Kotka z alergią?proszę o pomoc!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob mar 08, 2014 12:39 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

decyzję podejmujesz Ty :) no ale jak kocio nie spróbuje, to oboje nie będziecie wiedzieć :) kup 400g, nie zbankrutujesz, a jak nie będzie się bardziej drapać, to kontynuuj dietę, bo po kilku dniach trudno mówić o pozytywnych efektach (o negatywnych szybciej) - potrzeba czasu...

PaniKot

Od: Pt sie 30, 2013 19:32

Post » Sob mar 08, 2014 12:43 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

no........nie mogę kupic małej paczki bo mam tez inne koty które będą to jesc :wink:
Kotka Milka

Post » Sob mar 08, 2014 12:43 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

niz rc za 200zl za 4,5kg :evil:

nie wiem skąd masz takie ceny - ja kupuję znacznie taniej, choćby w zooplusie http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ity/363808

no ale Twój wybór - ja tylko odpowiadam zapytana...

PaniKot

Post » Sob mar 08, 2014 12:45 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

nie mogę kupic małej paczki bo mam tez inne koty które będą to jesc :wink:

też mam dwa i każdy je co innego - kwestia przypilnowania

PaniKot

Post » Sob mar 08, 2014 12:46 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

PaniKot pisze:
niz rc za 200zl za 4,5kg :evil:

nie wiem skąd masz takie ceny - ja kupuję znacznie taniej, choćby w zooplusie http://www.zooplus.pl/shop/koty/karma_d ... ity/363808

no ale Twój wybór - ja tylko odpowiadam zapytana...

6 kg(2X3,5kg) 214zł
Kotka Milka

Post » Sob mar 08, 2014 12:50 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

albo mi matematyka szwankuje, albo 7 kg za 214zł, a nie 4,5 kg za 200...

zresztą nie zamierzam nikogo przekonywać - zostałam zapytana o karmę Mruczomira, a teraz mam prowadzić komuś budżet domowy... hmmm... mam swój do prowadzenia i główkowania nad nim - myślę, że starczy

PaniKot

Post » Sob mar 08, 2014 12:52 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

ok ok no sorry pomyliłam sie faktycznie 7 kg za 214 zl :wink:
a powiedz czy dawałaś kociowi karmy rc hypallergenic? jesli tak to czy po niej bylo gorzej?
Kotka Milka

Post » Sob mar 08, 2014 13:13 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

teraz kwestia ktora karmę wybrać czy rc czy acane?
Kotka Milka

Post » Sob mar 08, 2014 14:58 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

Ja mam dwie kotki alergiczki. Na wołowinę i cielęcinę. U Ofelii objawem alergii były rany robiące się w okolicy pyszczka. Mała Czarna wydrapała sobie sierść z szyi. Ona być może jest uczulona na coś jeszcze, bo ma problem z brudnymi uszami, jeszcze to diagnozuję (brudne uszy to objaw m.in. alergii, ale nie tylko).
Ja wyłapałam alergen przy pomocy diety eliminacyjnej. Tyle, że nie podaję gotowych karm, tylko barfa (surowe mięso z suplementami). Podając karmy, nie byłam w stanie zdiagnozować Ofelii, nie miałam pojęcia skąd te rany na pysku, dopóki nie zaczęłam sama robić dla niej jedzenia.
Gotowe karmy zawierają wiele różnych składników, każdy z nich może uczulić kota. Karmy hypoalergiczne to wg mnie pic na wodę - jaki sens ma podawanie takiej karmy, jak się nie wie, czy kot nie jest uczulony na któryś z jej składników?
Jeżeli twoja kotka je karmę mokrą lub/i mięso, to możesz spróbować diety eliminacyjnej. Kupujesz mięso, kroisz, dodajesz minimalną ilość suplementów i tym karmisz kota przez minimum kilka tygodni. Jeżeli nie będzie się drapać, to znaczy że takie to a takie mięso jej nie uczula. Wtedy zmieniasz mięso na inne - i znów obserwujesz. Itd. Jak będziesz mieć listę bezpiecznych mięs, to możesz poszukać gotowych karm z tymi konkretnymi rodzajami mięsa.
Naprawdę polecam spróbować.
Jak się na to zdecydujesz, mogę ci doradzić jak przygotować mięso.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

Post » Sob mar 08, 2014 17:15 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

RC potrafi uczulać.
ta jest dobra, choć droga, ma świetny zapach, wszystkie moje ją lubią
http://www.karmik.pl/koty/667-purina-ve ... eline.html
Obrazek Obrazek

Thorkatt

Od: Czw sty 04, 2007 23:29

Post » Sob mar 08, 2014 19:51 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

Moim pani doktor kazala jesc karmy weterynaryjne : sucha Purina HA , mokre Trovet i Animoda Integra.
Moim zdaniem sa ekstremalnie hipoalergiczne, bez zapachu, prawdopodobnie tez bez smaku .
Powiedziala , ze , zeby byly efekty nie mozna mieszac ze zwyklymi .
Niestety , musialam sie zlamac, bo wkrotce pojawil sie problem z totalna glodowka i apatia .
Wyladowalam u prof Lechowskiego , ktory nie znalazl zadnych innych przyczyn niz to , ze kotom karma nie smakowala i jeszcze bardziej zaczely sie nakrecac z tym niejedzeniem, powiedzial mi , ze na alergie koty nie umieraja , a od nie jedzenia i owszem i trzeba zrobic wszystko by zaczely jesc . Czyli smaczna karma + Peritol , a jak nie pomoze to jeszcze psychotropy.

