prosze podpisz i podaj dalej

Kocie pogawędki

Moderatorzy: Estraven, Moderatorzy

Post » Pon lip 29, 2013 23:44 Re: blagam o pomoc...adwokaci, znawcy prawa UE

A na netowych stronach hiszpańskich organizacji nie ma aktów prawnych dotyczących Zwierząt? Na polskich często są, stąd tak się zastanawiam.

Carmen201

Od: Pt maja 07, 2010 7:49

Post » Wto lip 30, 2013 7:08 Re: blagam o pomoc...adwokaci, znawcy prawa UE

Szukam, szukam....znalazlam jeden wpis na stronie UM, znalazlam kilka kwiatkow, np.ZE NIE MOZNA MIEC W DOMU WIECEJ NIZ 5 KOTOW LUB PSOW...no i jest napisane, ze to UM zajmuje sie odlawianiem wszelkich zwierzat (tzn. zleca to organizacjom pro zwierzecym), ALE NIE MA WPISU, ZE NIE MOZNA DOKARMIAC ZWIERZAT WOLNOZYJACYCH (co prawda znalazlam kilka artykulow w internecie na ten temat, ale nie ma tego na stronie UM).
Oczywiscie jest przyzwolenie na znecanie sie nad bykami, bo to TRADYCJA 8O .....
Szukam dalej.....

czarnykapturek

Od: Pt wrz 21, 2012 18:54

Post » Wto lip 30, 2013 8:56 Re: blagam o pomoc...adwokaci, znawcy prawa UE

fairey też jest prawniczka, ale dawno jej na forum nie widziałam, może napisz pw, może się odezwie
Obrazek

czarno-czarni

Od: Pon lip 21, 2008 12:35

Post » Wto lip 30, 2013 9:01 Re: blagam o pomoc...adwokaci, znawcy prawa UE

czarno-czarni pisze:fairey też jest prawniczka, ale dawno jej na forum nie widziałam, może napisz pw, może się odezwie

dziekuje, PW poszlo :ok:

czarnykapturek

Post » Wto lip 30, 2013 9:02 Re: blagam o pomoc...adwokaci, znawcy prawa UE

Poruszam sie troche jak dziecko we mgle, ale ide do przodu :) wysmarowalam kilka e maili do organizacji pro w Madrycie, proszac o podanie KONKRETNEJ ustawy zabraniajacej dokarmianie zwierzat wolno zyjacych...czekam na odpowiedz (znalazlam kilka artykulow prawnych z UNESCO, ktore traktuja o zwierzetach generalnie...), i znalazlam bardzo ciekawy artykol, niestety z Barcelony o dokarmianiu zwierzat i o tym ze UM musi ci pomagac (dajac np. karme...)
Poprosilam juz kolezanke, zeby w razie czego napisze mi piekny tekst po ang. jesli trzeba bedzie skontaktowac sie z wyzszymi instancjami....
Dziwi mnie to, ze zadna organizacja w Madrycie nie podjela zadnych krokow, nigdzie nie moge znalezc info o akcjach, protestach etc.
Prosze o kciuki 8) :ok:

czarnykapturek

Post » Wto lip 30, 2013 9:06 Re: blagam o pomoc...adwokaci, znawcy prawa UE

Kciuki są :ok: :ok: :ok:

lenka*

Od: Wto lip 31, 2012 17:58

Post » Wto lip 30, 2013 9:23 Re: blagam o pomoc...adwokaci, znawcy prawa UE

Dobra...hm, znalazlam takie sobie pisemko (scan), i jest tam napisane mniej wiecej to, ze : zabrania sie dokarmiana zwierzat wolno zyjacych, jesli dokarmianie prowadzi do niedogodnosci, uszkodzen mienia, lub ma wplyw na zdrowie publiczne. (kara 300 euraczy :oops: ). Dobra, ale jesli utrzymuje miejsce karmienia w czystosci, pilnuje kotow czy sa zdrowe, kastracje itd. zeby miec wszystko pod kontrola??jak sie to ma do tego? no i jak dekret UM ma sie do Prawa Panstwowego, czy unijnego o ochronie zwierzat??
Glowa mnie boli....

