7 kotów i lamblie .Prośba o rady

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt lip 19, 2024 20:07 Re: 7 kotów i lamblie .Prośba o rady

Wyniki badania kupy dla każdego z 7 kotów osobno wyszły nam wszystkie negatywne .Kupy zbierane od12 dnia od ostatniego dnia odrobaczania przez 3-4 dni . Jedna kotka nadal ma problem z brzuszkiem i biegunkową kupę. Wszyscy biorą probootyk .Badanie usg brzucha wykazało u niej : ujście biodrowo -ślepo-okrężnicze z rozległym odczynem tkanki tłuszczowej-cechy zapalenia ujścia biodrowo -ślepego. W części dystalnej okrężnicy zstępującej odczyn przyczepu krezki z widocznymi reaktywnymi węzłami chłonnymi. Kotka oprócz probiotyku przez kilka dni dostawała bento active plusbsteryd predicortone , poprawa była niewielka. Teraz oprócz probiotyku i sterydu 3 dzień antybiotyk ditrivet,też nie bardzo wodach efekt (ma przyjmować 5 dni ). Jednego dnia kupa ładna ,drugiego, jak dziś wchodzenie 2 razy w niewielkim odstępie czasu do kuwety,wypróznianie sie po trochu ,kupa rzadka ,choć niewodnista . Kotka smutna, czasem się oblizuje ,jakby miała mdłości. Martwię się, czy nie za mało robimy ,czy w końcu się jej stan poorawi .
Obrazek

koszka

Od: Czw paź 11, 2007 17:01

Post » Pt lip 19, 2024 20:46 Re: 7 kotów i lamblie .Prośba o rady

A lekarz nie zlecił czegoś na zmniejszenie biegunki? Można podać diadog, można zaryzykować nifuroksazyd, który się nie wchłania z jelit i działa na bakterie w jelitach, tabletki można kupić bez recepty.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Sob lip 20, 2024 4:38 Re: 7 kotów i lamblie .Prośba o rady

Brała bento active,on miał zagęszczać kupę. Teraz ten antybiotyk działa na różne bakterie, chyba liczyłyśmy,że on pomoże. Boję się sama wchodzic z nowymi lekami,żeby całkiem nie wyjałowić jej
Obrazek

koszka

Post » Sob lip 20, 2024 19:28 Re: 7 kotów i lamblie .Prośba o rady

Wiem, to zawsze strach dawać coś samodzielnie. Ale czasem się udaje. Poczytaj tutaj, tu nifuroxazyd pomógł chyba:
viewtopic.php?f=1&t=216256&start=120

Tylko to był inny przypadek, chodziło o utrzymujący się śluz w kupce, ale w sumie też była biegunka.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Pon lip 22, 2024 9:04 Re: 7 kotów i lamblie .Prośba o rady

Dziękuję :) . Poczytałam. Też słyszałam pozytywne opinie o tym leku u kotów, tylko teraz ,jak tyle tego meteonidazolu moje wzięły, do tego milprazol, advocat ,Maja teraz ten antybiotyk ,boję się,żeby całkowicie nie wyjałowić Mai flory bakteryjnej . Bo nifuroxazyd oprócz złych bakterii pewnie ,jak inne takie leki ,tłucze też dobre bakterie. Skończyłyśmy wczoraj ten antybiotyk i narazie u Mai kupa lepsza .Nieidealna,ale lepsza i już nie biega po kilka razy. Za to mój 17letni Emil w nocy i nad ranem dziś wchodzenie kilka razy do kuwety i załatwianie się po trochu rzadszą kupą. Tylko on trzustkowy jest i choć kupa wzorowa była do tej pory ,to myślę, że może trzystka jesscze bardziej się zaostrzyła .
Imbir z kolei wylizywanie brzucha wczoraj natrętne ,brzusio różowy i kilkakrotnie pod rząd odruch wymiotny . Już kiedyś mial pojedyncze te odruchy wymiotne ,ale badania krwi ,echo serca (nie pamiętam czy usg też robiliśmy)nic nie wykazało . Także cały czas coś u nas. Narazie nie panikuję,obserwuję.
Obrazek

koszka

Post » Pon lip 22, 2024 14:12 Re: 7 kotów i lamblie .Prośba o rady

Oczywiście,po antybiotyku nie ma co podawać nifuroksazydu. To tak raczej na przyszłość jeśli pojawi się biegunka i trzeba zadziałać doraźnie. Oby jej nie było i poprawa była trwała! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
A przykilku kotach zawsze tak jest - jak nie jeden to drugi ma problemy ze zdrowiem. Szczególnie jak koty już starsze.
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

Post » Śro lip 24, 2024 8:53 Re: 7 kotów i lamblie .Prośba o rady

Będę pamiętać o nifuroksasydzie na przyszłość. Tak jak piszesz ,przy kilku kotwch ciągle coś jest ze zdrowiem . Kupy u 6 kotów już niby ładne,uformowane ,tylko nieraz 2kolorowe (ciemne z żółtym ,no i 2 kotki robią duże te kupy ),jedna z kotek zrobiła wczoraj brzydką biegunkową kupę, ale nie to ,że ma biegunę i lata po parę razy ,tylko raz. Mam nadzieję,że poprostu jelita jeszcze nie doszły do siebie. 3powieka u niej też widoczna ciągle. Mam lęk z tym ,że nadal są te lamblie , boję się robić ponownie badanie . Maja już lepszą ma kupę, schodzimy ze sterydu. Ona od jakiegoś czasu wylizuje brzuch i łapy wygryza .Po sterydzie pięknie te objawy zniknęły, tylko pewnie,jak juz calkiem zejdziemy ze sterydu znow wrócą.
Obrazek

koszka

Post » Śro lip 24, 2024 19:16 Re: 7 kotów i lamblie .Prośba o rady

Niekoniecznie. Jeśli wygryzanie było zwiazane z obecnoscią lamblii (mogły wywołać reakcje uczuleniowe), a lamblie znikną, to wygryzanie może nie wrócić. :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
Kącik Muzyczny

jolabuk5

[poprzednia]