Kocia toaleta- zagwostki młodej kociary :)

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 03, 2022 15:23 Re: Kocia toaleta- zagwostki młodej kociary :)

Kazia pisze:
Sierra pisze:
Po prostu włosy mi dęba regularnie stają jak czytam o karmieniu rosnących kociaków tak jak dorosłych kotów :strach: . Kot przez pierwsze 12 miesięcy rośnie i ma większe zapotrzebowanie.

Ja też tak kiedyś myślałam.
Dopóki nie trafiła mi się panienka, która w wieku 5 miesięcy wyglądała jak gruszka....ogromna gruszka :)
Od tamtej pory zmieniłam myślenie :)
Zwracam (przy kociakach zwracałam) uwagę na stałe i równomierne przybieranie na wadze/utrzymywanie stałej wagi u dorosłego kota, i do tego dostosowuję porcja.

O to to! Przy kociakach ważniejsze jest obserwowanie jak kot wygląda niż trzymania się określonych przez kogoś porcji :mrgreen: . W sumie przy dorosłych kotach też zawsze będę to zalecać :wink: . Znałam dorosłego kota (niekastrowany, wychodzący), który do szczęścia potrzebował 3 razy większych porcji niż teoria nakazuje i nie był gruby. Albo Sierrę jedzącą od zawsze 0,75 porcji i... może grubą jej nie nazwę, ale szczupłą też nie koniecznie :ryk: .
Dlatego nie piszę "masz karmić po XXX gram" tylko "moje koty jadły w tym wieku tyle i tyle".

Sierra

Od: Sob cze 13, 2020 22:51

[poprzednia]