Kotka urodziła co mam robić ???!!

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Sob sie 24, 2013 21:51 Re: Kotka urodziła co mam robić ???!!

felin pisze:
katarzyna1207 pisze:
felin pisze:Kocięta mają przyczepione raczej nie lożyska, tylko pępowinę - nie ruszać, odpadnie samo za kilka dni.

Jeżeli kotka nic przy kociakach nie zrobiła, to mają i łożyska ... I trzeba je odciąć ... tak jak pisałam ...Jakieś tam doświadczenie mam ... odebrałam sama kilka porodów i musiałam "odwalić" całą robotę za kotki ... I żeby była jasność - to były kotki hodowlane w legalnej hodowli ..

Nie zamierzam się licytować, żeby byla jasność.

Ja też nie ... chodziło przecież o to, żeby pomóc, a nie o to, która w tym przypadku ma rację ... :wink: Pisałam o SWOICH doświadczeniach, gdzie kotki po urodzeniu nie wiedziały co robić i zostawiały kociaki w błonie i z łożyskami ... (a informacja o hodowli była tylko po to, żeby nie wyszło, że rozmnażam domowe koty) ...
Obrazek

katarzyna1207

Od: Pt lip 03, 2009 21:58

Post » Sob sie 24, 2013 22:34 Re: Kotka urodziła co mam robić ???!!

I co z kotką? Co z maluchami? Martwi mnie to milczenie założyciela wątku.
Chyba mam złe przeczucie :?

wojtek_z

Od: Pt gru 31, 2010 12:08

Post » Pon sie 26, 2013 13:02 Re: Kotka urodziła co mam robić ???!!

Chyba tak jak pisał jeden z użytkowników kupie tego royala i zobaczę czy w ogóle to zje, a co do małych to wszystko dobrze i sają mleko i żaden nie jest "słabszy". Kotka ma dostęp na balkon. Kuweta i jedzenie też ma (zaledwie pół metra od koszyka z maluchami) więc myślę, że ma dobrze. To prawda, że małe zaczynają widzieć i słyszeć po 3 tyg ??

chwilamoment

Od: Pt sie 23, 2013 22:27

Post » Pon sie 26, 2013 14:53 Re: Kotka urodziła co mam robić ???!!

Widzieć - ale slabo - zaczynają jak im się oczy otworzą, a slyszeć jak uszy się wyprostują.

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Śro sie 28, 2013 10:58 Re: Kotka urodziła co mam robić ???!!

Oprócz RC możesz podać kotce jakieś gotowane mięso, twaróg, dobre są też mokre Evangersy (puszka 400g kosztuje ok. 5 zł, czyli tyle samo co 100g mokrego RC, a ma 100% mięcha w składzie).
No i potem sterylka...
kicikicimiauhau

Post » Śro sie 28, 2013 11:13 Re: Kotka urodziła co mam robić ???!!

felin pisze:Widzieć - ale slabo - zaczynają jak im się oczy otworzą, a slyszeć jak uszy się wyprostują.

Nie do końca. :D
Słyszeć zaczynaja w wieku ok. 10 dni, wtedy otwierają się kanały słuchowe, niezależnie od tego w jakim położeniu sa uszka.
Widzą - tak jak felin pisała - od otwarcia się ślepek. Widzą całkiem nieźle.
W wieku ok. 3 tyg. wychodzą mleczne zęby i to jest czas na zaproponowanie kociakom czegoś innego niż mleko mamy. Np. zmielonego na pył surowego mięsa wolowego lub kurczaka.
Obrazek

MariaD

Od: Pt mar 19, 2004 18:31

Post » Śro sie 28, 2013 13:38 Re: Kotka urodziła co mam robić ???!!

No wiem, to tak circa about :wink:
Inna sprawa, że wszystkie koty widzą i slyszą to, co chcą glównie :mrgreen:

felin

Od: Wto sty 06, 2009 0:04

Post » Śro sie 28, 2013 14:02 Re: Kotka urodziła co mam robić ???!!

felin pisze:Inna sprawa, że wszystkie koty widzą i slyszą to, co chcą glównie :mrgreen:

Barrrrdzo trafna uwaga :ryk: :ryk: :ryk:

wojtek_z

Od: Pt gru 31, 2010 12:08

Post » Czw sie 29, 2013 2:06 Re: Kotka urodziła co mam robić ???!!

A ja mam kotka, bez kotki....
Druga doba, robię co w mej mocy...

Napisałem obszernego posta na w/w temat, jednak czeka na akceptację moderatora, czy kogoś tam..
W takim tempie... to porady mogą być bezcelowe.. Wszystko tu działa za akceptacją na szanownym FORUM ??? .... hmm, kiedyś to już przerabiałem .... w zeszłym stuleciu, wtedy jednak nie było internetu. ...

Fart-Mini

Od: Śro sie 28, 2013 23:12

Post » Czw sie 29, 2013 5:50 Re: Kotka urodziła co mam robić ???!!

Fart-Mini pisze:A ja mam kotka, bez kotki....
Druga doba, robię co w mej mocy...

Napisałem obszernego posta na w/w temat, jednak czeka na akceptację moderatora, czy kogoś tam..
W takim tempie... to porady mogą być bezcelowe.. Wszystko tu działa za akceptacją na szanownym FORUM ??? .... hmm, kiedyś to już przerabiałem .... w zeszłym stuleciu, wtedy jednak nie było internetu. ...

Na forum jest wiele watkow na temat jak dbac o kocie dzieci, mozesz wyszukac wpisujac slowa klucze, twoj post jest na stronie o tutaj viewtopic.php?f=1&t=156167
Jak ktos nie odpowiada, to zapewne nie ma doswiadczenia, ja wole milczec, bo jeszcze zaszkodze....powodzenia :ok:

czarnykapturek

Od: Pt wrz 21, 2012 18:54

Post » Czw sie 29, 2013 11:41 Re: Kotka urodziła co mam robić ???!!

Co to za kotek?
Proszę o bliższe dane.
Obrazek Amelki już nie ma...

Miuti

Od: Pt lis 30, 2007 12:03

Post » Czw sie 29, 2013 12:14 Re: Kotka urodziła co mam robić ???!!

Miuti pisze:Co to za kotek?
Proszę o bliższe dane.

viewtopic.php?f=1&t=156167
To tylko ja,
Tż Gretty
:cat3: Kot. Nie dla idiotów!

Gretta

Od: Wto lip 18, 2006 12:53

[poprzednia]