Problem po szczepieniu - kupię ONCEPT IL-2

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Czw mar 05, 2020 21:08 Re: Problem po szczepieniu - potrzebuję pomocy.

Powinno być dobrze.
Może prześpię pierwszą noc od niedzieli.

OPIS BADANIA
CTO w normie.
Zmiana w konsystencji miękkiej do tęgiej przesuwalna wględem skóry nad i okolicznych tkanek.
USG - zmiana posiada kawerny wypełnione płynem pozostała lita część zmiany ma konsystencje w obrazie USG
odpowiadającą tłuszczowi i tkance podskórnej.
OPIS badanie cytologicznego (BAC)
-3 szkiełka:
-w nacieku zapalnym znaczny odsetek kom. z linii Iimfoidalnej
-bardzo duża ilość limfocytów, postacie blastyczne mniej Iiczne
-widoczny znaczny odsetek komórek plazmatycznych
-obecne zdegenerowane neutrofile z napęczniałą chromatyną.
Wniosek - zapalenie limfocytarno-plazmocytarne tk. podskórnej.

Zmiana najpewniej poiniekcyjna (poszczepienna)
-duża szansa na samoistna remisje zmiany w ciągu 3 mcy - jeżeli nie zniknie rozwazyć podanie immunosupresyjnej
dawki sterydu.

ZABIEGI
BADANIE CYTOLOGICZNE 2 OPISEM

Zrobione w innej klinice, z dobrymi opiniami. Do tego mam zdjęcia i film z USG.
Więc do tego Genomune oraz ogrzewanie i mam nadzieję że wszystko zakończy się pozytywnie.

ArturB

Od: Pon mar 02, 2020 21:48

Post » Czw mar 05, 2020 21:42 Re: Problem po szczepieniu - potrzebuję pomocy.

to oby wchłonęło sie jak najszybciej i dało Ci spac :)
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

Post » Czw mar 05, 2020 22:09 Re: Problem po szczepieniu - potrzebuję pomocy.

ewar pisze:Mam chyba szczęście do wetów, bo moi bardzo sceptycznie podchodzą do konieczności szczepień. Kociaki owszem, ale dorosłe koty, które nie wychodzą? Po co? Piszę o tym, bo na pewno sporo osób zaglądnie na wątek. Przy mojej pierwszej kotce, dziś już prawie 14-letniej byłam głupia, ufałam pewnej wetce i kotka niewychodząca została zaszczepiona przeciwko wściekliźnie :evil: Fatalnie to zniosła.

Mam podobne doswiadczenia. Z wyjatkiem szczescia do wetow. Wyprobowalam wiekszosc lecznic w moim miescie miastach okolicznych. Nie znalazlam do tej pory weta ktory by nie chcial notorycznie szczepic. Dostaje ciagle z kazdej z tych lecznic, nawet jesli bylam tam kiedys tylko raz, ciagle kartki przypominajace o corocznych szczepieniach! To jest biznes.

ArturB, trzymam kciuki zeby wszystko dobrze sie skonczylo :ok: Pamietaj zeby suplementy stopniowo wprowadzac do jedzenia, po troszku, czasem koty nie chca jesc nawet oleju z lososia/kryla czy to jakiegos suplementu. Lepiej zaczynac zawsze od malutkich ilosci.
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Czw mar 05, 2020 22:35 Re: Problem po szczepieniu - potrzebuję pomocy.

Dziękuję za rady. Ale siwych włosów i tak mam więcej.
Od niedzieli kilka razy każdej nocy wstawałem do kocura, aby zobaczyć co się dzieje. I tak nie spałem :-)
Żonie powiedziałem jedno: mam w d...e kasę i stanę na uszach aby kot dożył sędziwego wieku.
Jak kiedyś przyjdzie pora to z bólem i wielkim żalem się rozstaniemy - ale to jeszcze NIE TEN czas !!!!

Dzisiaj obserwując zmianę, postanowiłem przeszukać forum i znaleźć inną lecznicę z dobrą opinią i musiałem zdobyć inny punkt odniesienia do problemu.

