Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej kotki

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw gru 19, 2024 19:07 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

W drugim poście wrzuciłam linki do wyników krwi, tam podobno jest wszystko w porządku. Echo serca nie było robione. Powinnam poprosić?
Odnośnie rezonansu to tak gdybam bo ostatnio była o tym mowa, nie wiem czy teraz będą wciąż sugerować. Ale też uważam, że lepiej się wstrzymać.
Kici główka już się wyprostowała, chodzi prosto tylko czasem traci równowagę przy różnych czynnościach. Jeśli to faktycznie zespół przedsionkowy to chyba takie mniejsze zło wśród innych możliwości…

aniamis91

Od: Nie gru 15, 2024 9:28

Post » Czw gru 19, 2024 19:25 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

O echo to proszą weci w przypadku konieczności podania narkozy staremu kotu. Może nie wszyscy, ale gdyby doszło do takiej konieczności, to bezpieczniej zrobić.
NA PILNE LECZENIE KOTÓW Z CMENTARZA- KONTO
https://forum.miau.pl/viewtopic.php?f=1&t=157308

mziel52

Od: Czw gru 27, 2007 20:51

Post » Pt gru 20, 2024 4:26 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

czy pisząc o trzymaniu kota w transporterze godzinami masz na myśli klasyczny transporter służący do TRANSPORTOWANIA zwierząt? Czy to jakieś nowe sadystyczne praktyki, że kot ma siedzieć gdzieś gdzie nie może się obrócić, gdzie musi robić pod siebie, gdzie nie ma stałego dostępu do wody? To jest niewiarygodne, ale wiem że ludzie tak robią, bo i rozbijała niedawno takie miejsce policja i kilka organizacji , gdzie tak koty trzymała jedna baba- oczywiście nie wszystkie wyjęto żywe, a jeden zmarł tuż bo zabezpieczeniu. Tak się nie robi , do koniecznej izolacji są ewentualnie i czasowo kennele - o sporo większych rozmiarach. Chyba nikt z was nie chciał by być zamknięty w np. dawnym wychodku i tam siedzieć prawda ? A to jest dokładnie to samo co kot w transporterze.

ita79

Od: Sob lut 05, 2022 2:08

Post » Pt gru 20, 2024 9:25 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

Proszę nie siać paniki bo kotu się krzywda nie dzieje. To nie jest typowy transporter dla małego kota tylko większy, psi, w którym kot swobodnie się może obrócić i ma dostęp do wody. I proszę nie porównywać sytuacji do miejsc gdzie zwierzęta tak żyją na codzień. Sytuacja jest wyjątkowa ponieważ kot nie mógł zostać puszczony swobodnie podczas naszej nieobecności bo mógłby na coś wskoczyć i przez zaburzenia równowagi zrobić sobie krzywdę. Jeśli ktoś się znęca nad zwierzętami to z pewnością nie biega z nimi po weterynarzach i nie wydaje ogromnych pieniędzy by im pomóc. To było konsultowane z wetem i jakoś nie wstrząsnęło nim tak jak tobą. Od dziś przez miesiąc ciągle będzie ktoś w domu więc kicia z pewnością wydobrzeje i przez cały czas gdy jesteśmy w domu chodzi sobie swobodnie także bez obaw. Jeśli nie masz nic do powiedzenia w temacie jej zdrowia to niepotrzebnie się udzielasz.
I ps. Nie robi pod siebie tylko robi na podkład, który rozkładam jej w ilości kilku sztuk na całej powierzchni w dodatku jak się załatwi to zakopuje to pod drugi podkład a kupę robi do kuwety.
Ps2. Chyba nie rozumiesz sytuacji bo pierwszego dnia kot praktycznie nie wstawał, nie była w stanie utrzymać równowagi więc nie wiem jak według ciebie miała załatwić się do kuwety. W kolejne dni poprawa była stopniowa. Są koty które noszą pampersa więc chyba trzeba spojrzeć trochę szerzej na dany przypadek.

aniamis91

Post » Pt gru 20, 2024 10:22 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

Kciuki za koteczkę, oby szybko doszła do siebie! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Pt gru 20, 2024 10:58 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

jolabuk5 pisze:Kciuki za koteczkę, oby szybko doszła do siebie! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Bardzo dziękuję, oby już było tylko lepiej :201469

aniamis91

Post » Pt gru 20, 2024 12:05 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

Na kotka z zaburzeniami trzeba bardzo uważać, bo wystarczy jeden nieudany zeskok i uszkodzi sobie ścięgna nóżek - sprawa trudna do wyleczenia. Gdzie można to pozastawiać wyższe miejsca, żeby nie próbował tam wskakiwać.

