Objawy neurologiczne, zapalenie opon i rdzenia, Lawenda

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt maja 22, 2015 10:56 Re: Objawy neurologiczne, niedowład tylnych łapek (tytuł zmi

Jesli chodzi o sprawy neurologiczne to bardzo serdecznie polecam ci dr. Wrzoska z Uniwersytetu Przyrodnicznego we Wroclawiu. Rowniez we Wroclawiu mozesz zrobic rezonans w klinice u dr. Niedzielskiego. Ja najpierw jechalam ( z wystawionym juz skierowaniem na rezonans) do dr. Wrzoska, okazalo sie ze problem tkwil w zupelnie innym odcinku kregoslupa niz twierdzili to inni weci (dr. Wrzosek to zauwazyl i zmienil skierowanie), tego samego dnia robilsmy rezonans u dr. Niedzielskiego i zmiana na kregoslupie wyszla dokladnie w tym miejscu, na ktore wskazal dr. Wrzosek. Jest naprawde swietnym specjalista.

Trzymam kciuki za twoja koteczke :ok:
W zamyśleniu majestat mają niedościgły
Wielkich sfinksów, co w głębi pustyni zastygły,
Jakby w wieczny zapadły sen odrętwiający.

Norku

Od: Wto cze 01, 2010 15:25

Post » Pt maja 22, 2015 13:05 Re: Objawy neurologiczne, niedowład tylnych łapek (tytuł zmi

Norku pisze:Jesli chodzi o sprawy neurologiczne to bardzo serdecznie polecam ci dr. Wrzoska z Uniwersytetu Przyrodnicznego we Wroclawiu. Rowniez we Wroclawiu mozesz zrobic rezonans w klinice u dr. Niedzielskiego. Ja najpierw jechalam ( z wystawionym juz skierowaniem na rezonans) do dr. Wrzoska, okazalo sie ze problem tkwil w zupelnie innym odcinku kregoslupa niz twierdzili to inni weci (dr. Wrzosek to zauwazyl i zmienil skierowanie), tego samego dnia robilsmy rezonans u dr. Niedzielskiego i zmiana na kregoslupie wyszla dokladnie w tym miejscu, na ktore wskazal dr. Wrzosek. Jest naprawde swietnym specjalista.

Właśnie jego mi wet właśnie polecił, ponoć jedyny tego kalibru specjalista neuro w Polsce. Właśnie konstruuję do niego maila. Kontaktowałaś się mailowo czy telefonicznie? Czytałam, że jest słabo uchwytny przez telefon.
Możesz mi proszę napisać na PW ile Cię wyniósł rezonans i konsultacja?
I jaka była historia Twojego zwierzaka?

ejka, nie braliśmy pod uwagę chorób serca. Możliwe, żeby dawały objawy neurologiczne? czy byłoby coś widać we krwi?
Obrazek

kashucha

Od: Pon paź 06, 2014 14:10

Post » Pt maja 22, 2015 13:14 Re: Objawy neurologiczne, niedowład tylnych łapek (tytuł zmi

No niestety daje takie objawy,przeczytaj co pisze o tym kardiolog dr Niziolek
http://www.niziolek.com.pl/HCM.html

ejka

Od: Nie gru 05, 2004 23:42

Post » Pt maja 22, 2015 14:47 Re: Objawy neurologiczne, niedowład tylnych łapek (tytuł zmi

Ejka, W tym artykule dra Niziołka jest napisane :

Dość typowym objawem dla kotów jest gromadzenie się płynu w klatce piersiowej lub płucach (obrzęk płuc), co powoduje wyraźnie nasilone objawy duszności oraz oddychanie wspomagane pracą tzw. tłoczni brzusznej.

u kici nie ma żadnych takich objawów, była też osłuchiwana i żaden wet nie wspominał o szmerach w sercu.

Jeśli choroba jest wcześnie wykryta, możemy takiemu kotu przedłużyć życie nawet o 2-4 lata.

straszna choroba :(
jeśli są jakieś zmiany w sercu na pewno wyjdzie to na rezonansie magnetycznym ale kurczę, mam nadzieję, że to nie to :/
Obrazek

kashucha

Post » Pt maja 22, 2015 14:49 Re: Objawy neurologiczne, niedowład tylnych łapek (tytuł zmi

Przy następnej wizycie poproszę weta o dokładne osłuchanie serducha
Obrazek

kashucha

Post » Pt maja 22, 2015 16:44 Re: Objawy neurologiczne, niedowład tylnych łapek (tytuł zmi

Biedna koteczka :(
Wygląda to bardzo neurologicznie ale nie jestem przekonana czy problemem jest ta mała zmiana w kości :(
Ten ostatni filmik - to rzeczywiście wygląda jak atak padaczkowy, a to by oznaczało że w jakiś sposób coś negatywnie wpływa także na mózg :(

Na pewno koniecznie sprawdziłabym kotce jonogram jeśli jeszcze nie było to zrobione.
I rezonans, nie tomografię.
Dopytaj się - podana cena jest za co.
Czy tylko za np. rezonans głowy, czy całego ciała.
U ludzi płaci się za konkretną, badaną część.
Żebyś była przygotowana na faktyczną cenę za badanie.
Mózg na pewno trzeba zbadać :(
Oby to nie była jakaś choroba metaboliczna :(
To młoda koteczka.