czarnykapturek

Post » Wto lip 30, 2013 12:20 Re: blagam o pomoc...adwokaci, znawcy prawa UE

Dostalam e maila na moje pytanie (czy dekret UM nie jest sprzeczny z prawem ogolnym, Unii europejskiej itd.), odpowiedz brzmi: nie ma w centrum Madrytu zadnej organizacji, ktora zajmuje sie problemem kotow wolnozyjacych.
Dziekuje, do widzenia.
Tak mi napisala organizacja pro zwierzeca, ktora dziala poza Madrytem (ale w obrebie)

czarnykapturek

Post » Wto lip 30, 2013 13:00 Re: blagam o pomoc...adwokaci, znawcy prawa UE

Sprawdź czy Hiszpania ratyfikowała Światową Deklarację Praw Zwierząt
http://www.wolfpunk.most.org.pl/unesco.htm

Potem co mówi hiszpańska ustawa o ochronie zwierząt - o ile taka istnieje.
W Polsce jest tak (choć z tym też różnie bywa), ze niższe rozporządzenia nie mogą stać w sprzeczności z wyższymi czyli ustawami.
Koci Doradca
Facebook @zrozumieckota

vivien

Od: Sob kwi 27, 2002 12:13

Post » Wto lip 30, 2013 13:44 Re: blagam o pomoc...adwokaci, znawcy prawa UE

Tak, z tego co wiem to tak, jeszcze doczytam, ale znalazlam na stronie hiszpanskiej taki sam wydruk, ktorego link mi podalas...
Szukam dalej i wysylam e maile....

czarnykapturek

Post » Śro lip 31, 2013 8:07 Re: blagam o pomoc...adwokaci, znawcy prawa UE

Dostalam w nocy e maila, podano mi namiary na adwokata, ktory zajmuje sie prawami zwierzat :piwa: widomosc juz mu wyslalam, proszac o rozwianie jakichkolwiek watpliwosci dotyczacych urzedowych przepisow :ok:
Napisaly mi dziewczyny z pewnej organizacji, ze wiele UM pomaga karmicielom....
W oczekiwaniu na odp. pana adwokata lece sprzatac...bedziemy mieli mila wizyte :1luvu:

czarnykapturek

Post » Śro lip 31, 2013 8:32 Re: blagam o pomoc...adwokaci, znawcy prawa UE

Kraj europejski....ręce opadają....
zawsze placze nad tymi bykami....
i co...glupia unia jest bezsilna :(
na Ukrainie moze zalegalizują "tradycyjne" walki psów :(

ale sprawdz wszystko zanim ruszysz do boju
ludzie czesto dają sie zastraszać
z niewiedzy, łatwo im wmówić dyrdymały
jakieś plotki się szerzą
jedna karmicielka Np slyszala od drugiej a ta od trzeciej
bo którąś nastraszył jakis administrator zeby sie pozbyc problemu
dobrze ze znalazlas tego prawnika
jestem z tobą myślami
wspieram cie mentalnie
pa
Obrazek