mziel52

Post » Pt gru 20, 2024 13:07 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

aniamis91 - Twoje słowa to typowe tłumaczenie ludzi którym są zwierzęta odbierane... zawsze znajdzie się wymówka przy takim krzywdzeniu i to niczego nie zmienia. Znęcanie to znęcanie. Był taki patol ostatnio co kota przygarnął i też twierdził ,że kochał ale obciął mu język bo boczku kot kawałek ukradł. Też pewnie tłumaczył się tym, że nie chciał by kot się zatruł .... Nic nie zmienia faktu, że jak się ma zwierze to podstawowe warunki trzeba mu zapewnić i koniec. Skoro kot musi być na ograniczonej przestrzeni to minimalną przestrzenią jest taka żeby mógł się w niej poruszać , miał kuwetę i miseczki, także dostęp do światła dziennego... i nie ma tłumaczenia żadnego inne postępowanie jest znęcaniem. Kup kennel jak masz go tak trzymać. Daruj sobie też słowa że wet tak pozwolił. Dwa tygodnie temu jeden wet wykastrował kotkę na stole kuchennym u znajomych a później im powiedział że mogą ją zaraz wypuścić na ulicę- też byś posłuchała takiego idioty? Koleżance jedna wetka zasugerowała by trzymać kota ze zwichniętym biodrem tydzień w transporterze w piwnicy do czasu operacji a później kilka tygodni po. Na całe szczęście kot trafił na mnie , poruszał się po domu już przed operacją i kilka tygodni po aż znalazł dom- bez skutków ubocznych i sam sobie to biodro nastawił (co potwierdziły zdjęcia porównawcze rtg przed i po tejże wetki) . Także przestań stawać okoniem przed faktami i zapewnij kotu minimalną potrzebną przestrzeń i warunki, bo inaczej znęcanie nad zwierzętami nigdy się nie skończy jak każdy będzie uważał, że on to może bo........

miziel52 - zgodzę się, trzeba uważać i od tego jest kennel (jeśli nie ma się np pokoju odpowiednio urządzonego) , ale nie można jednocześnie się znęcać. Dorosły kot chcąc się wypróżnić bardzo chce znaleźć odpowiednie miejsce a nie narobić pod siebie. Nie mamy prawa go zmuszać do przetrzymywania potrzeb fizjologicznych , bo ma zapewne opory przed robieniem na podkład (do tego może nabrać przymusowego nawyku i zrezygnować z kuwety.. będzie kolejny problem na przyszłość) . Co jeśli kotu zaburzenia równowagi nie przejdą? Będzie tak trzymany wiecznie ?

Jeśli nie zaczniemy szanować chociaż minimalnych potrzeb zwierząt i pilnować przede wszystkim siebie - by nie robić głupot, to jak mamy zmienić cały okrutny świat w którym zwierzęta cierpią przez ludzi ? I te powody- bo ja to... kocham , ale.... trzymam psa na łańcuchu żeby nie wpadł pod samochód..... szok- każdy ma wymówkę piękną zamiast pomyśleć nad normalnym rozwiązaniem (trzymaniem psa w domu i wychodzeniem na spacery jeśli podwórko nie ogrodzone, lub zakupem kennelu)

ita79

Post » Pt gru 20, 2024 13:43 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

Tylko że tu to nie jest znęcanie, tylko chwilowe zabezpieczenie. Strzelasz z armat do wróbli.

mziel52

Post » Pt gru 20, 2024 15:41 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

Chyba pomyliłaś wątki. Każdy musi mieć własny rozum a trzymanie kogokolwiek w piwnicy mówi samo za siebie a Twoje porównania nijak się mają do sytuacji. Kot przebywa w pomieszczeniu z oknami w co pewnie też nie uwierzysz a wypowiadasz się jakbyś była i widziała. Znęcaniem się byłoby zostawienie jej bez pomocy na dworze bo pewnie do tej pory by już umarła w męczarniach na mrozie. Przytaczanie patoli, którzy obcinają języki jest nie na miejscu.
Nie ma co ciągnąć z Tobą dyskusji.

aniamis91

Post » Pt gru 20, 2024 16:35 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

miziel52 - chwilowe to jest na pół godziny w transporcie. Tu to jest miejsce pobytu zwierzęcia a warunki takiego pobytu określa nawet ustawa. Tymczasem kot nadal z objawami i będzie się to ciągnąć nie wiadomo ile.

