Ile czasu i jak szukać kota?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob cze 20, 2015 20:36 Re: Ile czasu i jak szukać kota?

A może próbuje wrócić do starego domu? Jedzenie bym zostawiała, zawsze jakiś kot skorzysta. Norwedzy chyba lubią koty, wiec może gdzieś zamieszkał, ma się dobrze i wcale nie zamierza wrócić skoro już się przeprowadzał kilka razy. Ja bym stawiała na to, że jest blisko, wprosił się gdzieś na obiadek i już tam został.
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Nie cze 21, 2015 11:24 Re: Ile czasu i jak szukać kota?

Pisałem wczoraj, ale chyba post wcięło.
Poddać się nie mam zamiaru. Za bardzo mi na bestii zależy.

Wczoraj wieczorem byliśmy szukać kota na polu, na którego dwóch krańcach widziano podobnego - niestety kot, którego widzieliśmy miał biały pyszczek, a nasz jest cały czarny z białym futerkiem pod szyją. To też pewien problem, gdyż często w ogłoszeniach widzimy "bliźniaki" naszego, ale i tak sprawdzamy każde zgłoszenie. Szkoda, że ludzie jak widzą podobnego o 2 w nocy to nie dzwonią od razu - trzeba będzie umieścić na ogłoszeniu, że mogą dzwonić o każdej porze.

Dziś rozwiesimy ogłoszenia w dalszej części, a nad polami polatam "dronem" z podglądem na żywo z kamery. Nie bójcie się, nie wystraszę kota - wystartuję odpowiednio daleko od pola, a "dron" jest niesłyszalny z wysokości 5 metrów. Wiem, że to może dziwny sposób, ale łatwiej dostrzec taką czarną bestię na wielkim polu z góry (zboża jeszcze niskie), poza tym trzeba się chwytać każdego sposobu.

Wszystkim dziękuję za słowa wsparcia i dobre rady! Szukającym życzę powodzenia! Na koniec mapka poglądowa, jak wyglądają okolice koło nas i miejsca, w których podobny kot był widziany. Lokalizacja miejsca z którego dał łapę "Nordengkollen"

Obrazek

wsnap

Od: Pt cze 19, 2015 22:31

Post » Nie cze 21, 2015 13:29 Re: Ile czasu i jak szukać kota?

Ktos kto zacznie produkowac obroże z nadajnikiem umozliwiajacym lokalizację - zrobi na tytm niezły interes. A moze czipy, którymi juz sie znakuje psy i koty będa mialy takie mozliwosci?
Obrazek

Ewa.KM

Od: Śro mar 20, 2013 23:32

Post » Nie cze 21, 2015 13:36 Re: Ile czasu i jak szukać kota?

Takie lokalizatory już są. Z kotem jest tylko jeden mały problem - albo ściągnie, albo zgubi, albo się zaczepi i zamęczy. Tu przykład takiego urządzenia:
http://pawtrack.com/- proszę nie traktować tego jako reklamy.

Koszt, w porównaniu do nerwów, czasu poświęconego na szukanie, materiałów na ulotki, paliwa - bardzo mały

wsnap

Post » Nie cze 21, 2015 13:37 Re: Ile czasu i jak szukać kota?

Moim zdaniem, kot który zawsze miał podaną miseczkę z jedzeniem, musi zacząć szukać miejsca, w którym ktoś może mu podać jeść. Dlatego ulotki dawane ludziom mają sens.
Sprawdziłabym też jego poprzednie miejsce, w którym mieszkał i skąd też uciekł. Czytałam o kocie z Alaski, który wrocił do domu kilkaset kilometrów.
A kilka dni temu na Facebooku o kocie z Polski. Jego ówczesna właścicielka chciała się go pozbyć i wywiozła go 50 km od domu. A on wrócił. Został zmaltretowany i teraz leczy go jedna z fundacji.
https://www.facebook.com/kotyzgrochowa/ ... 4351834280
Dron jest rozwiązaniem dobrym, sądzę że nawet jeśli nie jest słyszalny z wys 5 m, to kot go może usłyszeć. Ale może to i dobrze, bo poderwie się, zacznie biec i wtedy łatwiej go zauważysz.
To, jak traktujesz koty, decyduje o twoim miejscu w niebie. - Robert A. Heinlein
Justynka [*] 26.8.2011 Piglunia [*] 29.9.2011 Babunia [*] 24.11.2014 Rysio [*] 10.10.2016 Ogrynia-zaginęła 8.10.2011 odnaleziona 25.02.2012 zm. 26.11.2018, Tosia [*] 25.03.2019

Iwonami

Od: Wto sie 10, 2010 21:53

Post » Nie cze 21, 2015 14:57 Re: Ile czasu i jak szukać kota?

