Pilnie potrzebne rady,NIE UDAŁO SIĘ Karmelek (*)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw lis 17, 2022 22:22 Re: Pilnie potrzebne rady, interpretacja,sugestie !!!

Blue pisze:
Annaa pisze:Nie rozumiem jakim cudem doświadczony wet mógł tego nie zauważyć ?

Podejrzewam że wetka która Was przyjmowała - miała takie podejrzenie skoro dwukrotnie sprawdziła glukometrem poziom glukozy i glukozę podała w kroplówce.

Skoro zatrucie ksylitolem nie wchodzi w grę - to koniecznie - diagnostyka w kierunku ch. addisona i insulinomy oraz pokrewnych.
Jeśli Karmel był odwodniony i przy ryzyku addisona - tak naprawdę powinien być poddany intensywnemu nawadnianiu kroplówką dożylną... Super że dostał steryd.
Musi mieć szybko sprawdzony jonogram.

Jeśli kocurek nie chce jeść - podawaj mu co 2 godziny strzykawką papkę z jedzeniem - nie dużo na raz, wystarczy troszkę. W razie pojawienia sie objawów osłabienia, dreszczy, dziwnego wzroku, skręcania głowy etc - dosładzaj ale bez szaleństwa z ilością na raz - lepiej po trochę co pół godziny.
Jutro z rana bym się uparła na badania krwi (jonogram, fruktozamina, insulina).
I szukałabym jakiegoś sensownego usg.
Zrobiłabym też rozeznanie gdzie można zrobić specjalne badanie w kierunku diagnostyki ch. addisona - test stymulacji ACTH.

Kocurek dostaje steryd często podnoszący/stabilizujący poziom glukozy - trzeba brać na to poprawkę w interpretacji wyników, jeśli hipoglikemia nie będzie już tak mocna to super, ale może to być wynik działania leku, przyczyny trzeba szukać nadal.

Wczoraj przyjmowała nas wetka i w momencie sprawdzania poziomu cukru nie znała jeszcze wyników.
Dzisiaj był wlaściciel lecznicy, on już widział wyniki i nie zareagował.

Podanie Karmelowi czegokolwiek do pyszczka graniczy z cudem.Ledwo udało mi się przed chwilą dać mu trochę wody z cukrem.
Obrazek
Idź zawsze do przodu,nie oglądaj się wstecz,nie holuj smutku za sobą....,,Dżem"

Annaa

Od: Sob lis 28, 2009 20:25

Post » Czw lis 17, 2022 22:29 Re: Pilnie potrzebne rady, interpretacja,sugestie !!!

Blue pisze:
Co wet chciał od mocznika i kreatyniny?

Karmel miał jakoś ostatnio badaną krew z jonogramem? Możesz mi - jeśli tak - napisać jaki wyszedł sód i potas?

Nie miał takiego badania.
Było podstawowe badanie krwi, na którym właśnie mocznik i kreatynina były wtedy nieznacznie podniesione.
I podczas wywiadu na zapytanie o problemy z nerkami powiedziałam o tym.
Obrazek

Annaa

Post » Czw lis 17, 2022 22:35 Re: Pilnie potrzebne rady, interpretacja,sugestie !!!

andorka pisze:Nie wiem gdzie chodzisz z kotami, ale ta przychodnia ma dobre opinie http://xn--czteryapy-vub.com.pl/. To zdaje się Twój koniec Łodzi? Często korzystamy tam fundacyjne

Znam tą lecznicę, Syriusz miał tam robione echo serca przez doktora Korzeniowskiego.
Niestety przez obecny remont wiaduktu i wielu okolicznych ulic,po drodzę są takie utrudnienia, że nie byłabym w stanie dojechać tam szybko w pilnej potrzebie.

ASK@ pisze:Zaznacxd
Kciuki trzymamy

Dziękuję, kciuki przydadzą się :)
Obrazek

Annaa

Post » Czw lis 17, 2022 22:52 Re: Pilnie potrzebne rady, interpretacja,sugestie !!!

