Cuś na odpchlenie i przeciw kleszczom dla bezdomniaczków?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto kwi 05, 2016 9:26 Re: Cuś na odpchlenie i przeciw kleszczom dla bezdomniaczków

Oj :( Niedobrze. Z pchłami nie mamy aż takiego problemu. Kleszcze, to jest kłopot ogromny :(
Obrazek ANATOLEK [*] 25.03.2000 - 18.02.2015.

Anatolek

Od: Nie mar 11, 2012 14:07

Post » Wto kwi 05, 2016 9:33 Re: Cuś na odpchlenie i przeciw kleszczom dla bezdomniaczków

Flee działa na zasadzie lepu na muchy - to mieszanka silikonów oblepiająca pchłę (nie wiem czy unieszkodliwi kleszcza).

Koniczynka47

Od: Wto lut 23, 2016 9:21

Post » Wto kwi 05, 2016 9:39 Re: Cuś na odpchlenie i przeciw kleszczom dla bezdomniaczków

Według producenta Fypryst chroni przed kleszczami przez 2 tygodnie.
Ale nie można go stosować częściej niż co 4 tyg. więc ochrona rzeczywiście raczej iluzoryczna :|

Anatolku – daje się 0,5 ml Fyprystu (czyli 50 mg fipronilu) na średniego kota.
Trzeba pamiętać, że poza składem ważne jest też stężenie substancji aktywnej.
W Fypryście i dla psów i dla kotów jest takie samo (100 mg/ml),
więc można po prostu podzielić na porcje 0,5 ml.

Jeśli chodzi o Flee, jest bezpieczny, ale nie działa na kleszcze.

Całkowicie bezpieczne są też preparaty zawierające wyciąg z wrotyczu dalmatyńskiego (pyretrynę).
Zwalczają m.in. pchły i kleszcze.
Np. BIO-Insektal :arrow: http://allegro.pl/bio-insektal-srodek-n ... 35958.html
albo Eko-Flea :arrow: http://www.groomershop.pl/pl/p/Eko-Flea ... bowce/2463

Niestety, oba w spraju, z tym że BIO-Insektal można stosować i na zwierzęta, i na legowiska.
Rok temu używałam go tylko w domu, więc nie wiem jak ze skutecznością jeśli chodzi o kleszcze.
Teraz zamierzam spryskać koty działkowe (te, które na to pozwolą) i ich legowiska, zobaczymy.
Obrazek

violet

Od: Pon sty 07, 2013 17:17

Post » Wto kwi 05, 2016 10:11 Re: Cuś na odpchlenie i przeciw kleszczom dla bezdomniaczków

Jeśli Flee działa jak lep, to nie wiem czy to dobry pomysł, aby stosować go w budkach :(

Te preparaty Bio i Eco wydają się być bezpieczne. Nie ma możliwości, aby wolno żyjące koty uchronić przed wylizaniem substancji chemicznej przed jej wyschnięciem (nawet jeśli udałby sie je spryskać) Te preparaty na bazie wyciągów roślinnych wydają się być bezpieczne. Kwestia tylko, czy faktycznie dają pożądany skutek?
Obrazek ANATOLEK [*] 25.03.2000 - 18.02.2015.

Anatolek

Od: Nie mar 11, 2012 14:07

Post » Nie lip 10, 2016 11:14 Re: Cuś na odpchlenie i przeciw kleszczom dla bezdomniaczków

violet pisze:
Całkowicie bezpieczne są też preparaty zawierające wyciąg z wrotyczu dalmatyńskiego (pyretrynę).
Zwalczają m.in. pchły i kleszcze.
Np. BIO-Insektal :arrow: http://allegro.pl/bio-insektal-srodek-n ... 35958.html
albo Eko-Flea :arrow: http://www.groomershop.pl/pl/p/Eko-Flea ... bowce/2463

Niestety, oba w spraju, z tym że BIO-Insektal można stosować i na zwierzęta, i na legowiska.
Rok temu używałam go tylko w domu, więc nie wiem jak ze skutecznością jeśli chodzi o kleszcze.
Teraz zamierzam spryskać koty działkowe (te, które na to pozwolą) i ich legowiska, zobaczymy.

