Zimowa akcja CK PODSUMOWANIE s. 10

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro sty 05, 2005 15:29

Obrazek
Hurra!!! Ryśka, oby tak dalej!! :ok: (Podziwiam Cię nieustannie :1luvu: )
Obrazek Polska - katolska oraz kibolska

Kicorek

Od: Pon sie 30, 2004 9:47

Post » Śro sty 05, 2005 16:25

ryśka pisze:Początek akcji utrudniony przez fakt przybycia do mnie wczoraj trzech zaświerzbionych podrostków.
Ale już w niedzielę zabiorę dwie koteczki ze schroniska do siebie. Które - niech to będzie póki co niespodzianka :lol: Mogę tylko powiedzieć, ze szykuje im się cudny los - są już zamówione.

?

szczegoly poprosze :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D :D
Obrazek

Kaska

Od: Pt paź 17, 2003 21:24

Post » Śro sty 05, 2005 16:35

ryśka ja Cię tylko proszę prowadź w tym roku spis wyadoptowanych kotów :twisted: Bo w przyszłym roku czekolada to może być mało za zrobienie listy :lol: :wink:
Obrazek
http://www.forastero.pl hodowla kotów brytyjskich

Mysza

Od: Pon cze 02, 2003 10:17

Post » Śro sty 05, 2005 17:19

Rysiu, to cudowny pomysl! :D Moze skoro zabraklo kotow do netowej adopcji mozna by stworzyc rowniez cennik renowacyjny konkretnych kotow? Bo przypuszczam, ze 30 zl to kwota pozwalajaca na zaspokojenie najpilniejszych kocich potrzeb typu jedzenie i kuweta, ale juz nie drozszych zabiegow leczniczych i pielegnacyjnych.
A tak przy okazji, czy czarna Basia naprawde znalazla juz dom? W watku o adopcjach internetowych wyczytalam, ze tak, ale na stronie azylu nie ma jeszcze aktualizacji, wiec nie jestem pewna. Bo jak dotad byla moją wirtualną podopieczną. Pozdrawiam wszystkich!

Hania

Od: Śro gru 01, 2004 13:57

Post » Śro sty 05, 2005 17:39 Re: Pomysł na zimową akcję. Pomożecie?

moglabym brać te koty po dwa, może nawet trzy remontować kompleksowo - zęby, kazstracja, odrobaczenie, szczepienie i oddawać z domu do adopcji.
Mogłabym to robić aż do wiosny, kiedy znów pojawią się maluchy.

Pomysł wydaje mi się godny realizacji, jednak bez Waszej pomocy w szukaniu tym kotom domów nie mam szans na powodzenie akcji.

Ten pomysł jest super, a po "renowacji" może:
http://www.allegro.pl/show_item.php?item=38916208

kama-2

Od: Nie gru 26, 2004 21:53

Post » Śro sty 05, 2005 20:54

Bardzo mi się ta akcja podoba.
Zawsze było mi żal schroniskowych staruszków.
Cennik renowacyjny to bardzo dobry pomysł
Na pewno się uda

tangerine1

Od: Nie lis 14, 2004 20:59

Post » Śro sty 05, 2005 21:00

Hania pisze:Rysiu, to cudowny pomysl! :D Moze skoro zabraklo kotow do netowej adopcji mozna by stworzyc rowniez cennik renowacyjny konkretnych kotow? Bo przypuszczam, ze 30 zl to kwota pozwalajaca na zaspokojenie najpilniejszych kocich potrzeb typu jedzenie i kuweta, ale juz nie drozszych zabiegow leczniczych i pielegnacyjnych.

No jasna sprawa - wolałabym więcej pieniążków "włożyć" w konkretnego kotka i zapewnić mu dzięki temu dom, niż "minimum socjalne" :wink: .
Myślę, że to świetny pomysł!!!

Tika

Od: Pon sie 02, 2004 9:04

Post » Śro sty 05, 2005 23:16

:ok:
Kocie wiersze i KociennikObrazek
Obrazek
Holmes & Watson (Brytole)
Gacek[*] Mika[*] Romek[*] Ziutek[*] Norka[*] Miś Major[*] Tymoteusz[*] Miodunka[*]Bambina[*] Felek[*]

Majorka

Od: Pt lis 29, 2002 10:06

Post » Pt sty 07, 2005 4:20

ryśka pisze:.... Mogę tylko powiedzieć, ze szykuje im się cudny los - są już zamówione.

super :D

ElaKW

Od: Śro mar 05, 2003 15:50

Post » Pt sty 07, 2005 22:00

super pomysl :D

Beata

Od: Nie lis 03, 2002 18:58

Post » Pt sty 21, 2005 14:31

Te dwa pierwsze adoptowane koty, to, jak już pewnie wiecie, Złośnica i Kropcia. Oba zupełnie "nieadopcyjne", a dom mają suuuuper, najlepszy. Nomen omen - obie razem, w Krakowie, a przecież w Krakowie mieszkają ich wirtualne opiekunki. :D :D
Przed adopcją były u weta, okazało się, że są w dobrej kondycji. Zostały tylko dokładnie obejrzane i odrobaczone. Ząbki mialy zdrowe :D

Wczoraj akcja ruszyła pełną parą.