Aniu, najmocniejsze, Ty wiesz...
Jeżeli jest potrzeba, dzwoń o każdej porze.
Obrazek

czitka

Od: Sob lut 12, 2005 10:03

Post » Czw lis 17, 2022 22:54 Re: Pilnie potrzebne rady, interpretacja,sugestie !!!

Annaa pisze:Było podstawowe badanie krwi, na którym właśnie mocznik i kreatynina były wtedy nieznacznie podniesione.

Obydwa parametry nerkowe były wtedy podwyższone?
Jeśli w badaniu klinicznym Karmel był mocno odwodniony - a hematokryt jest w normie, może to oznaczać że w rzeczywistości jest dużo niższy.
Tym bardziej rodzi to potrzebę pilnego zbadania jonogramu - bo coraz więcej fragmentów układanki pasuje do konieczności wykluczenia ch. addisona.
Poza tymi epizodami z niewyjaśnionym brakiem apetytu i poprawy po wymiotach - Karmel nie miał w ostatnim okresie dziwnych okresów osłabienia, większej senności etc? Sprawiania wrażenia że jest wolniejszy w ruchach? Coś co się pojawiało samo i mijalo?

Mam dwa koty z chorobą addisona. To choroba bardzo rzadko diagnozowana u kotów (znacznie rzadziej niż faktycznie występuje), wiekszość wetów zna ją tylko z teorii - gdy pojawiają się przy niej takie objawy jak u Karmela - oznacza to poważny stan (prawdopodobieństwo wchodzenia w przełom nadnerczowy) i konieczność intensywnego leczenia (nawadniania i stabilizowania poziomu glukozy oraz stabilizowania jonogramu).
Podam Ci na pw mój numer telefonu, gdyby coś, wet miał jakieś pytania etc - dzwoń, niezależnie od pory.

Oczywiście - jest możliwość że to coś innego lub wynik glukozy był zafałszowany - ale gdyby nie - chętnie służę swoją wiedzą bo już mam 6 lat doświadczeń z dwoma kotami z tą chorobą i to zdobywanych metodą prób i błędów.
Na pocieszenie - po ustabilizowaniu - leczenie jest tanie, proste i skuteczne a ryzyko kryzysów bardzo maleje. Najważniejsza to diagnoza.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Czw lis 17, 2022 23:05 Re: Pilnie potrzebne rady, interpretacja,sugestie !!!

Annaa pisze:
andorka pisze:Nie wiem gdzie chodzisz z kotami, ale ta przychodnia ma dobre opinie http://xn--czteryapy-vub.com.pl/. To zdaje się Twój koniec Łodzi? Często korzystamy tam fundacyjne

Znam tą lecznicę, Syriusz miał tam robione echo serca przez doktora Korzeniowskiego.
Niestety przez obecny remont wiaduktu i wielu okolicznych ulic,po drodzę są takie utrudnienia, że nie byłabym w stanie dojechać tam szybko w pilnej potrzebie.

No faktycznie, masakrę tam teraz drogową macie.
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Czw lis 17, 2022 23:33 Re: Pilnie potrzebne rady, interpretacja,sugestie !!!

andorka pisze:
Annaa pisze:

Druga część tej lecznicy jest na Strycharskiej (okolice szpitala Kopernika).]
Kicia ? - 09'96 ['] Czarnulka 1.06.97 - 24.12.08 ['] Myszka 26.05.96 - 4.06.11 ['] Mrówcia 05/06'13-13.03.16 ['] Szarusia Agatka ? - 7.02.18 ['] Kicia Liza 04/05'2000 - 29.05.18 ['] Pusia ~'2006/2007? -11.10.22 ['] Bercia ~11'2013 - 25.01.25 ['] Chudzina Mechatka ~2016 - 15.02.2025 ['] Misiu ~05'2012 - 9.06.2025
Taki mały kot; taki wielki brak......

włóczka

Od: Sob kwi 25, 2009 16:43

Post » Czw lis 17, 2022 23:53 Re: Pilnie potrzebne rady, interpretacja,sugestie !!!

włóczka pisze:
andorka pisze:
Annaa pisze:

Druga część tej lecznicy jest na Strycharskiej (okolice szpitala Kopernika).]

