Problem z kotką po szczepieniu na wściekliznę

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob lut 12, 2022 23:18 Re: Problem z kotką po szczepieniu na wściekliznę

Na pewno podałeś ćwierć ml? A nie 2.5?
Trochę rozwodnionego jedzenia dziś można podać, kilka ml jeśli nie ma wymiotów. To wystarczy by powstrzymać degenerację wątroby, mam nadzieję że jutro ten inny wet poda już co trzeba w kroplówce. Ale jeśli kotka się broni i nie chce przełykać to daj jej spokój bo jak się zachłyśnie to będzie tragedia.
A o wątrobę da się zadbać gdy już koteczka się pozbiera.
O której macie wizytę?
Kroplówka dożylna musi być podawana bardzo, bardzo powoli. Po jednej kropli na kilka sekund - prędkość jest uzależniona od konkretnego przypadku, zbyt szybka jest śmiertelnie niebezpieczna. Gdy właściciel kota ma ją robić sam, wet musi to bardzo dokładnie wyjaśnić i wytłumaczyć. Gdy chodzi tylko o podanie płynów w domu a kot nie wymaga dożylnej płynoterapii - najlepiej gdy jest to kroplówka podskórna. Zobacz co ten nowy wet powie ale nie sprawiaj wrażenia że wszystko potrafisz i zrobisz - wypytuj się o szczegóły, od razu wyjaśniaj wszelkie wątpliwości.

Jeśli ta wetka nie będzie miała możliwości zrobienia badań krwi jutro a macie całodobową lecznicę - niech się z nimi skontaktuje, może zbadają samą krew na miejscu, może mają sprzęt do tego.
Koteczkę trzeba leczyć w kierunku pp skoro test wyszedł pozytywny, tym bardziej że po szczepieniu żywym wirusem dostała steryd (jeśli wetka nie będzie miała surowicy, to może w tej całodobowej będą mieli albo wiedzieli skąd sprowadzić? trzeba będzie od samego rana podzwonić po czynnych okolicznych lecznicach, nie czekaj na wizytę), ale ważne by ocenić ogólny jej stan, bo jej organizm sporo przeszedł w ostatnie dni :(. A tak naprawdę nie wiadomo w jakim stanie była szczepiona skoro to kotka z taką historią i bez badań a objawy zaczęły się dokładnie w momencie szczepienia.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob lut 12, 2022 23:19 Re: Problem z kotką po szczepieniu na wściekliznę

Ktoś polecał - co prawda wiele lat temu - przychodnię na Reformackiej.
Poczekaj na wizytę u weta. Szukać można na OLX, firma 'sierściuchowo' zazwyczaj ma, czasem ktos oglasza na FB.
Powolna płynoterapia polega na tym, że kot nie dostaje w ciągu np. 1,5 godziny 200 ml płynu w żyłę, tylko wlew schodzi przez wiele godzin w tempie np. 8-10 ml na godzinę.
Ale najważniejsze to dostać sie do kumatego weta.

megan72

Od: Śro kwi 18, 2007 12:41

Post » Sob lut 12, 2022 23:27 Re: Problem z kotką po szczepieniu na wściekliznę

Tak, podałem 0.25ml, 1/4 strzykawki, bo podaję powoli w odstępach i nie wiem ile można dać po takiej przerwie. Wizytę mam o 11. Dziś próbowałem skontaktować się z weterynarzem na Reformackiej, ale było już po godzinach otwarcia i nikt nie odbierał. Jutro będę u weterynarza tu na miejscu, ale tam też spróbuję zadzwonić, bo tam jutro też jest otwarte.

Krystian96

Od: Czw lut 10, 2022 20:32

Post » Sob lut 12, 2022 23:29 Re: Problem z kotką po szczepieniu na wściekliznę

Dziękuję Wam wszystkim za rady. Strasznie się obawiam, że eutanazja może być nieunikniona, jeśli nikt nie zacznie w dobrym kierunku leczyć

Krystian96

Post » Sob lut 12, 2022 23:44 Re: Problem z kotką po szczepieniu na wściekliznę

Jeśli wizytę masz o 11 to daj już kotce spokój z karmieniem, tym bardziej że lepiej żeby była na czczo na wypadek gdyby wet zechciał badania krwi zrobić. Skoro tak malutko udało Ci się jedynie podać, oznacza to że idzie słabiutko, nie ma sensu stresować Ciebie i koteczki.

Na razie nie rozważaj eutanazji, mam nadzieję że jutrzejszy wet będzie kumaty, dokładnie kotkę zbada i pomoże jej przetrwać to co ją obecnie złamało.
Trzeba na dziewczynę spojrzeć holistycznie i ją wesprzeć pewnie z wielu kierunków, biorąc pod uwagę to co się dzieje.