Tyle wyszlo z leczenia karma:(

Staram sie karmic bezzbozowa, ale od czasu do czasu cos sie pojawia na skorze i wtedy niestety steryd ratuje sytuacje.

annakk

Od: Pt gru 07, 2012 23:04

Post » Nie mar 09, 2014 20:19 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

u mojego kota testy wykazały alergie na wszystkie zboża, ryż, ziemniaki soję
do karm bez zbóż dodawane są ziemniaki, ryż brązowy i soja
może być tak, że Twój kot nie ma alergii na mięso czy ryby ale ma alergię na dodatki do karm bez zbożowych, przemawiał by za tym fakt, że czy mięsna czy rybna karma to kot ma uczulenie (w TOTW są ziemniaki)
ja swojego karmię teraz Power of Nature (ma lucernę, nie ma zbóż, ziemniaków, ryżu, soi) i jest dobrze
bez tych wymienionych przeze mnie wypełniaczy są jeszcze Wild Cat i Ziwi Peak
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Nie mar 09, 2014 20:23 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

mów mi Fatum pisze:Wklejam skład Acany Rybnej (Pacifica)
Skład:
świeże mięso śledzia (30%), dehydratyzowane mięso śledzia (15%), dehydratyzowane mięso rdzawca (12%), świeże mięso storni (5%), świeże mięso morszczuka północnopacyficznego (5%), ciecierzyca, czerwona soczewica, olej canola, zielony groszek, zielona soczewica, żółty groszek, olej ze śledzia (3%), lucerna, suszone wodorosty, dynia, dynia piżmowa, szpinak, marchew, jabłka, gruszki, żurawina, korzeń cykorii, korzeń mniszka, rumianek, liście mięty pieprzowej, korzeń imbiru, kminek, kurkuma, owoce dzikiej róży, liofilizowana wątróbka z kurczaka, liofilizowana mięso śledzia, liofilizowane mięso morszczuka, liofilizowane mięso storni.

3060 kcal/kg, z tego 34% z białek, 42% z tłuszczu, 24% węglowodanów.

Jedyne co tam jest z kurczaka to wątróbka, ale wygląda na to, że w jakiejś minimalnej ilości.
Futra znajomych zaczęły "wyglądać" po zmianie na tę karmę.

Acana Pacifica ma ziemniaki
skład:
Dehydratyzowane mięso łososia (40%), ziemniaki russet, świeże mięso z łososia, groszek, świeże mięso śledzia, dehydratyzowane mięso śledzia, świeże mięso storni, dynia, lucerna, olej z łososia, jabłka, marchew, zielona rzepa, morskie wodorosty ( klep, morszczyn pęcherzykowaty, sałata morska), jagody jałowca, żurawina, świdośliwa olcholistna, czarna porzeczka, dzięgiel litwor (korzeń), korzeń cykorii, koniczyna łąkowa, liść maliny czerwonej, korzeń mniszka, liść mięty, kwiat nagietka, kwiat rumianku, rozmaryn, witaminy + minerały. konserwanty: naturalnie konserwowane wit. E i wyciągiem z rozmarynu.
stąd
http://www.krakvet.pl/acana-pacifica-400g-p-12544.html
Obrazek

dalia

Od: Nie maja 09, 2004 16:08

Post » Pon mar 10, 2014 13:14 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

ups,a ja już zamówiłam acanę :? trudno zmęcze 6 kg
kotka była przez miesiac tylko na drobiu i zero efektu ,w dodatku zostalam poinformowana ze karmienie jej tylko mięsem moglo pogorszyc stan skory ze wzgledu na niedobory skladnikow :cry:
Kotka Milka

Post » Pon mar 10, 2014 20:01 Re: Kotka z alergią?proszę o pomoc!

A jaki drób podawałaś kotce? Bo jeżeli kurczaka i indyka, to one też mogą uczulać. Trzeba by było podawać kotce np. tylko kurczaka albo tylko indyka. Ja raczej polecałabym kaczkę lub gęś - rzadziej uczulają. Poza tym, żeby nie było niedoborów, mięso można suplementować - już o tym pisałam. Jeżeli to alergia, to na początek trzeba by ograniczyć suplementy do minimum, tym niemniej da się wzbogacić mięso (na pewno nie zaszkodzi sól, tauryna i zmielone kości z tego gatunku zwierzęcia z którego akurat jest mięso).
Dieta eliminacyjna musi być ścisła i przemyślana, żeby coś dała. Żadnych przysmaków, podkradania z talerza, plasterka szyneczki itp. No i do picia tylko woda, żadnego mleka czy śmietanki.
wątek Księżniczki Ofelii i Małej Czarnej Carmen
viewtopic.php?f=46&t=213181 - cz. IX
Obrazek

MB&Ofelia

Od: Pt gru 09, 2011 9:20

[poprzednia][następna]