Jak wykluczyć FIP? Itp. Żółtaczka przy niskich Limfocytach.

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Śro paź 12, 2022 2:06 Re: Jak wykluczyć FIP? Itp. Żółtaczka przy niskich Linfocyta

Jolu, dziękuję i sorry że nieogarniam tych url nauczę sie jak tylko się wyśpię bo poki co nerwy.
Dino podjadl łychę pstraga z pary i podziubal noteci. Chodzi zataczając się. Ma szersze zrenice i mimo kroploeki zdaje sie odwidniony i leciutki.
Napoilam ze strxykawki i podskurna kroplowke w nocy.
Temp w normie 38.6 . Trxymam mu termofor przy brzuszku by zoladek ruszył. Dostał też jakiś lek na ruszenie. Jutro idziemy rano na kroploeke i wlew z metronidazolu. Boję się vo z padaczką przy takim zastoju gdy podaję leki doustnie.
Dzięki że jesteście tu. Mam nadzieję, że więcej dołączy postów. Myślę by zakupić i podać mu pierwsze dawki leku na FIP. Jutro będę szukać. Bądźcie tu proszę to dla mnie ogromne wsparcie. Dziękuję
Felutku ... <3 przepraszam Cię

dino&felek

Od: Śro maja 05, 2021 12:41

Post » Śro paź 12, 2022 7:16 Re: Jak wykluczyć FIP? Itp. Żółtaczka przy niskich Linfocyta

Tak naprawdę w usg najbardziej niepokojący jest opis trzustki i żołądka jeśli badanie było robione przez dobrego specjalistę.
Jeśli specyficzna kocia lipaza okaże się mocniej podwyższona będzie oznaczało to ostry stan zapalny trzustki co może praktycznie wszystko tłumaczyć a w usg nie ma ewidentnych oznak FIPa, trzeba go prać pod uwagę ale jednocześnie upewnić się co z trzustką - bo ona jest BARDZO bolesna w ostrym stanie zapalnym, plus objawy podrażnienia otrzewnej (to też boli BARDZO) - absolutnie konieczne jest wdrożenie leczenia przeciwbólowego opioidami (rozszerzone źrenice mogą być objawem neurologicznym ale i bardzo silnego bólu, cierpienia), nie wolno podawać leków niesterydowych przeciwzapalnych bez absolutnej konieczności, konieczna jest intensywna płynoterapia.
Toxo też trzeba brać pod uwagę przy Waszej historii bo ona również może podrażniać organy, ale ważne jest by ocenić co sie z trzustką dzieje i w razie potrzeby wdrożyć leczenie w jej kierunku.

Może pogadaj z wetami o możliwości póki co podawania leków przeciwdrgawkowych doodbytniczo czy w innej formie, nie wiem co kot dostaje i jakie są możliwości? Byleby nie doustnie? Tak na przetrwanie?
Bo teraz one się z żołądka pewnie prawie wcale nie wchłaniają ale gdy ten ruszy to cały ten miazmat nagle trafi do jelit gdzie nastąpi szybkie wchłonięcie i może doprowadzić do przedawkowania, co u kota w tym stanie może skończyć się kiepsko :(. Nie wiem czy nie byłoby sensowne na razie go nie karmić i nie poić ponad to co sam spożyje (przejść w dużej mierze na kroplówki - najlepiej dożylne, powolne), żeby dać żołądkowi odetchnąć, żeby się nie rozdymał i masy w nim nie rozkładały się, bo jak jest silnie atoniczny to może nie występować też prawidłowy odruch wymiotny - za to mogą pojawić się niekontrolowane ulewania co grozi zachłyśnięciem.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Śro paź 12, 2022 16:04 Re: Jak wykluczyć FIP? Itp. Żółtaczka przy niskich Linfocyta

Dziś zjadł trochę. Znów ryba z pary i oszalał na snaka ktory dalam mu lizać by poruszyć ślinę i zjadl pol snaka.
Ba padaczkę dostaje wszystko. Zonisamid phenoleptil gabapentyne doraźnie i levetiracetam oraz steryd ceierc 5mg. Pytałam co z tymi lekami mówią by mu dawac doustnie normalnie. Ponad dwue doby nie robil kupy. Wyblagalam veta onterniste by mu przylozyl głowicę usg i sprawdził czy ruszylo. Xoladek dalej pelny i duzy. Moeia ze nic sie nie stanie od jedzenia bo zwymiotuje. Ale ja sie wlasnie boje ze mu to gnije i o te leki tez.
Dożylnie mają jedynie diazepam ktory jest tylko do wygaszenia ataku i nie mozna go podawac ciągle. Slyszalam o czopkach luminalu ale nie mają. Wyprosze może receptę.
Mimo jakiegos tam mslego apetytu dalej osowiały choc podnosil dzis ogonek po zastrzykach.

