Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy
Marzenia11 pisze:Ita79 ile mialas i masz tych szczesliwych kotow, swobodnie chodzacych kolo Twojej nogi?
ita79 pisze:Marzenia11 pisze:Ita79 ile mialas i masz tych szczesliwych kotow, swobodnie chodzacych kolo Twojej nogi?
Wszystkie którym pozwalałam by mi towarzyszyły na spacerach , kilkadziesiąt będzie. Inne zostawały pod blokiem i czekały aż wrócę bo same tak wolały, lub ja im kazałam zostać i zabraniałam za mną iść z różnych względów. I żadnemu nic się nie stało z powodu tych spacerów. Żadnego nikt nie ukradł, żaden nie miał wypadku, żaden nie zaginął, żadnego nie pobito ani nie otruto (choć mój pies na smyczy raz zatruł się trawą spryskaną rundapem przez miasto) .Nie zapewnię pełnego bezpieczeństwa moim kotom na ulicy, nie zapewnię też w domu . Śmierć zawsze jest okrutna i wiąże się z cierpieniem. Czasami przychodzi szybciej, czasami później, ale zawsze. Nie będę dla siebie ,tylko dlatego że chcę je mieć przy sobie na zawsze kotów drastycznie ograniczać (i tak dość im narzucamy) .
ita79 pisze:Marzenia11 nie chcę się powstrzymywać przed oceną takiego postępowania, a wręcz dojrzałam do tego by bronić zwierząt za wszelką cenę. Jak uważam coś za ich krzywdzenie- i to często przez całe ich życie to walczę z tym jak umiem. Z punktu prawa JESZCZE te sytuacje są niedostrzegalne, lub błahe, a to wcale nie znaczy, że mam ludziom oczu nie otwierać na to co robią. Jeszcze Twojej sytuacji to dokładnie nie znam, więc może nie jest tak tragiczna jak niektóre , ale np. znam osobiście kilka osób, które przejęły mieszkanie i opiekę nad pojedynczym kotem "po ojcu/po babci" i w takim mieszaniu pojawiają się raz dziennie by nakarmić i sprzątnąć,wepchnąć leki jak trzeba, oraz łaskawie pół godziny się pobawić. Kot od lat zamknięty sam- żyje nie tylko jak w więzieniu , ale też w izolatce... a dla opiekunów najważniejsze jest "dbam, więc nie wypuszczę nawet na spacer" . Tam gdzie widzę brak szacunku dla czyjegoś życia, tam będę to podkreślać- tak jak przeciwnicy swoje zdanie wyrażają.
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 99 gości