Zabrałam - i tu nie miałam większego pola manewru, bo inaczej kicia by umarła - JULIĘ, szylkretkę w średnim wieku, która ma zapalenie płuc i na dodatk zapuchnięte gardło - nie chce jeść ani pić. Bardzo jej służy "podgrzewanie" - od wczoraj odżyła, cały czas leży na kocyku elektrycznym, głowę opiera na termoforze i mam nadzieję, że idzie ku lepszemu. Julia jest slodka, bardzo kocha ludzi. Jest kuwetkowa - dziś rano zrobiła malutkie siku. Została kilka tygodni temu porzucona na terenie szpitala w Reptach.

Dwa dni temu porzucono mi pod drzwi mieszkania PORANNĄ - burą kicię. Kicia jest domowa, młoda, początkowo była w starsznym stresie, teraz już się uspokoiła, lubi się miziać, przytulać. Kuwetkowa.
Obecnie przechodzi... rujkę.

Wczoraj zabrałam też KALAREPKĘ I CHRYZANTEMĘ - obie kotki w schronisku non stop chorowały, łapały jedną infekcję za drugą. Chryzntema prawie straciła życie - przestała jeść, wychudła, miała straszny katar. Kalarepka nie miała apetytu - przeszkadzały jej chore zęby.. Muszę się też zająć infekcją oczu, którą ma od dawna.

Obie miały wczoraj test na białaczkę, jest negatywny. Kalarepka miała dodatkowo wyczyszczone z kamienia zęby. Chryzantema miała zrobione szczegółowe badania krwi - wyniki będę znać może nawet dziś.

Chryzantema jest młoda, Kalarepka już w średnim wieku. Wygląda na to, że obie kuwetkowe.

Wszystkie 4 kotki są łagodne, bez trudu dogadują się z innymi kotami.

Jesli chodzi o "cennik kota do remontu" :lol: , to wszystko zależy od tego, co przy danym kocie trzeba zrobić, bo przecież nie każdy ma te same potrzeby. Większość naszych kotów jest już albo wysterylizowanych, albo zaszczepionych, spora część kotów ma zdrowe zęby itd. Test - to już opcja w zależności od tego, czego życzy sobie przyszły opiekun kota. Mogę tylko powiedzieć, że na 16 testów robionych w schronisku w ciągu roku, żaden nie okazał się pozytywny, a badane były koty z grupy największego ryzyka.
Przede wszystkim trzeba każdego kota do remontu odrobaczyć, doleczyć zauważone infekcje, zaszczepić, i jeśli nie jest wykastrowany - wykastrować.
Przykładowe ceny zabiegów:
25 zł. gruntowne odrobaczenie (Stronghold + tabletki)
38 zł. szczepienie (FEL IV) w zależności od lecznicy
ok. 100 zł. czyszczenie i wyrywanie zębów
60 zł. kastracja
50 zł. test na białaczkę

(niektóre ceny - np. kastracji - są niskie ze względu na dobroć wetów, z którymi współpracujemy)
Obrazek

ryśka

Od: Sob wrz 07, 2002 11:34

Post » Pt sty 21, 2005 14:40

Rysiu, a mozna poprosic o numer konta, to bym cos podesłała na "remonciki"... :)
Obrazek
Devon, Gizmo i Dzidzia

Jowita

Od: Wto paź 19, 2004 19:35

Post » Pt sty 21, 2005 15:40

Jak się ktoś zdecyduje na remont któregoś z Panów Kocurów to proszę mi dać znać jakie będą koszty.
Dodam suchą karmę na miesiąc :D .
pozdrawiamy
Merlin i Dominik

Obrazek

Aguteks

Od: Wto wrz 30, 2003 9:14

Post » Pt sty 21, 2005 15:53

Jowito, numer konta schroniska jest na www.azyl.org :)
Obrazek

ryśka

Post » Pt sty 21, 2005 19:40

Aguteks, możesz zapisać któregoś Pana na remont w kolejce ;) :lol:
np. Tulipana (bo z wyników krwi już wiem, ze powinien być dobrze żywiony, jeść dużo mięsa,- po prostu po domowemu, a nie po schroniskowemu, bo ma niskie dwa wskaźniki wątrobowe) albo innego miśka, który się nadaje do domu a jest biedny.
Obrazek

ryśka

[poprzednia][następna]