Poprodilam dzis rano o badania test na fip ale ponoc i tak sa niemiarodajne, o lipaze kocią i toksoplazmozę choc wet upieral sie ze to bez sensu bo tokso nie daje takich zmian . Twierdzi też że to nie FiP bo we krwi stosunek alb glob jest ok... krwi nie dalo się pobrać dziś bo ma slabe zyly i musi byc nawodniony dobrze. Moge spróbować dzus wieczorem ale juz zjadł wiec nie jest na czczo. Cxy mozna powyzsze badania zrobic dzis? Zelaszcza tę lipaze? Czy robić fip na stycznisc tylko? Jest sens? bo Zapisalam sie na grupie na fb fip polska.
Kroplówki z plasmolitow dostaje w domu i nie widzę jakiejś super poprawy.
Co do bólu to gabapentyna dziala przeciwbólowo oni daja mu jakis slaby lek a ja tej gaby tez sie boje duzo daeac wiec tylko pol dawki na dobę.
Szkoda że Ci veci nie są tak mocno zaangażowani jak Wy. Oni bagatelizują. Sama myślę o tym i zadaję pytania moich obaw które Ty potwierdzasz jakby.

Nie wiem co robić dalej.

dino&felek

Post » Śro paź 12, 2022 16:10 Re: Jak wykluczyć FIP? Itp. Żółtaczka przy niskich Linfocyta

Przepraszam za choatycznosc ale nie śpię praktycznie i nieogarniam. Jeśli to trxustka to czy obecne leczenie jest dobre? Czy jest sens go meczyc kolejną morfologią skoro jest wdrożony antybiotyk? Jak leczyć trzustkę? Czy mogę mu podac tak czy siak GS na fip? Może poprawa wykazalaby że to on.

dino&felek

Post » Śro paź 12, 2022 16:41 Re: Jak wykluczyć FIP? Itp. Żółtaczka przy niskich Linfocyta

Gdzie leczysz kota?
Na trzustkę - długie powolne wlewy dożylne, dostaje antybiotyk, metoclopramid - to dobrze. Żadnych snaków czy innych szajsów do jedzenia, w ogóle karmienie przy rozszerzeniu żołądka i braku perystaltyki jest dyskusyjne. Jeśli już to delikatne gotowane mięso, małymi porcjami. W domu podajesz kroplówki dożylne? Podskórne niestety to za mało. Oczywiście opioidy p/bólowo.
Możesz powklejać wypisy od weta?

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Śro paź 12, 2022 16:45 Re: Jak wykluczyć FIP? Itp. Żółtaczka przy niskich Linfocyta

Taki stosunek a/g absolutnie nie pozwala wykluczyć FIPa, przyjmuje się że dopiero od 0.8 można być w miarę spokojnym że to nie on.
Wiele kotów ma ten stosunek taki jak u Twojego kota i są zupełnie zdrowe lub chore na coś innego. Jednak taki wynik nie pozwala na wykluczenie bo są też koty które FIPa mają przy takowym.

Badania na FIPa - cokolwiek masz na myśli - są niewiarygodne, to prawda - o ile nie jest to zbadanie PCRem płynu lub zmian ziarniniakowych z organów. Wykrycie w nich wirusa daje 100 % pewności że kot ma FIPa.

Badania krwi zrobiłabym jutro, na czczo - specyficzną lipazę kocią i przy tokso bym się troche upierała, i tak krew trzeba pobrać, Twój kot ma epizod prawdopodobnie jej ciężkiego przebiegu sprzed roku
Na tej grupie FB na którą się zapisałaś - bardzo dobrze Cię poprowadzą w temacie FIPa.
Możesz też uderzyć od razu do tej lekarki o której Ci napisałam, ona też jest na tej grupie i ma ogromne doświadczenie.

