Wyniki badań. Wymioty, brak apetytu.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto cze 03, 2025 11:47 Re: Wyniki badań. Wymioty, brak apetytu.

Katarzynka01 pisze:
karola7 pisze:Wiesz co... no teraz już się kompletnie załamałam. I tak naprawdę zostałam bez leczenia. W Benevecie już nie wiedzą co robić, a poza tym idą na urlop, do nich chodziłam z Lolą najdłużej. Gierulski też został mi polecony, nie mogę się przyczepić bo dobrze nas potraktował - Lola jest kotem problemowym, ciężkim przy badaniach, ale zrobili wszystko, usg bardzo dokładne na bieżąco omawiał co widzi. On zalecił biopsję cienkoigłową, nie chcą jej usypiać, ale po tym co napisałaś :( ... Dr Balceraka nie znam.

Nie, nie załamuj się, szukaj po prostu innych opcji.
Dr Charmas przez wiele lat pracował w Asie i stamtąd poszedł na swoje. Moim zdaniem nie wyszło mu to na dobre bo przestał walczyć o pozycję w zespole. I jakoś odnoszę wrażenie, że przestał się rozwijać :( Jeszcze ta kwestia urlopów, gdy mają urlop, a leczysz kota u nich, zostajesz w d...
Ja znam Balceraka od wielu lat i mam do niego zaufanie. Dlatego go polecam. Jest po prostu mądrym lekarzem, jego diagnozy są trafne i nigdy nie spotkałam się z sytuacją zlecania badań dla samych badań, albo "przeciągania" w przypadku beznadziejnym (co niestety, o czym z przykrością, Charmasowi się zdarza). Warto się z nim skonsultować.
A tak na marginesie, co do diety - indyk to bardzo dobra opcja.

Dobrze, dzięki, zadzwonię tam zaraz. Czy myślisz, że mogę iść najpierw na samą konsultację tylko z wynikami?

karola7

Od: Pon paź 25, 2010 18:18

Post » Wto cze 03, 2025 11:53 Re: Wyniki badań. Wymioty, brak apetytu.

karola7 pisze:
Katarzynka01 pisze:
karola7 pisze:Wiesz co... no teraz już się kompletnie załamałam. I tak naprawdę zostałam bez leczenia. W Benevecie już nie wiedzą co robić, a poza tym idą na urlop, do nich chodziłam z Lolą najdłużej. Gierulski też został mi polecony, nie mogę się przyczepić bo dobrze nas potraktował - Lola jest kotem problemowym, ciężkim przy badaniach, ale zrobili wszystko, usg bardzo dokładne na bieżąco omawiał co widzi. On zalecił biopsję cienkoigłową, nie chcą jej usypiać, ale po tym co napisałaś :( ... Dr Balceraka nie znam.

Nie, nie załamuj się, szukaj po prostu innych opcji.
Dr Charmas przez wiele lat pracował w Asie i stamtąd poszedł na swoje. Moim zdaniem nie wyszło mu to na dobre bo przestał walczyć o pozycję w zespole. I jakoś odnoszę wrażenie, że przestał się rozwijać :( Jeszcze ta kwestia urlopów, gdy mają urlop, a leczysz kota u nich, zostajesz w d...
Ja znam Balceraka od wielu lat i mam do niego zaufanie. Dlatego go polecam. Jest po prostu mądrym lekarzem, jego diagnozy są trafne i nigdy nie spotkałam się z sytuacją zlecania badań dla samych badań, albo "przeciągania" w przypadku beznadziejnym (co niestety, o czym z przykrością, Charmasowi się zdarza). Warto się z nim skonsultować.
A tak na marginesie, co do diety - indyk to bardzo dobra opcja.

Dobrze, dzięki, zadzwonię tam zaraz. Czy myślisz, że mogę iść najpierw na samą konsultację tylko z wynikami?

Myślę, że jest to możliwe, ale niewątpliwie w takiej sytuacji lepiej jest podjechać z kotem, skoro on kota nie zna i nigdy go nie widział.
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Od: Śro gru 28, 2022 17:36

Post » Wto cze 03, 2025 12:34 Re: Wyniki badań. Wymioty, brak apetytu.

