kot ze zlamanym kregoslupem - puenta str. 12

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro maja 18, 2005 18:32

Liwio, bardzo mi przykro.

Ratowałam kota, który miało uszkodzony kręgosłup, ale z tego, co weci mówli nie było to złamanie. Kajtek miał sparaliżowaną całą tylną część ciała, nie miał czucia, powóczył nogami, nie załatwiał się - trzeba go było wyciskać. Przez ponad miesiąc jeździłam z nim codziennie na zastrzyki i wyciskanie. Dostawał nivalin, co jeszcze nie pamiętam, było to jakieś 9 lat temu. (Był to zupełnie dziki kotek, który doczołgał się na naszą działkę w tragicznym stanie, wychudzony, odwodniony).
Kajtek wyszedł z tego i właściwie mie było widać po nim, że jest niesprawny.
Kto się tłumokiem urodził, walizką nigdy nie będzie!
[...] jesteś tym, co jesz... kabanosem w majonezie"

ariel

Od: Wto mar 15, 2005 11:48

Post » Śro maja 18, 2005 18:34

Bardzo serdecznie Wam dziekuje! Prawde powiedziawszy popadlam w rozpacz, nie umiem sie pogodzic ze musialabym go uspic, zwierzaka ktory tak bardzo mi ufa...
I niestety perylstatyka jest zwolniona bardzo :( Wczoraj brzuszek byl wielki i twardy, masaze trwaly prawie cala noc - dzis jest lepiej ale kupska jeszcze nie bylo :(
" (...) Ty nieuku pisowski!"
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Od: Pt gru 03, 2004 19:58

Post » Śro maja 18, 2005 18:37

Liwio, być może konieczne będą lewatywy na początku. I płynne żarcie...
Obrazek

Bonkreta

Od: Wto mar 16, 2004 22:22

Post » Śro maja 18, 2005 18:38

nic nie wiem na ten temat, nie mogę pomoc radą,
ale bardzo mi przykro :(
i bede trzymac kciuki,zeby kotus z tego wyszedł
ObrazekObrazek

Mała

Od: Śro gru 29, 2004 21:20

Post » Śro maja 18, 2005 18:40

Bonkreta pisze:Liwio, być może konieczne będą lewatywy na początku. I płynne żarcie...

Dzis ma glodowke, dopiero wieczorem moze dostac lyzeczke jedzenia. Zmiksowac mu kurczaka z ryzem i rosolkiem?
"Ale zawsze można zmądrzeć, naprawdę. Miejcie odwagę, spróbujcie! Chyba że nadal wolicie być w sekcie, w której wasz guru robi z Wami co chce i kiedy chce."
Obrazek
https://www.sklepjubilerski.com/porady- ... jubilerski, cytaty: 1.S. Niesiołowski, 2. D.Wildstein

Liwia

Post » Śro maja 18, 2005 18:41

No i niestety, masowanie Cie czeka :)
Liwia, utrzymanie w unieruchomieniu - wzglednym - nie jest takie straszne - Pstryga ostatnio unieruchamiala Ryska ze skomplikowanym zlamaniem lapy.
Zalatany pisal kiedys, ze kot musi byc w takiej niewielkiej klatce, ktora powaznie ogranicza jego ruchy...
Perystaltyke pobudza blonnik.
A jest taki preparat, Debridat, ktory stosuje sie u noworodkow na pobudzenie perystaltyki przewodu pokarmowego. Z kolei, Coordinsx stosuje sie, w tym samym celu, u ludzi starszych. Tu trzeba by zapytac weta, czy u kota zastosowanie ktoregos z tych preparatow jest mozliwe.

One sa na recepte, dlatego pozwalam sobie podac nazwy handlowe...
To tak, na wszelki wypadek, gdyby ktos chcial samodzielnie je zdobyc.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Śro maja 18, 2005 18:42

Coordinax, przepraszam za literowke - a nie moge edytowac postow.
abluo ergo sum

Beliowen

Od: Czw lis 25, 2004 11:33

Post » Śro maja 18, 2005 18:45

Kot ma byc zupelnie unieruchomiony przez tydzien - na razie na reczniku lezy w pudelku po butach, w pokrywce ma wycieta dziure na glowe... Biedna moja kruszynka :(
Dziekuje za podpowiedz o lekach na poprawienie perylstatyki, nie omieszkam o nie zapytac wetow.
Obrazek

Liwia

Post » Śro maja 18, 2005 18:46

Masowanie i karmienie co dwie godziny :) Ale to mi nie straszne nic a nic!
Obrazek

Liwia

Post » Śro maja 18, 2005 18:50

Liwio, a czy pęcherz działa normalnie ? Jeśli nie, to konieczne będzie także ręczne wyciskanie pęcherza
Obrazek

Bonkreta

Od: Wto mar 16, 2004 22:22

Post » Śro maja 18, 2005 18:54

Bonkreta pisze:Liwio, a czy pęcherz działa normalnie ? Jeśli nie, to konieczne będzie także ręczne wyciskanie pęcherza

Pecherz na szczescie dziala czego dowodem jest "mandarynka" w kuwecie siostry (jakkolwiek by to nie zabrzmialo :) ).
Obrazek

Liwia

Post » Śro maja 18, 2005 18:56

Liwio bardzo mi przykro.
Dawno temu kot mojej babci wrócił do domu z przetrąconym kręgosłupem. Miał sparaliżowaną tylną część ciała. Było to w latach 60 więc wterynarza w okolicy nawet nie było. Radzono babci kota dobić, ale babcia, trochę czarownica :wink: , zdecydowała się spróbować. Z opowiadań wiem, że kot leżał bardzo długo załatwiając się pod siebie. Babcia go masowała i zawijała na przemian w bardzo gorące i zimne prześcieradła (nie mam pojęcia dlaczego). Kot podobno całkowicie odzyskał sprawność.
Obrazek

tangerine1

Od: Nie lis 14, 2004 20:59

Post » Śro maja 18, 2005 19:01

ojejeku :(

mojej znajomej koteczek (notabene braciszek mojej Inki) tez mial wypadek, inne koty zrzucily na niego stol - kregoslup przetracony :evil: Bylo juz za pozno, jak ona wrocila z pracy po kilku godzinach, lekarz nie dal mu juz szansy... Biedaczek meczyl sie kilka godzin :(

Trzymam Liwia kciuki :ok:
Nie wiadomo dlaczego wszyscy mówią do kotów „ty”, choć jako żywo żaden kot nigdy z nikim nie pił bruderszaftu.

Obrazek

jojo

Od: Pon kwi 26, 2004 19:52

Post » Śro maja 18, 2005 19:03

:cry: :cry: Który kot??
Jak to się stało?

Z tego co wiem decydujące są pierwsze dni wlaśnie wtedy można jeszcze walczyć - operować, podawać leki.
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Śro maja 18, 2005 19:16

Liwio, brakuje mi słów, żeby opisać, jak bardzo mi przykro z powodu wypadku kici. Nie potrafię Ci niestety pomóc, jedyne co mogę zrobić, to trzymać kciuki za bezbolesny powrót do zdrowia i życzyć Tobie dużo siły w opiece nad kotkiem. Wierzę, że wszystko będzie dobrze, bo inaczej być nie może.
Obrazek
Mrunia=Mrunisia=Mrunieczka

brynia22

Od: Czw mar 10, 2005 18:30

[poprzednia][następna]