Podejrzenie FIP ! [*]

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pt mar 20, 2015 21:25 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

czym wyższy stosunek a/G to większa szansa że to nie FIP. Trzymaj się tego że PŁYN jest NIE fipowy. Może byc postać bezwysiękowa ale to zawsze wielkie ułatwienie dla wetów tak twierdzić. Ukrywają swoją niekompetencje .
Guzki? Woreczek zółciowy powiększony... ten nowy wet wypowiedzial się na ten temat?
Jaki antybiotyk dostaje? Dostaje ornipural, metronidazol?
temperatura 37 stopni dla kota to za niska temperatura. Trzeba tego pilnowac i dogrzewac jeśli sa wahania.
Skąd jesteście bo nie znalazłam?

asia2

Od: Sob wrz 04, 2010 14:43

Post » Pt mar 20, 2015 22:37 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

asia2 pisze:Jaki antybiotyk dostaje? Dostaje ornipural, metronidazol?

Pisała, że kapsułki do wyciskania ...więc pewnie Hepatiale Forte ....
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Pt mar 20, 2015 22:45 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

pytałam o antybiotyk

asia2

Post » Pt mar 20, 2015 22:51 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

A czy badany był płyn pobrany z jamy brzusznej?
Ciężar właściwy i test Rivalty?
Bo to są badania, które też mogą pomóc postawić diagnozę.
Obrazek

mimbla64

Od: Pon lis 12, 2007 9:29

Post » Sob mar 21, 2015 7:04 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

Mój Fredzio miał fatalne wyniki, zażółcone oczy, gorączkę, ale nie miał płynu w brzuszku.Został w szpitalu, po dwóch dniach wyniki się bardzo poprawiły, a właściwie wróciły do normy.Nie wiem, co dostawał.Na FIP to nie wygląda, bo ma się dobrze.Na FIP nie ma lekarstwa, o ile wiem, ale podobno to dość trudne do zdiagnozowania.Na podlinkowanym przeze mnie wątku pirulasińska wkleiła http://www.dr-addie.com/downloads/FIPdi ... wchart.pdf.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob mar 21, 2015 8:04 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

Wyklucz hemobartonellę. Daje takie same objawy jak FIP.
Nie ma gorączki, A/G wysokie (nie mogę obejrzeć wyników, bo się nie wyświetlają -
możesz poprawić?).
Choć guzki na wątrobie i zażółcenie (żółtaczka) wskazuje jakby na uszkodzenie wątroby
(jak to bywa przy FIP). Jest szansa, że to nie FIP. Na wątrobę jest bardzo dobry lek Ornipural.
Nie jest zarejestrowany w Polsce, ale weci go podają. Nie wszystkie lecznice go
mają. Jeśli jest początek żółtaczki z jakiegokolwiek powodu (rozumiem, że mechaniczna
wykluczona) to byłoby dobrze podać.

Edit: test Rivalta: https://www.youtube.com/watch?v=XmOk2veunqA
Meoniku ['] - tak bardzo kocham i tęsknię każdego dnia. Na zawsze jesteś w moim sercu, czekaj na mnie, przyjdę na pewno.

Marcelibu

Od: Nie sty 11, 2009 1:10

Post » Sob mar 21, 2015 8:24 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

W nocy Horek zrobił kupkę, był siku po leku odwadniającym Furosemid i napił się troszkę wody. Daliśmy mu wieczorem ten Hepatiale Forte w kapsułkach( zjadł chętnie, bo to podobno bardzo smaczne). Od wet ma antybiotyk Marfloxin i mamy podawać 10mg raz dziennie. W razie pogorszenia jego stanu mam podać steryd. Kot dziś rano średnio chętnie doszedł do połowy miski z kurczakiem. No to miska przyszła do niego :) Zjadł trochę, nalałam mu dużo płynu z kurczaka i chętnie ją wychłeptał.Leży sobie obecnie na kocyku. Widzę, że jest taki trochę osłabiony, ale wydaje mi się, że to może być też przez odwodnienie, bo od 3 dni on tylko ciągle sika i mało pije... Dziś spróbuję pominąć dawkę Furosemidu żeby troszkę się nawodnił.
Przeczytałam, że przy chorobach wątroby bardzo ważna jest dieta- odstawiłam karmę suchą i mokrą. Daję mu tylko kurczaka gotowanego z tą wodą, a w Hepatiale jest dość dużo zdrowych tłuszczów.
Naprawdę się o niego boję :(
„Oswoić” znaczy „stworzyć więzy”.Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś. Jeśli mnie oswoisz, ty będziesz dla mnie jedyny na świecie i ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

