Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro kwi 09, 2025 7:21 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

Ten poprzedni link prowadził do dysku na Twoim kompie. Nie ma do niego dostępu.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Śro kwi 09, 2025 9:34 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

Czyli operacja to ostateczność. Dzisiaj ma być decyzja odnośnie dalszego leczenia, ale jestem trochę zdezorientowana bo jeden lekarz chce rozruszać jelita, a drugi twierdzi że to być może megacolon i ma chirurg decydować :(

karpik88

Od: Nie wrz 19, 2021 9:53

Post » Śro kwi 09, 2025 10:03 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

Otrzymałam informacje, że jest możliwość operacji tej źle zrośniętej miednicy. Miał ktoś może taki przypadek?

karpik88

Post » Śro kwi 09, 2025 10:34 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

Nie pamiętam takiego przypadku...
Myślę że lepiej byłoby przenieść temat na KOTY. Tam więcej obeznanych z chorobami ludzi zagląda.
Napisze do modów.
aktualny wątek viewtopic.php?f=46&t=221075
Urodziłam się zmęczona i żyję, żeby odpocząć.

zuza

Od: Sob lut 02, 2002 22:11

Post » Śro kwi 09, 2025 11:38 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Śro kwi 09, 2025 20:28 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

Dzięki, mam jutro rozmowę z lekarzem, tak naprawdę o tym czy może być operacja zdecyduje jeszcze tomografia.

karpik88

Post » Czw kwi 10, 2025 6:56 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

karpik88 pisze:Dzięki, mam jutro rozmowę z lekarzem, tak naprawdę o tym czy może być operacja zdecyduje jeszcze tomografia.

To bardzo dobra droga przy takim problemie, gdy wmieszana w to jest nieprawidłowa, pourazowa miednica.
Im więcej będzie wiadomo przed ewentualnym zabiegiem, tym lepiej bo podstawą jest zdiagnozowanie w pełni problemu - co się faktycznie dzieje i z czego wynika.
Kotka próbuje przeć i nie udaje jej się załatwić czy w ogóle nie ma odruchu parcia, tak jakby nie czuła że ten kał jest "u wrót"?
Co to znaczy że jelita nie pracują prawidłowo? Perystaltyka jest leniwa?
Odbyt działa prawidłowo?
Do czasu jakichś decyzji warto utrzymywać kał w postaci półpłynnej a nawet rzadkiej - by nie dopuszczać do gromadzenia się i odwadniania kału.
Jakie badania krwi robiliście?
Nie wyszły w nich żadne nieprawidłowości?
Ile kotka dziennie pije?

Skoro kotka miała uraz miednicy, możliwy jest też, potencjalnie, uraz na wysokości rdzenia, jakiś ucisk - trzeba by sie przyjrzeć też tej kwestii - czy choćby częściowo problem nie wynika z zaburzonego przewodnictwa nerwowego w tej okolicy. Kotka chowa ładnie pazurki w tylnych łapach? Skacze sprawnie w górę? Ogona używa chętnie, podnosi go? Nie ma nietypowo ułożonej sierści na wysokości miednicy lub nietypowo chudej dupki do swojej budowy? Nie musi mieć to odniesienia do unerwienia jelit - ale czasem pewne widoczne objawy są dodatkowym wskazaniem na to ze unerwienie jelit nie jest prawidłowe i zaburza to ich pracę.

Nie napisałaś co kotka konkretnie je - podjada suchą karmę (to źle), nie je gastro, ale co je tak ogólnie?
Czy ta sucha karma to podstawa jej diety?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Czw kwi 10, 2025 19:34 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

Blue dziękuję za odpowiedź. Kotka prze kał ale niewiele wychodzi oporcz np. wodnistego kału. Badania krwi były robione, biochemia i morfologia, wyszedł jedynie podwyższony cukier 200, oraz lekko podwyższony mocznik.

Dostała metocloprazol, ma na stałe gasprid oraz laktuloze i na razie jest w miarę ok. Robi kupki samodzielnie. Rozmawiałam dziś z lekarzem chirurgiem ortopeda, powiedzIal że nie namawia mnie na operację, że to powinna być ostateczność. Żeby dać jej czas rozruszać jelita. Operacja jest możliwa, ale chirurg chce zrobić tomograf i spróbować opracować sobie modele operacji.

Kotka ma apetyt, jest bardzo radosna od kilku dni, obecnie podaje jej mokra karmę purine gastro oraz musy. Mało pije.

Co do jej budowy, pazurków i łapek, przyjrzę się temu bo w sumie nie zwracałam na to uwagi.

Sama nie wiem, czy faktycznie dać jej czas, sprawdzić jak będzie się czuła na specjalnej diecie i laktuloze, myślę że to rozsądne. A Wy jak myślicie?

karpik88

Post » Czw kwi 10, 2025 19:49 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

Specjalna dieta konieczna, aby nie utrudniać jelitom pracy. Plan weta wygląda rozsądnie. Ja przy zatwardzeniach u kota prócz laktulozy dopajam strzykawką tak po kilka ml parę razy dziennie. Jest wiosna, koty bardziej linieją, dlatego warto wyczesywać codziennie, żeby kłaki nie dostawały się do żołądka i dalej, bo mocno zatwardzają kupę. Laktuloza przy częstym podawaniu przestaje działać, dlatego ja podaję ostrożnie. Na kłaki dobrze działa pasta gimpet, daje poślizg i utrudnia zbijanie się kłaków w kule.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pon kwi 14, 2025 8:21 Re: Zatwardzenia, brak wypróżnień, prośba o pomoc

Możesz spróbować zwiększyć spożycie wody przez podawanie mu mokrej karmy, dodawanie wody do jedzenia lub używanie fontanny dla kotów, aby zachęcić go do picia. Regularne i umiarkowane ćwiczenia fizyczne mogą poprawiać motorykę jelit.

zooheart

Od: Pt kwi 11, 2025 2:10

[poprzednia]