Diagnoza suchy FIP - prośba o pomoc

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Nie gru 20, 2015 11:32 Re: Diagnoza suchy FIP - prośba o pomoc

A powiedz, na tą chwilę, co się z kotką niedobrego dzieje?
Jest jakaś zmiana ku dobremu/gorszemu przez ostatnie dni?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Nie gru 20, 2015 15:00 Re: Diagnoza suchy FIP - prośba o pomoc

No niestety. Wrócili domownicy i znów siku gdzie popadnie...to tylko trzy doby a już nie ma w domu niezasikanego miejsca. Wyprane miejsca spryskałam Akyszkiem i ich unika, ale sika w kolejne i kolejne i tak ze 4 razy na dobę:( kupię jej obróżkę z feromonami, to pomoże? Niestety, jest to chory kot, ale nie mam możliwości wygonić wszystlich z domu i zajmować się wyłącznie nią. I tak wszyscy chodzą już na palcach i nie jest to normalne funkcjonowanie:( czy nadżerki w pyszczku też mogą mieć wpływ na talie sikanie poza kuwetką?

domza

Od: Czw gru 17, 2015 12:51

Post » Nie gru 20, 2015 15:06 Re: Diagnoza suchy FIP - prośba o pomoc

Blue pisze:A powiedz, na tą chwilę, co się z kotką niedobrego dzieje?
Jest jakaś zmiana ku dobremu/gorszemu przez ostatnie dni?

Miło, że pytasz. Skończyła Synulox, bierze Enflocynę. Ma dość duży apetyt, a z tym bywało źle. Kupki ładne do kuwetki, no ale jak już pisałam siusia poza kuwetkę:( jutrp krew na toxo bierzemy i obróżkę z fetomonami kupię. Stan bez zmian. Niby funkcje życiowe są, ale cały czas śpi. Najchętniej spalaby na mnie cały czad i miziała mnie. Wiem, że to jej b.pomaga. pomogło wczoraj na siusianie i zrobiła do kuwetki. Nie jest lekko tak powiem. Pozdr serdecznie

domza

Post » Nie gru 20, 2015 15:07 Re: Diagnoza suchy FIP - prośba o pomoc

A nie masz możliwości odizolowania kotki w jednym pokoju?
Żeby ograniczyć zakres zniszczeń i zmniejszyć stres?

Nadżerki w pyszczku raczej nie mają wpływu na to sikanie - raczej współwystępują :(
Jak one wyglądają?

Blue

Post » Nie gru 20, 2015 15:10 Re: Diagnoza suchy FIP - prośba o pomoc

Zrób jeszcze raz morfologię z rozmazem manualnym, jonogram, poziom glukozy. Przy okazji jak będziecie pobierali krew na toxo.

Blue

Post » Nie gru 20, 2015 15:27 Re: Diagnoza suchy FIP - prośba o pomoc

Blue pisze:A nie masz możliwości odizolowania kotki w jednym pokoju?
Żeby ograniczyć zakres zniszczeń i zmniejszyć stres?

Tak robię. Siedzi w małym gabinecie męża pieczołowicie zasikując mu wszystko, ale wiem, że skrycie marzy o tym, by siedzieć ze mbą w salonie. Kiefy ją biorę do siebie jest szczęśliwa. Ale gdy jest dziecko w domu kołp mnie to od razu się wycofuje. Chce mieć mnie tylko dla siebie. A tak się nie da. Wczoraj byłyśmy tylko we dwie i miała dużo bliskości i od raxu poszła dwukrotnie do kuwetki. Byla nagrodzona szyneczką. Wieczorem przy domownikach jeszcze była w kuwetce, a dziś od rana zasikuje.

Nadżerki w pyszczku raczej nie mają wpływu na to sikanie - raczej współwystępują :(
Jak one wyglądają?