U Weta wystarczyło że Pan delikatne głaskał i kocur był spokojny nawet wtedy gdy odciągano płyn i pobierano próbkę tkanki.
Co nie znaczy że nie po prychnął kilka razy na lekarza, ale pazurów nie wyciągnął !!

ArturB

Post » Pt mar 06, 2020 7:56 Re: Problem po szczepieniu - potrzebuję pomocy.

Wet kazał ogrzewać tą zmianę?
Przy zmianach zapalnych nie zawsze jest to wskazane. W przypadku ropnia przyspiesza jego dojrzewanie co bywa zaletą ale przy takiej reakcji zapalnej może pogarszać stan.
Przy tego rodzaju odczynie zapalnym byłabym ostrożna z podawaniem immunostymulatorów bo wynika on z nadmiernej reakcji organizmu i immunostymulator może ją jeszcze zwiększyć. Gdyby to był ropień to jak najbardziej, ale Ty już wiesz co to jest, fajnie że wet tak porządnie to zdiagnozował.

Olej z łososia za to faktycznie działa ładnie przeciwzapalnie i jest wartościowy - o ile jest z łososia dzikiego.
W przypadku gdyby za miesiąc, półtora zmiana jeszcze była, nawet mocno zmniejszona - sugerowałabym jednak jej wycięcie (to prosty zabieg) - bo im dłużej się utrzymuje tym większe ryzyko że jednak rozwinie się z tego mięsak.

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pt mar 06, 2020 17:46 Re: Problem po szczepieniu - potrzebuję pomocy.

No i się wylało.
Dzisiaj rano wezwano mnie drugi raz do kliniki i pobrano jeszcze raz próbki. No i mamy Mięsaka.
Znacie Naprawdę dobrą klinikę / Gabinet:
Łódź, Warszawa, Piotrków Trybunalski

ArturB

Post » Pt mar 06, 2020 17:59 Re: Problem po szczepieniu - potrzebuję pomocy.

ArturB pisze:No i się wylało.
Dzisiaj rano wezwano mnie drugi raz do kliniki i pobrano jeszcze raz próbki. No i mamy Mięsaka.
Znacie Naprawdę dobrą klinikę / Gabinet:
Łódź, Warszawa, Piotrków Trybunalski

podczytywałam

szlag :cry:

"Magik" (w tym pozytywnym sensie, cuda chirurgicznie robi)
Radek Owczarek

https://pl-pl.facebook.com/CentrumVetHouse/
Rąbień pod Łodzią
Drogo :!: ale skutecznie.
Z tym, że ja go znam z umiejętności ortopedycznych, ale wiem, że działa we wszelkich chirurgicznych dziedzinach
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

Post » Pt mar 06, 2020 18:23 Re: Problem po szczepieniu - potrzebuję pomocy.

Próbuję się dostać na zabieg: Jamniczek, Piotrków Trybunalski.

ArturB

Post » Pt mar 06, 2020 18:47 Re: Problem po szczepieniu - potrzebuję pomocy.

Bardzo mi przykro :( żeby udało się zaradzić jak najszybciej! i skutecznie!
Obrazek

maczkowa

Od: Pon gru 03, 2018 16:47

Post » Pt mar 06, 2020 19:37 Re: Problem po szczepieniu - potrzebuję pomocy.

ArturB pisze:Dzisiaj rano wezwano mnie drugi raz do kliniki i pobrano jeszcze raz próbki. No i mamy Mięsaka.

Tak szybko mieli wyniki? 8O
Od razu po pobraniu próbek?
Tak czy owak - trzymam z całych sił kciuki!

Blue

Post » Pt mar 06, 2020 19:47 Re: Problem po szczepieniu - potrzebuję pomocy.

Blue pisze:
Tak szybko mieli wyniki? 8O
Od razu po pobraniu próbek?