Blue

Post » Śro paź 12, 2022 17:24 Re: Jak wykluczyć FIP? Itp. Żółtaczka przy niskich Linfocyta

Ja wyhamowałabym z tym fipem. KOt dostawał nlpz - co chyba do reszty rozwaliło mu trzustkę. I jeżeli tego nie ogarniesz, to za pare dni będzie pozamiatane. Leki do paszczy przy takim żołądku to pomyłka. W żyłę i w kroplówce czy podskórnie. I wet musi sie upewnić, że nie ma niedrożności - żadnych zrostów itp. Musisz mieć weta który świetnie czyta usg.

megan72

Post » Czw paź 13, 2022 7:10 Re: Jak wykluczyć FIP? Itp. Żółtaczka przy niskich Linfocyta

Dlatego tak ważne jest żeby oznaczyć poziom specyficznej lipazy, żeby wiedzieć co się dzieje z trzustką, bo póki co w sumie nie wiadomo co kotu jest :( Kot bierze masę silnych leków z ew. powikłań takiego stanu rzeczy, możliwe że miał dopiero co silny rzut toksoplazmozy w postaci nerwowej, trzustka brzydka w usg, FIP też majaczy jako jedna z opcji :(
Na pewno trzeba zakładać że trzustka jest w stanie zapalnym ostrym i kota tak traktować oraz wdrożyć leczenie w tym kierunku - to bezapelacyjnie. Zabezpieczenie sie pod katem ew. FIPa w niczym tu nie przeszkadza, tak mi się wydaje, a lekarka którą podpowiedziałam jest dobra w różnicowaniu, więc przy takich objawach i obecnej epidemii przypadków, myślę że warto na tym polu też działać. Bo tu też czas się bardzo liczy.

Teraz najważniejsze to dowiedzieć się co biedaka meczy :(
Ale i ustabilizować.

Trzymam kciuki bardzo mocno!

Blue

Post » Czw paź 13, 2022 22:48 Re: Jak wykluczyć FIP? Itp. Żółtaczka przy niskich Linfocyta

Skontaktowałam się z dr Malonowdką i przekierowała do Sobczewskiej. Byliśmy tam wczoraj. Wlew z potadu na obkurczenie żołądka. Wczoraj jeszcze ciut jadł. Dzis nogi mu sie rozjeżdżają i nie chce jeść ani ciut. Temp byla 37.6 ale ogrxewany. I teraz bylo 39.3. Jest mega osłabiony. Gdy zgina się go w siedząca pozycję ciężej oddycha ale może to od przeprlnioneho żołądka. Dostaje z antybiotyku tylko metronidazol. Na przyspieszenie ukl pokarmowego metocośtam. Steryd tym razem w zastrzyku wiec doustnie juz nie podaję. Nie ma alternatyw na te leki padaczkowe w innej postaci niz doustna.
4dobe sue niezalatwia. A wczoraj odmowil tez cały dzień sikania eiec byl dzus rano cewnikowany. Jest mega zamulony i to mnie martwi. Jakby miesnie mu zwiotczały.
Dziękuję za polecenie lekarki. Cudowna kobieta bardzo zaangażowana. Dzis pobralismy krew jedynie na specjalny test z surowicy. Bardzo drogi nie pamietam nazwy ale zlecili na kabatach właśnie. Ma wyjaśnić więcej co do fipu. Podanie w ślepo GS odradzono bo ponoć nie można zacząć dawek i przerwać jeśli die okaże że to nie fip. Bardzo mnie niepokoi jego osłabienie. Juz ani nie mogę zwalić na leki ani na temp. Glukoza i ciśnienie idealne. Czemu taki oslabiony ze az sie przewraca. Po nawofnieniu nie eyglada nawet jakby specjalnie wychudł. Poradzcie cos proszę.

dino&felek

Post » Pt paź 14, 2022 1:23 Re: Jak wykluczyć FIP? Itp. Żółtaczka przy niskich Linfocyta

Wróciłam z pobliskiej lecznicy 24h na żytniej na zmianę wenflonu. Zapytalam czemu może się tak zataczać i poprosiłam o osłuchanie bo oddycha tak że gdy zbliżę ucho to słyszę oddech jakby cięższy trochę. Nie słyszała płynu ale myśląc że ma zdiagnozowany juz fip powiedziala że może plyn w płucach lub anemia. I że by mu podać lek na anemię trzebaby bylo znow morfologie zrobić. i sprawdzić czy ma czas bo lek kilka dni pracuje a za kilka dni może byc za pozno... Mial przedwczoraj i dziś pobierana krew była dopiero na test naelektroforeze białek i SAA . Jeśli anemia wyszłaby ponad jakaś skalę to lek noe zadziała i ogólnie ona by go uśpiła gdybym poprosiła.
Sochacka wczoraj zleciła że gdy ruszy uklad pokarmowy to dakej kał do badania czy to nie od pasożytów bo go nieodrobaczalam. Przy padaczce te leki sa niebezpieczne... Jestem w szoku. Załamana. Dziś nie ma apetytu ale mruczy i podnosi troche ogonek. Zaglada do miski. Ma ladne futerko po kroplowkach. Nie schudł. Jest noc a ja znów nie zasnę. Nie chcialam go juz meczyc po lecznicach. Znów robić te krew? O co chodzi z tą anemią? Nie można dac mu leku po prostu?

