POMOCY ! nie chce uspic kota

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Wto mar 17, 2015 15:32 Re: POMOCY ! nie chce uspic kota

iwona66 pisze:Ona jest wysterylizowana ,bo nie widzę wpisu ?

Tak, wysterylizowana

Byla przez pewien czas na Orijenie z rybami, i znow bylo OK przez pewien czas a potem wrocila do drapania sie. Ale to mi podpowiedzialo ze jezeli faktycznie jest uczulenie to wlasnie na zboza a nie na mieso (co pierwotnie podejrzewano).

Czarna Mańka pisze:A świerzb skórny i inne pasożyty wyeliminowane . Ja na cito kupiła bym obróżkę feromonową i do innego weta z jej wynikami . Sprawdź i spróbuj zmienić chemię w domu , często uczulają środki do :konserwacji podłóg , płyn do płukania , proszek do prania i tabletki do zmywarki / te uczulają bardzo dzieci / . W toalecie nie używamy żadnych środków z chlorem są zabójcze dla kota zarówno wziewnie jak i na skórę . Koty mają różną wrażliwość te domowe często znacznie większą niż rasowe , ale wszystkim szkodzą.

Stosowalam feromony te wtykane do kontaktu, nic nie pomoglo :/ W tym momencie myje podlogi mydlem marsylskim, chemii stosuje minimum - mam male dziecko i boje sie aby nie dstala jakiejs alergii na chemie. Chloru wogole nie stosuje
mb pisze:
lupilu pisze:Ze ma chora tarczyce tez slyszalam taka teorie. Dostawla karme na tarczyce, drapala sie na niej az wiory lecialy :(

A badanie było robione?

Niet, wet (tesciowa byla u niego) po ogladaniu tak zawyrokowal i kazal dawac karme dla tarczycowcow.
Ostatnio edytowano Wto mar 17, 2015 15:43 przez NITKA/KARINKA, łącznie edytowano 2 razy
Powód: Połączyłam posty

lupilu

Od: Pon mar 16, 2015 12:47

Post » Wto mar 17, 2015 17:08 Re: POMOCY ! nie chce uspic kota

To wyglada na Feline Hyperesthesia Syndrome (FHS), niestety nie znam polskiej nazwy tej choroby.
Tu info po angielsku z Wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/Feline_hyperesthesia_syndrome
Leczy sie to antydepresantami. (tableki takie dla kotow sa minimalnej wielkosci wiec latwo mozna je podac w karmie). Leczenie trwa ok 6 miesiecy, ale czasami i dluzej

EDIT: znalazlam po polsku to Kocia hiperestezja (FHS)
http://www.homofelidae.pl/articles/kocia_hiperestezja_FHS.html

Radzilabym udac sie do weta, ktory ma o tej chorobie pojecie i moglby dobrac leki odpoweidnio, a przede wszystkim stwierdzic, ze to to.
Niestety wielu wetow nie potrafi zajac sie kotami z tym schorzeniem ani go rozpoznac

Tu video z youtube pokazujace pewne wspolne cechy zachowan kotow z tym schorzeniem, ale one nie musza byc dokladnie takie. Znam kota, ktory do zywego miesa wyrywal i wydrapywal sobie siersc na brzuchu. Charakterysteyczna jest taka nagla reakcja jakby kota cos ugryzlo albo pzrestraszylo
https://www.youtube.com/watch?v=sV4WCeEZ2to
https://www.youtube.com/watch?v=hfWBzn-8rkg
https://www.youtube.com/watch?v=zTbH9H2j5Ds

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Wto mar 17, 2015 18:30 Re: POMOCY ! nie chce uspic kota

Bez badań to wrażenie z fusow właśnie . Tyle lat kot się męczy i zero badań?.zmien lecznice albo postaw się wetowi . Blue napisała podstawowe badania jakie należy zrobić!Do tego przegląd ogólny z paszcza też potrzebny .
Obrazek

Dla naszych Słoneczek [*] Kochamy i tęsknimy.

