Dobrej jakości sucha karma bez kurczaka

Kocie pogawędki

Moderator: Estraven

Post » Sob sty 30, 2016 11:54 Re: Dobrej jakości sucha karma bez kurczaka

Witam
Mam ten sam problem - czyli alergia (nietolerancja) na drób - przeszukując sieć natrafiłem na jeszcze dwie w sumie ciekawe karmy a mianowicie Happy Cat z serii La Cuisine - królik i Trovet LRD(jagnięcina) RRD(królik). Czy jest ktoś w stanie napisać coś o tych karmach może stosował może stosuje??

Teraz jesteśmy na Orijen Red, ale kupka nie jest doskonała :/ i myśle, że jest to spowodowane nawałem składników w tej karmie, dlatego powoli zaczynam rozglądać się za alternatywą...

Pozdrawiam

ricoro_san

Od: Sob sty 30, 2016 11:38

Post » Sob sty 30, 2016 13:23 Re: Dobrej jakości sucha karma bez kurczaka

Trovet to słaba karma, wystarczy na skład popatrzeć:
Skład:
zboża (ryż), mięso i produkty pochodzenia zwierzęcego (jagnięcina), ekstrakty białek roślinnych (białko ryżu), oleje i tłuszcze (olej z ryb, tłuszcz drobiowy), minerały, drożdże.
Happy Cat też nie prezentuje się rewelacyjnie i ma bardzo mało tauryny:
białka pochodzące z królika (25%), ziemniaki (19%), płatki ziemniaczane (19%), skwarki (wołowina 11%), tłuszcz wołowy (5,5%), hydrolizat wątrobowy, olej słonecznikowy, sproszkowane mięso (wołowina 1%), buraczane wysłodki melasowane (odcukrzone), celuloza, wytłoki jabłkowe (0,7%), olej rzepakowy, marchewki (0,5%), chlorek sodu, drożdże, chlorek potasu, algi morskie (0,2%), siemię lniane (0,16%), juka Schidigera (0,05%), korzeń cykorii (0,05%), ostropest plamisty, karczochy, mniszek, imbir, liście brzozy, pokrzywa, rumianek, kolendra, rozmaryn, szałwia, korzeń lukrecji, tymianek (w sumie suszonych ziół: 0,14%)
Dodatki:

witamina A (18000 j.m./kg), witamina D3 (1800 j.m./kg), witamina E (100 mg/kg), witamina B1 (5 mg/kg), witamina B2 (6 mg/kg), witamina B6 (4 mg/kg), biotyna (700 mcg/kg), d-pantotenian wapnia (12 mg/kg), niacyna (45 mg/kg), witamina B12 (75 mcg/kg), chlorek choliny (75 mg/kg), przeciwutleniacze, ekstrakty zawierające tokoferole pochodzenia naturalnego, żelazo (120 mg/kg), miedź (12 mg/kg), cynk (150 mg/kg), mangan (30 mg/kg), jod (2 mg/kg), selen (0,15 mg/kg), DL-metionina (4700 mg/kg), tauryna (1000 mg/kg)

Wcześniej w wątku wymieniałam karmy dla alergików drobiowych. Dodam jeszcze do tego WildCat Bhadra, bataty i konina (nie ma kuraka i nie ma ryby)
Najlepsze karmy dla kota w jednym miejscu. Na sztuki i w pakietach..
Obrazek
Zapraszam także na blog z poradami i ciekawostkami, jestem kocim behawiorystą. http://www.blog.kocimietka.pl
Obrazek Obrazek

boguska_t

Od: Wto lip 22, 2014 6:44

Post » Sob wrz 20, 2025 13:03 Re: Dobrej jakości sucha karma bez kurczaka

Mój kot ma alergię na kurczaka i coś jeszcze ale nie za bardzo wiemy na co. Plus nie wspomnę, że księżniczka nie wszystko zje :ryk:

To co mogę polecić to:
1. Fish4Cats (mokre) - jeśli kot lubi ryby i nie ma uczulenia: Sardynka z Anchois, Tuńczyk z krewetkami, Tuńczyk z krabem. Tutaj jest dość spory wybór
2. Applaws z tuńczykiem (mokre) - j.w
3. Greenwoods Delight (mokre)- filet z tuńczyka i krewetki
5. Leonardo Wołowina (mokre)
4. Purizon Ryba (suche)

Malcador

Od: Śro sty 05, 2022 14:12

[poprzednia]