Dziękuję Wam bardzo za pomoc i rozmowę. Umówiłam nas na jutro do dr Balceraka. Biopsję zaraz odwołam.
My się z Lolą tak łatwo nie poddajemy, musi być jeszcze dobrze.
Dzisiaj zjadła sama jakieś 70g sparzonego indyka, po troszku, małymi kęsami, ale najważniejsze, że sama.

Prosimy o kciuki.

karola7

Post » Wto cze 03, 2025 13:22 Re: Wyniki badań. Wymioty, brak apetytu.

Mocne :ok:
Niech sie pouklada.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Śro cze 04, 2025 6:57 Re: Wyniki badań. Wymioty, brak apetytu.

Mnóstwo kciuków! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro cze 04, 2025 18:51 Re: Wyniki badań. Wymioty, brak apetytu.

Jesteśmy po wizycie. Kasia :1luvu: z całego serca dziękuję za polecenie dr Balceraka. Jak ja tego potrzebowałam, żeby mnie ktoś uspokoił i był głosem rozsądku w całym tym szaleństwie udręczenia kota kolejnymi badaniami, biopsjami itd.

Po pierwsze w jego ocenie Lola jest w bardzo dobrej formie, ładnie wygląda, mówił, że dotykał niejednego kota z białaczką i u większości brzuchy są jak jeden wielki kamień-guz, Lola brzuch ma mięciutki, dostępne węzły nie są powiększone. Badania krwi wcale nie są złe. Dostała dzisiaj steryd w zastrzyku plus przeciwwymiotny bo dziś rano zwymiotowała. Dostałyśmy też steryd w tabletkach, probiotyk Renibus i osłonowo Helicid. I powinno być dobrze. Żadnej biopsji mam nie robić bo to nie ma żadnego sensu nawet jak by się potwierdziło, że to chłoniak to co? Nic. Powiedział, że kot w tym wieku i tak już żyje trochę na kredyt i ma żyć w spokoju. W razie zaostrzeń wizyta na lek przeciwwymiotny i ewentualną kroplówkę.
Mam nadzieję, że ona mi teraz ruszy z jedzeniem tak na dobre, od wczoraj je zdecydowanie lepiej niż kilka dni temu.
Bez paniki, bez szaleństw, bez żadnych męczących terapii, które i tak nic by nie wniosły.

Odzyskałam nadzieję, że jeszcze będzie nam fajnie. Swoją drogą wychodzi na to, że całe moja trójca żyje już na kredyt - dwie 15 latki i jedna 14-stka. I oby jak najdłużej!!

karola7

Post » Śro cze 04, 2025 19:07 Re: Wyniki badań. Wymioty, brak apetytu.

Dobre wieści! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Śro cze 04, 2025 19:28 Re: Wyniki badań. Wymioty, brak apetytu.

Uff :) Oby się potwierdziły jego słowa :ok:
Już się, nie ukrywam, denerwowałam czekając na wieści.

A czy on powiedział skąd te problemy Loli? Skąd to długie i nieskuteczne leczenie?
Jeśli chcesz powstrzymać zielony (nie)ład, podpisz petycję https://stopgreendeal.org/pl/

Katarzynka01

Post » Śro cze 04, 2025 19:52 Re: Wyniki badań. Wymioty, brak apetytu.

Powiedział, że te wymioty, brak apetytu mogą nawracać, że to normalne, że miała i ma lepsze i gorsze dni, wtedy umiejętnie trzeba żonglować dawkami sterydu, że być może właśnie ona potrzebuje dłuższej terapii, może będzie na sterydzie już do końca życia. Tu chodzi o jej komfort w codziennym życiu.
Natomiast absolutnie nie zalecił robić nic więcej na ten moment, a na pewno nie biopsję, której wynik i tak nic by nie zmieni. Jakiś stan zapalny z pewnością jest skoro są takie objawy, ale liczy się przede wszystkim to w jakiej formie jest kot i jej spokój.
Jak to powiedział, żeby nie być nadgorliwym bo wylejemy dziecko z kąpielą, a to nie o to chodzi.

Naprawdę głos rozsądku bo dr Charmas zalecił robić wszystko to co sugerował dr Gierulski trochę zdjął z siebie odpowiedzialność i się nas pozbył mimo iż chodziłam do nich od dawna, a przecież Charmas to też doświadczony lekarz. No, ale nic. Cieszę się, że tu napisałam.
Lola właśnie wsunęła sporą porcję indyka :1luvu:

karola7

Post » Śro cze 04, 2025 22:03 Re: Wyniki badań. Wymioty, brak apetytu.