Nie zgodzę się Iwonko z twierdzejiwm2, że kot domowy zaczyna wreszcie szukać michy. Oby tak w przypadku tego kota było. Ale znam osobiście przypadki, że kot umiera z głodu mając michy w zasięgu pyska. Są tak wystraszone, że zamiera w jednym miejscu. A czasem okoliczne koty odwiedzają intruza. Jestem karmicielka. W miejscu dokarmiania ludzie wyzwalają koty radośnie myśląc jacy są wspaniali. Jeden wyjdzie od razu inny... Czasem jak wyjdzie to stan jest tragiczny bo strach sparaliżował futrzaka.
Szukaj kota proszę. Koty często nie odzywają się na nasze wołanie. Choć są w zasięgu ręki. Ważne by chodzić wtedy gdy jest cicho. Wracać w te same miejsca. Wołać i nasluchiwac. Musisz mieć ze sobą przysmaki i transporterek.Może, jak lubi chrupki, potrzasanie puszka pomoże.
Założyć długofalowy plan poszukiwań. Nie poddawać się.I wywiesic ogloszenia nawet w miejscach odległych. Markety, centra handlowe, kościoły i szkoły, przystanki, poradnie... Ludzie przemieszczają się i często czytają.
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Nie cze 21, 2015 15:43 Re: Ile czasu i jak szukać kota?

ASK@, będę szukał kota do skutku. Teraz zmienię taktykę. Wieczorem będę jeździł w rewiry gdzie był widziany, a w drodze powrotnej sprawdzimy naszą najbliższą okolicę. Ogłoszenia wieszak gdzie się tylko da. Trzymajcie kciuki!

Gorzej jak pójdzie w las, który na mapie jest po lewej stronie...

wsnap

Post » Nie cze 21, 2015 16:11 Re: Ile czasu i jak szukać kota?

ASK@ pisze:Nie zgodzę się Iwonko z twierdzejiwm2, że kot domowy zaczyna wreszcie szukać michy.

Nie twierdzę, napisałam "moim zdaniem" :)
Do tej pory, niemal w każdym przypadku poszukiwania zaginionych kotów, z którymi się zetknęłam, takie koty były widywane przy wystawianych przez karmicielki miskach. Tyle, że nie zawsze uznały te miejsca za stałą stołowkę.
Poza tym od każdej reguły są wyjątki. Dlatego nie twierdzę, że tak być musi.
No i w Norwegii nie ma karmicielek :(

Mnie zadziwia coś jeszcze. Że w 99% giną koty nagle wypuszczone z domu na spacer. Tak jakby kot poczuł, że się go z domu wyrzuca. Albo wyprowadzone pierwszy raz na smyczy, bez przygotowania. Są zdenerwowane samym faktem, nagle się czegoś wystraszą, wysuną z szelek i biegną na oślep przed siebie. To są moje obserwacje, z uwagi na moje doświadczenia, sporo ludzi zwraca się do mnie o pomoc gdy im zaginie kot.
To, jak traktujesz koty, decyduje o twoim miejscu w niebie. - Robert A. Heinlein
Justynka [*] 26.8.2011 Piglunia [*] 29.9.2011 Babunia [*] 24.11.2014 Rysio [*] 10.10.2016 Ogrynia-zaginęła 8.10.2011 odnaleziona 25.02.2012 zm. 26.11.2018, Tosia [*] 25.03.2019

Iwonami

Post » Nie cze 21, 2015 17:10 Re: Ile czasu i jak szukać kota?

Nasz kot od dwóch lat wychodził z nami mając założone szelki. Nie przepadal za nimi, ale spokojnie siedział na ławce przed domem, leżał na trawie. Poprzednia właścicielka normalnie go wypuszczala, ale my nie, że względu na bliskość ruchliwej drogi, na której sąsiadom zginęło 5 kotów....

wsnap

Post » Nie cze 21, 2015 18:32 Re: Ile czasu i jak szukać kota?

