Kot załatwi się na stojąco i ciągle się brudzi.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw sie 15, 2024 21:01 Re: Kot załatwi się na stojąco i ciągle się brudzi.

nie, piszę o wielu kotach- malenstwach, z którymi miałam pośrednio do czynienia, opisałam dwa koty w stanie bardzo mocnego rozregulowania, histortię jednego mozna znaleźć tu na forum.
Ja już potem osobiscie z takimi sytuacjami nie miałam do czynienia, bo kolejny raz nie popełniałam tego błędu, wyciągałam koty po pp, albo sama albo pomagalam i zawsze trzymałam sie tego, żeby do czasu regeneracji układu pokarmowego i zyskania dojrzałości przez ten układ- bo tu mamy kilkutygodniowego maluszka, który powinien przynajmniej częsciowo byc na cycku, po hardii, lamblii ( nie pamietam ) glisdach, kuracji metronidazolem- powinien być na bardzo lekkiej karmie. A Ty chcesz dawać bigos :/ Magdalena_K_B musi sama podjąc decyzję, ale tu chyba z osobistych doświadczeń i zalecen weta idzie w gastro. IMHO- słusznie.
Ja akurat jestem zwolennikiem naturalnych produktów i dawałabym to siemię lniane do ono otula ścianki jelita, smekte enterogel węgiel jesli jest biegunka. Chociaż nie wiem, dokonca, czy to biegunka ( ile x na dobę się załatwia ? ) czy raczej plackowate, nie do konca uformowane kupy,które niekoniecznie muszą być biegunkowe
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

Post » Pt sie 16, 2024 18:24 Re: Kot załatwi się na stojąco i ciągle się brudzi.

Bez tego Diarinu zagęszczającego kal robiła trzy razy dziennie samą wodę. Na Diarinie robi dwie, zazwyczaj początek kupy w miarę wygląda, a druga połowa luźna. Po zmianie na Kattovit już widzę poprawę , bo kolor już w brąz zaczął wpadać zamiast zielony, brak smrodu. Wczoraj myślałam , że już mamy sukces, bo pierwszy raz zrobiła kupę normalnej konsystencji i łapy miała czyste , tylko ogon przetarłam chusteczką mokra - ale mogłam jej zaoszczędzić kąpieli! Dzisiaj niestety już gorzej , bo znowu połowa kupy stała, połowa lejąca …. Ale kolor i woń nadal lepsze niż jeszcze trzy dni temu. Nie wiem dlaczego tak jest, że jednego dnia dobrze było, a drugiego znowu kiepsko. Zastawiam się czy mogę podawać jej Flora Balance jeśli bierze ten Diarin z drożdżami ( co już pełni rolę probiotyku) . Dwa razy jej dałam i wydawało mi się , że kupa była gorsza… ale to może być zbieg okoliczności.

Magdalena_K_B

Od: Pon maja 10, 2021 8:05

Post » Pt sie 16, 2024 22:55 Re: Kot załatwi się na stojąco i ciągle się brudzi.

Gg

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Sob sie 17, 2024 5:14 Re: Kot załatwi się na stojąco i ciągle się brudzi.

Sobota , 6 rano, a ja już po czyszczeniu kota i podłóg . Długo tak nie pociągnę , potrzebuje kiedyś spać dłużej niż do 4 czy 5 rano. Zawsze odsypiałam tydzień pracy w weekend, teraz już nawet tego nie mogę ‍♀️ naprawdę mam wrażenie , że to przez to jej załatwianie się na stojąco. Nie wygląda jakby ją coś bolało, po prostu taki głupi nawyk chyba.

Magdalena_K_B

Od: Pon maja 10, 2021 8:05

Post » Sob sie 17, 2024 7:50 Re: Kot załatwi się na stojąco i ciągle się brudzi.

Po zastanowieniu, moje koty kupkę też robią na stojąco...tyle, że biegunki nie mają (odpukać)
Uświadomiłam sobie, że np psy na spacerach też na stojąco...tylko ciut łapy uginają.
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

Post » Sob sie 17, 2024 8:02 Re: Kot załatwi się na stojąco i ciągle się brudzi.

Jeśli masz tylko jednego kota,kot ma biegunki I roznosi kupę po chałupie a ty psychicznie nie dajesz rady wsadzilabym go na czas leczenia albo przynajmniej na czas kiedy wychodzisz z domu do klatki kennylowej .Koszt jej nie jest jakiś duży.Duzo łatwiej będzie ci opanować sytuację .Lepiej żeby kot się przemęczył jakiś czas w tej klatce niż ciągnięcie w nieskończoność tego wszystkiego i twojego coraz bardziej zrażania się do kota
Obrazek

koszka

Od: Czw paź 11, 2007 17:01

Post » Sob sie 17, 2024 8:40 Re: Kot załatwi się na stojąco i ciągle się brudzi.

Saszetki Kattovit? Mój kot ma IBD i skłonność do biegunek. Saszetki RC gastro pomagają, natomiast po Kattovit gastro lało się z kota jak z fontanny. Uwaga na te saszetki :evil:

Arcana

Od: Nie lip 17, 2005 13:59

Post » Sob sie 17, 2024 8:59 Re: Kot załatwi się na stojąco i ciągle się brudzi.

koszka pisze:Jeśli masz tylko jednego kota,kot ma biegunki I roznosi kupę po chałupie a ty psychicznie nie dajesz rady wsadzilabym go na czas leczenia albo przynajmniej na czas kiedy wychodzisz z domu do klatki kennylowej .Koszt jej nie jest jakiś duży.Duzo łatwiej będzie ci opanować sytuację .Lepiej żeby kot się przemęczył jakiś czas w tej klatce niż ciągnięcie w nieskończoność tego wszystkiego i twojego coraz bardziej zrażania się do kota
Dlatego proponowałam zamknięcie kuchni na czas leczenia...w kuchni często ktoś jest, więc kociak miałby kontakt z ludźmi. Jakieś prowizoryczne zamknięcie.
Klatka...nie bardzo lubię, ale też to jest rozwiązanie.
Ale tę rolę też może łazienka spełnić...oczywiście to już gorzej, i musiałoby być światło ciągle zapalone (jakaś lampka led albo żarówka 20 W ?).
I zamykać w newralgicznych porach, na noc, kiedy wszyscy wychodzą i przed zrobieniem kupki ?
Zdaje się, że gdzieś pisałaś, że kociak sygnalizuje przed zrobieniem kupki ?
ObrazekObrazekObrazekObrazek

Kazia

Od: Pt maja 24, 2002 13:46

[poprzednia]