Moderator: Estraven
Villentretenmerth pisze:Felin
Nigdzie nie widziałem kuwet głębokich na 20 cm. Podwyższam je wstawiając do odpowiednich kartonów po owocach i warzywach z marketów. (dostępne za darmo) Mam kuwety największe z dostępnych, rozumiem trudności lokalowe tylko, mała kuwetka to duży dyskomfort dla kota.
Można nauczyć kota korzystania z toalety ale to wymaga czasu i cierpliwości. Wtedy kuweta będzie w ogóle zbędna.
OKI pisze:Mam kuwety zarówno kryte jak i zwykłe i z krytych koty korzystają dużo chętniej![]()
Przy sprzątaniu często jest tak, że odkryte nieruszone, a w krytych nie wiadomo, z której strony wbić łopatkę![]()
Co do braku miejsca na kuwetę - też mam mikroskopijną łazienkę i długo poszukiwałam stosownej kuwety (jeszcze miałam wtedy tylko jednego kota).
W końcu odpuściłam, kupiłam dużą, krytą i postawiłam w korytarzu za drzwiami - generalnie miejsce b. spokojne, choć to korytarz.
Kota stopniowo przyzwyczaiła się, nawet do korzystania z kuwety z drzwiczkami - co znacznie wpływa na wędrówki żwirku i zapachów.
I to było bardzo dobre rozwiązanie, bo pozbycie się kota z łazienki i możliwość zamykania łazienkowych drzwi - bezcenne![]()
Po zwiększeniu liczby kotów i tak kuwet jest więcej i stoją wszędzie, i bez drzwiczek

OKI pisze:Zamknięte drzwi łazienkowe stwarzają możliwość kwarantannyNiestety
![]()
Nooo... i ja nie twierdzę, że akurat w korytarzu ma stać.
Tylko że czasem warto się rozejrzeć za całkiem inną możliwością
Po tym, jak przez czas dłuższy miałam kuwetę na kuchennym parapecie, nie ma dla mnie miejsc niemożliwych![]()
Villentretenmerth pisze:Wchodząc do domu, wchodziłabym literalnie prosto do kuwety
To się może przydać jeśli pośpiech jest duży...![]()
A widzisz ja dopiero po dwóch blisko latach wpadłem na wyjęcie wiwietrznika w drzwiach łazienkowych. I zniknął ręcznik zakołtuniony na klamkach i drzwi można zamykać. I kot często wpadnie z wizytą i razem wytrzeszczamy na siebie oczy - taka wspólnota dusz...![]()
W minutę załapały, że otwór w drzwiach jest dla nich. A mnie to zajęło dwa lata.
To są genialne stwory.
Villentretenmerth pisze:Jesteś hardkorem![]()
Villentretenmerth pisze:Jak zamówisz w Zooplusie coś jeszcze (za 99 zł łącznie) - to przesyłka jest gratis.
Użytkownicy przeglądający ten dział: kasiek1510, Meteorolog1 i 61 gości