Kiedy mozna wykąpać kota po kastracji

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 18, 2017 13:14 Re: Kiedy mozna wykąpać kota po kastracji

boniedydy pisze:Kot został wykastrowany standardowo bezpośrednio po kwarantannie i umieszczony w tzw. pokoju posterylkowym - dzięki wielu pozytywnym zmianom w schronisku, ten pokój nie jest już zorganizowany w szpitaliku kocim, gdzie zagrożenie złapaniem infekcji po kastracji było dużo wyższe, stąd odwiedzający schronisko mogą zobaczyć takiego kota bez specjalnych ceremonii.

Ja osobiście bardzo się cieszę, ze miał okazję dochodzić do siebie już w domu, z indywidualną opieką - jak widać, właśnie zaczynał chorować, więc zabranie go do domu umożliwi mu być może nieposypanie się do końca, a jeśli się nawet pochoruje, to przejdzie to lżej i bardziej bezstresowo, będzie także mniej zagrożony śmiercią. Bo jako osoba bywała w świecie kocim zapewne wiesz, że śmiertelność kocia w schroniskach jest często ogromna, a dla kota schronisko jest miejscem najgorszym z możliwych.

Potencjalni adoptujący są zawsze informowani o stanie zdrowia kota, wedle najlepszej wiedzy schroniskowych weterynarzy, i podpisują stosowne oświadczenia.

Myślę, że nie ma co roztrząsać dalej tego tematu.

Jak najbardziej jest co roztrząsać. Skołtuniony, obsrany za przeproszeniem kot, to standard po kwarantannie ? Kastrowany w takim stanie ? Oddany niewybudzony ? nie wiadomo komu ?
Właśnie zaczynał chorować ? :strach: :strach: :strach:
Tym wpisem wystawiłaś i Paluchowi, i sobie , jak najgorszą opinię.

izka53

Od: Śro wrz 29, 2010 13:54

Post » Sob mar 18, 2017 13:18 Re: Kiedy mozna wykąpać kota po kastracji

Z całym szacunkiem, izka, nie znam ciebie ani twoich dokonań i doświadczeń i nie jesteś dla mnie partnerem do rozmowy o życiu kotów w dużych schroniskach. Jeszcze jeden wpis w tym tonie, a wygaszam cię i nie oczekuj więcej, ze zapoznam się z twoimi mądrościami.
ObrazekObrazek

boniedydy

Od: Śro wrz 11, 2013 22:05

Post » Sob mar 18, 2017 13:30 Re: Kiedy mozna wykąpać kota po kastracji

Uważam, że aby wydawać takie osądy jak Malg i izka to należałoby przy tym być i to widzieć. Po pierwsze relacja przekazana pisemnie/internetowo może być przesadzona. Po drugie każdy może słowa pisane po swojemu interpretować, pod kątem własnych doświadczeń/obserwacji. Najważniejsze że kocio zaopiekowany :ok:
ObrazekObrazek

Romi85

Od: Wto lut 18, 2014 12:29

Post » Sob mar 18, 2017 15:11 Re: Kiedy mozna wykąpać kota po kastracji

boniedydy pisze:Ale piszesz o swoim schronisku, czy o naszym? Bo to są dwie kompletnie różne rzeczy. Chętnie posłucham, jak jest w waszym.

O tym, które dało kota w takim stanie.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Od: Czw paź 15, 2009 17:39

Post » Sob mar 18, 2017 15:13 Re: Kiedy mozna wykąpać kota po kastracji

Romi85 pisze:Uważam, że aby wydawać takie osądy jak Malg i izka to należałoby przy tym być i to widzieć. Po pierwsze relacja przekazana pisemnie/internetowo może być przesadzona. Po drugie każdy może słowa pisane po swojemu interpretować, pod kątem własnych doświadczeń/obserwacji. Najważniejsze że kocio zaopiekowany :ok:

Należy zamknąć forum, bo tu są wyłącznie internetowe relacje.
brudne,nieładnie pachnie,pupa cała obklejona, ogólnie to cały jest w kołtunach i oblepiony czymś

nie wiem, jak można interpretować informację, że kot jest skołtuniony i oblepiony. I że nie jest wybudzony, przypominam.
Ludzie, nie zamierzam śledzić schroniska, ale naprawdę nie ma sensu bronić takich praktyk. Straszne byłoby, gdyby był to standard postępowania, o którym nikt nie wie, a tu ktoś znienacka napisał i się wydało.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Sob mar 18, 2017 15:36 Re: Kiedy mozna wykąpać kota po kastracji

Jak tam kotek? Udało się go wykąpać? Czy czuje się lepiej? Zainteresowała mnie Twoja historia, bardzo się cieszę, że dobrzy ludzie adoptują koty ze schronisk i mam nadzieję, że jest ok :201461 :D

Meve

Od: Wto paź 18, 2016 14:30

Post » Sob mar 18, 2017 15:41 Re: Kiedy mozna wykąpać kota po kastracji

Malg, można wiedzieć, co robisz tak w realu, poza tworzeniem postów na forum?
MalgWroclaw pisze:Należy zamknąć forum, bo tu są wyłącznie internetowe relacje.

Dla niektórych, sądząc po liczniku postów, byłby to dotkliwy cios.
ObrazekObrazek

boniedydy

Post » Sob mar 18, 2017 15:42 Re: Kiedy mozna wykąpać kota po kastracji

boniedydy pisze:Malg, można wiedzieć, co robisz tak w realu, poza tworzeniem postów na forum?