ASK@

Od: Czw gru 04, 2008 12:45

Adopcje: 12 >>

Post » Wto mar 17, 2015 19:44 Re: POMOCY ! nie chce uspic kota

Samą karmą niczego się nie załatwi , przy niedoczynności tarczycy potrzebne są hormony , przy nadczynności usuwa się tarczycę lub blokuje radioterapią . Jak nie zdiagnozujesz porządnie kota to wydasz majątek na wróżów , bo weterynarzami ich trudno nazwać ,a kot jak był chory tak będzie . Nie szkoda Tobie czasu i pieniędzy ? Zerknij na dział weci polecani , nie znam klinik w Szczecinie , na pomorzu jest wspaniała klinika w Gdyni , ale to trochę daleko od Ciebie .
Nie uczłowieczaj kota - ukoć człowieka
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek

Czarna Mańka

Od: Śro lis 20, 2013 10:49

Post » Wto mar 17, 2015 19:57 Re: POMOCY ! nie chce uspic kota

Kotka córki wylizywała sobie brzuch i uda do krwi, sikała w różne miejsca. Jest po stałą kontrolą behawiorysty i przyjmuje fluoksetynę (być może będzie ją przyjmować do końca życia, ale lepsze to niz życie w stresie i cierpieniu). Wyniki po pół roku bardzo obiecujące.
A mięso uczula, i owszem. Ryby również. Trzeba by stosować dietę polegającą na podawaniu tylko jednego czy dwu czystych składników - np. mięsa indyka i obserwacja jak kot reaguje. Bo czasem dodatek minimalnej ilości jakiegoś składnika do gotowej karmy powoduje alergię.

Myślę, że błędem było również dokocenie, są koty które mogą być tylko jedynakami.
Mój kot na kumulujący się stres reaguje objawami jak przy zapaleniu pęcherza albo cewki moczowej, sika poza kuwetą.
Nasze wątki:Czarno Widzę i Szarość nie radość, a tu nas zobaczysz #cats.on_tour

Obrazek

haaszek

Od: Pt cze 23, 2006 18:43

Post » Wto mar 17, 2015 22:18 Re: POMOCY ! nie chce uspic kota

Ja bym kotce zrobiła testy alergiczne.
Miałam kotkę z alergią pokarmową, na początku była leczona metodą prób i błędów, weci już nie wiedzieli co robić, żadna dieta eliminacyjna nie pomagała. Potem zalecali dawać jeden typ karmy, na początku tylko wołowinę, jak nie było poprawy to zmienili na kurczaka, w końcu któryś wet wymyślił, żeby dawać jagnięcinę, bo ponoć jest najmniej alergizująca.
Przeszłam przez kilka lecznic, poprawy nie było, kotka drapała się niemiłosiernie, długo chodziła w kubraczku, który robiłam jej z bawełnianych rękawów. W końcu trafiłam na wetkę, która zaproponowała zrobienie testów alergicznych. I to było najlepsze co można było zrobić, przynajmniej wiedziałam czego jej jeść nie wolno.

Okazało się, że najwyższy wskaźnik uczulenia moja kotka miała na wołowinę, a drugi z kolei na jagnięcinę (byłam cała szczęśliwa, że tej jagnięciny jej nie podałam, bo nie udało mi się nigdzie kupić), trzeci w kolejności kurczak. Do tego były jeszcze jakieś zboża, już teraz nie pamiętam jakie.

Być może Twoja kotka tak szaleje, bo ją okropnie swędzi. Wiadomo jaki świąd potrafi być dokuczliwy dla człowieka, dla kota też.

Być może też są inne schorzenia, które trzeba sprawdzić jak piszą dziewczyny, ale na podstawie mojego doświadczenia z alergią radziłabym zrobić testy. Drogie są, ale ja byłam zadowolona, bo dopiero wtedy wiedziałam, czego nie mogę podawać kotu i moja Alusia zaczęła wreszcie jakoś funkcjonować
Obrazek

Adoptuj. Nie kupuj.

zuzia96

Od: Czw wrz 13, 2007 14:07

Post » Śro mar 18, 2015 9:04 Re: POMOCY ! nie chce uspic kota

AlkaM pisze:To wyglada na Feline Hyperesthesia Syndrome (FHS), niestety nie znam polskiej nazwy tej choroby.
Tu info po angielsku z Wikipedii: http://en.wikipedia.org/wiki/Feline_hyperesthesia_syndrome
Leczy sie to antydepresantami. (tableki takie dla kotow sa minimalnej wielkosci wiec latwo mozna je podac w karmie). Leczenie trwa ok 6 miesiecy, ale czasami i dluzej

