Kradzież kota, co można zrobić???? Do zamknięcia.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie sie 17, 2025 11:50 Re: Kradzież kota, co można zrobić????

ja nie widzę w tym linku żadnego nagrania z monitoringu. Jest tylko zdjęcie kotki a szkoda, bo gęby złodziei powinno się pokazywać - i zresztą to jedyna możliwość dotarcia do kota, jak ktoś ich rozpozna.
Bez względu na to czy kot jest wychodzący czy bezdomny dobrze wygląda i jest dorosły to nie powinno się po niego łap wyciągać w ogóle jeśli się nie jest z danej okolicy, nie zrobiło rozeznania, wypytania okolicznych karmicielek . Tak jak ktoś wspomniał- nawet przy zwierzęciu powypadkowym psim obowiązkiem każdego jest szukać właściciela , ogłosić kota, zgłosić do odpowiednich schronisk i służb. Komuś się nie podoba, że kot wychodzi ? To niech nie patrzy. Póki co prawo jest prawem. Mi się nie podoba , jak ktoś trzyma koty bezwzględnie zamknięte. Mam wejść i ukraść ? Zwykle nadgorliwe pomagaczki mogą tylko tyle ,że zabierają wspomaganego przez ludzi wolnożyjącego kota i błagają jakąś fundację by docisnęła setną klatkę na kilkudziesięciu metrach kwadratowych by tak skończył życie (i od tego śpią spokojnie.. a powinny mieć koszmary do końca życia. Należy tępić złodziejstwo (wszelkiej miary, a zwłaszcza jak w grę wchodzi do tego krzywda zwierzęcia)

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Nie sie 17, 2025 13:33 Re: Kradzież kota, co można zrobić????

Przecież nie można udostępniać niczyjego wizerunku (RODO), to przestępstwo. Akurat nie podoba mi się pomysł wypuszczania kotów z różnych względów, ale są koty, których nie da się w domu utrzymać. Milka, Michael i parę innych kotów z tamtej okolicy wychodzi czy wychodziło i jest to jeden z bezpieczniejszych terenów dla kota, naprawdę.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Pon sie 18, 2025 15:53 Re: Kradzież kota, co można zrobić????

RODO ? Pytanie dla kogo to ważniejsze niż życie i bezpieczeństwo zwierzęcia. Dla mnie nie i nie czekała bym ani sekundy tylko upubliczniła nagranie. Tak, teoretycznie można ponieść konsekwencje, a mimo to wielu ludzi monitoring udostępnia bo wie , że to jedyne wyjście . Jakby dziecko zostało porwane to też czekali byście na kroki policji, albo cud ? Ja w życiu .. a kot jest dla mnie nie mniej ważny.
Wiele przypadków nawet ostatnio porwanie suczki pokazało ,że odzyskana została wyłącznie dzięki monitoringowi wrzuconemu w sieć i lawinie pomocy ludzi , którzy się włączyli. Mam na myśli ten przypadek https://www.facebook.com/pawelbujak2/po ... 368602055/

ps. czy to nie hipokryzja pisać ,że nie podoba się wypuszczanie kotów, ALE ... ? Dlaczego sądzisz , że mogła byś ocenić czy zatem moje są słusznie wypuszczane? Na ile są bezpieczne, na ile wymuszają wyjście , skąd pochodzą i co przeszły? To raczej odwrotnie- kotów nie powinno się trzymać zamkniętych w domach , ALE.. są przypadki, że trzeba, że powinno się , że się musi.

ita79

Post » Wto sie 19, 2025 15:40 Re: Kradzież kota, co można zrobić????

https://www.infowet.pl/aktualnosci/215/ ... ,1817.html
Swoich kotów nie wypuszczam, ale nie ruszę z kosą na sztorc przeciwko tym, którzy to robią. U nas nie ma zakazu wypuszczania kotów i to, co ja myślę, nie ma mocy prawnej( art.9 Konstytucji). Kilka razy zgłaszałam koty potrącone przez samochody i zawsze bardzo to przeżywałam. Cieszy mnie więc coraz częstszy widok osiatkowanych balkonów.

ewar

Post » Wto sie 19, 2025 15:52 Re: Kradzież kota, co można zrobić????