Tak, wiem.Ale w tamtą stronę też jest niewiele lepiej.
Przez remont Śląskiej, kawałka Rydza są okropne korki na Broniewskiego.
A jak jeździ komunikacja miejska to już nie wspomnę, nasłucham się codziennie od koleżanek z pracy.
Obrazek

Annaa

Post » Pt lis 18, 2022 0:10 Re: Pilnie potrzebne rady, interpretacja,sugestie !!!

Blue pisze:
Annaa pisze:Było podstawowe badanie krwi, na którym właśnie mocznik i kreatynina były wtedy nieznacznie podniesione.

Obydwa parametry nerkowe były wtedy podwyższone?
Jeśli w badaniu klinicznym Karmel był mocno odwodniony - a hematokryt jest w normie, może to oznaczać że w rzeczywistości jest dużo niższy.
Tym bardziej rodzi to potrzebę pilnego zbadania jonogramu - bo coraz więcej fragmentów układanki pasuje do konieczności wykluczenia ch. addisona.
Poza tymi epizodami z niewyjaśnionym brakiem apetytu i poprawy po wymiotach - Karmel nie miał w ostatnim okresie dziwnych okresów osłabienia, większej senności etc? Sprawiania wrażenia że jest wolniejszy w ruchach? Coś co się pojawiało samo i mijalo?

Mam dwa koty z chorobą addisona. To choroba bardzo rzadko diagnozowana u kotów (znacznie rzadziej niż faktycznie występuje), wiekszość wetów zna ją tylko z teorii - gdy pojawiają się przy niej takie objawy jak u Karmela - oznacza to poważny stan (prawdopodobieństwo wchodzenia w przełom nadnerczowy) i konieczność intensywnego leczenia (nawadniania i stabilizowania poziomu glukozy oraz stabilizowania jonogramu).
Podam Ci na pw mój numer telefonu, gdyby coś, wet miał jakieś pytania etc - dzwoń, niezależnie od pory.

Oczywiście - jest możliwość że to coś innego lub wynik glukozy był zafałszowany - ale gdyby nie - chętnie służę swoją wiedzą bo już mam 6 lat doświadczeń z dwoma kotami z tą chorobą i to zdobywanych metodą prób i błędów.
Na pocieszenie - po ustabilizowaniu - leczenie jest tanie, proste i skuteczne a ryzyko kryzysów bardzo maleje. Najważniejsza to diagnoza.

Tamto badanie było zrobione tak dla sprawdzenia ponad rok temu.
Wtedy mocznik wynosił 71,1 przy normie 25-70
kreatynina 1,94 norma 0,4 -1,8
hematokryt też byl podniesiony 52,9 norma 24-45

Poza okresowym brakiem apetytu nie zauważyłam u niego nic niepokojącego.
Zawsze aktywny, sprawny, zwinny, wszystkim zainteresowany.

Tak bardzo wystraszyłam się spadkiem glukozy, że przed chwilą dałam mu wodę z cukrem strzykawką do pyszczka 3 razy po 1 ml, czy to wystarczy ?
Wydaje mi się, że ożywił się.

Blue bardzo, bardzo dziękuję za wszystkie informacje.Teraz będę wiedziała na co zwrócić uwagę i czego wymagać od wetów.
Jednocześnie zaskakuje mnie wciąż niski poziom ich wiedzy i lekceważenie naszych pupili.
Obrazek

Annaa

Post » Pt lis 18, 2022 0:30 Re: Pilnie potrzebne rady, interpretacja,sugestie !!!