Ja ich nie widzę. Wet to stwierdxił, że niewielkie. Zrobi€ badania, chociaż szczerze zaczynam wątpić, że coś w nich wyjdxie. Miała ich już trochę. Chciałam przejść na Convenię w sumie z powodu wygody dla zwierza i dla nas, ale wet woli zostawić Enflocynę. Zobacxymy, co jutro poradzimy.:(

domza

Post » Nie gru 20, 2015 18:13 Re: Diagnoza suchy FIP - prośba o pomoc

Złap też siku. Ja wiem, że to jest trudne, bo kotka sika gdziekolwiek.
Ale miej naczynie w pogotowiu i podstaw pod dupkę. Ja używam
nakrętki od pojemnika na badanie moczu. Potem przelewam próbkę
do pojemnika i oddaję do labu. Trzeba dosyć szybko to wykonać -
- w sensie, aby mocz był świeży.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Nie gru 20, 2015 21:39 Re: Diagnoza suchy FIP - prośba o pomoc

Wet powiedział, że to sikanie nie z infekcji. Nie ma zwiększonej ilości czy częstotliwości. Wszystko odbywa się normalnie poza miejscem. Poza tym kot jest na antybiotykach od 10 dni. Mocz na razie odpuszczamy.

domza

Post » Nie gru 20, 2015 21:46 Re: Diagnoza suchy FIP - prośba o pomoc

Co za wet!
Chory pęcherz się objawia przede wszystkim sikaniem poza kuwetą, bo kuweta kojarzy się z bólem...
03.07.2010 ['] Prezes. Kocham Cię.
26.11.2020 ['] Murziłka
12.05.2022 ['] Tiger
22.03.2024 ['] NW SP Dongalas Glitne DSM

Dom bez kota jest jak człowiek bez duszy... Nie ma w nim życia.

Prawdziwa miłość nie potrzebuje słów. Albo milczy. Albo MRUCZY!

wistra

Od: Nie paź 08, 2006 17:11

Post » Nie gru 20, 2015 21:47 Re: Diagnoza suchy FIP - prośba o pomoc

Mogą być kryształy. Struwity lub szczawiany wapnia. I one mogą
powodować sikanie poza kuwetą. Nie chodzi o stan zapalny sam w sobie.
Ale zrób jak chcesz. Mnie chodzi o wyeliminowanie lub nie sprawy
dróg moczowych, żeby szukać gdzie indziej.
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Post » Pon gru 21, 2015 5:49 Re: Diagnoza suchy FIP - prośba o pomoc

Też myślę że w moczu (infekcji pęcherza) raczej nie leży rozwiązanie - biorąc pod uwagę okoliczności.
Bardziej mi to pasuje do całości - jako nadwrażliwości na dźwięki, bodźce, nerwowości, pobudzenia.
Ale mocz należy zbadać - bo są objawy ze strony pęcherza a nie macie żadnego punktu zaczepienia, więc trzeba badać co się tylko nasunie z objawów, bo jak inaczej?
Czasem koty chorują nietypowo.

Blue

Post » Pon gru 21, 2015 8:28 Re: Diagnoza suchy FIP - prośba o pomoc

Marcelibu pisze:(...) Mnie chodzi o wyeliminowanie lub nie sprawy
dróg moczowych, żeby szukać gdzie indziej.

Marcelibu

Post » Pon gru 21, 2015 11:22 Re: Diagnoza suchy FIP - prośba o pomoc

Nie potrafię powtórzyć wszystkiego, co mówi mój wet, ale dokładnie mi wszystko tłumaczy i mam do niego pełne zaufanie. Na raxie krew odstawiona na toxo. Wróciła gorączka. Kot jest maksymalnie zestresowany wsxystkim. Kupiliśmy obróżkę.

domza

Post » Pon gru 21, 2015 11:24 Re: Diagnoza suchy FIP - prośba o pomoc

Każde kolejne badanie wiąże się u niego z maksymalnym stresem. Nie chcę go męczyć...gdy ma więcej spokoju to wędruje do kuwetki. Może obróżka ją uspokoi trochę...

domza

Post » Śro gru 23, 2015 15:06 Re: Diagnoza suchy FIP - prośba o pomoc

Kociarze, jaki jest najlepszy preparat na koci sik w dywanie, fotelu i na innych miękkich powierzchniach? Czy ten osławiony Urine Off jest faktycznie tak skuteczny? Bo kupiłam na szybko dwa inne z czego sprzedawca zachwalał mi Mr. Smell ale nie daje rady.

domza

[poprzednia][następna]