Cycuś [*] 11.01.15- zaginął , Horacy [*] 29.03.15- FIP , Presia [*] 11.06.2016 - FIP i kocia białaczka, Julian [*] 20.08.21 - rak wątroby

Horek

Od: Pt mar 20, 2015 10:18

Post » Sob mar 21, 2015 8:32 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

Pytałam o test Rivalta wet, bo już wcześniej o nim czytałam i powiedziała (wiedziała o co chodzi), że jak płyn jest żółty, kleisty i się pieni to już na oko widać, że jest w nim białko i testu nie trzeba robić (test obrazuje obecność białka o ile dobrze pamiętam). Nie pobraliśmy płynu, bo był piątek wieczorem, oni i tak robiliby wszystko w poniedziałek. Ja w poniedzialek nie mogę pojechać, bo mam cały dzień uczelnię. Umówieni jesteśmy na wtorek na powtórne pobranie płynu i badania krwi (m.in. bilirubina).
Nie wiem jaki był ciężar właściwy wcześniej pobranego płynu, bo mnie przy tym nie było- był mąż, a on nic nie wie, wet nie powiedziała ;// Teraz będziemy chodzić do tego drugiej wet, choć widzę, że ma średnie nastawienie. Zmartwiłą się, że Horek jest ze schroniska, bo to jednak podwyższa możliwość,że to fip.

Link do badań:
http://zapodaj.net/7b88095525522.jpg.html
„Oswoić” znaczy „stworzyć więzy”.Pozostajesz na zawsze odpowiedzialny za to, co oswoiłeś. Jeśli mnie oswoisz, ty będziesz dla mnie jedyny na świecie i ja będę dla ciebie jedyny na świecie."

Cycuś [*] 11.01.15- zaginął , Horacy [*] 29.03.15- FIP , Presia [*] 11.06.2016 - FIP i kocia białaczka, Julian [*] 20.08.21 - rak wątroby

Horek

Post » Sob mar 21, 2015 9:02 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

Słuchajcie, jeszcze jedna istotna rzecz- kot jest z nami prawie 2 miesiące. Od początku miał taki duży brzuszek, jednak po prostu on się powiększał. Czy to może też zmniejszać szansę na fip? Chodzi mi o to, że fip chyba postepuje bardziej gwałtownie? Nie wiem jak długo miał objawy w schronisku (oni o niczym nie wiedzieli, bo przecież by nam nie dali kota z podejrzeniem choroby nic nam nie mówiąc).

Horek

Post » Sob mar 21, 2015 16:02 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

trochę długo jak na fip. Na poczatku napisalaś że płyn był przeźroczysty.
Usg z płynem w jamie brzusznej dać mogło zły obraz wątroby- guzki. Jak je, pije, dostaje antybiotyk to dobrze. Warto tylko aby wet patrzyła czy odpowiednio dobrze reaguje na podawane leki, czasami trzeba je zmienić aby dobrac odp.

asia2

Post » Sob mar 21, 2015 16:23 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

