Poza kuwetą

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto lut 08, 2022 20:14 Re: Poza kuwetą

Może miamor cat snack w wersji odkłaczającej? Niektóre moje koty mają po nim wyraźnie luźniejszą kupkę.
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Wto lut 08, 2022 20:18 Re: Poza kuwetą

Kafryn pisze:Yocia, koteczka nie wykazywała dotąd żadnych problemów zdrowotnych. Wiem, że chociażby profilaktycznie należałoby ją przebadać, ale jak pomyślę o tym jaka będzie draka to aż mi słabo.
Plus nasz wet raczej nie jest fanem takich dzikusków i to dokłada jeszcze stresu nam wszystkim :roll:

Raczej żaden lekarz nie jest fanem dzikusów, ale może czas znaleźć takiego, co sobie z nimi radzi? Wystarczy chociażby spróbować dać kotu gabapentynę przed wizytą uspokajająco.
A jeśli byloby w planach RTG, które najlepiej wykonywać w sedacji - to można kotu dać "głupiego jasia" i załatwić wszystko w kilkadziesiąt minut: krew, usg, rtg, mocz przy jak najmniejszym stresie dla kota.

Kafryn pisze:Zęby zdrowe i mocne wnioskując po gryzieniu jedzenia i naszych rąk.
Kotka biega w czasie zabaw, skacze, sama się tego domaga, nic nie wymuszamy. Jest bardzo aktywna.

Diagnostyka stomatologiczna to wymaga przynajmniej dokładnego obejrzenia zębów. Sam fakt, że kot je o niczym nie świadczy. Zwierzęta mają taką potrzebę przetrwania, że zęby potrafią im się ruszać, a dziąsła rozpadać - a one będą jeść. Niektórzy właściciele nawet nie zauważają, że kot potracił zęby z powodu choroby :(
Dla przykładu - 2 tygodnie temu któryś z kotów zaczął mi lać na łóżko. Pierwsze co pomyślałam - to albo nie spodobało im się przestawienie kuwety w inne miejsce (co miało miejsce kilka dni wstecz), albo nowy żwirek przestał się podobać. Po kotach nie było widać nic w zmianie zachowania - jedzenie znikało, koty się bawiły jak zawsze. Po prawidłowych wynikach wprowadziłam u wytypowanego kota leki przeciwbólowe na próbę - od pierwszego dnia jak ręką odjął. Problemem okazał się nawrót plazmocytarnego zapalenia dziąseł.

Ciemny kał może być objawem nadżerek/wrzodów w żołądku i jelitach. A zaparcia u starszych kotów najczęściej wynikają z odwodnienia lub zaburzonej motoryki przewodu pokarmowego

Yocia

Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Wto lut 08, 2022 20:22 Re: Poza kuwetą

Yocia ja im nie każe być fanem dzikusów, ale... No, są granice - żaden klient (ludzki czy zwierzęcy) nie powinien odczuć niechęci! Po pierwsze to szalenie nieprofesjonalne, po drugie u takiego weta kot będzie jeszcze gorszy (bo tą niechęć odczuje) :roll: .

Sierra

Od: Sob cze 13, 2020 22:51

Post » Wto lut 08, 2022 21:03 Re: Poza kuwetą

Nie wydaje mi się, żebym napisała coś stojącego w opozycji do Twojego poglądu, bynajmniej nie miało tak zabrzmieć :)

Yocia

Od: Sob sie 01, 2009 10:48

Post » Czw lut 10, 2022 20:41 Re: Poza kuwetą

jolabuk5 pisze:Może miamor cat snack w wersji odkłaczającej? Niektóre moje koty mają po nim wyraźnie luźniejszą kupkę.

Spróbujemy! Teraz używamy Gimcat. Koteczka wybredna, ale ta pasta akurat przypadła jej do gustu :D

Kafryn

Od: Śro lut 02, 2022 19:53

Post » Czw lut 10, 2022 20:51 Re: Poza kuwetą

Yocia, masz rację, przecież koty świetnie maskują wszelkie dolegliwości dlatego czasem tak ciężko jest je zdiagnozować i zauważyć coś niepokojącego!
Biedny kitku, czy te dolegliwości dziąsłowe da się kotu wyleczyć w jakiś mało inwazyjny sposób?

