Doris2 pisze:Mnie wiele osób namawiało żebym sobie takie założyła w domu, bo tak miało być niby tańsze ogrzewanie niż czymś innym.
Tam nie trzeba od razu na maxa dawać tej mocy grzewczej. Można dać mniej.
Mają rację.
Klimatyzator o mocy 3.4kw- określa moc grzewczą.
Moc potrzebna do wyprodukowania tej energii cieplnej musi być w specyfikacji urządzenia. W wielu klimatyzatorach o mocy 3.4kw to ok. 1500W.
Czyli 1.5kwh.
Natomiast po co używać urządzenia, które ogrzewa 35 m2 i zużywa 1.5kw/h, produkując 3400W, skoro wystarczy urządzenie o mocy 800W żeby utrzymać temp. powyżej 0. W pomieszczeniu wielkości 4- 8m2 ?
Wszystkie proponowane przez Ciebie pomysły dotyczą domu, ogrzewania do temperatury pokojowej.
Klimatyzator, który pokazałaś ogrzewa 35m2.
Nie znalazłem znamionowej mocy urządzenia, ale niech to będzie 1500W w altanie, gdzie urządzenie musi się bardziej wysilić, chociaż na jednej stronie podają, że jest to pobór mocy grzanie średnio 0,9kwh, w zależności od ustawień 0,3~1,7 kw.
Średnio używa się takiego klimatyzatora przez 8godzin dziennie, więc 8*1,5kw *30dni daje 360kwh/ miesięcznie* 0,89zł za kwh= 320zł za ogrzewanie pomieszczenia o powierzchni 35m2/ miesiąc.
Klimatyzator jest bardziej efektywny niż grzejniki/ farelki i promienniki i z tego wynika oszczędność. Ma mniejsze straty i jest bardziej wydajny. Tylko, ze tutaj avinion podaje inny cel:
avinnion pisze:Mam 7 budek styropianowych i kilka legowisk. Bardziej chodzi mi o utrzymanie temperatury w samej altanie powyżej 0, żeby woda i żarcie nie zamarzały....
Twoje pomysły są dobre do domu. Natomiast grzejnik o mocy 800w kosztuje 120zł.
Twój pomysł kosztuje 670zł. Czyli różnica 550zł.
Urządzenie o mocy 800w, 0.8kw *8h dziennie * 30 dni to 192kwh miesięcznie, czyli przy cenie 0,89kwh 171zł/ miesiąc.
Różnicą między urządzeniem 800 W a Twoim pomysłem, czyli kwotą 550zł mamy 3.2 miesiąca grzania tym słabszym.