dino&felek

Post » Pt paź 14, 2022 4:44 Re: Jak wykluczyć FIP? Itp. Żółtaczka przy niskich Linfocyta

Ale w badaniu takim leczeniu ogolnym widać było objawy silnej niedokrwistości? Coś mówiła? Kot był blady?
Biorąc pod uwagę że jest kotem z zaburzeniami neurologicznymi, z obecnie silnie zaburzonym wchłanianiem leków, to tym zataczaniem bym się bardzo strasznie nie przejmowała, niektórym kotom w chorobie wystarczy troszkę zaburzony jonogram czy niskie cisnienie by ledwo chodziły. Oczywiście pod warunkiem że nie ma widocznych objawów silnej niedokrwistosci, duszności, cierpienia etc.
Nie podaje się leków stymulujących szpik do produkcji czerwonych krwinek w ciemno. Możesz zrobić morfologię ale czy cokolwiek wskazuje na niedokrwistość? Kot tylko troszkę głośniej oddycha czy widać że ciężej lub szybciej? To może być też objaw dyskomfortu spowodowanego uciskiem rozdętego zoladka i oslabienia.

Jesteś w dobrych rekach, poczekaj na wyniki i dalsze kroki ze strony wetki jeśli stan jest w miarę stabilny. Tak myślę... Pilnuj tylko temperatury.
Kiedy będą wyniki i kiedy macie się skontaktować? Zadzwoniłabym rano z informacją o silnym osłabieniu. Może trzeba szybko oznaczyć jonogram. Albo zmodyfikować dawkowanie leków na padaczkę. On może wchodzić w sedację spowodowana przedawkowaniem i kumulacją leków. Moja kotkę gabapentin podawany od dawna w tej samej dawce skuł tak w zaostrzeniu choroby że mogła tylko mrugać, poza tym była wiotka zupełnie. Pogarszało się z dnia na dzień, była coraz słabsza i bardziej wiotka, aż doszło do tego że leżała totalnie zwiotczała, mogła przełykać i mrugać i nic poza tym. W lepszych chwilach mogła podpełznąć kawałek i przekręcić się z boku na bok. Nie uśpiliśmy jej tylko dlatego że ona miewała różne dziwne kryzysy i się z nich podnosiła, daliśmy jej czas w jakimś dziwnym porywie wiary że znowu się uda. Cudem wpadliśmy na to że to przedawkowany Gabapentin tuż przed moją decyzją o eutanazji (to była bardzo schorowana kotka, drugą opcją było że tym razem ma kryzys z którego się nie podniesie i było to nader prawdopodobne). Organizm przestał go metabolizować prawidłowo a może wszedł w jakąś interakcję z innym lekiem i się skumulował. To też trzeba brać pod uwagę w przypadku Twojego biednego kota, a on bierze wiele leków działających na mózg, jest ogólnie osłabiony a w żołądku ma właśnie koncentrat z nich w zupie z fermentującego pokarmu. Pogadaj o tym z wetką koniecznie, może trzeba mu ten żołądek opróżnić.
Trzymam kciuki...

Blue

Post » Pt paź 14, 2022 14:46 Re: Jak wykluczyć FIP? Itp. Żółtaczka przy niskich Linfocyta

Stan nie jest stabilny i kot potrzebuje pomocy fachowej natychmiast.
Dopychanie czegokolwiek dopyszcznie kotu z rozszerzeniem żołądka jest grubym błędem.
Ten żołądek trzeba odbarczyć.
Podawanie metoclopramidu w momencie, gdy bardzo prawdopodobna jest niedrożność czynnościowa, jest kolejnym błędem.
Twój kot może mieć jelita i narządy w jamie brzusznej całe w zrostach - przecież dopiero co jakiś tuz medycyny weterynaryjnej podał mu przy zapaleniu trzustki NLPZ (tolfine). Jak nie ogarniesz go internistycznie - b. dobry spec od USG, który zdecyduje, co dalej, to leki na FIP mu przewodu pokarmowego nie uratują.

megan72

Post » Pt paź 14, 2022 18:55 Re: Jak wykluczyć FIP? Itp. Żółtaczka przy niskich Linfocyta