Z dobrych wiadomości mamy takie, że udało nam się znaleźć bardzo sympatyczną Panią Doktor, która nie obawia się konfrontacji z naszą dzikuską :D
Jesteśmy umówieni na sobotę. Czekamy z niecierpliwością cali w nerwach!
Trzymajcie kciuki, damy znać jak poszło.
Bardzo dziękujemy za wszystkie cenne rady, dzięki nim spojrzeliśmy na kocie dolegliwości z innej strony :)

Kafryn

Post » Czw lut 10, 2022 20:56 Re: Poza kuwetą

Kolejna rada - strzel sobie 50 ml koniaczku... Twój stres tylko denerwuje kota, trzeba się wyluzować :mrgreen:

Sierra

Post » Czw lut 10, 2022 21:42 Re: Poza kuwetą

To trzymam kciuki, zeby Pani Doktor sobie poradziła z pacjentką i z diagnozą! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:
Nasz wątek:
viewtopic.php?f=46&t=220448
Wątek kotów Joli Dworcowej:
viewtopic.php?f=1&t=191624
Kącik Muzyczny
viewtopic.php?f=8&t=190784
Zjawiska niewytłumaczalne, opowieści o duchach i nie tylko
viewtopic.php?f=8&t=194190

jolabuk5

Od: Nie paź 16, 2005 14:56

Post » Czw lut 10, 2022 22:08 Re: Poza kuwetą

Sierra pisze:Kolejna rada - strzel sobie 50 ml koniaczku... Twój stres tylko denerwuje kota, trzeba się wyluzować :mrgreen:

Mamy wizytę o 10:30, ale okoliczności są, że tak powiem wyjątkowe, każdy zrozumie, a dobro kota jest najważniejsze!
Skorzystam z tej rady! :mrgreen:

Kafryn

Post » Czw lut 10, 2022 22:08 Re: Poza kuwetą

jolabuk5 pisze:To trzymam kciuki, zeby Pani Doktor sobie poradziła z pacjentką i z diagnozą! :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok: :ok:

Dziękujemy :D

Kafryn

Post » Czw lut 10, 2022 22:39 Re: Poza kuwetą

Kafryn pisze:
Nie do końca wiem jak zamieścić tutaj zdjęcia, ale tak na szybko podaję wymiary kuwet:

łazienkowa: długość 46 cm, szerokość 37 cm, głębokość 11cm
dodatkowa: długość 50 cm, szerokość 37 cm, głębokość 14cm

To rada "na szybko" - wymieńcie te kuwety na znacznie większe, bo obecne niestety byłyby dobre dla kociąt, ale nie dla dorosłego kota. Długość kuwety powinna wynosić minimum 1,5 długości kota, od głowy do nasady ogona, więc 65 -70 cm byłoby OK (można takie kuwety kupić np. w Zooplusie). Nie pisałeś, jaki żwirek, ale najlepszy (z kociego punktu widzenia, bo najbardziej przypomina naturalne dla kota podłoże, czyli piasek) byłby drobny bezzapachowy zbrylający bentonit, np. Super Benek Compact w niebieskim opakowaniu. I niech kuwety stoją jak najdalej od siebie.

Mysia

Od: Wto lip 06, 2004 20:19

Post » Czw lut 10, 2022 22:54 Re: Poza kuwetą

Jako kuwety szczerze polecam plastikowe boksy, w ysku, Ikea czy innym Praktikerze powinny być. Wejście można wyciągnąć gorącym nożem :)

Sierra

Post » Czw lut 10, 2022 23:52 Re: Poza kuwetą

Sierra pisze:Jako kuwety szczerze polecam plastikowe boksy, w ysku, Ikea czy innym Praktikerze powinny być. Wejście można wyciągnąć gorącym nożem :)

Jestem za :-D! IKEA ma też tego typu pojemniki https://www.ikea.com/pl/pl/p/samla-pude ... -00130129/ - są bardzo duże i również świetnie sprawdzają się jako kuwety :-).

Mysia

Od: Wto lip 06, 2004 20:19

Post » Pt lut 11, 2022 10:32 Re: Poza kuwetą

Mysia pisze:
Sierra pisze:Jako kuwety szczerze polecam plastikowe boksy, w ysku, Ikea czy innym Praktikerze powinny być. Wejście można wyciągnąć gorącym nożem :)

Jestem za :-D! IKEA ma też tego typu pojemniki https://www.ikea.com/pl/pl/p/samla-pude ... -00130129/ - są bardzo duże i również świetnie sprawdzają się jako kuwety :-).

W życiu bym na to nie wpadła! Dzisiaj po pracy jadę do Jyska, mam akurat po drodze :D

Mysia, koteczka ma żwirek właśnie taki drobniutki jak kasza kuskus, bentonitowy, oczywiście bezzapachowy!

Kafryn

Post » Wto lut 15, 2022 8:25 Re: Poza kuwetą

Aktualizacja :D Koteczka przeżyła wizytę, krew została pobrana. My również przeżyliśmy jej zawodzenie i wielki koci płacz podczas wizyty.

Kitka ma trochę podwyższone parametry lipazy i rzeczywiście jest trochę odwodniona. Poza tym wyniki dobre.
Pani doktor przepisała jej osłonowo na wątrobę Hepatiale Forte. Na kupę dostała Laxatract.
Przez ostatni tydzień kupa była robiona wzorowo do kuwety, wczoraj rano niestety znów niespodzianka na fotelu. Natomiast jest poprawa w wyglądzie i konsystencji kupy. Nie była już twarda i czarna.
Zęby zdrowe.
Ma nową dużą kuwetę, z którą dzisiaj w nocy się oswoiła, było pierwsze siku. :)

Kafryn

[poprzednia][następna]