Skąd się ostatnio bierze tyle chorób u kotów domowych ?

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon sie 12, 2013 22:51 Re: Skąd się ostatnio bierze tyle chorób u kotów domowych ?

Moja suka wyszła z chłoniaka, wyniki były idealne. Oczywiście nie mozna mieć pewności czy nie byłoby nawrotów, tego sie nie dowiemy, umarła na coś zupełnie innego.

Zwiększona ilość zachorowań to efekt bardziej "ogólnego" wpływu cywilizacyjnego. U ludzi tez mamy więcej zachorowań na raka, alergii itd. Przy czym część to rzeczywisty wzrost liczby zachorowań, a część po prostu lepszej diagnostyki, a co za tym idzie, zwięszkonej wykrywalności niektórych chorób.
kontakt telefoniczny: 786 116 007 Obrazek

Jeśli komuś coś zalegam (bazarek itp) proszę o kontakt- skleroza ;)

ulvhedinn

Od: Śro wrz 13, 2006 19:09

Post » Nie sie 25, 2013 15:01 Re: Skąd się ostatnio bierze tyle chorób u kotów domowych ?

Te artykuły już wcześniej się pojawiały. Kraje UE mają określone normy produkcji karmy dla zwierząt m.in. zakaz używania mięsa zwierząt usypianych, chorych itp. Kraje spoza UE niestety takich zakazów nie mają i niektóre firmy (np. Mars, właściciel marki Whiskas, a teraz od niedawna także Royal Canin) nawet się z tym nie kryją. Afera wyszła natomiast w przypadku karmy kanadyjskiej (nie pamiętam dokładnie która to była firma dokładnie, a nie chce mi się teraz szukać). Faktem jest, że w przypadku produkcji każdej karmy spoza UE można się spodziewać takich praktyk. Ja zwracam uwagę na to skąd jest karma, którą stosuję. Chwalę sobie karmy niemieckie i włoskie.
Fundacja Tabby - Burasy i Spółka
https://www.facebook.com/BurasySp/

Mjeczysława Naczelnika Pszypatki
https://www.facebook.com/MjeczyslawNaczelnik/

tam jestem łapalna

Gibutkowa

Od: Pt wrz 04, 2009 17:23

Post » Nie sie 25, 2013 21:08 Re: Skąd się ostatnio bierze tyle chorób u kotów domowych ?

color1 pisze:
i skąd nowotwór u domowego, w komfortowych warunkach, niewychodzącego kota (nie mogę się z tym pogodzić) ? bo chyba 6-latek to nie jest jeszcze podeszły wiek...

Do nowotworu nie prowadzi jedna przyczyna i nawet najzdrowszy styl życia nie daje niestety pełnej ochrony, choć oczywiście zmniejsza ryzyko. Więc nie jest tak, że jeśli kot (lub człowiek) zachorował, to na pewno dlatego, że popełniliśmy jakiś błąd.
Obrazek

Agulas74

Od: Pt maja 11, 2007 12:30

[poprzednia]