To ja jeszcze dodam parę słów od siebie w kwestii addisona. Przy diagnostyce zrób badanie kortyzolu oraz acth a najlepiej test stymulacji acth (badanie poziomu kortyzolu przed i po podaniu sztucznego acth). Bo sam jonogram może wyjść w normie i nie wyklucza to addisona. Fakt, że najczęściej choroba występuje w pełnej krasie i zaburzenia dotyczą wtedy produkcji kortyzolu oraz aldosteronu (niedobór tego drugiego odpowiada właśnie za zaburzenia równowagi sód potas) ale jest też coś takiego jak atypowy addison. I przy atypowym problem może dotyczyć tylko jednej z trzech warstw kory nadnerczy. Czyli może wystąpić niedobór kortyzolu przy jednocześnie prawidłowym jonogramie. Nie wiem na ile ta odmiana addisona jest popularna wśród kotów bo z tego co kiedyś czytałam to u ludzi występuje bardzo rzadko. Ale jak słusznie zauważyła Blue choroba addisona nie jest zbyt często diagnozowana u kotów i myślę, że nie wynika to z jej rzadkości a raczej tego, że do tej pory mało kto zlecał takie badania. Sama miałam kota z atypowym addisonem ponad 16 lat i każdy wet na początku mówił mi, że kot nie może mieć addisona bo ma jonogram w normie. Dopiero kiedy sama zleciłam badania kortyzolu i acth to wyszło szydło z worka.

Jeszcze co do badań. Najbardziej wiarygodny jest test stymulacji. Przy tym teście masz sprawę jasną i albo kora nadnerczy działa prawidłowo albo nie. Zbadanie samego kortyzolu oraz acth może być niemiarodajne ze względu na stres. I (są to tylko moje przemyślenia więc być może nie mam racji) może być tak, że przez stres będziemy mieli fałszywie wysoki wynik acth przy niskim kortyzolu bo wyrzut acth następuje jako pierwszy.

Rudolfa

Od: Wto lip 24, 2018 0:29

Post » Pt lis 18, 2022 5:36 Re: Pilnie potrzebne rady, interpretacja,sugestie !!!

Rudolfa - masz święta rację z testem stymulacji :!: , dlatego napisałam że trzeba rozejrzeć się za miejscem gdzie go robią, bo lecznica musi być do tego przygotowana. Po takiej historii zrobić trzeba go koniecznie!
Teraz kocurek dostał steryd więc i tak na chwilkę trzeba się wstrzymać z badaniem, ale w międzyczasie trzeba zrobić rozeznanie, bo w Warszawie całkiem niedawno zrobienie tego badania wcale nie było proste, nie wiem jak jest w Łodzi dziś.

U kota w poważnym stanie najważniejsze jest jego ustabilizowanie przy unikaniu na ile da się stresu, bo ten zwiększa ryzyko wejścia w pełen przełom, dlatego z moich doświadczeń wynika że lepiej zrobić co trzeba w tym kierunku na pierwszy rzut, a test już u kota stabilniejszego, po odstawieniu sterydu.
Bo stabilizacja i tak jest dosyć standardowa oraz zależna od tego co się dzieje, steryd, wyrównywanie nieprawidłowości - glukoza, jonogram (trzeba znać wyniki, przy okazji pozna się stosunek sodu do potasu, on może być zaburzony nawet przy prawidłowych jeszcze wynikach - acz oczywiście prawidłowy addisona nie wyklucza, byłoby zbyt łatwo...), nawadnianie przede wszystkim.

Rudolfa, jako że dorwałam kogoś kto miał też kota z ch. Addisona to się dopytam, jakie objawy miał Twój kot? Im więcej informacji o tej chorobie tym więcej potencjalnych zdiagnozowanych chorych kotów więc pozwalam sobie tu a nie na PW.
Ostatnio edytowano Pt lis 18, 2022 5:48 przez Blue, łącznie edytowano 1 raz

Blue

Post » Pt lis 18, 2022 8:57 Re: Pilnie potrzebne rady, interpretacja,sugestie !!!

