bezzbożowa dla kotki po sterylizacji

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob kwi 08, 2017 8:54 Re: bezzbożowa dla kotki po sterylizacji

izka53 pisze:
Poza tym = sorry - ale w wyniku kastracji koty tracą zdolnośc rozmnażania, ale nie zmienia im sie układ pokarmowy.

Iza.... zgadzam sie z Toba calkowcie z tym, ze w wyniku kastracji, koty staja sie spokojniejsze, hormony tak nie szaleja, do tego nasze sa niewychodzace, maja mniej ruchu, a zatem i inny metabolizm. Uklad pokarmowy sie nie zmienia, ale przemiana materii zwalnia. Tak samo jak po narkozie. Dlatego np niektorzy weci karza robic dluzsza glodowke po narkkozie. Zaburza trawienie, kot wolniej trawi i czesto sie zatyka jesli zacznie od razu jesc np suche.
Ja uwazam, ze należy dopasować kaloryczność i ilosc spożywanej karmy do trybu życia naszego zwierzaka. Tak jak robimy to u ludzi. Pracuje ciezko fizycznie wiecej energii potrzebuje, niz panienka siedzaca caly dzien za biurkiem.
Jestem przeciwko karmom dedykowanym przez marketing dla kastratow, ale tez jestem za nieprzekarmianiem i madrym zywieniem kastratow, dobrym dobieraniem dla nich karmy szczegolnie dla tych niewychodzacych.
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

:kitty:

FarciKot

Od: Czw sie 04, 2016 18:15

Post » Sob kwi 08, 2017 9:17 Re: bezzbożowa dla kotki po sterylizacji

Po narkozie przemiana zwalnia bo kot nie ma czym się załatwić, przed narkozą musi być 12 godzin na czczo a po także kilka godzin aż do całkowitego wybudzenia aby podczas jedzenia nie zachłysnął się treścią pokarmową. Po narkozie nie powinno się dawać kotu suchego jedzenia. Zaparcie jest groźne szczególni dla kocic po kastracji bo gdy kot będzie przeć może go zaboleć a to wywoła odruch obronny i kotka przestanie się załatwiać.

Ale wracając do tematu karmy dla kastratów.
W karmach z oznaczeniem dla kastratów są zazwyczaj dodatki dla ochrony układu moczowego, wyciągi z żurawiny, pietruszka, glukozamina, większa dawka DL-metioniny i to co najważniejsze mają często obniżone wartości fosforu, magnezu. W karmach dobrej jakości faktycznie to stosują w tych tańszych to chwyt marketingowy. U kota kastrowanego, szczególnie u kocurów mogą się pojawić problemy z układem moczowym (dlatego w karmach są te dodatki wspomagające) bo kocur nie znaczy już terenu więc wydala rzadziej mocz. Jedząc suchą karmę dostarcza do organizmu małe ilości wody i wszelkie złogi, odkładające się minerały nie są tak sprawnie wypłukiwane.
Jeśli chodzi o tycie po kastracji to żadna karma sucha nie pomoże gdy kot zaczyna tyć. Koty tyją od węglowodanów a nie od tłuszczu więc zmniejszanie w karmie tłuszczu mija się z celem. Lepiej jest zamienić karmę suchą na mokrą, która ma zdecydowanie mniej węglowodanów i jest z dużą zawartością wody (sucha to ok 10% a mokra ok 80%) co wyjdzie kotu na zdrowie.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Sob kwi 08, 2017 9:35 Re: bezzbożowa dla kotki po sterylizacji

boguska_t pisze:Po narkozie przemiana zwalnia bo kot nie ma czym się załatwić, przed narkozą musi być 12 godzin na czczo a po także kilka godzin aż do całkowitego wybudzenia aby podczas jedzenia nie zachłysnął się treścią pokarmową. Po narkozie nie powinno się dawać kotu suchego jedzenia. Zaparcie jest groźne szczególni dla kocic po kastracji bo gdy kot będzie przeć może go zaboleć a to wywoła odruch obronny i kotka przestanie się załatwiać.

Ale wracając do tematu karmy dla kastratów.
W karmach z oznaczeniem dla kastratów są zazwyczaj dodatki dla ochrony układu moczowego, wyciągi z żurawiny, pietruszka, glukozamina, większa dawka DL-metioniny i to co najważniejsze mają często obniżone wartości fosforu, magnezu. W karmach dobrej jakości faktycznie to stosują w tych tańszych to chwyt marketingowy. U kota kastrowanego, szczególnie u kocurów mogą się pojawić problemy z układem moczowym (dlatego w karmach są te dodatki wspomagające) bo kocur nie znaczy już terenu więc wydala rzadziej mocz. Jedząc suchą karmę dostarcza do organizmu małe ilości wody i wszelkie złogi, odkładające się minerały nie są tak sprawnie wypłukiwane.
Jeśli chodzi o tycie po kastracji to żadna karma sucha nie pomoże gdy kot zaczyna tyć. Koty tyją od węglowodanów a nie od tłuszczu więc zmniejszanie w karmie tłuszczu mija się z celem. Lepiej jest zamienić karmę suchą na mokrą, która ma zdecydowanie mniej węglowodanów i jest z dużą zawartością wody (sucha to ok 10% a mokra ok 80%) co wyjdzie kotu na zdrowie.

Oczywiscie Boguska Ty na temat dzialania narkozy na organizm kota, wiesz wszytko lepiej od weta z 30 letnim doswiadczeniem :ryk:
“Jesteśmy tu na jakiś czas, któregoś dnia szlag nas trafi, to po co tak traktować wszystko poważnie.”

:kitty:

FarciKot

Od: Czw sie 04, 2016 18:15

Post » Sob kwi 08, 2017 11:57 Re: bezzbożowa dla kotki po sterylizacji

Nie wszystko ale to co mi powiedziała wet z 20 letnim doświadczeniem gdy kastrowałam u niej swoje koty. Z obserwacji i doświadczenia. Przez moje ponad 40 letnie życie przewinęło się wiele kotów i nie tylko były kastrowane ale i przechodziły poważne operacje więc dostawały rożne narkozy i rożnie po nich reagowały. Jestem osobą dociekliwą i chłonąca wiedzę i zawsze dopytuję co do czego i dlaczego.
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Czw cze 05, 2025 13:33 Re: bezzbożowa dla kotki po sterylizacji

Hejka, jaka sucha karma i mokra karma dla kota po sterylizacji ?

nadina

Od: Pon lut 04, 2013 16:39

Post » Czw cze 05, 2025 14:44 Re: bezzbożowa dla kotki po sterylizacji

A jaka dawałaś karmę do tej pory? Koty po kastracji powinny dostawac dobra wysokomiesna karmę mokra, żadnej karmy suchej oraz marketowych karm mokrych. Generalnie po kastracji żołądek kota się nie zmienia, nie trzeba podawać specjalnych karm ,ale trzeba obserwować czy kot nie tyje,ponieważ po kastracji na skutek hormonów,które jeszcze się nie ustabilizowały koty mają wzmożony apetyt.

banka

Od: Czw lip 24, 2014 10:20

[poprzednia]