Akurat to mnie zupełnie nie dziwi.
To tylko w ludzkiej medycynie wmówili nam, że na wyniki biopsji czeka się 2-3 tyg. (Tylko jak to jest przy biopsjach śródoperacyjnych? 8) )

Mój pies, a z 10 lat temu miał biopsje węzłów, wynik miałam w ciągu 24h.

przy wyniku histo trzeba przecież patrzeć na to co jest, a nie czekać co w hodowli wyrośnie
Obrazek

andorka

Post » Pt mar 06, 2020 20:10 Re: Problem po szczepieniu - potrzebuję pomocy.

Próbka była pobierana 2x pod nadzorem USG.
Lekarz wkłuł igłę w guzka, pobrał części tkanki. Wykonał 6 preparatów.
Następnie wykonano wymaz tkanek pod mikroskop? Coś nie tak?

Wiecie co jest najgorsze?
Że nie wiem jak naprawdę mogę pomóc i wciąż widzę bezwarunkową Kocią miłość w jego oczach.
Wracając wstąpiliśmy do fotografa, tak na wszelki wypadek...
Czuję, się tak jakby ktoś mi wyrwał kawał serca, takiego doła w życiu nie miałem.

ArturB

Post » Pt mar 06, 2020 20:15 Re: Problem po szczepieniu - potrzebuję pomocy.

Badanie ok, my tu z Blue o czasie wykonania bardziej.

Rozumiem Cie doskonale.
2 tyg. temu pożegnałam się z moja Glusią. Odchodziła na nerki, NIC nie można było zrobić, kompletnie NIC miała 13,5 roku i była u mnie od piątego tygodnia życia :cry:
Obrazek

andorka

Post » Pt mar 06, 2020 20:39 Re: Problem po szczepieniu - potrzebuję pomocy.

ArturB, szybko wykryliscie tego miesaka i wierze, ze uda sie ocalic kocurkowi zycie.
Ostatnio piszac post o szczepieniach przeczytalam o kotku, u ktorego podobnie jak u Twojego, wystapil miesak i kot przeszedl operacje a potem naswietlania. Odszedl z innego powodu: https://chickenthecat.wordpress.com/201 ... ec-1-2010/
Oprocz wyciecia z duzym marginesem czytalam chyba na forum ze tez sie nasacza rane po wycieciu specjalnym preparatem (podczas operacji).
Tak szybko wykryliscie, musi sie walka zakonczyc zwyciestem!
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Pt mar 06, 2020 20:41 Re: Problem po szczepieniu - potrzebuję pomocy.

andorka pisze:Mój pies, a z 10 lat temu miał biopsje węzłów, wynik miałam w ciągu 24h.

przy wyniku histo trzeba przecież patrzeć na to co jest, a nie czekać co w hodowli wyrośnie

24 godziny są zrozumiałe - tu rano były pobrane próbki a po południu jest już wynik. Rzadko w klinikach mają histopatologa - próbkę trzeba zakonserwować i wysłać.
Przy podejrzeniu nowotworu próbkę się zwykle poddaje różnym procesom, barwi, poddaje działaniom różnych enzymów i po reakcji na te działania rozpoznaje rodzaj nowotworu. Szczególnie jeśli to nie jest lity guz składający się z samych komórek nowotworowych i to łatwych do rozpoznawania bez dodatkowych działań bo niektóre są oczywiste na pierwszy rzut oka a niektóre wręcz przeciwnie. Ta zmiana składa się głównie z komórek zapalnych, więc zapewne trzeba się było doszukiwać pojedynczych komórek nowotworowych.
Dlatego mnie to zdziwiło.

Ale całkiem możliwe że akurat w tej klinice jest histopatolog albo wet ma dojścia do takowego i ten szybciutko próbki ocenił.
Pod wynikiem z mięsakiem podpisał się specjalista od takich badań?
Tak na wszelki wypadek sie dopytam.

Ze względu na tempo wzrostu guza trzeba szybciutko działać - potrzebny Wam onkolog i to jak najszybciej.
Możliwe że w tym guzie są dopiero pojedyncze komórki nowotworowe - to mocno zwiększa szanse.
Trzymam kciuki z całych sił!

Blue

[poprzednia][następna]