ita79 pisze:RODO ? Pytanie dla kogo to ważniejsze niż życie i bezpieczeństwo zwierzęcia. Dla mnie nie i nie czekała bym ani sekundy tylko upubliczniła nagranie. Tak, teoretycznie można ponieść konsekwencje, a mimo to wielu ludzi monitoring udostępnia bo wie , że to jedyne wyjście . Jakby dziecko zostało porwane to też czekali byście na kroki policji, albo cud ? Ja w życiu .. a kot jest dla mnie nie mniej ważny.
Wiele przypadków nawet ostatnio porwanie suczki pokazało ,że odzyskana została wyłącznie dzięki monitoringowi wrzuconemu w sieć i lawinie pomocy ludzi , którzy się włączyli. Mam na myśli ten przypadek https://www.facebook.com/pawelbujak2/po ... 368602055/

ps. czy to nie hipokryzja pisać ,że nie podoba się wypuszczanie kotów, ALE ... ? Dlaczego sądzisz , że mogła byś ocenić czy zatem moje są słusznie wypuszczane? Na ile są bezpieczne, na ile wymuszają wyjście , skąd pochodzą i co przeszły? To raczej odwrotnie- kotów nie powinno się trzymać zamkniętych w domach , ALE.. są przypadki, że trzeba, że powinno się , że się musi.

Powinno się je trzymać zamknięte w domach, wypuszczać tylko na osiatkowane balkony lub woliery, bo są zagrożeniem dla środowiska, dla ptaków przede wszystkim. W Polsce są gatunkiem inwazyjnym.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Śro sie 20, 2025 12:58 Re: Kradzież kota, co można zrobić????

mimbla64 pisze:
ita79 pisze:RODO ? Pytanie dla kogo to ważniejsze niż życie i bezpieczeństwo zwierzęcia. Dla mnie nie i nie czekała bym ani sekundy tylko upubliczniła nagranie. Tak, teoretycznie można ponieść konsekwencje, a mimo to wielu ludzi monitoring udostępnia bo wie , że to jedyne wyjście . Jakby dziecko zostało porwane to też czekali byście na kroki policji, albo cud ? Ja w życiu .. a kot jest dla mnie nie mniej ważny.

Powinno się je trzymać zamknięte w domach, wypuszczać tylko na osiatkowane balkony lub woliery, bo są zagrożeniem dla środowiska, dla ptaków przede wszystkim. W Polsce są gatunkiem inwazyjnym.

.... i mówi to człowiek- tak niszczycielski, inwazyjny i niebezpieczny gatunek jak żaden inny. Skończ z tą hipokryzją, albo zamknij siebie w domu dla dobra świata. Sama to chcesz żyć mimo wszystko, a z innych istot zrobić więźniów. Dlaczego ludzie nie myślą, tylko powtarzają bzdury za innymi. Nie mamy prawa niewolić żadnych istot.

ita79

Post » Sob sie 23, 2025 11:35 Re: Kradzież kota, co można zrobić????

Milka wróciła na stare śmieci :lol: :lol: Jest cała i zdrowa, szczęśliwa. Prawdopodobnie zwrócono ją nocą.
Wątek do zamknięcia, dziękuję.

ewar

Post » Sob sie 23, 2025 12:14 Re: Kradzież kota, co można zrobić???? Do zamknięcia.

Bardzo się cieszę!
Trzy koty moje. Czwarty tylko ze mną mieszka.

Fatka

Od: Pt sty 01, 2016 19:36

Post » Sob sie 23, 2025 12:19 Re: Kradzież kota, co można zrobić????

ewar pisze:Milka wróciła na stare śmieci :lol: :lol: Jest cała i zdrowa, szczęśliwa. Prawdopodobnie zwrócono ją nocą.

SUPER :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu: :1luvu:

egwusia

Od: Pt paź 10, 2008 15:17

Post » Sob sie 23, 2025 12:54 Re: Kradzież kota, co można zrobić????

ewar pisze:Milka wróciła na stare śmieci :lol: :lol: Jest cała i zdrowa, szczęśliwa. Prawdopodobnie zwrócono ją nocą.

Super :1luvu: :1luvu: :dance: :dance2: :dance: :dance2:

Gosiagosia

Od: Wto kwi 23, 2013 11:47

[poprzednia]