Gdyby nie te dziwne ataki można by brać pod uwagę jeszcze miastenię.
Kotka nie sprawia wrażenia sprawniejszej po odpoczynku?

Blue

Od: Pt lut 08, 2002 19:26

Post » Pt maja 22, 2015 16:49 Re: Objawy neurologiczne, niedowład tylnych łapek (tytuł zmi

18 maja chodziła tak: https://youtu.be/A-i8po7pT3o

a dziś jakieś pół godziny temu miała atak jak ten sfilmowany w innym poście, po którym jedna źrenica została nieco szersza niż druga!
wydawało mi się, że ma oczopląs, w kierunku lewym.

teraz pije wodę zmieszaną z friskies (normalnie je BARF, ale wody nie chce pić, więc biorę ją podstępem). Reaguje normalnie, np na wołanie do jedzenia (z tym, że jedzenie samo się przed nią stawia na posłaniu).
Jest bardzo chuda. Zaraz wybiorę się do zoologicznego po jakieś bezzbożowe puszki,zależy mi, żeby jak najwięcej jadła.
Nie zrobiła kupy od 48 godzin, mimo, że podałam jej 2ml lactulozy i dostaje babkę jajowatą.
właśnie poszła się przejść po mieszkaniu (daleko nie zaszła ale wiem, że przynajmniej nadal MOŻE chodzić).

wyniki jonogramu będę mieć jutro popołudniu. Morfologia i cośtam jeszcze do tego (tarczyca, lipaza)
Obrazek

kashucha

Post » Pt maja 22, 2015 16:52 Re: Objawy neurologiczne, niedowład tylnych łapek (tytuł zmi

Blue pisze:
rezonans, nie tomografię.
Dopytaj się - podana cena jest za co.
Czy tylko za np. rezonans głowy, czy całego ciała.
U ludzi płaci się za konkretną, badaną część.
Żebyś była przygotowana na faktyczną cenę za badanie.
Mózg na pewno trzeba zbadać :(
Oby to nie była jakaś choroba metaboliczna :(
To młoda koteczka.

Gdyby nie te dziwne ataki można by brać pod uwagę jeszcze miastenię.
Kotka nie sprawia wrażenia sprawniejszej po odpoczynku?

nie, nie widzę różnicy po odpoczynku. Zrobię rezonans na pewno. Nie wiem czy da się całego ciała, czy trzeba by oddzielnie głowy i odc. krzyżowego kręgosłupa.

ja też już nie sądzę, by to była ta zmiana. może to jakiś przerzut, może dodatkowa przypadłośc, a może to tylko jakiś cień... na pewno objawy są z centralnego układu nerwowego.
Obrazek

kashucha

Post » Pt maja 22, 2015 16:56 Re: Objawy neurologiczne, niedowład tylnych łapek (tytuł zmi

dokładnie, wyglądają centralnie.

emill

Od: Sob lip 26, 2014 20:08

Post » Pt maja 22, 2015 17:07 Re: Objawy neurologiczne, niedowład tylnych łapek (tytuł zmi

emill pisze:dokładnie, wyglądają centralnie.

znasz podobne przypadki?
wszelkie info będzie mi pomocne
Obrazek

kashucha

Post » Pt maja 22, 2015 17:08 Re: Objawy neurologiczne, niedowład tylnych łapek (tytuł zmi

Po Twoim ostatnim wpisie celowałabym absolutnie w mózg, niestety :(
Ale konieczny jest też jonogram, mam nadzieję że zrobią pełen.
Niektóre zaburzenia elektrolitowe mogą dawać podobne objawy, chociaż poszerzona jedna źrenica po ataku, zwroty gałek ocznych w jedną stronę - to wszystko jest bardzo niepokojące :(

To kotka rasowa, rodowodowa?
Jeśli tak - warto byłoby pogadać z hodowcą (tak czy owak powinnaś go poinformować).
Może takie przypadki już się u niego zdarzały, może to coś już zdiagnozowanego u innego kota.
To by bardzo pomogło w diagnostyce, choć będzie wymagało dużej odwagi i ciepłych uczuć do kotów by się do tego przyznać - że spokrewnione z Twoim kotem inne koty na coś paskudnego chorowały a ich rodzice nadal byli rozmnażani.
No ale może akurat.
Tudzież może to jakaś choroba charakterystyczna dla tej rasy.
U kotów rasowych warto to brać pod uwagę.

