Sterylizacja kotki z tzw. "bocznego cięcia"

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Śro kwi 12, 2006 8:07

Beliowen - nie robiłam Fidze żadnych badań jeszcze. Paskudne zmiany skórne są niestety na samym środku brzuszka, dokładnie tam gdzie będzie cięcie! Hexiderm pomaga w tym sensie, że jest poprawa, ale nie można go stosować zbyt długo bez przerwy. Teraz mamy drugi "cykl". Niestety Figa liże z zamiłowaniem tę rankę i cały czas ją podrażnia. Wczoraj zapakowałam ją w kaftanik pomimo, ze moje szczęscie pogryzło mnie trochę. Efekt był taki, że w kaftaniku Figa przewracała się co chwilę a "banda czworga" biegała za nią prychając i fukając. Musiałam ją rozebrać. Juz sama nie wiem, może zostawic to wszystko i poczekac po prostu? Wczoraj byłam na cito u weta z Whisky, bo ma problemy z siusianiem. Prawdopodobnie podziębiła sie trochę - wizyta u weta + leki z apteki i wyszło ponad 60 zł. Dopiero co robilam szczegółowe badania krwi i moczu Kubie - razem z wizytą wyszło ponad 100 zł. Do tego leki... W marcu wykastrowalam Dymka.... Ja już tylko pracuję na weta i aptekarza :wink: Muszę sobie te wydatki jakoś rozsądnie poplanować.
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

Post » Śro kwi 12, 2006 8:21

Na Białobrzeskiej robią cięcie malutkie, max 2 cm. Poza tym można zrezygnować z narkozy wziewnej, wtedy kastracja wychodzi trochę taniej.

Nie mam pojęcia gdzie robią bocznym cięciem, bo nigdy się tym nie interesowałam, tzn. nie chciałam tak ciąć swoich kotek.

Jana

Od: Pt sty 03, 2003 19:59

Post » Śro kwi 12, 2006 9:03

No faktycznie, najdroższa na ogół jest diagnostyka :(
Ale bez tego się nie da niestety.

Jeśli mogę coś podpowiedzieć - często w ludzkich laboratoriach, nawet tych prywatnych, jest dużo taniej.
Może udałoby się krew po pobraniu po prostu samodzielnie dostarczyc do takiego laboratorium?
Po uprzednim uzgodnieniu, oczywiście...
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Śro kwi 12, 2006 14:24

Jana, żaden mój kot ani kotka nie miały narkozy wziewnej, zdaniem moich wetów przy tak rutynowych zabiegach nie ma potrzeby. Pamietam jakie problemy miała kiedys z taką narkozą Majorka. Jeżeli nie da rady inaczej to Figę wysterylizuję w sposób tradycyjny w "mojej" lecznicy w Konstancinie, nie mam samochodu, a tam idę sobie spacerkiem...Szczerze przyznam, że nie myślałam robić badań przed zabiegiem, Figa jest młoda i poza tymi problemami skórnymi wszystko z nią OK. Ale przedyskutuję jeszcze temat z wetką.
Obrazek

Amica

Od: Śro lut 11, 2004 9:11

[poprzednia]