Oprócz reklamowych informacji z aukcji netowych warto poczytać coś więcej - Bio-insektal absolutnie nie nadaje się dla kotów!
Zawiera permetryne (naturalną, z wrotycza - ale też trującą dla kotów).

Koniczynka47

Post » Nie lip 10, 2016 18:15 Re: Cuś na odpchlenie i przeciw kleszczom dla bezdomniaczków

Koniczynka47 pisze:Oprócz reklamowych informacji z aukcji netowych warto poczytać coś więcej - Bio-insektal absolutnie nie nadaje się dla kotów!
Zawiera permetryne (naturalną, z wrotycza - ale też trującą dla kotów).

Zawsze warto czytać więcej, byle uważnie :wink:
Bio-Insektal zawiera pyretrynę, a nie permetrynę.
I może być stosowany u kotów.
Obrazek

violet

Post » Nie lip 10, 2016 21:37 Re: Cuś na odpchlenie i przeciw kleszczom dla bezdomniaczków

violet pisze:Zawsze warto czytać więcej, byle uważnie :wink:
Bio-Insektal zawiera pyretrynę, a nie permetrynę.
I może być stosowany u kotów.

To to samo, z tym, że pyretryna jest pochodzenia naturalnego, permetryna syntetycznego. Ogólnie są to pyretroidy.
Akurat co roku kupuję Bio Insektal i to litrowy bo nieźle działa na kleszcze i jest względnie tani (litr za niecałe 70zł - aczkolwiek dobra też jest ikarydyna a łagodniejsza dla skóry).
Jednak kota nim nie spryskam dopóki producent nie przedstawi wiarygodnych testów klinicznych na kotach.

Koniczynka47

Post » Wto lip 12, 2016 13:37 Re: Cuś na odpchlenie i przeciw kleszczom dla bezdomniaczków

Ha, im dalej w las, tym więcej drzew...
Wyczytałam, że naturalna pyretryna obejmuje 3 (a właściwie 6) związków.
Czasami zmiana w jednym wiązaniu atomowym diametralnie zmienia właściwości substancji.
Jak jest w tym przypadku, nie wiem. Tu trzeba chemika.

No ale – produkt ma zezwolenie Ministerstwa Zdrowia,
polecany jest do ochrony wszystkich zwierząt ciepłokrwistych, wśród których wymienia się koty...
Może to kwestia stężenia?

No i komu tu teraz wierzyć? :roll:
Obrazek

violet

Post » Pon wrz 26, 2016 12:44 Re: Cuś na odpchlenie i przeciw kleszczom dla bezdomniaczków

A ja sobie zaznaczę 8) cos tańszego sie przyda.
Ja kupuję XXL frontline (4.02mil) starcza na 8 kotów. lub na psa 19 kg i 5 kotów. 8) A w domu wieszam wrotycz ten polski, darmowy. zwierzaki go nie jedzą. No, ale w budkach to nie wiadomo czy by jadły. Wrotycz jest bardzo gorzki w smaku, niesmaczny.

Patmol

Od: Śro gru 30, 2009 14:03

Post » Sob sie 16, 2025 0:57 Re: Cuś na odpchlenie i przeciw kleszczom dla bezdomniaczków

Odgrzewam temat.

Co aktualnie polecacie na kleszcze dla bezdomniaków.
cokolwiek?
Obrazek

malaria

Od: Nie maja 11, 2008 18:05

Post » Sob sie 16, 2025 7:30 Re: Cuś na odpchlenie i przeciw kleszczom dla bezdomniaczków

Ja zakraplam swojego Fiprexem

Spooxterium

Od: Sob sty 11, 2025 13:58

[poprzednia]