Nie, nie możesz. Ciebie nie rozliczam z działalności, panie/pani śledczy.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Sob mar 18, 2017 15:48 Re: Kiedy mozna wykąpać kota po kastracji

Abishay, Ciebie bardzo przepraszam za forumowe kłótnie. Nie ja je wszczynam. Jak się czuje kot, jak Ty?
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Sob mar 18, 2017 16:39 Re: Kiedy mozna wykąpać kota po kastracji

Kiedy adoptowaliśmy 1 kotkę zależało mi, żeby to był kotek zdrowy. Wtedy jeszcze brakowało mi doświadczenia i bardzo bałam się że mogłabym nie podołać leczeniu ciężko chorego zwierza.Dzisiaj mogę powiedzieć, że choć nie jestem ekspertem od kotów to na schronisko i tamtejsze koty patrzę troszkę inaczej. Zmojego punktu widzenia mogę powiedzieć, że gdybym miała do wyboru odebrać kota zaraz po kastracji, brudnego i śmierdzącego, albo poczekać aż kot dojdzie do siebie po zabiegu i odebrać go za kilka dni bardzo chorego, z kk, albo czymś gorszym, równie śmierdzącego. To nie zastanawiałabym się tylko zaraz po kastracj brała go do domu. Jeśli domek jest odpowiedzialny kotek szybko dojdzie do siebie w warunkach schroniskowych jego zdrowia pogarszałoby się. Myślę też, że schronisko nie wydałoby kota jeśli byłyby wątpliwości co do tego czy domek podoła z kotem w tym stanie.

Seramarias

Od: Śro lip 15, 2015 11:38

Post » Sob mar 18, 2017 18:47 Re: Kiedy mozna wykąpać kota po kastracji

boniedydy pisze:Kot został wykastrowany standardowo bezpośrednio po kwarantannie i umieszczony w tzw. pokoju posterylkowym - dzięki wielu pozytywnym zmianom w schronisku, ten pokój nie jest już zorganizowany w szpitaliku kocim, gdzie zagrożenie złapaniem infekcji po kastracji było dużo wyższe, stąd odwiedzający schronisko mogą zobaczyć takiego kota bez specjalnych ceremonii.

Czekaj, dobrze rozumiem że potencjalni chętni bez żadnych problemów mogą oglądać sobie koty tuż po zabiegach operacyjnych, jeszcze nie wybudzone z narkozy? Mają do nich dostęp a koty są wystawione na niczym nie skrępowany widok?
W dodatku koty są oddawane w takim stanie że ktoś widzi kota którego chce, coś tam pogada z pracownikiem lub wolontariuszem, załatwia formalności, jedzie z nim do domu a ten jeszcze w domu ledwo łazi bo jest nie w pełni wybudzony z narkozy? To w jakim stanie był oglądany? I wydawany?
Z jakiego powodu nie wydaje się go następnego dnia?
Czy naprawdę wydawanie skołtunionego, brudnego, śmierdzącego i półprzytomnego kota po kastracji to dobra praktyka?
W dodatku opiekunowi który zakłada wątek na forum pytając kiedy kota może wykąpać - a więc zakładam że nie został o tym poinformowany.

Bo mogę założyć że zaistniała sytuacja szczególna i tego kota w takiej sytuacji wydano. Dla jego dobra z jakiegoś powodu.
Ale wtedy właściciel - moim zdaniem, powinien zostać o wszystkim dokładnie poinformowany. I gdy bierze kota w tak szczególnym(delikatnie mówiąc) stanie, jest tego świadomy, są tego wyższe powody, a on sam albo już wie bo ma doświadczenie, albo został do tego przygotowany - jak sie takim kotem prawidłowo zająć.
I np. jak zadbać o jego czystość, co zrobić by szybko odzyskał formę.

Dlaczego o takich sprawach nie dyskutować?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Sob mar 18, 2017 18:56 Re: Kiedy mozna wykąpać kota po kastracji

osoba biorąc kotka że schroniska widziała przecież w jakim jest stanie, już wtedy był brudny i brzydko pachniał, myślę że trzeba było w schronisku spytać dlaczego tak wygląda i wypytać o dalszą pielęgnację kotka albo po przywiezieniu kota do domu zadzwonić do weterynarza.
ja jak brałam kotkę że schroniska , mimo zapewnień pani że kotek jest zdrowy , pierwsze kroki skierowałam do weta i okazało się że słusznie., bo widziałam że jednak jest coś nie tak .
ale teraz będzie już tylko lepiej !super ze kotek ma nowy domek! :)

kocianowa

Od: Śro sty 18, 2017 17:03

Post » Sob mar 18, 2017 19:39 Re: Kiedy mozna wykąpać kota po kastracji

Blue pisze:Dlaczego o takich sprawach nie dyskutować?

Kot nie spał już.
Dlaczego nie dyskutować? Oczywiście można, ale licz się z tym, że prawdopodobnie jeśli nie działasz/nie działałaś dłuższy czas w miejscu, w którym jest duży dopływ i duże skupisko kotów bezdomnych, nie masz większego wyobrażenia na ten temat i urządzaniem burz w szklance wody tam, gdzie nie ma powodu, by to robić (ale o tym nie wiesz), możesz przynieść więcej szkody niż pożytku KOTOM, których życia to bezpośrednio dotyczy. Nie - organizacji.

Dziękuję za głosy seramarias, kocianowej i innych. I - przede wszystkim - za adopcję kota autorce wątku :)
ObrazekObrazek

boniedydy

Post » Sob mar 18, 2017 19:51 Re: Kiedy mozna wykąpać kota po kastracji

Brak słów.
Obrazek
Obrazek

MalgWroclaw

Post » Sob mar 18, 2017 19:53 Re: Kiedy mozna wykąpać kota po kastracji

Raczej brak Ci czegokolwiek do powiedzenia, a - jak wiadomo - w takiej sytuacji nie należy ubierać tego braku w słowa.
ObrazekObrazek

boniedydy

[poprzednia][następna]