Ale my nie wiemy na 100 % co kocurkowi jest :(
Słyszę ostatnio o kolejnych kotach u których FIP wiązał się z porażeniem żołądka, dokładnie też tak było w przypadku mojego tymczasa, Toffiego, sekcja wykazała bardzo powiększony, rozdęty żołądek.
Podobnie wiotki był cały Toffi na ostatnim etapie. Tyle że zabiła go skrajnie niska hipoglikemia, której nie byliśmy w stanie wyrównać, dobił wstrząs i wcześniejsze wyniszczenie które odebrało mu siły, tuż przed śmiercią zalał płyn. Cokolwiek mu było gdy go znalazłam i z czego tak ładnie zdrowiał - umarł mając FIP i jego galopujące objawy :(
Tu są niskie limfocyty, niski stosunek a/g, żółtaczka, niedokrwistość, gorączki na zmianę z wychłodzeniem.

Jak najbardziej jestem za działaniem pod kątem podejrzenia OZT - ale poważnie brałabym pod uwagę także FIP niestety (no i toxo także biorąc pod uwagę historię, albo wszystkiego po trochę). Tu też przegapienie momentu rozpoczęcia terapii może odebrać szasnę :(
Z tego co śledzę temat w necie i rozmawiam z naszą wetką - jest masa, masa przypadków FIPa, z coraz cudaczniejszymi, nietypowymi objawami i przebiegiem :(
Coraz częściej też choruje kilka kotów w domu razem lub po kolei, co wcześniej praktycznie się nie zdarzało jeśli nie było to rodzeństwo.
Niestety - nie idzie to w dobrym kierunku :(

Dlatego zasugerowałam wizytę u wetki która widziała masę przypadków tej choroby, nie jest wyrywna o ile wiem by diagnozować ją na prawo i lewo i radzić co dalej bez przekonania że to FIP, ale ma duże/ogromne doświadczenie w jej rozpoznawaniu.

Z jednej strony podawanie leków do pyska w takiej sytuacji jest kiepskie - z drugiej, skoro nie ma opcji podania ich w innej postaci a kot cierpi na poważną, trudno kontrolowalną padaczkę a póki co nie ma ataków czyli daje radę - trudno to krytykować w czambuł. Jak teraz wpadnie w stan padaczkowy to marne szanse że to się dobrze skończy :(
Tu teraz trzeba działać bardzo na intuicję :(
Ja się boję nagłego przedawkowania gdy żołądek ruszy. Ale nagła zmiana leków czy ich odstawienie teraz może mieć równie kiepski efekt :(
Pewnie dobrze byłoby żołądek odbarczyć, ale jak to zrobić bezpiecznie przez przełyk u kota w takim stanie? Pytanie też czy on jest zupełnie "bez odpływu" czy tylko jest on spowolniony, trochę zalega, ale docelowo jednak jest pasaż.

To strasznie trudna sytuacja i z całych sił trzymam kciuki by ta historia miała dobre zakończenie :201494
Żeby wetka podjęła dobre decyzje, żeby kocurek dał radę :201494

Blue

Post » Pt paź 14, 2022 19:22 Re: Jak wykluczyć FIP? Itp. Żółtaczka przy niskich Linfocyta

Blue, właśnie dlatego, że nie wiadomo, nie można stawiać na FIP, tylko i wyłącznie - bo on jest też bardzo prawdopodobny. Ale sam GS bez ogarnięcia internistycznego może nie dać rady. Im gorszy stan ogólny w momencie rozpoczęcia leczenia - tym gorsze rokowania.
Pojęcia nie mamy, czy problemy z p.pok. wynikają z FIPa, zaburzeń neurologicznych, czy zapalenia trzustki (choć chyba tu najmniej - wklejony jest opis USG, trzustka nie jest bardzo powiększona). Anemia - dalej jest? pogłębia się? Są, od kilku dni - i co?
Przy tak zmieniającym się stanie klinicznym zaglądanie w badania sprzed 3 dni to i tak guzik mowi.
Kciuki mocne, dobrze czytać, że kot w dobrych rękach.

megan72

Post » Pt paź 14, 2022 19:41 Re: Jak wykluczyć FIP? Itp. Żółtaczka przy niskich Linfocyta

Z tego co wiem niedokrwistości silnej nie ma, wynik jest porównywalny z tym co był, więc wetka z dyżurnej lecznicy narobiła trochę paniki, wiotkość wcale nie z tego wynika.

Blue

[poprzednia][następna]