Trochę interesowałam się tym tematem, czytałam wątki zaginionych kotów, kiedy pół Warszawy szukało mojej Tosi.Uciekła z transporterka, ponad 300 km od domu.Odnalazła się.Wtedy zauważyłam, że koty są mniej więcej 200 metrów od miejsca ucieczki.Tak jest najczęściej.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Nie cze 21, 2015 19:29 Re: Ile czasu i jak szukać kota?

Ja mam inne doświadczenia.
Kot, który odnalazł się najbliżej domu, to był Sauron, ale ponad dwieście metrów z pewnością, potem był Pąk, około 500 m. Moja Ogrynia ok. 8 km, Racuch zaginął w Otwocku, odnalazł się w Karczewie, to też ok. 8 km. Potem był kot z Poznania, ok 25 km.
Mnie sie wydaje, że nie ma reguły.
Bo wymienione koty, nawet te odnalezione bliżej domu, odnalazły się po trzech, czterech miesiącach.

Iwonami

Post » Pon cze 22, 2015 2:17 Re: Ile czasu i jak szukać kota?

Wróciłem właśnie z czterogodzinnych poszukiwań, od zachodu do wschodu słońca. Kota nadal nie ma... Za to innych kotów to tyle, ze w samochodzie bym nie zmieścił. Odkryłem, ze dwa przypadki typowane na naszego to zupełnie inne koty, chudsze i krótkowłose...

wsnap

Post » Pon cze 22, 2015 2:23 Re: Ile czasu i jak szukać kota?

Zaapelowałabym do sąsiadów, żeby przejrzeli schowki, zakamarki, może kot gdzieś wszedł i został przez pomyłkę zamknięty? Znam i taką historię. Kot został zamknięty w schowku na narzędzia do uprawiania działki letniskowej. Wieczorem właściciel posesji wyjechał. Z kolei opiekunowie szukali kota, bo musieli już wracac do domu. Pojechali bez kota. Na działce obok spędzała lato moja rodzina. Siódmego dnia usłyszeli ciche miauczenie.........
Dodam jeszcze, że mojej siostry (mieszka na wsi) kotka wychodząca zniknęła kiedyś na dwa tygodnie. Wróciła sama, czyściutka, zadowolona. Siostra podejrzewała, że była u kogoś w odwiedzinach.

Iwonami

Post » Pon cze 22, 2015 9:51 Re: Ile czasu i jak szukać kota?

kotka mojej mamy podobnie, tylko nie było jej 2 dni i sąsiad przyszedł z pytaniem czy kota nie szuka przypadkiem, bo ta menda przyszła do nich i zadowolona siedziała w piwnicy i bawiła się z ich kotem 8O od tej pory już wycieczek nie robi. koty zamykane w garażu to też kilka przypadków takich było, ale właśnie u moich rodziców wszyscy sąsiedzi praktycznie zakoceni i ludzie raczej starają się zwrać uwagę czy jakiegoś zwierzaka nie zamknęli. faktycznie dobrze by było by jeszcze raz posprawdzali swoje zakamrki.

trochę niepokojący jest jedynie krótki czas mieszkania w nowym domu.. nie doczytałam, daleko się przeprowadzaliście? bo jeśli się zgubił to może jesczze próbować wrócić do starego domu. takie historie też krążą..

hysteria

Od: Śro lis 05, 2014 15:11

Post » Pon cze 22, 2015 13:08 Re: Ile czasu i jak szukać kota?

Mieszkamy 3 km od poprzedniego miejsca zamieszkania. Wyżej już wspomniałem, że poprzednia właścicielka przeprowadziła się 5 lat temu do nowego lokum i kot po 3 tygodniach wybrał się na wycieczkę, trzy tygodniową. Może ma jakąś tradycję?

Wiem, że to może dziwne, ale mogłybyście/moglibyście mi doradzić, które zdjęcia są najlepsze na ogłoszenie? Nie wiem, czy wrzucić 2-3 większe, czy wszystkie takie mniejsze?

Obrazek

wsnap

[poprzednia][następna]