EDIT: znalazlam po polsku to Kocia hiperestezja (FHS)
http://www.homofelidae.pl/articles/kocia_hiperestezja_FHS.html

Radzilabym udac sie do weta, ktory ma o tej chorobie pojecie i moglby dobrac leki odpoweidnio, a przede wszystkim stwierdzic, ze to to.
Niestety wielu wetow nie potrafi zajac sie kotami z tym schorzeniem ani go rozpoznac

Tu video z youtube pokazujace pewne wspolne cechy zachowan kotow z tym schorzeniem, ale one nie musza byc dokladnie takie. Znam kota, ktory do zywego miesa wyrywal i wydrapywal sobie siersc na brzuchu. Charakterysteyczna jest taka nagla reakcja jakby kota cos ugryzlo albo pzrestraszylo
https://www.youtube.com/watch?v=sV4WCeEZ2to
https://www.youtube.com/watch?v=hfWBzn-8rkg
https://www.youtube.com/watch?v=zTbH9H2j5Ds

TAK!!! dokladnie tak sie zachowuje ! ciagle wylizwanie az do podraznionego ciala , i to podkakiwanie nagle, no wypisz wymaluj moj kot. OK a co mam wetowi powiedziec? ze chce zeby kot poszedl na prozac?

Być może Twoja kotka tak szaleje, bo ją okropnie swędzi. Wiadomo jaki swąd potrafi być dokuczliwy dla człowieka, dla kota też.

Nie widze sensu w tym momencie zmieniac karme, bo na D/D raz sie rozdrapywala, nastepnie goila i zarastala, miala piekne futro a potem znow cos jej odbijalo i sie do krwi rozdrapywala. Uczulenie jest caly czas z tego co wiem.

lupilu

Od: Pon mar 16, 2015 12:47

Post » Śro mar 18, 2015 13:04 Re: POMOCY ! nie chce uspic kota

lupilu pisze:

TAK!!! dokladnie tak sie zachowuje ! ciagle wylizwanie az do podraznionego ciala , i to podkakiwanie nagle, no wypisz wymaluj moj kot. OK a co mam wetowi powiedziec? ze chce zeby kot poszedl na prozac?

Być może Twoja kotka tak szaleje, bo ją okropnie swędzi. Wiadomo jaki swąd potrafi być dokuczliwy dla człowieka, dla kota też.

Nie widze sensu w tym momencie zmieniac karme, bo na D/D raz sie rozdrapywala, nastepnie goila i zarastala, miala piekne futro a potem znow cos jej odbijalo i sie do krwi rozdrapywala. Uczulenie jest caly czas z tego co wiem.

Karma nie ma nic wspolnego z tym schorzeniem. Najplepiej podzwon po lecznicach i popytaj czy dany wet ma dowiadczenie w leczeniu tego schodrzenia i potrafi je zdiagnozwac. Ja zaloze sie , ze to FHS ale potrzebna jest diagnoza dobrego weta przede wszystkim
Prozaku z tego co wiem to raczej sie nie daje, ale inne leki antydepresyjne nowej generacji. Dobry wet bedzie wiedzial ktory i ile. Bo za mala albo za duza dawka kotu nie pomoze.

AlkaM

Od: Nie sty 04, 2004 6:14

Post » Śro mar 18, 2015 13:35 Re: POMOCY ! nie chce uspic kota

Fluoksetyna to właśnie prozac. Występuje pod różnymi nazwami handlowymi. Stosuje się ją własnie w zaburzeniach obsesyjno-kompulsyjnych. Szprotka, kotka córki, przyjmuje 1/8 kapsułki, więc naprawdę niewielką ilość.
Nasze wątki:Czarno Widzę i Szarość nie radość, a tu nas zobaczysz #cats.on_tour

Obrazek

haaszek

Od: Pt cze 23, 2006 18:43

Post » Śro mar 18, 2015 14:10 Re: POMOCY ! nie chce uspic kota

potrzeba dobrego neurologa. kot moich znajomych z zespołem falującej skóry spowodowanej właśnie zaburzeniami obsesyjno - kompulsywymi dostał Fluoksetynę i mu pomaga.
ObrazekObrazek

Romi85

Od: Wto lut 18, 2014 12:29

[poprzednia]