POMOCY! Kot sika na łóżko!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon kwi 04, 2022 9:04 Re: POMOCY! Kot sika na łóżko!

Mam ten problem Ogólnie kotka jest grzeczna, gdy jesteśmy same nigdzie nie posikuje, nic nie broi, gdy pojawia się na noc chłopak - ona dosłownie czuje kiedy to nadchodzi i ZAWSZE (z wyjatkiem pierwszej nocy) gdy jeszcze nie jestesmy w lozku, nasika nam na nie, gdy juz sie kladziemy sie orientujemy.. O co może chodzić ?
Ogólnie chlopak sam ma 3 koty i uwielbia moją Hercię..
Zazwyczaj gdy jestesmy same na noc, spi ze mna, obok na poduszcze czy to nad moja głową. Gdy spię z nim jest to różnie, ale tez sypiała z nami.
Próbowałam juz myc materac płynem do plukania jamy ustnej, octem i wciaz nic nie pomaga, kotka jest madra.
Gdy już nasika, ja udaje bardziej zdenerwowana niz jestem, podnosze glos i tlumacze co zrobilas, ze nie wolno, tez nie pomaga, wczoraj juz ją nawet na balkon za kare wystawiłam na 20min by troche zmarzła..
Macie jakies pomysły? co myslicie o tej sytuacji?

nadina

Od: Pon lut 04, 2013 16:39

Post » Pon kwi 04, 2022 10:29 Re: POMOCY! Kot sika na łóżko!

Najprawdopodobniej czuje sie niespokojna zmiana rutyny, pojawieniem pachnacego innymi kotami czlowieka.
Jesli do tego dochodzi inne zachowanie, glosniejsze, bardziej emocjonalne (co normalne :) ), to reaguje w najbardziej typowy sposob komunikacji kocio-ludzkiej.
Moze warto pomyslec nad zaslonieciem folia lozka przed wizyta partnera, bardziej intensywne zajecie sie kotka, wybieganie jej, zmeczenie zabawa w domu, partner moglby przynosic cos dobrego kocicy, by sie dobrze kojarzyl, ubrania swiezo po praniu, by ograniczyc zapach wlasnych kotow?
Wystawienie na dwor, przy obecnych temperaturach jest niefajne i prosi sie o klopoty, o przeziebienie pecherza czy ogolna infekcje.
Podniesiony glos, nerwy, tlumaczenie niewiele dadza, ta sama reakcja jest ze strony kota, ktory probuje wyjasnic, co jest nie tak w jego rozumieniu.
Zwierzeta nie bardzo rozumieja werbalne tlumaczenie naszego pojecia zle - dobrze, czytaja dobrze nasze emocje.

FuterNiemyty

Od: Pt gru 01, 2017 11:58

Post » Wto kwi 05, 2022 11:44 Re: POMOCY! Kot sika na łóżko!

Nie, kot nie jest złośliwy ani zazdrosny, nie robi niczego na złość czy złośliwie (W przeciwieństwie do Twojego zachowania...).
Kot sikajac na różne rzeczy, szczególnie miękkie, sygnalizuje nam jakiś problem- choroba, stres, może być to też brak kastracji. Więc natychmiast weterynarz i zmiana swojego podejścia.

Co do zapachu we wnętrzu, są róznego rodzaju neutralizatory zapachów: https://mascota.pl/ Poczytaj sobie o tych świecach.
Ostatnio edytowano Pon kwi 25, 2022 8:17 przez noora, łącznie edytowano 1 raz

noora

Od: Pon lut 09, 2015 20:48

Post » Wto kwi 05, 2022 20:22 Re: POMOCY! Kot sika na łóżko!

Nie wystawiaj kota na balkon "zeby zmarzla" bo przeciez cos jej sie stanie albo przeziebi sie i zaraz bedziesz miala nowy problem! Rozumiem nerwy i frustracje bardzo dobrze, bo i mi sie zdarzaly okresy ze nam kot lal na lozko a nawet na mnie w lozku :strach: ale lepiej nigdy nie dzialac pod wplywem emocji. Kotka pewno troszke zazdrosna, chcialaby miec Ciebie na wylacznosc. Moze postaraj sie jej wiecej uwagi poswiecac zwlaszcza wtedy gdy ma byc u Was Twoj chlopak.
Fredziu!
Zapisz sie do newslettera PETA i pomagaj zwierzetom wysylajac email!
https://www.peta.org/about-peta/learn-a ... -to-enews/

pibon

Od: Pon lip 09, 2012 10:26

Post » Wto kwi 05, 2022 21:34 Re: POMOCY! Kot sika na łóżko!

Myślę, że warto by Twój chłopak przyniósł jakiś kocyk czy zabawki swoich kotów, niech się dziewczyna zapoznaje z zapachami obcych.
Obrazek

andorka

Od: Wto kwi 25, 2006 22:33

[poprzednia]