Nastroszona sierść na grzbiecie

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw kwi 24, 2025 8:27 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

mogli pisze:
izka53 pisze:nie, to nie przestrach. Wówczas sierść stoi niemal pionowo i szybko opada.
Tu sierść wygląda dodatkowo na przetłuszczoną. Powodów może być multum - nerki, tarczyca - to dwie najczęstsze przyczyny

Może najpierw spróbować go umyć?

nie, przetluszczenie futra na ogół wynika z jakiegoś procesu chorobowego, toczącego się w organizmie. Zrób mu panel geriatryczny z krwi. Obstawiam tarczycę

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Czw kwi 24, 2025 10:25 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

mogli pisze:Jakie najlepiej badania?

Najlepiej idź do weterynarza, powinien sam obejrzeć zwierzę. My tutaj możemy tylko podpowiadać. Nie wiemy co dolega kotu, o ile coś mu dolega - oby nie.
izka53 pisze:Tu sierść wygląda dodatkowo na przetłuszczoną. Powodów może być multum - nerki, tarczyca - to dwie najczęstsze przyczyny

Izka53 może mieć rację, dla pewności warto zbadać nerki i tarczycę. Weterynarz będzie wiedział jakie zlecić badania.
[*]Robinek[*] 06.2024 - 12.04.2025

lewel

Od: Sob kwi 19, 2025 13:08

Post » Czw kwi 24, 2025 10:58 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

mogli pisze:
ita79 pisze:co za pasek ma ten kot na sobie tuż za przednimi łapami ?

Szelki

po co mu szelki w domu? To bardzo niebezpieczne, tak samo jak obroża, już nie wspominając że nie wygodne

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Czw kwi 24, 2025 11:52 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

izka53 pisze:
mogli pisze:
izka53 pisze:nie, to nie przestrach. Wówczas sierść stoi niemal pionowo i szybko opada.
Tu sierść wygląda dodatkowo na przetłuszczoną. Powodów może być multum - nerki, tarczyca - to dwie najczęstsze przyczyny

Może najpierw spróbować go umyć?

nie, przetluszczenie futra na ogół wynika z jakiegoś procesu chorobowego, toczącego się w organizmie. Zrób mu panel geriatryczny z krwi. Obstawiam tarczycę

Ok pewien czas temu miał robione badania przed usunięciem kamienia ale wtedy nikt nie zwrócił uwagi na tą sierść.

mogli

Od: Śro lut 10, 2016 21:54

Post » Czw kwi 24, 2025 11:53 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

lewel pisze:
mogli pisze:Jakie najlepiej badania?

Najlepiej idź do weterynarza, powinien sam obejrzeć zwierzę. My tutaj możemy tylko podpowiadać. Nie wiemy co dolega kotu, o ile coś mu dolega - oby nie.
izka53 pisze:Tu sierść wygląda dodatkowo na przetłuszczoną. Powodów może być multum - nerki, tarczyca - to dwie najczęstsze przyczyny

Izka53 może mieć rację, dla pewności warto zbadać nerki i tarczycę. Weterynarz będzie wiedział jakie zlecić badania.

Pójdę gdyż nie chce aby mu coś się stało. Niedawno miał robione badania przed usunięciem kamienia ale nikt wtedy na sierść nie zwrócił uwagi.

mogli

Post » Czw kwi 24, 2025 11:53 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

ita79 pisze:
mogli pisze:
ita79 pisze:co za pasek ma ten kot na sobie tuż za przednimi łapami ?

Szelki

po co mu szelki w domu? To bardzo niebezpieczne, tak samo jak obroża, już nie wspominając że nie wygodne

Wychodził na spacer.

mogli

Post » Czw kwi 24, 2025 16:40 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

mogli

Post » Czw kwi 24, 2025 18:13 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

Ja tak z innej strony - czeszecie go?

Pytam bo moja Stefka też ma podobnego jeża - ale ona kocha, żeby ja traktować furminatorem wzdłuż grzbietu w skutek czego puszku tam jak na lekarstwo, został włos wierzchni i właśnie się dziwnie układa przez to. Wydarłam jej podszerstek.

Uprzedzając - miała panel geriatryczny w tamtym roku.
Trzy koty moje. Czwarty tylko ze mną mieszka.

Fatka

Od: Pt sty 01, 2016 19:36

Post » Czw kwi 24, 2025 20:06 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

te wyniki z kiedy są ? jakoś nie mam przekonania do automatów, tarczycy tu nie ma , krew mocno zagęszczona.

Fatka, a czemu temu kotku taką krzywdę czynisz ? przecież podszerstek najważniejszy jest, to on chroni i przed zimnem, i przed gorącem. A mocno "szudrać" po grzbiecie, bez wydzierania, można zwykłą ludziową szczotką do włosów

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Czw kwi 24, 2025 20:25 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

Oj, to nie często. Teraz po prostu wzmożony okres na wypadanie sierści jest więc odpaliłam furminator. Zwykłą szczotką też ją skrobię, ale to furminator kocha najbardziej (na jego widok wypina plecy, ćwierka, kręci piruety) a z nim wcale dużo nie trzeba żeby grzbietek przerzedzić.

Teraz przerwa aż znów się zagęści.
Trzy koty moje. Czwarty tylko ze mną mieszka.

Fatka

Od: Pt sty 01, 2016 19:36

Post » Pt kwi 25, 2025 9:32 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

Fatka pisze:Ja tak z innej strony - czeszecie go?

Pytam bo moja Stefka też ma podobnego jeża - ale ona kocha, żeby ja traktować furminatorem wzdłuż grzbietu w skutek czego puszku tam jak na lekarstwo, został włos wierzchni i właśnie się dziwnie układa przez to. Wydarłam jej podszerstek.

Uprzedzając - miała panel geriatryczny w tamtym roku.

Tak dość często lecz rękawicą.

mogli

Post » Pt kwi 25, 2025 9:33 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

izka53 pisze:te wyniki z kiedy są ? jakoś nie mam przekonania do automatów, tarczycy tu nie ma , krew mocno zagęszczona.

Fatka, a czemu temu kotku taką krzywdę czynisz ? przecież podszerstek najważniejszy jest, to on chroni i przed zimnem, i przed gorącem. A mocno "szudrać" po grzbiecie, bez wydzierania, można zwykłą ludziową szczotką do włosów

Sprzed miesiąca. Czyli jeszcze parametry tarczycy sprawdzić? Krew mocno zagęszczona co oznacza?

mogli

Post » Pt kwi 25, 2025 10:10 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

Krew zageszczona oznacza odwodnienie. Czym karmisz kota?
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pt maja 09, 2025 5:36 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

Karma wysoko mięsna. Czasami dostaje parę płatków. Do tego raz w tygodniu jajko. Wody to mało pije, ile może to dostaje do karmy. Sam z siebie nie wypije z miski.

mogli

Post » Śro maja 14, 2025 15:29 Re: Nastroszona sierść na grzbiecie

a jaka konkretnie?
co to jest "karma wysokomiesna"?

co to są te "płatki"?

można spróbować wlac wodę do dużych, w stosunku do kota, szklanych salaterek/takicj na owoce - i postawić ze 2 w róznych miejsach w mieszkaniu.
wtedy kot pije bez schylania się - nie wiem czy to pomoże u Ciebie; ale moje koty same z siebie piją wodę.

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

[poprzednia][następna]