To ogrom informacji dla mnie i zaczynam gubić się w tym.
Blue czy mogłabyś wypunktować mi najpilniejsze w tej chwili badania?
Bo widzę że część powinna zostać wykonana dopiero po ustabilizowaniu kota.

Wczoraj Karmel nie miał kroplówki ale też nie miał apetytu i nic nie zjadł.
Dawałam mu wodę z cukrem, dzisiaj od rana jest podobnie.
Śpi sobie, zachowuje się normalnie, nawet nie przekrzywia główki,ale jeść nie chce. Gdyby nie to pomyślałabym że nic mu nie dolega.
Obrazek

Annaa

Post » Pt lis 18, 2022 9:35 Re: Pilnie potrzebne rady, interpretacja,sugestie !!!

Jak najszybciej - zanim zamaskują się np. działaniem sterydu czy podawaniem glukozy badania krwi (kot musi być na czczo - czyli i bez glukozy przez conajmniej 6 godzin, ale przy takim wyniku jak poprzednio, trzeba go pilnować i nie dopuścić do rozwoju objawowej hipoglikemii): pełen jonogram, poziom specyficznej kociej lipazy, glukoza, insulina. Mozna też jeszcze jedną morfologie - dla weryfikacji jak wygląda dziś. Idealnie byłoby też zrobić elektroforezę białek oraz oznaczyć stosunek a/g. Przy czym elektroforeza to juz tak na wszelki wypadek, jeśli wet będzie kręcił nosem to póki co można zrezygnować.
Ostatnio często słyszę o hipoglikemiach w przebiegu FIPa, mój tymczas którego niedawno straciłam - też miał FIPa a towarzyszyła mu skrajna hipoglikemia niemożliwa na końcu do wyrównania :(, Twój kot ma niskie limfocyty, dziwne objawy, być może neurologiczny z tą główką - dobrze by jednak było to i owo sprawdzić w tym kierunku.

No i usg.
Gdy będzie widać że kocurek już choc trochę lepiej się czuje i nie będzie na sterydzie - szybciutko test stymulacji ACTH - przy czym trzeba podzwonić po klinikach już teraz i spytać się gdzie to badanie robią.

Blue

Post » Pt lis 18, 2022 17:52 Re: Pilnie potrzebne rady, interpretacja,sugestie !!!

Blue jeśli chodzi o objawy to tak naprawdę były to tylko objawy związane z hipoglikemią. I właściwie to mnie doprowadziło do diagnozy bo szukałam przyczyny niskiego poziomu fruktozaminy oraz glukozy. Poza tym w badaniach zawsze wychodziła małopłytkowość.
Jeszcze z takich rzeczy, które było widać gołym okiem i prawdopodobnie miały związek z chorobą, to miał małą plamkę bielactwa i "piegi" na tych bardziej odkrytych fragmentach skóry jak nosek czy uszy - zapewne związane z wysokim poziomem acth.

Możliwe, że tych objawów było więcej ale mój kot miał też inne choroby od tych typowych kocich po takie, które nawet u ludzi są rzadkie. Więc może być tak, że niektóre z objawów zamaskowały mi pozostałe choroby.

Blue gdybyś mogła rzucić okiem na mój wątek o kociaku, który od 2 miesięcy ma biegunkę :( dodałam go wczoraj, jest parę tematów niżej. Bo ręce mi już opadają a może coś z badań jeszcze pominęłam lub warto by było wykonać :?:

Rudolfa

Post » Pt lis 18, 2022 17:53 Re: Pilnie potrzebne rady, interpretacja,sugestie !!!

Annaa a może zapytaj o miratraz na apetyt? Taka maść do ucha, ja kiedyś podawałam po covidzie u kota i przynajmniej u mnie działała bardzo dobrze i szybko. Tzn to nie rozwiązuje problemu ale przynajmniej do czasu pozostałych badań i ustalenia przyczyny tego stanu rzeczy.

Rudolfa

[poprzednia][następna]