Zastanowiłabym się czy kotka nie powinna mieć do czasu rezonansu wprowadzonego leczenia przeciwobrzękowego i przeciwzapalnego (sterydu). To może troszkę zafałszować wyniki ale może być warunkiem przeżycia :(

Blue

Post » Pt maja 22, 2015 17:16 Re: Objawy neurologiczne, niedowład tylnych łapek (tytuł zmi

Znalazłam taką lecznicę: http://www.dino-vet.pl/zakres-uslug-zwierzeta-towarzyszace
Piszą na swojej stronie że zajmują się chorobami metabolitycznymi, spichrzeniowymi wątroby etc.
To bardzo rzadka wiedza obecnie wśród wetów niestety.
A to co dzieje sie z Twoim kotem - zmiany na trzustce, wątrobie, postępujące zaburzenia neurologiczne - to niestety sugeruje jakieś metabolityczne problemy :(

Może warto by do nich napisać?
Łącznie z rasą kota.
Może coś podpowiedzą, z czymś te objawy skojarzą?

Blue

Post » Pt maja 22, 2015 18:55 Re: Objawy neurologiczne, niedowład tylnych łapek (tytuł zmi

Kashucha, masz PW.
W zamyśleniu majestat mają niedościgły
Wielkich sfinksów, co w głębi pustyni zastygły,
Jakby w wieczny zapadły sen odrętwiający.

Norku

Od: Wto cze 01, 2010 15:25

Post » Pt maja 22, 2015 21:18 Re: Objawy neurologiczne, niedowład tylnych łapek (tytuł zmi

Blue pisze:Po Twoim ostatnim wpisie celowałabym absolutnie w mózg, niestety :(
Ale konieczny jest też jonogram, mam nadzieję że zrobią pełen.
Niektóre zaburzenia elektrolitowe mogą dawać podobne objawy, chociaż poszerzona jedna źrenica po ataku, zwroty gałek ocznych w jedną stronę - to wszystko jest bardzo niepokojące :(

To kotka rasowa, rodowodowa?
Jeśli tak - warto byłoby pogadać z hodowcą (tak czy owak powinnaś go poinformować).
Może takie przypadki już się u niego zdarzały, może to coś już zdiagnozowanego u innego kota.
To by bardzo pomogło w diagnostyce, choć będzie wymagało dużej odwagi i ciepłych uczuć do kotów by się do tego przyznać - że spokrewnione z Twoim kotem inne koty na coś paskudnego chorowały a ich rodzice nadal byli rozmnażani.
No ale może akurat.
Tudzież może to jakaś choroba charakterystyczna dla tej rasy.
U kotów rasowych warto to brać pod uwagę.

Zastanowiłabym się czy kotka nie powinna mieć do czasu rezonansu wprowadzonego leczenia przeciwobrzękowego i przeciwzapalnego (sterydu). To może troszkę zafałszować wyniki ale może być warunkiem przeżycia :(

tydzień temu dostała steryd (nie pamietam niestety nazwy, miało to być coś działającego na te objawy neurologiczne), wczoraj również dostała steryd, dexafort, do tego tolfedine i onsior.
Pochodzi z hodowli przez małe h. Nie spodziewałabym się po nich, by przyznali się do rozmażania zwierząt z chorobami. Sprzedali mi kotkę 10tygodniową, z niedowagą, pchłami, nie poinformowali, że na pchły dostała fiprex, nie dali dobrych informacji odnośnie doszczepienia, dobrze, że sama coś czytałam, to wiedziałam, że muszę iść. Kicia miała również tasiemca od tych pcheł. To kot rasy (a może w typie) neva masquerade.
ich strona internetowa to www.stowarzyszenie89.webnode.com

Zrobiony został jonogram, wyniki mają być jutro. nie wiem czy pełen. wkleję tu wszystkie wyniki jak tylko je odbiorę około 16:00.

Dziękuję za namiary do tej lecznicy, na pewno zaraz do nich napiszę, prześlę to co wyskrobałam w mailu dla dr Wrzoska.

Choroba metaboliczna to najczarniejszy scenariusz? Dlaczego to takie złe, czy ktoś może mnie odesłać do jakiegoś źródła?
Obrazek

kashucha

Post » Pt maja 22, 2015 21:27 Re: Objawy neurologiczne, niedowład tylnych łapek (tytuł zmi

Napisałam do Dinovetu, mam nadzieję, że może skojarzą objawy, może wysuną propozycję diagnozy.
Obrazek

kashucha

[poprzednia][następna]