Tak, w środę płyn był przezroczysty. W ten wtorek znów będziemy pobierać. Zastanawiam się czy płyn może się zmienić na żółty...
Kot ma zażółcone blade błony wokół oczu :(
Pił dziś 3 razy jak do tej pory ze spodeczka od filiżanki. Jadł kurczaka gotowanego 2x (o 8:30 i 10:30), za niedługo podam mu znów porcję kurczaka z antybiotykiem i Hepatiale Forte. Najprawdopodobniej dam mu też dawkę Furosemidu - miałam opuścić, ale dam mu choć pół zalecanej porcji, bo boję się, że płyn się zbiera. Kot oddycha chwilami tak głęboko i głośno- jakby miał właśnie płyn w płucach, a potem znów oddycha normalnie.
Dziś Horek spędza dzeń śpiąc. Troszkę pochodził po domu, ale bardzo niewiele. Wszedł do kuwety i powąchał żwirek, po chwili wyszedł- nic nie zrobił. Prosiłam męża żeby dosypał świeżego żwirku i posprzątał kuwety (były w miarę czyste, bo codziennie opróżniamy).
Horek niestety trochę słaby :( ale je i pije... choć tyle.

Wczoraj dostał pierwszą dawkę antybiotyku i widzę, że jest słabszy... Dziś dostanie drugą i zobaczymy jak zareaguje. Jeśli znów będzie gorzej to dam steryd. Wet powiedziała, że steryd można podać tylko raz, że nie trzeba go kontynuować tak jak jest ze skutecznością antybiotyku.
Boję się :( przed nami jeszcze dwa dni do wizyty, a ja czuję się taka bezsilna.
Przeczytałam wątki, które mi podesłaliście, poryczałam się jak głupia. Większość historii zakonczyła się śmiercią zwierzątka. Boję się, że nie wyłapię odpowiedniego momentu, że on będzie cierpiał. Naprawdę rozważam eutanazję :( jeśli będzie źle to we wtorek zdecydujemy. Nie chcę żeby go bolało. Chcę żeby czuł się kochany do końca.

Horek

Post » Sob mar 21, 2015 16:41 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

nie mogę odczytac morfologii:(

dlaczego nie robią rtg płuc?
podaj mu steryd . On blednie , zólknie, steryd trochę podciągnie morfologię. Steryd też dziala czasowo i w danym czasie. dowiedz sie w jakich odstępach czasowych powinnaś podawac go.

asia2

Post » Sob mar 21, 2015 18:03 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

Kazali mi dawać rano i wieczorem. Mogę podać steryd i antybiotyk? On dostał już antybiotyk...teraz nie wiem czy mogę steryd... niewiele zjadł teraz :( troszkę się napił... niknie mi w oczach :(((

edit:
Dzwoniłam do innego weta i powiedział, że można połaczyć. Kot dostał już steryd.

Horek

Post » Sob mar 21, 2015 18:35 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

Mój Fredzio nie umarł, żyje, szaleje aż za bardzo.On jednak był w szpitalu, był nawadniany, miał robione usg, nie wiem, co jeszcze z nim robili, ale odebrałam kota w niezłym stanie.Wyniki miał dużo gorsze niż Horek, szczególnie nerki były stanie terminalnym, jak określił wet.Udało się jednak.Cały czas jeszcze dostaje steryd, coraz rzadziej już, ale mam dawać.Aha, w szpitalu u Fredzia pojawiła się biegunka z krwią.Było bardzo źle.Nie poddawajcie się, proszę.
Nowy bazarek viewtopic.php?f=20&t=217527 Zapraszam

ewar

Od: Wto lis 06, 2007 20:17

Post » Sob mar 21, 2015 18:52 Re: Podejrzenie FIP -proszę o pomoc!

Nam powiedzieli, że leczenie wątroby będzie polegać właśnie na podawaniu kroplówek.
Chcę walczyć,ale tak ciężko patrzeć jak on jest coraz słabszy :(
Przepłakałam trzeci dzień. Jestem na to zbyt wrażliwa...
Jakoś dotrwamy do wtorku, musimy. Najwyżej będzie cały czas na sterydzie.
edit: Asia, dlaczego nie możesz zobaczyć zdjęcia? Nie wyświetla się? U mnie link działa normalnie..

Obrazek

Horek

[poprzednia][następna]