Kciuki za apetyt, samopoczucie i w ogóle powodzenie :) :ok:
Bardzo rozczarowana jestem postawą Charmasa, bardzo :(

Katarzynka01

Post » Czw cze 05, 2025 7:27 Re: Wyniki badań. Wymioty, brak apetytu.

Dziękujemy! Śniadanie zjedzone w całości :ok: . Samopoczucie też dobre. Kamień z serca, ciszę się bardzo z takich chwil.
Probiotyk też podany, śmierdzi okropnie, ale doczytałam, że w składzie jest maślan sodu to na pewno dlatego.

Ja też jestem rozczarowana i nawet jest mi trochę przykro, ale nic to, żyjemy dalej, najważniejszy jest kot i mam nadzieję, że wykradniemy jeszcze dużo wspólnego czasu w dobrej formie.

karola7

Post » Czw cze 05, 2025 8:55 Re: Wyniki badań. Wymioty, brak apetytu.

Dobre wiesci :)
Ciesze sie, niech sie spokojnie toczy.
A gorki i dolki sa wpisane w temat i nic z tym sie nie zrobi.

FuterNiemyty

Post » Czw cze 05, 2025 9:37 Re: Wyniki badań. Wymioty, brak apetytu.

Futer Tobie też dziękuję bo byłaś pierwszą osobą, która zasiała we mnie wątpliwość czy te wszystkie procedury proponowane przez weta mają sens i czy cokolwiek zmienią.
Człowiek chce komuś ufać, traktować lekarza jak autorytet, ale czasami no właśnie jest jak jest. Trzeba przecież brać pod uwagę ogół, a nie tylko to, że ktoś chce diagnozować na siłę dla samej diagnozy. Szczególnie biorąc pod uwagę wiek kota i uporczywość tych procedur.

Czy możecie mi powiedzieć jakie gotowe karmy są bezpieczne zakładając, że to prawdopodobnie jest przewlekła trzustka? Chcę bazować na świeżym indyku, ale jakaś alternatywa w razie czego by się przydała. Czy Kattovit Gastro można jej podawać?

karola7

Post » Czw cze 05, 2025 10:36 Re: Wyniki badań. Wymioty, brak apetytu.

Wlasciwie liczy sie wszystko, co kot chce jesc.
W duzej mierze jechalismy na filecie z indyka (parzone surowe, w okresach zaostrzenia - gotowane), od czasu do czasu ryba krotko duszona na wodzie z odrobina masla, z gotowcow - Pan Miesko, Kattovit, Wiejska Zagroda, Macs, Gourmet.
Jako dodatek do podtuczenia, badz w strzykawce kryzysowo - Nutribound.

Niestety, z wetami, tak i z lekarzami, proponuja cos, ale na koniec to nie oni ponosza konsekwencje wyborow, decyzji.
Przy inwazyjnych procedurach zawsze warto obejrzec temat pod 100 roznymi katami i aspektami, pokonsultowac, porozmawiac z wiecej niz jednym czlowiekiem.
Mocne kciuki za poukladanie i jak najwiecej dobrego czasu razem :201461

FuterNiemyty

Post » Czw cze 05, 2025 10:59 Re: Wyniki badań. Wymioty, brak apetytu.

Tak, Futerkowi należy się :ok: :ok: :ok: zaniepokojona Twoim wątkiem napisała do mnie - zajrzyj, jesteś z Łodzi może coś doradzisz. Ja watek przegapiłam. A jeśli uważasz, że dr Balcerak pomógł i właściwie potraktował Lolę, to mogę się tylko cieszyć i trzymać mocno kciuki za jak najwięcej jeszcze wspólnych dni, w komforcie.

Indyk jest najbezpieczniejszy, kattovit też jest dobry o ile kot zechce jeść. Generalnie jedzenie powinno być jak najmniej tłuste i lekkostrawne. I tym trzeba się kierować przy ustawianiu diety. Ale podstawą żywienia uczyniłabym indyka.

Katarzynka01

[poprzednia][następna]