aniamis91- nie dyskutuj jak nie chcesz , tylko powiedz mi jeszcze dlaczego wolisz bronić trzymania zwierzęcia w skrajnych warunkach - BO TO JEST ZNĘCANIE , zamiast kupić jak człowiek kennel ? Pieniądze ważniejsze od komfortu zwierzaka ,czy tylko zawezmę się i nie ustąpię ? Tak czy siak krzywdzić kotkę, mnie tylko pośrednio , bo mam empatię i boli mnie sama wiedza o takich sytuacjach. Czuła bym się fatalnie nie odzywając w takim przypadku, dlatego wolę się narazić na złość upartych ludzi

ita79

Post » Pt gru 20, 2024 17:36 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

Ita79
Weź się trochę opanuj , policz do 10 zanim coś powiesz
Przeczytaj dokładnie
Dobrze ze kota zabrała i się zaopiekowała
A to jest chwilowe
Nikt odrazu wszystkiego nie wytrzepuje , kenel itp
Trza się zorganizować
I iść do pracy , żeby było za co kupić
Kciuki za koteczkę

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Pt gru 20, 2024 17:59 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

ita79 pisze:miziel52 - chwilowe to jest na pół godziny w transporcie. Tu to jest miejsce pobytu zwierzęcia a warunki takiego pobytu określa nawet ustawa. Tymczasem kot nadal z objawami i będzie się to ciągnąć nie wiadomo ile.

aniamis91- nie dyskutuj jak nie chcesz , tylko powiedz mi jeszcze dlaczego wolisz bronić trzymania zwierzęcia w skrajnych warunkach - BO TO JEST ZNĘCANIE , zamiast kupić jak człowiek kennel ? Pieniądze ważniejsze od komfortu zwierzaka ,czy tylko zawezmę się i nie ustąpię ? Tak czy siak krzywdzić kotkę, mnie tylko pośrednio , bo mam empatię i boli mnie sama wiedza o takich sytuacjach. Czuła bym się fatalnie nie odzywając w takim przypadku, dlatego wolę się narazić na złość upartych ludzi

Pół godziny w transporcie? Ludzie podróżują ze zwierzętami przez całą Polskę. Nie raz i nie dwa razy widziałam w pociągu po kilkanaście osób z transporterami na trasach kilkunastogodzinnych. Ludzie wyobraź sobie podróżują też ze zwierzętami samolotem, ba! Nawet w łuku bagażowym! To jest dla mnie niepojęte a jednak na porządku dziennym.
Nie widziałaś w czym mój kot przebywa, transportery są różnej wielkości więc zluzuj trochę i idź ratować świat gdzie indziej. Jakby pieniądze były ważniejsze to do tej pory nie wydałabym blisko tysiąc złotych na tygodniowe leczenie. Zniknij już bo zaśmiecasz mój wątek.

aniamis91

Post » Pt gru 20, 2024 18:09 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

anka1515 pisze:Ita79
Weź się trochę opanuj , policz do 10 zanim coś powiesz
Przeczytaj dokładnie
Dobrze ze kota zabrała i się zaopiekowała
A to jest chwilowe
Nikt odrazu wszystkiego nie wytrzepuje , kenel itp
Trza się zorganizować
I iść do pracy , żeby było za co kupić
Kciuki za koteczkę

Tak jak mówisz, nic nie dzieje się odrazu. Kotka od kilku dni praktycznie non stop ma swobodę przemieszczania się, te pierwsze dni były ciężkie. Ja jeden dzień pracuje a drugi mam wolny. Zawsze też dziecko czy ktoś inny wcześniej wraca do domu i zajmuje się kotkiem. A tu jest wydźwięk jakby była zamknięta 24 na dobę … Dziękuję za wsparcie .
Ostatnio edytowano Pt gru 20, 2024 21:21 przez aniamis91, łącznie edytowano 1 raz

aniamis91

Post » Pt gru 20, 2024 20:52 Re: Podejrzenie udaru lub zespołu przedsionkowego15letniej k

chwilowe.. pięknie ją popieracie- po 12h w transporterze !
aniamis91 - nie idź teraz w kierunku że transportery są różne i Twój nie jest mały, bo jakby nie było to by się tam zmieściła kuweta. Jak się nie mieści to znaczy że jest za mały na potrzeby tej biednej kotki. A to , że Ty ignorujesz przypadki znęcania się nad zwierzętami i uznajesz za normalne bo "na porządku dziennym" to nie znaczy, że jest to właściwe. Świat trzeba ratować nie tylko przed celowo krzywdzącymi, ale i tymi co uważają że są ponad prawem i mogą się znęcać bo są lepsi i wyjątkowi - jak 1000 wydane to już można kotu minimum nie zapewniać. Nie tędy droga.

ita79

[poprzednia][następna]