10 miesiąca do 8 roku życia, kotów z nadwagą, kastratów lub mało aktywnych" dlatego myślę, że nie robię błędu podając jej.
Wcześniej karmiłam Fionę Hill's Kitten Chicken kurczak.

Zrobię fotki i wkleję do tego wątku.
Obrazek

livy

Od: Pon paź 03, 2005 13:15

Post » Wto kwi 25, 2006 9:43

Pimpeluś 3 lata kastrat 4,3 kg
Punia 2 lata jeszcze nie ciachnięta :oops: 3,9 kg
Kocio 6 lat kastrat 5,3 kg

Pimpek wygląda, jak patyczak, Punia, jak kluska, tylko kocio dość proporcjonalny
Żegnaj Kocio
Żegnaj Puniu
ŻEGNAJ PIMPELUSIU

bbd2

Od: Śro lut 01, 2006 14:31

Post » Wto kwi 25, 2006 9:45

No to my też się przyznamy. Wszyscy są ciachnięci.
Gizmo (4 lata) - 4,5 kg niezmiennie od lat
Diuna (3 lata) - 8 kg :oops:
Blues (2 lata) - 2,5 kg - niewydolność trzustki
Furia (2 lata) - 3,5 kg - kocia miniatura
Obrazek

Asia_K

Od: Pt paź 03, 2003 0:16

Post » Wto kwi 25, 2006 9:48

Duuża dziewczynka :lol:
Żegnaj Kocio
Żegnaj Puniu
ŻEGNAJ PIMPELUSIU

bbd2

Od: Śro lut 01, 2006 14:31

Post » Wto kwi 25, 2006 9:50

Asia_K pisze:No to my też się przyznamy. Wszyscy są ciachnięci.
Gizmo (4 lata) - 4,5 kg niezmiennie od lat
Blues (2 lata) - 2,5 kg - niewydolność trzustki
Furia (2 lata) - 3,5 kg - kocia miniatura

no bardzo duza,przestancie jej dogryzac bo sie kocina kompleksow nabawi :wink:

kasia essen

Od: Czw gru 15, 2005 9:19

Post » Wto kwi 25, 2006 10:00

Jak Biomill to może i pełnowartościowa. :) W tym przypadku mogę uwierzyć. :)

A poza fotkami napisz może ile Twój futer i jak często je. I co je.

kropka75

Post » Wto kwi 25, 2006 10:17

Fotki zrobie i wstawię wieczorem.
Kotka dostaje świeżą śmietankę 12% i wodę, suchy biomill (ma przez cały czas dostęp do karmy), mokrą karmę 100g dzielę na 2 porcje. Czasami zjada twarożek, gotowanego kurczaka i surowego mięsa nie lubi. Daję jej też 1 w tygodniu pastę witaminową gimpert i odkłaczającą.
Obrazek

livy

Post » Wto kwi 25, 2006 11:07

livy pisze:Fotki zrobie i wstawię wieczorem.
Kotka dostaje świeżą śmietankę 12% i wodę, suchy biomill (ma przez cały czas dostęp do karmy), mokrą karmę 100g dzielę na 2 porcje. Czasami zjada twarożek, gotowanego kurczaka i surowego mięsa nie lubi. Daję jej też 1 w tygodniu pastę witaminową gimpert i odkłaczającą.

Ja bym raczej zabrała śmietankę i ograniczyła dostęp do suchej karmy.
Jedzenie cały dzień karmy light nie sprzyja odchudzaniu na dłuższą metę, bo rozpycha brzuchol. No chyba, że kot będzie na niej cały czas. :)
Wiem co mówię - mój mały kotulek przyszedł do mnie taki malusi i bidny (dla mnie taki był), że skakałam ze szczęścia jak jadł. Teraz nic innego nie robi, a żołąd mu już wisi między łapami. 8)
Dwa tygodnie ograniczania jedzenia do kilku wyznaczonych posiłków wystarczają, żeby zobaczyć efekt, o ile jest potrzeba odchudzania, oczywiście. :)

Inna opcja jest taka, że kotuch skubie sobie po troszkę grzecznie przez cały dzień. Wtedy miska może stać, tylko nie rozumiem skąd w takim przypadku nadwaga... Przy mojej Kropce misek może stać tysiąc, a waga nie zmienia jej się ani o gram.

kropka75

Post » Wto kwi 25, 2006 11:27

Śmietankę daję dlatego bo mało pije wody, spróbuję może mieszać z wodą :conf: , tż pojechał rozejrzeć się za elektroniczną wagą :D taka będzie na pewno dokładniejsza. Muszę też wykombinować jakąś miarkę do odmierzania suchego.

w tym wątku na dole http://forum.miau.pl/viewtopic.php?t=34934&start=30 zdjęcia ze spaceru, staram się przynajmniej raz w tygodniu ją zabrać.
Obrazek

livy

[poprzednia][następna]