Jak ona się czuje tak obiektywnie, poza tym że nie je?
Jak leży?
Jak oddycha?
Jakie ma spojrzenie?
Gdzie się układa?
Jest w stanie chodzić czy jest słabiutka?
Reaguje na Ciebie?
Zwróć na to uwagę, możesz robić zdjęcia i nagrywać filmiki dla weta, nie wszystko w lecznicy widać, nie na wszystko się zwraca uwagę w domu.

Blue

Post » Sob lut 12, 2022 23:50 Re: Problem z kotką po szczepieniu na wściekliznę

Chodzi po domu, w czwartek leżała sobie jeszcze na boku, a nawet na plecach się położyła ale to było rano. Od piątku siedzi już głównie na brzuchu na tzw. "chlebak". Jest już słabsza, dziś miała problem wskoczyć na parapet. Oddech wydaje mi się, że jest w porządku. Reaguje na mnie, wczoraj przy głaskaniu delikatnie mruczała, ale naprawdę bardzo delikatnie dziś już nie. Przy próbie podawania karmy bardzo mi się wyrywała, choć jak się do niej odezwę to reaguje i patrzy się w moją stronę. Teraz widzę, że prawdopodobnie usnęła.

Krystian96

Post » Nie lut 13, 2022 0:09 Re: Problem z kotką po szczepieniu na wściekliznę

Czy kot, który był szczepiony miesiąc temu (12.01.2022) szczepieniem purevax RCP, która zawiera też atenuowanego wirusa panleukopenii może mieć odpowiednie osocza?

Krystian96

Post » Nie lut 13, 2022 0:20 Re: Problem z kotką po szczepieniu na wściekliznę

viewtopic.php?f=46&t=207105
Nie wiem czy dobrze wkleiłam

anka1515

Od: Nie gru 25, 2011 16:05

Post » Nie lut 13, 2022 0:36 Re: Problem z kotką po szczepieniu na wściekliznę

Niestety z tego linku kieruje mnie do początku jakiegoś tematu. Aby link szedł do danej odpowiedzi w temacie należy skopiować adres z kartki z zagiętym rogiem, która jest przy dacie umieszczenia odpowiedzi.

Krystian96

Post » Nie lut 13, 2022 0:45 Re: Problem z kotką po szczepieniu na wściekliznę

To jest wątek osoby pomagającej małym kociaka i walczącej z pp
Tam jest dużo wskazówek jak walczyć
Podniosłam wątek do góry może zauważy i się odezwie
Z tel nie daje rady więcej
Napisałam na ostatniej str wątku

anka1515

Post » Nie lut 13, 2022 0:52 Re: Problem z kotką po szczepieniu na wściekliznę

anka1515

Post » Nie lut 13, 2022 0:57 Re: Problem z kotką po szczepieniu na wściekliznę

Może być dawcą, ale lepsza jest gotowa surowica - nie wiadomo jaka była jego odpowiedź na szczepienie, ile przeciwciał wytworzył - bo to jest bardzo indywidualna sprawa. Więc jeśli uda Ci się na cito załatwić surowicę - ona jest lepsza. Z braku laku - może być dawca, jeśli okaże się zdrowy. Podzwoń od rana gdy to będzie możliwe, zadzwoń też rano do weta do którego jedziesz jeśli nie jesteś pierwszym pacjentem co o tym sądzi. Bo tu tak naprawdę liczy się każda chwila jeśli to pp. Pechowo że jutro jest niedziela :(

Ile masz kotów?
Wszystkie są szczepione?
Nie mają objawów żadnych?

Blue

Post » Nie lut 13, 2022 12:41 Re: Problem z kotką po szczepieniu na wściekliznę

Hej, jak sytuacja z koteczką? Udało się Wam z tą wizytą?

Blue

Post » Nie lut 13, 2022 12:52 Re: Problem z kotką po szczepieniu na wściekliznę

Dziękuję za link wyżej. To jest mój ostatni kot, jeszcze mam w domu psa. Kot dostał już antybiotyk i lek przeciwbólowy, temperatura przed podaniem leków wynosiła 40.4 stopnia. Dostanie przez wenflon płyn ringera z mleczanami wraz z duphalite. Lekarz będzie pod wieczór informował jak wygląda sytuacja. W nocy zrobiła sporo siusiu i trochę rozwolnienia. Jedynie nie mam surowicy, weterynarz mówił że gdy choroba jest już rozwinięta to nie wnosi tyle do leczenia, ale szukam.

Krystian96

Post » Nie lut 13, 2022 13:51 Re: Problem z kotką po szczepieniu na wściekliznę

Ogromne kciuki za koteczkę.
Żadne niebo nie będzie niebem, jeśli nie powitają mnie w nim moje koty.

Myszorek

Od: Czw sie 08, 2019 8:34

[poprzednia][następna]