dune

Od: Czw paź 22, 2009 8:20

Post » Śro lip 31, 2013 14:42 Re: blagam o pomoc...adwokaci, znawcy prawa UE

Prawnik milczy...jak na razie :roll:
dostalam za to e maila, baaaaardzo pouczjacego, zadalam proste pytanie: w nowy przepisie, jakie wymyslilo sobie miasto i Pani Prezydent, jest jasno napisane :nie wolno dokarmiac dziczkow jesli to powoduje szkody.
Pytam Najswietszego Inspektoratu Weterynajnego: jakiego rodzaju sa to szkody?chodzi o czystosc? kto zglasza, ze szkoda sie dzieje?sasiedzi?Pan, ktory spaceruje ulica?jakis maniak, ktory porozwala wszystko w miejscu zamieszkania kotow, bo tak?Hiszpania podpisala ustae UNESCO, jest tam jasno napisane, ze nie wolno usmiercac zwierzat zdrowych, chyba ze ich choroby moga zagrazac ludzkosci, nie wolno odlawiac NA STALE, zwierzat mieszkajacych na ulicy, bo to grozi migracja. Pytam sie Najjasniejszego Pana Weterynarza:kto jest odpowiedzialny za to, ze jak ludzie nie beda dokarmiac zwierzat, to zwierzaki umra z glodu (i chorob)?
Odpowiedz Przewspanialego Dzialu:
nie wolno dokarmiac zwierzat dzikich, kiedy powoduje to szkody.

Koniec.

czarnykapturek

Post » Śro lip 31, 2013 22:20 Re: blagam o pomoc...adwokaci, znawcy prawa UE

Tja.....szkoda szkodzie nierówna
dla kazdego co innego szkoda znaczy....
enigmatyczne ujęcie
super nieprecyzyjne i co...
uznaniowość szkody obowiązuje....?
Obrazek

dune

Od: Czw paź 22, 2009 8:20

Post » Czw sie 15, 2013 8:30 Re: blagam o pomoc...adwokaci, znawcy prawa UE

Pisze ze smutkiem...zloscia...niemoca....
Prawnik sie odezwal : dokument z UNESCO nie ma zadnej mocy prawnej, nigdzie nie jest napisane, ze TO MIASTO ma dokarmiac zwierzeta wolnozyjace. Jedyne co mozna zrobic, to dac sie zlapac na goracym uczynku (dokarmianiu), nie przyjac mandatu i wytoczyc sprawe w sadzie, wtedy jest szansa na wygrana...
Ale co mi by dala wygrana?satysfakcje?przeciez chodzi o to, zeby cos wyszlo ze sprawy sadowej, a nie, ze Anna B. miala racje...ech. Dziekuje Panie prawniku obronco zwierzat.
Drugi e mail : (od glownego weterzynarza Madrytu, czy jak tam zwie sie ta swieta instytucja)
To oddzial technikow weterynaryjnych miasta Madryt decyduje CO ROBIC ZE ZWIERZETAMI WOLNOZYJACYMI (czyli zabic, nie zabic, karmic, czy nie), zabijanie zwierzat dzikich po przewiezieniu do schronisk JEST LEGALNE.

Nie da sie nic zrobic, jesli chodzi o Madryt, nie ma sie wsparcia z zadnej z organizacji pro. Wyslalam okolo 50 e maili, odpowiedzialy 2 instytucje, jedna, ze nie ma pojecia co zrobic, druga wyslala mi folder ze zdjeciami martwych kotow (ze niby ten folder trafil do UM, ze oni sie staraja, ze....itd).

Nikt, nikt nie pomoze, nikt nie poradzi. Adwokat nawet mi nie przyslal odpowiednich paragrafow. Ot, podejscie do sprawy jak wszyscy, a na jego stronie jaki to on wspanialy, ile spraw wygral, wspolpracowal z Green Peace.
Idz Pan w....

Dziewczynki, jedyne zo mi zostalo, to zebrac dokumenty, ktore znalazlam i wyslac pismo do Parlamentu Europejskiego. Moze to zrobic kazdy obywatel UE, i to jedyne, co mi zostalo. Sprawe rozpatruje sie w ciagu miesiaca, wiec powinnam wiedziec mniej wiecej do konca tego roku, jak poszlo.

Walka z wiatrakami?byc moze...ale przeciez zyje w kraju Don Quijota, wiec szansa jest....
Wciaz licze na porady jakis madrych glowek, dziekuje

czarnykapturek

[poprzednia][następna]